Как карате на магистрала

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Как карате по магистрала

Карам с 60, за да пестя гориво
6
1%
Карам с позволената скорост , собразена с пътните условия
269
45%
Карам с колкото може да вдигне колата
33
5%
Не изпреварвам, или много рядко
18
3%
Изпреварвам нормално, и не присвяткам ако има някой пред мен
241
40%
Аз съм царя на пътя и всички дето се влачат по-бавно от мен, трябва да ми правят път
36
6%

Общо гласове: 603
Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Re: Как карате на магистрала

Мнениеот pe6kata » Вто 13 сеп 2011 6:15

iliankocov написа:
niks76 написа:с две минути по рано нищо не се променя

Веднага ще дам пример... от първия тунел /посока София - Враца/ с горе - долу постоянна скорост 90км/ч се стига за ~1 час до Враца. Със 130-140 през целия път :012: дори и извън магистралата се стига за около 48-49 мин....

сега пък аз ще ти дам един пример...
ако за 1час поддържаш постояннна скорост от 90км/ч, то излиза че разстоянието е 90км.
ако за същото разстояние поддържаш 140км/ч, то ще са ти необходими 38 мин за изминаването му. 38мин на фона 60мин са сериозна разлика, ами ако не става въпрос за изминаването на 90км, а на няколко стотин, тогава какво става?

Виждам че се опитвате да отричате високите скорости- последствията при някакво произшествие, разход и т.н., което е така, но недейте да пишете глупости че не пестят време(говорим за пътища дето позволяват поддържането на висока скорост без да се намаля).

ако трябва да изминеш примерно 360км със 90км/ч, то би ти отнело 4 часа, но ако го минеш със 180км/ч, която скорост не е проблемна за магистрала например( при подходящи условия- като пътни, метео, трафик..) то времето ще е 2 часа!

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Вто 13 сеп 2011 6:44

Няма как да не се кара с превишена скорост като трябва да се вземат повечко километри!

Каране в темпо и безразсъдно летене по пътищата са две напълно различни неща...

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Вто 13 сеп 2011 7:15

escrime написа:Няма как да не се кара с превишена скорост като трябва да се вземат повечко километри!

За последното абсолютно съгласен - някой и с 90 по магистрала може да прави зулуми, каквито може да ги свърши и със 180.
За първото обаче не особено. Пример - София - Добрич - 500км точно. Тръгване в 20:00, карам нормално (извънградско 80-100, магистрала 120-140, спазване на ограничения по населените места задължително; и не, това не е лицемерие, а спазване на правилника и зачитане на безопасността на останалите с мен и около мен и лично спокойствие докато шофирам...), почти няма трафик след 22:00. Резултат 5:50 часа точно. На връщане пак същото, но тръгваме в 10:00 в последен почивен ден - час пик след Търново - 6:10 часа точно, с много нерискови изпреварвания на тирове и бавно каращи (60-70км/ч) отпускари. За сравнение - със старата кола карах със 110 макс по магистрала за по-комфортно; много бучеше и харчеше след това. Все тая - времето е около 6 часа +-10 мин. каквото и да правиш. Малко не мога да си представя трите часа, които са по магистралата, да се кара със 180 за едното бързане и да съм постоянно на нокти за непредвидени ситуации - и то за 15-20 мин сигурно... Със 130 е далеч по-лесно да спреш, ако се наложи. Ракията ще си ме чака в камерата и няма да ми избяга, за къде да бързам излишно?!? :)
На едно обаче им се кефя на румънците - 100 км/ч ограничение имат, а не 90... Ама това е извън темата...

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Вто 13 сеп 2011 7:44

Аз си правя сметка по маршрута, който пътувам най-често - София - Шумен или обратното.

