Б3 климатик - не охлажда достатъчно - Решено

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Б3 климатик - не охлажда достатъчно - Решено

Мнениеот genov1 » Пон 19 сеп 2011 11:17

Здравейте колеги,
както се вижда от заглавието на темата преблема е че климатика просто не охлажда добре. Фреон има, миналата година го зареждах, тогава ми казаха че не изпуска изобщо. До колкото си спомням надуха системата със сгъстен въздух на 10 атмосфери (може и повече да е било не си спомням) и казаха че не пуска. Въпреки това климатика хич го нямаше. Казаха ми че може да е от клапите. Та това лято си свалих таблото и си оправих клапите точно както трябва (имаше тема из форума как става това)и сега топлото парно работи перфекно, но климатика .. пак същата работа, едва едва. Та понеже бях отворил кутията на парното и радиатора на климатика се виждаше, запалих колата и го пуснах да работи и забелязах че самия радиатор не се охлажда достатъчно. До колкото знам радиатора трябва да достига до 0 градуса, само че моя беше далеч от тази температура. Питата на радиатора е чиста, поленовия филтър е нов, като пусна климатика да работи и радиатора който е отпред пред водния се загрява, което значи че фреон има. Перката се влкючва няколко секунди след като го пуснеш. Единственото нещо което остава според мен е компресора да не работи както трябва, макар че като го пусна веднага падат оборотите на двигателя. Бях говорил с един познат който се занимава с климатици, но не за автомобили, и той ми каза че не може да е от компресора, щото той осигурявал само дебит на фреона, т.е. само го върти. Ма на мен не ми се струва много логично това щото хладилната машина все пак работи на принципа на пада на налягането, т.е. нещо трябва да създаде налягане. Другото нещо за което се сещам е че маркучите за фреона които минават покрай двигателя имат изолация която е доста поизгоряла, но се съмнявам да е от това. Ако някой знае нещо нека да сподели

Последна промяна от genov1 на Пон 28 май 2012 9:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Re: климатик - не охлажда достатъчно

Мнениеот dlug » Пон 19 сеп 2011 12:23

Освен количеството фреон да не е достатъчно...

Потребителски аватар
genov1

Мнениеот genov1 » Пон 19 сеп 2011 12:58

Еми незнам, нали го зареждаха, би трябвало да има. Аз имам един компресор от голф, само че няма да мога да го сложа да пробвам с него без да изтече фреона :mrgreen:

Потребителски аватар
zdravko_1
предупреждение за БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_1 » Пон 19 сеп 2011 14:12

Дехидратор.И при мен беше така но като го смениха всичко е перфектно.

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Пон 19 сеп 2011 15:00

genov1 написа:Фреон има, миналата година го зареждах, тогава ми казаха че не изпуска изобщо.

Тя и баба ми беше жива миналата година ,ама тази не е.

Потребителски аватар
genov1

Мнениеот genov1 » Пон 19 сеп 2011 15:07

zdravko_1 написа:Дехидратор.И при мен беше така но като го смениха всичко е перфектно.

Какво е това и къде се намира?

Потребителски аватар
genov1

Мнениеот genov1 » Пон 19 сеп 2011 15:14

mccoy написа:
genov1 написа:Фреон има, миналата година го зареждах, тогава ми казаха че не изпуска изобщо.

Проблема е че и в деня в който го заредиха пак не работеше добре климатика :mrgreen: , освен ако не са ме метнали нещо но ходих на място което ми бяха препоръчали. Там ми казаха че ако няма проблеми фреона трябва да издържи 10 години, това важало за всяка кола. Не разбирам от климатици, просто казвам това което знам или съм чул

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Пон 19 сеп 2011 19:13

genov1 написа:Здравейте колеги,,,, Ако някой знае нещо нека да сподели

Питаш тези хорица viewtopic.php?f=13&t=44549

Потребителски аватар
7seconds
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 7seconds » Вто 20 сеп 2011 19:20

genov1 написа:
mccoy написа:

Проблема е че и в деня в който го заредиха пак не работеше добре климатика :mrgreen: , освен ако не са ме метнали нещо но ходих на място което ми бяха препоръчали. Там ми казаха че ако няма проблеми фреона трябва да издържи 10 години, това важало за всяка кола. Не разбирам от климатици, просто казвам това което знам или съм чул

няма такъв филм. 10 години са цяла вечност , климатика иска максимум на 2-3 години да му се точи фреона, да се сервизира и да се напълни отново, като естествено се допълни, за целта със специална машина се разделя фреона от маслото, след това същата машина го пълни отново , като го допълва.

Потребителски аватар
Stefanoz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stefanoz » Вто 20 сеп 2011 20:04

пак започвате да говорите наизуст..На пасата ми климатика работи 4 год. всеки ден от май до октомври,без да е сервизиран,само с смяна на филтъра на купето..Но миналата седмица сдаде багажа и понеже навсякъде е пълно с тарикатчета и големи разбирачи на климатици все още не работи :cry:Колегите от София са добре имат си майстори,а нас тука ни прехвърлят от сервиз на сервиз

Потребителски аватар
yano
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yano » Вто 20 сеп 2011 20:25

И при мен беше същия проблем,то не бяха догадки и какво ли не.Диагнозите бяха,компресор ама не беше,после пресостат ама и той не беше,сменихме дехидрататора и воала духа студ та ща отвее.
Дехидрататора на Б4 се намира отпред в дясната част на колата,където са тромбите и представлява един сребрист цилиндър и в него влизат две тръби.Между другото той е консуматив и се сменя на еди си колко време.
За по-точна диагностика се обърни ако искаш към zfa159 от София е момчето и ме светна за доста неща,много е точен.

Потребителски аватар
genov1

Мнениеот genov1 » Вто 20 сеп 2011 21:04

Благодаря ви колеги, явно проблема е във въпросния дехидратор, сетих се кое е, при мен стои точно до акумулатора. А може ли да ме ориентирате долу горе за цена и мога ли да го търся из моргите или трябва задължително да е нов. Аз се сещам че когато ми зареждаха фреона ми смениха някакъв датчик който е завит на този дехидратор понеже изпускаше от там и той струваше 60 лв което ми се стори малко множко но.. Както и да е, ще си го купя и ще отида някъде да ми изтеглят фреона и да го монтират, може би при някой от форумните майстори, само че се замислям дали да го направя сега или напролет понеже идва зима и климатика няма да се ползва

stefan_gb1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefan_gb1 » Вто 20 сеп 2011 21:12

genov1 написа:Благодаря ви колеги, явно проблема е във въпросния дехидратор, сетих се кое е, при мен стои точно до акумулатора. А може ли да ме ориентирате долу горе за цена и мога ли да го търся из моргите или трябва задължително да е нов. Аз се сещам че когато ми зареждаха фреона ми смениха някакъв датчик който е завит на този дехидратор понеже изпускаше от там и той струваше 60 лв което ми се стори малко множко но.. Както и да е, ще си го купя и ще отида някъде да ми изтеглят фреона и да го монтират, може би при някой от форумните майстори, само че се замислям дали да го направя сега или напролет понеже идва зима и климатика няма да се ползва

Недеи сменя нищо , до тук казанато по нищо неможе да насочи хората които разбират да ти кажат какъв е проблема а и климатици не се правят от растояние.
По скоро кажи след като е зареден какво е ниското и какво е виското налягане в системата по време на работа. Огледаи и тръбите където влизат в купето да няма някакъв у4астък с заскрежаване.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 21 сеп 2011 8:47

