Актове, давности, закони - разяснения
-
lilibg66
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Актове, давности закони - разяснения
ЗДвП:
Чл. 181.
Наказва се с глоба до 50 лв.:
7. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) водач на моторно превозно средство, който превозва пътници над определения брой места.
Относно обжалванията: трябва да се вземат предвид – допълненията към измененията към закона за административните нарушения и наказания!!!
ЗАНН:
Чл. 59.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г., бр. 110 от 1996 г., бр. 11 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Не подлежат на обжалване наказателните постановления и електронните фишове, с които е наложена глоба в размер до 10 лева включително, постановено е в полза на държавата отнемане на вещи на стойност до 10 лв. включително или е присъдено обезщетение за причинени вреди на същата стойност освен ако в специален закон е предвидено друго.
Явно, актове, ел.фишове и наказ. постановления с глоба в размер над 10 лева могат да се обжалват (стига да има основателна причина за това).
Чл. 181.
Наказва се с глоба до 50 лв.:
7. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) водач на моторно превозно средство, който превозва пътници над определения брой места.
Относно обжалванията: трябва да се вземат предвид – допълненията към измененията към закона за административните нарушения и наказания!!!
ЗАНН:
Чл. 59.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г., бр. 110 от 1996 г., бр. 11 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Не подлежат на обжалване наказателните постановления и електронните фишове, с които е наложена глоба в размер до 10 лева включително, постановено е в полза на държавата отнемане на вещи на стойност до 10 лв. включително или е присъдено обезщетение за причинени вреди на същата стойност освен ако в специален закон е предвидено друго.
Явно, актове, ел.фишове и наказ. постановления с глоба в размер над 10 лева могат да се обжалват (стига да има основателна причина за това).
-
naydenov23
- Автомобил:
- Двигател:
И допълненията към ЗДвП, които казват, че акт под 50 лв не може да се обжалват. Тези 10 лв са за случаи извън ЗДвП.
/офф Руса госпожо, да не сте юрист случайно? край на офф/
/офф Руса госпожо, да не сте юрист случайно? край на офф/
-
lilibg66
- Автомобил:
- Двигател:
ЗДвП:
Чл. 189.
(13) (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., предишна ал. 5, доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Не подлежат на обжалване наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.
Ех, Найденов23, абсолютно сте прав!!!
Да не сте юрист случайно???
Ако е така, ще се радваме всички ние на Вашата компетенция и то изказана навреме и в срок, за да не се налага неподготвени като мен, да се изказват некомпетентно!
Чл. 189.
(13) (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., предишна ал. 5, доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Не подлежат на обжалване наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.
Ех, Найденов23, абсолютно сте прав!!!
Да не сте юрист случайно???
Ако е така, ще се радваме всички ние на Вашата компетенция и то изказана навреме и в срок, за да не се налага неподготвени като мен, да се изказват некомпетентно!
- RedPurple
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте, колеги ! Имам един много сложен казус за обеснение и не знам как да постъпя с КАТ в случая.
Направих грешката на 25 срещу 26 януари в 1 през ноща да се кача малко пил поради невъзможност да го избегна. Имах имен ден и ми се налагаше да закарам една позната, защото нямаше кой друг, а такси до това място отказаха да пратят.
На влизане в град Пазарджик ми бе направен знак с фенерче от служител на КАТ да отбия в дясно и го спазих. Оказа се че ми е заминала крушката на късите отляво, което си беше безспорна истина. Накараха ме да духам и знаех, че ще се отчете нещо, но дрегерът им отказа да се включи. След това чакахме 2 часа да дойде патрулка с работещ дрегер, като ме държаха на много минусова темпертура по една ризка умишлено. След като дойде въпросният дрегер духнах и voila 1.15 промила
Нямам забележки, защото когато съм си виновен, виновен съм си и толкоз. Написаха ми акт, който подписах без забележки, но направиха нещо много незаконно по мое мнение. Върнаха ми само документите на колата и личната карта. 4 обикновени фуражки ми прибраха шофьорската книжка насред пътя и отказаха да ми дадът каквото и да е елементарно обяснение. Освен това ми казаха, че от този момент нататък нямам право да шофирам. Това се случи на 26.01.2011 година. Книжката за 5 години не съм я осквернявал с нито едно нарупение, ниакави фишове, актове и каквато и да било нередност по автомобил или държание на пътя. Това просто ме изуми. Прибирането на СУМПС ми причини 2 дена след това доказуеми щети в голям размер. 7 месеца бях извън града по работа и като се прибрах установих, че не е връчвано на никой мой роднина, съсед и приятел и най-малко на мен НП по случая. Консултирах се с юрист, който ми обясни, че това прибиране на СУМПС насред пътя нарушава закона. Също така и НП е трябвало да ми бъде връчено в 6 месечен срок от датата на съставяне на акта,а не е.
