Говорим си за оръжие!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Re: Говорим си за оръжие!

Мнениеот Ludia » Пон 19 сеп 2011 22:32

joker написа:Макаров е създаден на базата на опитите на двама американци работещи в кланниците в Чикаго(другарят Макаров май малко е пооткраднал нещичко).Те са използвали различна комбинаци от дължина на цевта и калибър на проектила.Установили са,че при тази дължина на цевта,калибър на проектила и съответния заряд проектилът остава в тъканите,като отдава цялата кинетична енергия именно вътре в тъканите.Това прави т.н. зона на молекулярно сътресение много по-голяма от други по-мощни като характеристики пистолети.Компактността на Макаров и смъртоносността на пораженията му го правят предпочитано оръжие за поръчкови убийства.Макаров е изключително опасно и СМЪРТОНОСНО оръжие!
п.с Колеги, не пишете така открито в публичен форум какво оръжие имате....можете да си навлечете голяма беля!И то не от органите на реда!

естествено че не съм съгласен с горното ;)
би ли предоставил по-подробна информация за изобретателите на 9Х18 ?
и би ли отговорил защо тогава днешните пистолетни калибри са по-мощни от 9Х18 ?
и не е ли по-лесно да се увеличи шоковия ефект или отдадената от проектила енергия чрез промяна на самия проектил ?! има segmented hollow point куршуми, hollow point и още какви ли не видове.
имаше една примерна формула за това каква енергия на еденица маса е необходима, за да има достатъчна стопираща сила куршума. попадал ли си на нея, че от известно време я търся...

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 20 сеп 2011 12:17

Когато едно оръжие се разработва за масово внедряване на въоръжение,изискванията към него са доста комплексни....само кинетичната енергия на проектила, не стига като критерий....
Ааааа...и бъркаш шоков ефект на изстрела с патоанатомичното понятие "зона на молекулярно сътресение".....

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 20 сеп 2011 15:09

joker написа:Когато едно оръжие се разработва за масово внедряване на въоръжение,изискванията към него са доста комплексни....само кинетичната енергия на проектила, не стига като критерий....
Ааааа...и бъркаш шоков ефект на изстрела с патоанатомичното понятие "зона на молекулярно сътресение".....

кое бъркам ? все пак нямам претенции да съм наясно с медицинските термини. под шоков ефект се разбира пораженията на тъканите и мускулите при навлизане на проектила в тях и отдаване на енергията му. това е по нашенски. вярно е, че зона на молекулярно сътресение звучи по-Ентелигентно, но въпреки всичко ще продължа да си го наричам шоков ефект, дано не се сърдиш.
Да, комплексни са причините Макаров да бъде внедрен в СССР и сателитните й републики армии.
Първо трбявало е здрав пистолет. Дотогавашния тукарев в последните си модификации е бил ненадежден. Пълнителя падал сам. От там и "иновативно малумното" освобождаване на пълнителя при макаров.
Калибъра е бил максимално мощния за механизма на макаров. По-мощен боеприпас не би осигурил безпроблемното ползване на оръжието. 9Х18 е изобретен около 30-40години преди пистолета. Отговаря и на друго изискване на руснаците, а именно да е несъвместим с оръжията на другите световни сили. За това и макар 9мм, е с малко по-голям диалметър от 9Х19 Para примерно...
Дулната енергия на боеприпаса е почти два пъти по-малка от тази на 9Х19 Para. Патроните в пълнителя са един под друг, без да се разминават, както е при модерните оръжия, от където идва тънката и неудобна за захват ръкохватка и малкия капацитет на пълнителя...
Та общо взето това е Макаров. Оръжие дялано с тесла, не да е удобно или точно а просто да функционира. С други думи армейски пистолет от времето на втората световна война. Ако смятате че това произведение на руската промишленост е забележително - добре, вЕрвайте си.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 20 сеп 2011 17:05

Отнесохте се :lol: .ВъпросТът беше вдъхва ли респект видът на Макаров ако се не лъжа.Аз честно казано повече бих се разтревожил ако ми извадят нещо,приличащо на Макаров,отколкото от нещо ,приличащо на Дезърт Игъл.50 да речем ,поради доста по-голямата вероятност Макаровия да е истински(газовия такъв е по-скъп от бойния mhihi а и без друго повечето газови са вече ...еее...сещате се... mhihi ).Отделно чисто статистически у нас е по-вероятно човек да бъде отстрелян с Макаров,отколкото с какъвто и да бил друг пищоФ ,поради широкото му разпространение из някои не чак дотам психически устойчиви среди -справка тук:

http://www.sliveninfo.com/all-news/item ... 0%BE%D0%B2
http://novinar.bg/news/bivsh-voenen-zas ... 7MTY=.html
http://novinar.bg/news/bivsh-voenen-ubi ... 3MA==.html
http://observer.ucoz.org/news/bivsh_voe ... -12-27-997
и така нататък...