Пътя с излизането от София и влизането в Шумен става около 390 км. С каране около 140 на магистрала и около 100 - 110 извънградско, спазване на ограниченията по кръстовища и населени места, спиране за зареждане и кафе за 10-20 минути - точно 4 часа. Естествено и никакви рискови изпреварвания. Хванал съм го като ритъм и така си пътувам и през нощта (предпочитам нощните преходи) и през деня. Е, изключвам случаите със забавяне по форсмажорни обстоятелства като изключително лошо време, катастрофи, задръствания и т.н. :)

Беше ми се наложило да пътувам с една Астра със сменени сегменти и за да не я вкарвам много в обороти се движех със скорост 90 - 100 км/ч. Резултата беше малко над 5 часа за същото разстояние. Реално погледнато ми направи +25% от обикновеното като време.

Напълно съгласен съм, обаче, че за 1 час примерно няма нужда да се изпада в рискове. Примерно мои приятели с по-мощни коли са взимали същото разстояние за 3 часа и малко, което за мен си е вече опасно... :?

Реално мисълта ми за повечко километри е от командировка близо 1000 км... Тогава за да не се спи по пътищата просто трябва каране в темпо, когато и където обстоятелствата го позволяват. :beer

Твърдо съм на мнение, че глупостта и комплексите зад волана са най-сериозната причина за инциденти. :)

П.П.: Към всички колеги - възможно е бързащият в лява лента да бърза с дадена причина, дано не се налага на никого... Не съдете даден човек като джигит само и единствено заради по-високата му скорост... :|

П.П.2: Максимално постигнатата скорост не носи по-бърз преход. Важна е средната скорост, за която се изисква спокойно и предвидливо шофиране! :да:

Последна промяна от escrime на Вто 13 сеп 2011 8:54, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Вто 13 сеп 2011 7:57

escrime написа: ... Твърдо съм на мнение, че глупостта и комплексите зад волана са най-сериозната причина за инциденти ... Максимално постигнатата скорост не носи по-бърз преход ...

:bowdown

mean_green
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mean_green » Вто 13 сеп 2011 8:37

Освен това в държавите от Западна Европа "максималната скорост" може да донесе дооооста солени глоби

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Вто 13 сеп 2011 9:04

escrime написа:Няма как да не се кара с превишена скорост като трябва да се вземат повечко километри!

Ей това колега ми е много интересно да го видя как ще се обясни на някой европейски пазител на реда... mhihi
А и по тази логика аз ако имам да минавам 2500 километра к'во - да си лепна една плазма на капака и да бия тъпана с присветкания да се пазят хорицата, че Бай ти Грую имал да кара много и може да лети с 250 км/ч?!?

mean_green написа:Освен това в държавите от Западна Европа "максималната скорост" може да донесе дооооста солени глоби

Така е колега, ама тука а се забави някой с половин час или морето ще свърши или пиенето ще избяга... :screwy

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 13 сеп 2011 9:08

escrime написа:....

Едно от малкото правилни мнения в темата!

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Вто 13 сеп 2011 9:15

Със 110км

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Вто 13 сеп 2011 9:32

nokiangage написа:Ей това колега ми е много интересно да го видя как ще се обясни на някой европейски пазител на реда... mhihi
...

Асене, ти си разумен човек и ето моят разумен отговор, но чети внимателно... ;)

Бих постъпил точно както постъпвам и в България - ще си понеса полагаемото, без да рева като госпожица. Пари за рушвети нямам. Давам си сметка за нарушенията, които правя и когато бъде установено ще си платя на държавата.

До момента не се е налагало да ми пишат. :)

nokiangage написа:... А и по тази логика аз ако имам да минавам 2500 километра к'во - да си лепна една плазма на капака и да бия тъпана с присветкания да се пазят хорицата, че Бай ти Грую имал да кара много и може да лети с 250 км/ч?!?...