Въпростите ми са какво да правя като отида в КАТ, защото мисля че ще пробват да ми натресът НП-то с изтекъл срок за връчване, а аз мисля да си искам СУМПС веднага да ми бъде върната с документ който да описва как и кога ми е била отнета. Мога ли да съдя КАТ за това своеволие и да откажа да получа НП поради изтекъл срок за връчване и да предотвратя момента, когато чиновничката ще извика колежката от съседното гише да се разпише като свидетел там. Все си мисля, че хронологията трябва да е друга и такива своеволия погазват правата ми.
Пак повтарям ,че нямам против наказание, което съм си изпросил, но начина по който ми се налага ми се струва незаконен. Аз все пак вече 8 месеца не знам къде ми е книжката и по каква логика ми я отнемат без да имат право по закон
Направих грешката на 25 срещу 26 януари в 1 през ноща да се кача малко пил поради невъзможност да го избегна. Имах имен ден и ми се налагаше да закарам една позната, защото нямаше кой друг, а такси до това място отказаха да пратят.
На влизане в град Пазарджик ми бе направен знак с фенерче от служител на КАТ да отбия в дясно и го спазих. Оказа се че ми е заминала крушката на късите отляво, което си беше безспорна истина. Накараха ме да духам и знаех, че ще се отчете нещо, но дрегерът им отказа да се включи. След това чакахме 2 часа да дойде патрулка с работещ дрегер, като ме държаха на много минусова темпертура по една ризка умишлено. След като дойде въпросният дрегер духнах и voila 1.15 промила
Нямам забележки, защото когато съм си виновен, виновен съм си и толкоз. Написаха ми акт, който подписах без забележки, но направиха нещо много незаконно по мое мнение. Върнаха ми само документите на колата и личната карта. 4 обикновени фуражки ми прибраха шофьорската книжка насред пътя и отказаха да ми дадът каквото и да е елементарно обяснение. Освен това ми казаха, че от този момент нататък нямам право да шофирам. Това се случи на 26.01.2011 година. Книжката за 5 години не съм я осквернявал с нито едно нарупение, ниакави фишове, актове и каквато и да било нередност по автомобил или държание на пътя. Това просто ме изуми. Прибирането на СУМПС ми причини 2 дена след това доказуеми щети в голям размер. 7 месеца бях извън града по работа и като се прибрах установих, че не е връчвано на никой мой роднина, съсед и приятел и най-малко на мен НП по случая. Консултирах се с юрист, който ми обясни, че това прибиране на СУМПС насред пътя нарушава закона. Също така и НП е трябвало да ми бъде връчено в 6 месечен срок от датата на съставяне на акта,а не е.Въпростите ми са какво да правя като отида в КАТ, защото мисля че ще пробват да ми натресът НП-то с изтекъл срок за връчване, а аз мисля да си искам СУМПС веднага да ми бъде върната с документ който да описва как и кога ми е била отнета. Мога ли да съдя КАТ за това своеволие и да откажа да получа НП поради изтекъл срок за връчване и да предотвратя момента, когато чиновничката ще извика колежката от съседното гише да се разпише като свидетел там. Все си мисля, че хронологията трябва да е друга и такива своеволия погазват правата ми.
Пак повтарям ,че нямам против наказание, което съм си изпросил, но начина по който ми се налага ми се струва незаконен. Аз все пак вече 8 месеца не знам къде ми е книжката и по каква логика ми я отнемат без да имат право по закон

-
lilibg66
- Автомобил:
- Двигател:
На твое място, не бих се доверила на въпросния юрист или бих го посъветвала да си припомни Закона за движение по пътищата!
ЗДвП:
Чл. 165. ал.2 т.1, т.2, т.3
1. имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство и с извършвания превоз;
2. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) имат право да изземват и задържат документите по т. 1 в допустимите от закона случаи;
3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) не допускат управлението на моторно превозно средство от водач, който е под въздействието на алкохол или на друго упойващо вещество;
Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:
б) (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, ...
Чл. 172. (3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) В случаите по чл. 171, т. 1, буква "б" свидетелството за управление на моторно превозно средство на водача се изземва със съставянето на акта за установяване на административното нарушение.
От цитираните чл., точки и алинеи е видно, че са в правото си да ти отнемат книжката веднага. Относно наказателното постановление и въпросното му обжалване, нека първо да го получиш и да видиш с коя дата е.
ЗДвП:
Чл. 165. ал.2 т.1, т.2, т.3
1. имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство и с извършвания превоз;
2. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) имат право да изземват и задържат документите по т. 1 в допустимите от закона случаи;
3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) не допускат управлението на моторно превозно средство от водач, който е под въздействието на алкохол или на друго упойващо вещество;
Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:
б) (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, ...