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 20 сеп 2011 17:11

Не сме се отнасяли. Темата е "Говорим си за оръжие". Самото споменаване на газови и въздушни оръжия е офтопик според мен, но при така конфигурирано заглавие няма какво да се направи.
Макаровия вдъхва респект у лаика. Никой себеуважаващ се любител на огнестрелните отъжия не би ползвал макаров за самозащита. Остават бившите военни ( които са най-опасни всъщност ) и бивши и настоящи служители на МВР.
Много по-вдъхващ респект е един тунингован глок 19 например, изваден от холстер Blackhawk... веднага става ясно, че човека разбира и е трениран. Другото е за плашене на гарги.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 20 сеп 2011 17:31

Ludia написа:Не сме се отнасяли. Темата е "Говорим си за оръжие". Самото споменаване на газови и въздушни оръжия е офтопик според мен, но при така конфигурирано заглавие няма какво да се направи.
Макаровия вдъхва респект у лаика. Никой себеуважаващ се любител на огнестрелните отъжия не би ползвал макаров за самозащита. Остават бившите военни ( които са най-опасни всъщност ) и бивши и настоящи служители на МВР.
Много по-вдъхващ респект е един тунингован глок 19 например, изваден от холстер Blackhawk... веднага става ясно, че човека разбира и е трениран. Другото е за плашене на гарги.

Той тоя дето разбира и е трениран и извади тунингования си пистолет на нормален човек(по презумция всички тук сме нормални хора мисля) на улицата по някаква причина ,май работата е осрана още на стрелбището :gruebel и ще излязат прави хората,които смятат ,че напоследък КОС си гледа работата през пръсти. Там пред мишените не ги ли учат такива да мислят по-бързо отколкото вадят глока от холстера? :gruebel Признавам, някой,на когото през ден вадят оръжие насреща сигурно ще има по-друг поглед върху нещата...много ли такива хора познавате?Аз лаикът повече бих се притеснил от психопат с пистолет,отколкото от някаква барета там,а психопатите както и сам си отбелязал преобладаващо притежават Макаров mhihi

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 20 сеп 2011 20:15

офффф честно, не ми се спори.... в смисъл дори градивен спор да е, пак не ми се води.
идеята ми беше, че тия с макаровия правят белите. първо защото не са тренирани. не достатъчно. било то в стрелба, било то психически. на времето са раздали оръжия на куцо и кьораво, само защото са били в БА. а от това изобщо не следва, че човека е способен да борави безопасно с оръжие. не е и гаранция, че човека е психически устойчив. самия пистолет не е проектиран и не отговаря на модерните изисквания за стрелба в градски условия. за това и никой тактически отряд по света ( поне в Белия Свят ) не го ползва. дори руските "спецназ" са с глокове.
докато, от друга страна един човечец, извадил си документите по надлежния ред, минал през всички безсмислени бележки и инстанции би бил много по-отговорен към оръжието и заветното разрешително. отделно ходи да стреля на стрелбището за кеф, щото не си е купил пистолета за да седи в касата. отделяйки по 50лв на месец от бюджета си. също така, ползва куршуми при които рикошета е сведен до минимум. аз например, а и моите познати с оръжие никога не биха си позволили да стрелят от терасите по празниците. за жалост обаче, израстнах до полицейски общежития и до военни такива. е няма да ви казвам каква дандания е по Нова Година или по време на мач... примера е показателен.

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Вто 20 сеп 2011 20:24

Ludia написа:Не сме се отнасяли. Темата е "Говорим си за оръжие". Самото споменаване на газови и въздушни оръжия е офтопик според мен, но при така конфигурирано заглавие няма какво да се направи.