2500 км са изключително сериозна дистанция. 250 км/ч като средна скорост означават под 280 да не си позволяваш да караш никъде. Примерът ти е крайно нереален, ако говорим за шофиране за един ден. Просто преди да тръгнеш си правиш сметка колко магистрала, колко извънградско и къде ще спиш... не е много трудно... :roll:

Замисли се дали моят пример не е много по-реален. 100 км/ч средна скорост предполагат разумно превишаване на ограниченията и 1000 км. се вземат спокойно, без инфарктни ситуации, за един ден.

nokiangage написа:Така е колега, ама тука а се забави някой с половин час или морето ще свърши или пиенето ще избяга... :screwy

До морето (София - Слънчев Бряг) тази година пътувах точно 5 часа с едно спиране за зареждане и кафе. В "кървавите" участъци не съм превишавал с нито 1 км/ч., оставях си дистанция от 40 - 50 метра и изпреварих точно 2 пъти. На магистралата поддържах постоянна скорост 145 - 150 км./ч. Пътуването беше изключително спокойно и безпроблемно. Ако ти си с 90 по магистралата ще ти стигнат ли 8 часа за такава дистанция? ;)

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Вто 13 сеп 2011 9:41

Тука започнаха и совалки да се движат ..... 250 ... 280 км/ч ...

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Вто 13 сеп 2011 9:44

Жалко,че няма възможност за лайфстрийминг от магистралите ни....
Всички са коректни,спазват правилата,пропускат пешеходци(ПОПРИНЦИП).Карат градско с 50,извън с 90.на магистрала до 130 дори не стигат :idea:
Анкетата показва една много културна и дицсиплинирана гилдия.Все пак това е една представителна извадка,нали?
Фактите и катастрофите говорят друго
За съжаление това е само тук пред компа.
Всеки от писалите тук ще превиши днес ограничението градско поне с 20км/ч и то не 1-2 пъти..
Извън града съм убеден,че никой не се влачи с 90..поне 110-120(ако условията позволяват.
Ама видите ли на магистрала даже до 100 карат :063:
Това е лицемерие достойно за политик mhihi

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Вто 13 сеп 2011 9:50

Съгласен съм като цяло, но:

Статистиката говори, че загиналите по пътищата намаляват :idea: :idea: :idea:

Т.е. явно има някакъв напредък... Дано тенденцията продължава всяка година...

http://dnes.dir.bg/news.php?id=5655900

http://dnes.dir.bg/news/zaginali-katast ... ta-7706687

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1022628 - 441 души до момента за 2011 г. Сега отново се навлиза в сезон с по-слаб трафик. Дано наистина по-малко хора умрат на пътя и тази година.

Инциденти стават във всички държави. И ще продължат да стават. И ще има убити, каквито и да са ограниченията и мерките за спазването им.

Потребителски аватар
Adrian-AAA
Автомобил: Golf 2 and 3
Двигател: AAA and AFN

Мнениеот Adrian-AAA » Вто 13 сеп 2011 10:08

За първи път тази година карах по магистралата (като се прибирах от Рожен) с скорост под 100км./ч и на няколко пъти като поглеждах в огледалото бях :horror: в готовност да бягам в аварийната лента.

Според мен под 100км./ч. е лудост каквато е и при над 200+км/ч.(да се поддържа) като карах с 80км./ч.?(което не беше по мое желание) не са ме изпреварвали толкова коли през живота си и бях много по натоварен да следя трафика защото кой тръгнал да се прибира зад мен кой не може да намали след като се прибира заради някои по бърз.Просто бях ужасен,че имаше повече предпоставки за ПТП от колкото ако карам с 130-160км./ч. което се случи после.
Моето мнение е,че по Магистралата НЕ трябва да се кара под 100-110км./ч.,но ако се налага има Аварийна лента :!:

Потребителски аватар
iliankocov
Автомобил: Golf 2 Edition One
Двигател: PF 1990 NZ 1991 KR 1991 BMP 2007

Мнениеот iliankocov » Вто 13 сеп 2011 10:09

Vidol Nikolov написа:Извън града съм убеден,че никой не се влачи с 90..поне 110-120

Добре, не бъди толкова сигурен бе човек... Не всички сме шумахери... Разбира се някой път се налага да се превиши тая скорост... но за кратко време /от рода на 20-30сек/, което на фона на другите скорости, които се развиват и се поддържат, мисля че не е нищо...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”