Чл. 172. (3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) В случаите по чл. 171, т. 1, буква "б" свидетелството за управление на моторно превозно средство на водача се изземва със съставянето на акта за установяване на административното нарушение.
От цитираните чл., точки и алинеи е видно, че са в правото си да ти отнемат книжката веднага. Относно наказателното постановление и въпросното му обжалване, нека първо да го получиш и да видиш с коя дата е.
- RedPurple
- Автомобил:
- Двигател:
Няма основание по ЗАнН, на което могат да ме накарат да го получа, защото поне за това срокът е 6 месеца от датата на акта. Освен това въпросните фуражки ме пратиха да си карам по живо и по здраво като ми пожелаха лек път с намека да карам внимателно. Все си мисля, че по закон СУМПС може да се отнема само от началник РПУ и то с идеята да предотврати извършването на престъпление. И как така без излязло НП ще ти се отнема предварително документ. Нещо ми се струва много пластмасова и китайска тази логика. Все пак си мисля, че се иска съд за да се вземат подобни мерки.
Колежке какво ще ме посъветваш да направя като примерно това, че след като първия дрегер се скапа в ръцете им поисках да ми докажат верноста на информацията от втория, но те се направиха, че не са ме чули. Освен това ме накараха да подпиша с мотива, че ще кисна още 2 часа на студа, че пневмонията ми да стане двойна и най-накрая си остава съмнението, че това с отнемане на книжка с просто един акт е леко превишаване на правомощията
ЕДИТ : С други думи, да взимам ли НП-то, въпреки че им е изтекъл със сигурност 6 месечния срок и какво да го правя. Имам познат, който го е проверил и 6 месеца без книжка, които съм спазил, само където то не е текло и аз на теория съм имал книжка от януари до сега, но тя не е била у мен, а у тях. Как да се боря ако го взема, къде да пусна жалба, на какво основание ще е най-разумно и какво да очаквам. Глобата е била 500 лева, но на мен проблема ми идва от евентуална липса на книжка още 6 месеца. Не съм бил просто в града, защото работата ми го изисква.
ЕДИТ 2 : Ако реша да им стана клиент и да го взема, трябва ли да се стигне пак до юрист или мога при евентуално дело и сам да се представлявам.
ЕДИТ 3 : Мога ли да опитам сценарии, при който да отида и да си поискам просто книжката и при опит за връчване на НП да откажа да го получа.
Колежке какво ще ме посъветваш да направя като примерно това, че след като първия дрегер се скапа в ръцете им поисках да ми докажат верноста на информацията от втория, но те се направиха, че не са ме чули. Освен това ме накараха да подпиша с мотива, че ще кисна още 2 часа на студа, че пневмонията ми да стане двойна и най-накрая си остава съмнението, че това с отнемане на книжка с просто един акт е леко превишаване на правомощията

ЕДИТ : С други думи, да взимам ли НП-то, въпреки че им е изтекъл със сигурност 6 месечния срок и какво да го правя. Имам познат, който го е проверил и 6 месеца без книжка, които съм спазил, само където то не е текло и аз на теория съм имал книжка от януари до сега, но тя не е била у мен, а у тях. Как да се боря ако го взема, къде да пусна жалба, на какво основание ще е най-разумно и какво да очаквам. Глобата е била 500 лева, но на мен проблема ми идва от евентуална липса на книжка още 6 месеца. Не съм бил просто в града, защото работата ми го изисква.
ЕДИТ 2 : Ако реша да им стана клиент и да го взема, трябва ли да се стигне пак до юрист или мога при евентуално дело и сам да се представлявам.
ЕДИТ 3 : Мога ли да опитам сценарии, при който да отида и да си поискам просто книжката и при опит за връчване на НП да откажа да го получа.
-
lilibg66
- Автомобил:
- Двигател:
Трябва да споделиш, какво точно ти е описано в акта (нали точно него си подписал?), с коя дата е?
-
ivanov72
- Автомобил:
- Двигател:
Книжката ти е отнета напълно законно при съставянето на акта. НП е готово и е в КАТ по местоотчет, откъдето трябва да го получиш, а не да ти го донесат вкъщи.При теб добре е чл.190(2) Наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление-т.е.от 26.01.2011. А за чакането в студа трябва да си благодарен, защото,ако те бяха пробвали веднага щеше да покаже над 1.20 промила, а тогава ти се образува дознание
- RedPurple
- Автомобил:
- Двигател:
Сигурно и за боледуването след това трябва да съм благодарен, та защо от благодарност не ми платиш разходите по него. Защо след като трябва аз да си губя времето с тях да си го взимам, те са ме търсили месеци наред и защо след като тече след проверка по ЛК ми заключиха, че нямам влезнало или влизало в сила НП и не им дължа вмомента нищо като глоби и т.н. , т.е. не ми се водят тези 500 лв. и не можах да си ги платя. Като им казах, че книжката ми е при тях бяха като гръмнати и ме питаха какво прави там. Мисля си, че този голям филм, нещо не се вързва с краткото, ясно, точно и осъдително обяснение, колега ivanov72, защото за момента нямам какво да се благодаря
Искам да благодаря на колежката lilibg66, която найстина много ми помогна. Случаят ми е за специализиран адвокат и нищо не е толкова лесно за съдене колкото изглежда
Искам да благодаря на колежката lilibg66, която найстина много ми помогна. Случаят ми е за специализиран адвокат и нищо не е толкова лесно за съдене колкото изглежда
-
brum
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Щом книжката ти я няма при тях подай молба за изадаване на нова и я обяви за открадната. Знаеш кой къде ти я е взел - те да се спасяват.
