Чак сега се загледах, че си споменал едно Ейзо и едно Фуджитсу...
Въпросното Ейзо е с матрица Самсунг LTM230HP01. Самата матрица е cPVA и можеш да очакваш доста добро черно, хубав контраст, но ъгълът на виждане е по-малък от колкото при IPS.
Други монитори с тази матрица са:
Samsung F2380
Eizo Foris FS2331
Samsung F2370H
Фуджитсуто е e-IPS матрица LG LM230WF3. На практика е абсолютно същата като при Dell U2311h, но за LED подсветка. Трябва да се гледа внимателно там, че един Асус, който гледах, кървеше много със същата матрица. Можеш да прочетеш какво съм писал за Asus ML239H и LG IPS231P тук, две страници по-напред в темата.
Ето ги и другите модели със същата матрица:
NEC EA232WMi
Fujitsu P23T-6
LG IPS236V
Asus ML239H
LG IPS231P
LG E2370V-BF
ViewSonic VP2365-LED
Главоблъсканицата - 23" и 24" бюджетни монитори
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Re: Главоблъсканицата - 23" и 24" бюджетни монитори
escrime написа:Чак сега се загледах, че си споменал едно Ейзо и едно Фуджитсу...
Въпросното Ейзо е с матрица Самсунг LTM230HP01. Самата матрица е cPVA и можеш да очакваш доста добро черно, хубав контраст, но ъгълът на виждане е по-малък от колкото при IPS.
Други монитори с тази матрица са:
Samsung F2380
Eizo Foris FS2331
Samsung F2370H
Фуджитсуто е e-IPS матрица LG LM230WF3. На практика е абсолютно същата като при Dell U2311h, но за LED подсветка. Трябва да се гледа внимателно там, че един Асус, който гледах, кървеше много със същата матрица. Можеш да прочетеш какво съм писал за Asus ML239H и LG IPS231P тук, две страници по-напред в темата.
Ето ги и другите модели със същата матрица:
NEC EA232WMi
Fujitsu P23T-6
LG IPS236V
Asus ML239H
LG IPS231P
LG E2370V-BF
ViewSonic VP2365-LED
Човек, ти ме разби....Горе червеното Ейзо също съм си го маркирал...Сега дебна какво ще кажат в немския форум за новия дел...Ама мисля, че с Ейзото за 300 кинта няма как да сбъркам...още повече, че гаранцията му е 5 години. ЩО се отнася до ъгъл на виждане - да, има известно отслабване на цветовете...
А да, сега се сещам, че единия от делл-овете не можел да разпъне симетрично 1920*1080 на неговата разделителна от 1920*1200. КОето само по себе си е абсолютно no-go да гледам филми с яйцевидни глави.
- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
от известно време си взех такъв за домашния компютър за 499 лева
http://www.electronicworldtv.co.uk/27_L ... D_TV_590_d
http://www.youtube.com/watch?v=rGHA_y973eo
много съм доволен засега, забелязвам че цветовете са му малко нереални, но това е вероятно защото яркостта и контраста ги намалям максимално за да си пазя очите.
Някой ползва ли такъв монитор/ТВ и да знае как се коригират към по реалистични цветовете?
http://www.electronicworldtv.co.uk/27_L ... D_TV_590_d
http://www.youtube.com/watch?v=rGHA_y973eo
много съм доволен засега, забелязвам че цветовете са му малко нереални, но това е вероятно защото яркостта и контраста ги намалям максимално за да си пазя очите.
Някой ползва ли такъв монитор/ТВ и да знае как се коригират към по реалистични цветовете?
- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
Това LG си е жив телевизор.
С TN матрица е -> ограничено цветово пространство. Настрой го така, че да не ти бърка прекалено в очите и си го ползвай.
С TN матрица е -> ограничено цветово пространство. Настрой го така, че да не ти бърка прекалено в очите и си го ползвай.
- MK4
- Автомобил: Seat Leon
- Двигател: ARY 2003
Гледах, четох, мислих и реших. Оставам си с CRT-то на Philips. Явно тънките монитори още не са напреднали достатъчно за да предлагат и контраст и зрителен ъгъл и цветове и бързодействие и да не са четирицифрена сума в лева.
Единственото което не ми харесва така или иначе в сегашния ми монитор е че не е 16:9. Не си заслужава за момента да го сменям правейки компромис с някой от горепосочените критерии.
Единственото което не ми харесва така или иначе в сегашния ми монитор е че не е 16:9. Не си заслужава за момента да го сменям правейки компромис с някой от горепосочените критерии.
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Да повдигна малко темата...какво ще кажеше за този монитор Dell UltraSharpTM U2212HM. Не е 24 инча, но се надявам колегата да не се сърди, че му ползвам темата.
- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
Малко са му инчовете. За резолюция 1920x1080 съм сменил 24 26 и сега съм с 27 инчов, иначе все ми е дребен шрифта. Иначе характеристиките са му добри.
- escrime
vwfena написа:Да повдигна малко темата...какво ще кажеше за този монитор Dell UltraSharpTM U2212HM. Не е 24 инча, но се надявам колегата да не се сърди, че му ползвам темата.
Не се сърдя, естествено. Това е предназначението на темата.
Скоро с колега си писахме ЛС точно за този модел. Ето какво му изпратих аз:
escrime написа:Аз си купих Dell U2311H миналата година.
Моите изисквания бяха много близки до твоите, като аз държах на по-голям размер - 23" или 24". Като го купувах още на нашия пазар не се виждаха LED дисплеите Dell и аз се задоволих с лампова подсветка.
На практика матрицата от LG е същата като тази, която е коментирана в темата ми. Разликата е в светодиодите. Порових за информация по форуми и ревюта и общо взето все едно гледам информацията, която четях и за 2311H.
Няма да ти разтягам локуми на дълго - според мен в този ценови клас няма алтернатива. Dell се справят много добре с управлението на матрицата, а и самата матрица има добри възможности. Естествено е далеч от професионалните монитори, но щом не търсиш това, няма и да го усетиш. Както и аз. Най-често се изтъква т.нар. flickering като проблем, но откровено казано аз не отчитам съществена умора и дразнене, дори след дълго ползване на монитора.
Ъглите на виждане са добри, цветовете са хем живи, хем реалистични, а качеството на изработката е от високо ниво. Стойката е изключително стабилна и се настройва във всички равнини.
Най-важно е като го купуваш да огледаш бройката внимателно за гръмнали пиксели и за кървене на матрицата (на максимална яркост и контраст с изцяло черно изображение на монитора). Настройките на цветовете по подразбиране са достатъчно добри за хора, които не се занимават с графичен дизайн.
Виждам, че специално 2212HM има една идея по-бавна реакция, но изобщо не изглежда да е проблем.
В крайна сметка колегата се спря на 2312HM. Не съм сигурен каква е разликата в цената в момента, но колкото повече... толкова повече.