Като опитен познавач на оръжията не знаеш ли правилото,че пистолет се вади не да се плаши, а да се използва.....Ентилигентен човек си пък се правиш на Рамбо...и руските спецназ ползват Стечкин и Гюрза!!!
И нека ти обясня що е зона на молекулярно сътресение....като човек доста интензивно занимавал се със съдебна медицина....Около раневия канал има тъкан с определяна от вида на нараняването дебелина,която ма пръв поглед изглежда жива,но от кинетичната енергия там настъпва високочестотна вибрация на клетъчните молекули,което прави клетките нежизнеспособни...след няколко дни тази тъкан умира.Затова при обработка раневия канал се изсича "на живо" поне още 1-2 см.Ако пък кажеш що е то "пръстен на избърсване" и какво значение има .....или поне да кажеш какво е "правилото на трите рани" изведено от руските балисти....ще призная,че наистина разбираш.....хайде мисли!...имаш и чичко Гугъл на разположение...аз за тези неща няма нужда да го ползвам-пък и като съм ги учил нямаше даже и компютри пък камо ли интернет!

Последна промяна от joker на Вто 20 сеп 2011 20:26, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Вто 20 сеп 2011 20:26

joker написа:...

:да: :bowdown

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 20 сеп 2011 20:37

joker написа:И нека ти обясня що е зона на молекулярно сътресение....като човек доста интензивно занимавал се със съдебна медицина....Около раневия канал има тъкан с определяна от вида на нараняването дебелина,която ма пръв поглед изглежда жива,но от кинетичната енергия там настъпва високочестотна вибрация на клетъчните молекули,което прави клетките нежизнеспособни...след няколко дни тази тъкан умира.Затова при обработка раневия канал се изсича "на живо" поне още 1-2 см.Ако пък кажеш що е то "пръстен на избърсване" и какво значение има .....или поне да кажеш какво е "правилото на трите рани" изведено от руските балисти....ще призная,че наистина разбираш.....хайде мисли!...имаш и чичко Гугъл на разположение...аз за тези неща няма нужда да го ползвам-пък и като съм ги учил нямаше даже и компютри пък камо ли интернет!

Човечеееее..... повярвай ми ако исках да се занимавам с трупове, щях да се профилирам в тази специалност. Наистина е завладяващ начина по който говориш и парадираш с професията си, но мисля, че би било добре да наблегнеш на комуникацията с живи хора. Поне в този форум повечето сме такива.
Моя скромен опит се изразява в убиването на беззащитни животинки и след това свалянето на кожите и месата от костите им. Това е.
За трите рани наистина съм чел, но не ми е останало в главата. Може да го определиш за пропуск, но е факт. Признавам си. А и не ми се рови в гуугъл - пак си признавам.
Аз се захванах за макаровия, и по-точно поддържам тезата, че е едно от най-недодяланите оръжия, и напълно не подходящо за self-defence.

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Вто 20 сеп 2011 20:50

Ludia написа:Човечеееее..... повярвай ми ако исках да се занимавам с трупове, щях да се профилирам в тази специалност. Наистина е завладяващ начина по който говориш и парадираш с професията си, но мисля, че би било добре да наблегнеш на комуникацията с живи хора. Поне в този форум повечето сме такива.
Моя скромен опит се изразява в убиването на беззащитни животинки и след това свалянето на кожите и месата от костите им. Това е.
За трите рани наистина съм чел, но не ми е останало в главата. Може да го определиш за пропуск, но е факт. Признавам си. А и не ми се рови в гуугъл - пак си признавам.
Аз се захванах за макаровия, и по-точно поддържам тезата, че е едно от най-недодяланите оръжия, и напълно не подходящо за self-defence.

Хехехехехееееееееее....ама пускаш големите шарани а????Ей лъжецо! :applause:Защо се представяш за такъв какъвто не си....Аз от повече от 20 г работя само с живи хора и доста добре се ориентирам за личността дори и при виртулен контакт....А мъртвите за 5 г ме научиха на толкова много неща,колкото нито един жив човек не е успял да ме научи...
Правило на трите рани:Три рани от проектил с малък калибър са по-смъртоносно от единична рана от голям калибър.Станало е основа за разработката на скорострелното автоматично оръжие...малък калибър с голяма скорострелност.Ползва се и от ловджиите....ловът на дребен дивеч се прави с дребни сачми точно по тази причина...да се нанесат повече на брой поражения.А пръстен на избърсване???