- hooligan_sk
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
RedPurple написа:Сигурно и за боледуването след това трябва да съм благодарен, та защо от благодарност не ми платиш разходите по него. Защо след като трябва аз да си губя времето с тях да си го взимам, те са ме търсили месеци наред и защо след като тече след проверка по ЛК ми заключиха, че нямам влезнало или влизало в сила НП и не им дължа вмомента нищо като глоби и т.н. , т.е. не ми се водят тези 500 лв. и не можах да си ги платя. Като им казах, че книжката ми е при тях бяха като гръмнати и ме питаха какво прави там. Мисля си, че този голям филм, нещо не се вързва с краткото, ясно, точно и осъдително обяснение, колега ivanov72, защото за момента нямам какво да се благодаря![]()
За алкохол СУМПС се отнема на място и веднага с акта. Няма за какво и кой да съдиш. А ако не те бяха държали 2ч на студ, сега действително щеше да ходиш в съда, но като обвиняем

-
lilibg66
- Автомобил:
- Двигател:
Бих искала да кажа на всички вас тук, относно въпроса на RedPurple и коментариите след това, че след разговор с колегата извън форума, установих, че има още доста неща, които той не е описал, а някои от тях е разказал много объркано и хаотично. Вероятно, затова във всички нас остана впечатлението, че е извършил нарушение, а сега се стреми да избяга от него. Лично аз се въздържах от язвителни нападки, а умея да ги направя много по-качествено от някои хора тук. Искам да ви уверя, че никак не толерирам подобно поведение (шофиране след употреба на алкохол), като даже смятам, че санкциите за това трябва да бъдат много по-сурови, отколкото са в момента. След обстоен разговор с колегата разбрах, че има някои своеволия, които са си позволили органите на реда. Това е честа практика от тяхна страна, като всички ние сме ставали неведнъж свидетели на това. Убедена съм, че RedPurple има шансове да постави на мястото им въпросните служители на реда, само и единствено с компетентен адвокат.
Бих искала да апелирам към всички нас във форума – нека не бъдем толкова критични към грешките на другите! Нека се държим към другия така, както бихме искали да се държат с нас, ако изпаднем в подобна ситуация! Нека бъдем по-толерантни един към друг, защото безгрешни хора няма!
Бих искала да апелирам към всички нас във форума – нека не бъдем толкова критични към грешките на другите! Нека се държим към другия така, както бихме искали да се държат с нас, ако изпаднем в подобна ситуация! Нека бъдем по-толерантни един към друг, защото безгрешни хора няма!
- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Книжката ти е отнета напълно законно при съставянето на акта. НП е готово и е в КАТ по местоотчет, откъдето трябва да го получиш, а не да ти го донесат вкъщи.При теб добре е чл.190(2) Наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление-т.е.от 26.01.2011. А за чакането в студа трябва да си благодарен, защото,ако те бяха пробвали веднага щеше да покаже над 1.20 промила, а тогава ти се образува дознание
НП се връчва лично на постоянен адрес по лична карта, записано е ясно и точно в ЗАНН, това с ходенето в КАТ си е тяхна гавра!!
- vasstop
- Гадфадъ'

- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
Подкрепям колегата! Това е и една от целите на този форум и този клуб.lilibg66 написа:Бих искала да апелирам към всички нас във форума – нека не бъдем толкова критични към грешките на другите! Нека се държим към другия така, както бихме искали да се държат с нас, ако изпаднем в подобна ситуация! Нека бъдем по-толерантни един към друг, защото безгрешни хора няма!
Ще следя темата с интерес...
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
lilibg66 написа:От цитираните чл., точки и алинеи е видно, че са в правото си да ти отнемат книжката веднага. Относно наказателното постановление и въпросното му обжалване, нека първо да го получиш и да видиш с коя дата е.
И като си вземаш НП, преди да го подпишеш се увери, че датата на вземане е същата написана. Имало е случаи, в които последния ден за връчване в примерно 01.09.2011, те те намират на 05.09. и дата на получаване на НП пише 28.08.2011.
Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”