Мисля, че Dell предлагат наистина добри монитори по отношение на цена/екстри/качество. Въпросът е на теб дали ще ти хареса. Препоръчвам ти да го видиш на живо, защото много от оценките са чисто субективни и са въпрос на възприятие.
Успех!

- vwfena
- Контакти:
Да трябва да ида и да го видя на живо разликите в цените между цените на 2212 и 2312 е около 50-60 лв, не са проблем ама не виждам защо да ги давам за 1 инч повечеи без това бюджета ми е около 300 лв. и с този монитор го минавам. Мисля че 21 инча ще са ми напълно достатъчни. А ако ми се наложи да ползвам по-голям екран винаги мога да ползвам тв-то.
Така че, сега остава да видя на живо и да видя къде ще ми дадат най-добра и другия месец на заплата да се мятам.

- escrime
Разликата наистина не изглежда много, но е лесно доловима, повярвай.
Естествено, ако за теб наистина е ненужно да е толкова голям - дерзай с 21.5". Виж на живо как ще ти се стори разликата и дали ще усетиш нещо различно и между картината от двата и тогава го мисли.
По вкус и цвет тавариш нет.
Естествено, ако за теб наистина е ненужно да е толкова голям - дерзай с 21.5". Виж на живо как ще ти се стори разликата и дали ще усетиш нещо различно и между картината от двата и тогава го мисли.

По вкус и цвет тавариш нет.

- vwfena
- Контакти:
В момента на работата съм с 23 инчов и да ти кажа големичък ми се вижда.В къщи последно време седя на лаптопа, който е 15 инча, така че не мисля че ще има проблем с големината. И с резолюцията мисля че няма да има проблем тъй като и двата са 1920х1080. Но все пак ще направя едно сравнение само да ги намеря някъде и двата налични да тествам.
- vwfena
- Контакти:
Нека пак повдигна темата. Поради ред причини основно финансови не можах да купя въпросният монитор сега заделих парички, но преди да премина към покупка да попитам дали това е най-доброто за момента което мога да взема за бюджета си от около 350-400 лв. (ако модераторите преценят нека съединят мненията ми, но пускам ново понеже не знам дали темата ще се повдигне ако едитна старото)
- escrime
За U2212HM ли е питането?
- escrime
С две думи аз продължавам да съм много доволен от моя Dell.
За модела Dell U2212HM матрицата е пак LG, пак e-IPS. Най-добре е да видиш на живо, понеже оценката винаги е субективна.
Иначе със същата матрица е и Asus ML229H - можеш и него да погледнеш и да сравниш как при една и съща матрица се получават различни резултати.
На каква цена го гледаш U2212HM?
За модела Dell U2212HM матрицата е пак LG, пак e-IPS. Най-добре е да видиш на живо, понеже оценката винаги е субективна.
Иначе със същата матрица е и Asus ML229H - можеш и него да погледнеш и да сравниш как при една и съща матрица се получават различни резултати.
На каква цена го гледаш U2212HM?
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”