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 20 сеп 2011 21:00

joker написа:
Ludia написа:Човечеееее..... повярвай ми ако исках да се занимавам с трупове, щях да се профилирам в тази специалност. Наистина е завладяващ начина по който говориш и парадираш с професията си, но мисля, че би било добре да наблегнеш на комуникацията с живи хора. Поне в този форум повечето сме такива.

Хехехехехееееееееее....ама пускаш големите шарани а????Ей лъжецо! :applause:Защо се представяш за такъв какъвто не си....Аз от повече от 20 г работя само с живи хора и доста добре се ориентирам за личността дори и при виртулен контакт....А мъртвите за 5 г ме научиха на толкова много неща,колкото нитп един жив човек не е успял да ме научи...
Правило на трите рани:Три рани от проектил с малък калибър са по-смъртоносно от единична рана от голям калибър.Станало е основа за разработката на скорострелното автоматично оръжие...малък калибър с голяма скорострелност.Ползва се и от ловджиите....ловът на дребен дивеч се прави с дребни сачми точно по тази причина...да се нанесат повече на брой поражения.А пръстен на избърсване???

Шараните не ги намесвай... няма как да се снимам с прасето докато е живо. Със заека също. За тях куршум/съчми.
Да, знам го това правило, но под друго название сигурно защото не се сетих в първия момент. Там се разглеждаше точно сумарно поражението от няколко проектила съпоставено с един в по-голям калибър :да:
Наричаш ме ме лъжец и то болдвано, но ще го приема за приятелско обръщение в кръга на шегата. Това че се представям за някой който не съм - също.
За пръстена на избърсване също не знам нищо. Това е все едно да те питам каква е разликата м/у лед кор и хеви кор. Както казах, наблягам на живите същества, след като умрат не изследвам раните, поне не с цел писане, затвърждаване или опровергаване на теории. Преглеждам деформацията на проектила, има ли изходна рана, какви са пораженията и това е.
Виж обаче за макаровия нищо съществено не каза.

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Вто 20 сеп 2011 21:15

Ludia написа:Наричаш ме ме лъжец и то болдвано, но ще го приема за приятелско обръщение в кръга на шегата. Това че се представям за някой който не съм - също.
За пръстена на избърсване също не знам нищо. Това е все едно да те питам каква е разликата м/у лед кор и хеви кор. Както казах, наблягам на живите същества, след като умрат не изследвам раните, поне не с цел писане, затвърждаване или опровергаване на теории. Преглеждам деформацията на проектила, има ли изходна рана, какви са пораженията и това е.
Виж обаче за макаровия нищо съществено не каза.

:да: :да: :да: :wink: :wink: :beer :beer :beer Не съм си помислял каквото и да е друго!!!
Ловът го мразя но това си е моя лична работа.За Макаров....ох...всичките убийства и самоубийства с пистолет,които съм виждал бяха с Макаров!!!!Гадно оръжие...
Пръстенът на избърсване е черния пръстен,който се образува при влизането на проектила в тъканите...мног е важен за експертизата защото дава информация за разстоянието на стрелбата и химическия състав на използваната смазка,барута,метала на цевта и т.н....
Хайде :beer :beer :beer :beer

Последна промяна от joker на Вто 20 сеп 2011 22:40, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 20 сеп 2011 22:17

Обобщавам :) Макаровия е тъпо остаряло армейско оръжие от миналия век,което по технически данни не може да стъпи на малкия пръст на разните му там глокове,сигове,смитове и т.н. Обаче...масовия случай на употреба на късо оръжие у нас като почнеш от Бай Пешо,гръмнал съседа си в спор за наклона на оградата и стигнеш до другаря Луканов и други видни другари и господа mhihi представлява стрелба практически от упор...печели изненадата/този,който гръмне пръв...и на другаря Макаров се падат поне едно 90 процента от леталните изходи от подобни мероприятия.В този смисъл няма по предизвикващ респект пищоФ от него според мен :beer

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Вто 20 сеп 2011 22:23

Защо не споменете и че Макаров е копие на Валтер ПП,които пък е много добро полицейско оръжие,от тук идва и ПП-то в името Polizei pistole — полицейски пистолет,по-късно и ППК Polizei pistole kriminal — пистолет за криминалната полиция.
Колкото до Макаров,на мен ми харесва,изгърмете 100-200 патрона с него и тогава го плюйте eusa
А също и легендарната и леко прехвалена Берета 92 пък е копие от своя страна на Валтер П38 :talk:
Изображение
Изображение

Върни се в “ОФФ-Топик - други”