Така,говориш за маркучи и за дехидратор,който седи до акумулатора - значи си с допълнително монтиран климатик.Оригиналния е предимно с тръби и дехидратора му не се вижда отгоре на колата.Споменаваш и датчик на дехидратора - 100% насаждан климатик.
Съответно според описаното от теб имаш проблем,но може и да не е в дехидратора.Има и други неща,които участват в работата на климатичната система,като ТРВ,като регулиращ клапан в компресора и т.н. Така или иначе най-добре е да се направи една диагностика преди да се сменя каквото и да е и да се види какво е количеството на фреона в колата - ако е препълнена ще се държи по същия начин (редовно колегите ми не се съобразяват с това,че колата е с допълнителен климатик и ги трескат като за оригинален на 1150 грама фреон,а те работят с 750-850 според системата).Общо взето това,че я няма изолацията на маркуча не е фатално,не му пречи изобщо.Преди да сменяш каквото и да е,направи една диагностика на системата,изпразни я за да видиш колко фреон е имало вътре и тогава сменяй каквото и да е. И 100 грама и 1000 грама фреон поддържат еднакво налягане в затворена система и това,че предния радиатор е топъл значи само,че има някакъв фреон,не че е достатъчно за правилната работа на системата. Щом тръгва перката,значи дехидратора е в ред,защото датчика е на изхода на дехидратора (ако са сложили дехидратора правилно) и съответно няма логика да се търси проблем в него.Все пак диагностиката на дехидратора е елементарна.Палиш колата и пускаш климатика да работи,работи 2-3-5 минути и пипаш двете тръби,които излизат от дехидратора (металната част преди маркуча) - ако едната е топла (30-40 градуса),а другата е осезаемо студена (0-10 градуса),значи имаш запушване в дехидратора.
Ако желаеш, заповядай след празниците в сервиза / viewtopic.php?f=13&t=44549 /,да видим за какво става дума и вече да прецениш кога искаш да се ремонтира (дали сега или на пролет).
:beer

Потребителски аватар
genov1

Мнениеот genov1 » Сря 21 сеп 2011 9:51

zfa159 написа:Така,говориш за маркучи и за дехидратор,който седи до акумулатора - значи си с допълнително монтиран климатик.Оригиналния е предимно с тръби и дехидратора му не се вижда отгоре на колата.Споменаваш и датчик на дехидратора - 100% насаждан климатик.
Съответно според описаното от теб имаш проблем,но може и да не е в дехидратора.Има и други неща,които участват в работата на климатичната система,като ТРВ,като регулиращ клапан в компресора и т.н. Така или иначе най-добре е да се направи една диагностика преди да се сменя каквото и да е и да се види какво е количеството на фреона в колата - ако е препълнена ще се държи по същия начин (редовно колегите ми не се съобразяват с това,че колата е с допълнителен климатик и ги трескат като за оригинален на 1150 грама фреон,а те работят с 750-850 според системата).Общо взето това,че я няма изолацията на маркуча не е фатално,не му пречи изобщо.Преди да сменяш каквото и да е,направи една диагностика на системата,изпразни я за да видиш колко фреон е имало вътре и тогава сменяй каквото и да е. И 100 грама и 1000 грама фреон поддържат еднакво налягане в затворена система и това,че предния радиатор е топъл значи само,че има някакъв фреон,не че е достатъчно за правилната работа на системата. Щом тръгва перката,значи дехидратора е в ред,защото датчика е на изхода на дехидратора (ако са сложили дехидратора правилно) и съответно няма логика да се търси проблем в него.Все пак диагностиката на дехидратора е елементарна.Палиш колата и пускаш климатика да работи,работи 2-3-5 минути и пипаш двете тръби,които излизат от дехидратора (металната част преди маркуча) - ако едната е топла (30-40 градуса),а другата е осезаемо студена (0-10 градуса),значи имаш запушване в дехидратора.
Ако желаеш, заповядай след празниците в сервиза / viewtopic.php?f=13&t=44549 /,да видим за какво става дума и вече да прецениш кога искаш да се ремонтира (дали сега или на пролет).
:beer

Добре колега, ще дойда да я погледнеш, то така или иначе нищо няма да могада направя сам без да изтече фреона. И да те питам утре има ли някаква вероятност да стане че след това няма да съм в софия

Върни се в “Passat”