vw passat B3 загрява прекалено много

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: vw passat загрява прекалено много

Мнениеот milmar » Вто 13 сеп 2011 13:28

К.Одаджийски написа:А мерено ли е каква е температурата в тоя момент в разширителния съд!? Питам понеже не прочетох цялата тема, но е хубаво да се измери там температурата и ако не отговаря на показанията на таблото, да се търси в него проблема евентуално

Температурата по табло и VAG няма нищо общо с тази в разширителния съд :idea: !

viktor197
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viktor197 » Сря 14 сеп 2011 8:48

днес ще отида да премеря температурата в разширителния съд да видя дали има разлика в показаниятана стрелката и антифриза

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 14 сеп 2011 13:39

viktor197 написа:днес ще отида да премеря температурата в разширителния съд да видя дали има разлика в показаниятана стрелката и антифриза

Щом си решил - ОК ! Ако са еднакви , значи имаш проблем :Mr Green Fun , нормалното е да са различни - в разширителния съд температурата трябва да е надолу :idea: .

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Мнениеот stefan4o » Сря 14 сеп 2011 13:43

А къде се мери температурата? Някъде до тройника с датчиците ли? В смисъл там би следвало да показва най-реално, щом са там разположени :wink:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 14 сеп 2011 13:58

milmar написа:
viktor197 написа:днес ще отида да премеря температурата в разширителния съд да видя дали има разлика в показаниятана стрелката и антифриза

Щом си решил - ОК ! Ако са еднакви , значи имаш проблем :Mr Green Fun , нормалното е да са различни - в разширителния съд температурата трябва да е надолу :idea: .

А би трябвало да са еднакви, поне по някаква си моя логика. Водата която е в разширителния съд поне при мен отива разклонена от маркуча веднага след датчиците на главата, не е като да е охладена след радиатора примерно. Пак казвам че това си е моя логика де, все пак става дума за система под налягане, която пък щом си отворил вече разширителния съд да мериш вече не е под налягане, а отворена :screwy

Потребителски аватар
Layman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layman » Сря 14 сеп 2011 14:20

Ако температурата ти играе много (70-110), имаш ленив термостат и колегата много правилно те посъветва да го смениш. (Това като стъпка едно.)
Това какво ти показва таблото няма пряка връзка с температурата на главата (там е най-висока)Стрелката на таблото не е стрелка на температурно измервателен уред.
Намери си уред с който да измериш реално температурата на главата или охлаждашата течност в разширителното казанче (там е 3-5 надолу от главата) и по негови показания да си правиш изводите кое кога сработва - На каква температура започва да отваря термостата (83-87), на каква температура сработват степените на вентилатора (95 - 105). Каква е разликата м/у показанията на таблото и уреда.

Всичко това аз съм го правил с мултицет с термосонда/двойка.
Смених термостата - беше ленив, взех си Wahler за 16лв. на 87 и засега се държи добре по термопоказанията на мултицета. Датчика за първа степен сработва при отваряне на термостата (по показания на мултицета), което е раничко, но не смятам че е велик проблем и за сега не предвиждам смяна. Смених датчика на тройника - проби тотално и при кантакт ми качваше на 110 и лампата за прегряване замигваше - това на не запалена изобщо кола. С новият датчик темературата по таблото литна. Сега карам на 100 - 112 по табло, което не е никакъв проблем също, защото знам, че реално не са толкова. Ми то на 110 (по табло)ми тръгва перката, което е на няма и 90 реално. Имам около 20 градуса разлика - суках крачата на стабиизатора в таблото, мислех и да разколачвам и болчетата за тариране на стрелката в таблото и се отказах. Та така - хубаво е че веднъж дигна ли температура тя не се срива при спусканията - термостата си затваря, хубаво е че сраоботват и степените на вентилатора, впреки, че не съм чувал втората.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 14 сеп 2011 16:28

Ако искаш да стане прецизно , т.е. с точност 1-2 градуса (а не десети , което е асурд :D ) вземаш някакъв термометър с точност 0.5 градуса или поне 1 градус . Тези на мултицетите са с термодвойки и точността им рядко е по-добра от +/- 5 градуса :D , а и сондата им не е изолирана по никакъв начин , просто е една открита термодвойка . Най-добре да е със сонда pt100 , но както и да е ...

Намираш равно и гладко местенце близо до това където е датчика (тройника) , така че термосондата като се допре да има термокотакт по цялата си дължина . Мажеш обилно с термопаста и овиваш добре с някаква лента - PVC или нещо подобно . Отгоре навиваш термоизолационен слой , да речем един парцал , но да се получи слой 1 см примерно . После пак притягаш с PVC . Това изолира топлинно мястото , в което мерим с датчика , така че да не се охлажда от околния въздух . Колкото по-добре го изолираме , толкова ще се доближим до реалната температура вътре в тръбата(маркуча) .

А и системата си е под налягане , можеш да си караш така неограничено дълго време , с термометъра вътре в колата , ако сондата е достатъчно дълга .

Има термометри с безконтактно мерене - не препоръчвам за случая !

viktor197
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viktor197 » Пон 19 сеп 2011 15:43

ходих да меря температурата но компа на сервиза се скапа и неможа да го премери
казаха ми да сменя радятора и да видя дали ще загрява

Потребителски аватар
zelkata_ok1_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zelkata_ok1_ » Пон 19 сеп 2011 17:36

аз имам пасат Б4 1.8 абс след смяна на термостат,водна помпа и хубаво измиване на радиаторите не съм виждал стрелката подмине 90 градуса (най-много с 1мм)

viktor197
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viktor197 » Сря 21 сеп 2011 16:29

сложих и друг радиатор но същото 100,110градоса забравих да спомена че издува маркучине днес един маистор ми каза че гарнитурата е проблема та знаете ли колко ще ми искат за тази смяна на гарнитура като се има в предвид че преди 2 месеца е пилена главата и гумички те са сменени понеоо така ми каза човека от които искам да купа простовутия пасат

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Сря 21 сеп 2011 16:57

то не задължително да ти надува маркучите от пробита гарнитура на главата, на мен примерно ми ги надуваше щото се беше запушило едно маркуче. за да разбереш дали наистина е от гарнитурата отиди на гас анализатор

viktor197
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viktor197 » Сря 21 сеп 2011 19:11

гледа й всички маркучи,са равномерно топли, и тои мислеше за газта. Но после каза, че не е ог нея,защото провери маркучите.

viktor197
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viktor197 » Пет 23 сеп 2011 19:59

Говорих с един майстор да смени гарнитурата на главата и да я носи да я шлайфат и да смени сегментите.Иска ми 550 лв. за ремонта. Добра цена ли е това или да търся друг?

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пет 23 сеп 2011 21:02

за толкова пари ще ти оправя и куп неща! :D множко са , но в софето плащате така!в прованса минаваш с 200!

Потребителски аватар
zelkata_ok1_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zelkata_ok1_ » Пет 23 сеп 2011 21:37

в кой прованс ако не е тайна

Върни се в “Passat”