заземяване на LAN протектор

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: заземяване на LAN протектор

Мнениеот myrshavija » Чет 22 сеп 2011 16:47

kossel написа:...'Всяко нормално захранване се свързва към страничните пластини на контакта' ами те тези странични пластинки се връзват към нулата :idea:

Така е у вас или навасякъде? Или трябва да е така по принцип? Или ...?
Би ли пояснил?

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Чет 22 сеп 2011 17:13

myrshavija написа:
kossel написа:...'Всяко нормално захранване се свързва към страничните пластини на контакта' ами те тези странични пластинки се връзват към нулата :idea:

Би ли пояснил?

Ами при мене в панелката влизат 2 жици .... и до контактите съответно отиват 2 жици ... и съответно стремежа е нулата да е вързана към тези пластинки. Иначе най добре е железен кол в земята за заземяване, замерва се съпротивление което трябва да клони към 0 ома ...

Потребителски аватар
blacklider
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blacklider » Чет 22 сеп 2011 20:15

абе колеги какви колове човека ще връзва защита от гръмотевици няма да сади домати maikomila

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 22 сеп 2011 20:16

kossel написа:... замерва се съпротивление което трябва да клони към 0 ома ...

Или по-точно да не надхвърля 6 Ома.
Ама само така трябва да бъде :(
Виждал съм и инсталация, на която контактите бяха не 'занулени', а офазени! :shock :shock
Демек - на тия, страничните пера отиваше фаза!!!
Та ако говорим за сигурност - някой трябва да отвори контакта и да провери наистина ли е занулен (става и с пробна лампа, без да се отваря ;) )

Малко теория - основното защитно мероприятие по БДС е зануляване, не заземяване.
Заземяването се извършва в трафопостовете от Енерго-то.
В по-малките наслени места, с по-малки трафопостове и по-слаба мрежа наистина се оказва, че има огромен потенциал м/у 'нула' и 'земя' при крайния консуматор (къща) Замервал съм до 60V, а съм чувал и за 100V потенциал. За това в банята 'бие ток' mhihi
Тогава е задължително да се направи номера с 'пирона', само дето пирон няма да свърши работа. Набива се специален заземителен кол (ако трябва - няколко даже), прекарва се шина от кола до възможно най-близо до таблото и се свързва 'нула' към шината с дебел проводник.

Това в случая, обаче, не помага на Бобката.
Вероятно предложението за кутията на компа е най-лесно изпълнимото и подходящо в случая.

Потребителски аватар
blacklider
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blacklider » Чет 22 сеп 2011 20:21

аз съм на мнение че трябва директно в контакт!вкъщи така съм го нправил и няма проблеми,това ми го е казал човек който е работил при доставчик на нет

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 23 сеп 2011 4:11

kossel написа:
myrshavija написа:

Би ли пояснил?

Ами при мене в панелката влизат 2 жици .... и до контактите съответно отиват 2 жици ... и съответно стремежа е нулата да е вързана към тези пластинки. Иначе най добре е железен кол в земята за заземяване, замерва се съпротивление което трябва да клони към 0 ома ...

Щом при теб в панелката е така, следователно навсякъде трябва да е така. Правилно ли разсъждавам? Ако да, то ще трябва да сваля всички контакти вкъщи и да махна смотания жълто-зелен кабел навсякъде и да свържа страничните пластинки към нулата, както е при теб. Баси, кой ме кара навремето да си осера така контактите вкъщи - сега ще ми отиде целия почивен да да ги оправя!!! :banghead:
Дали да не заведа дело срещу строителя, който е натъпкал навсякъде по един излишен кабел ... че то вероятно е опасно така - все пак с електричеството шега не бива!

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пет 23 сеп 2011 6:33

Абе ти луд ли си няма да махаш жълтозеления кабел :screwy :screwy .В по старите жилища инсталацията е с двупроводников кабел,но сегашните изисквания са да има и трети кабел за заземяване.Този кабел се свързва със заземяването долу в главното табло.Сега дали са си направили труда да бият заземяващ кол при строежа на сградата е друг въпрос-уж повечето слагали :roll:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 23 сеп 2011 7:59

E, не виждаш ли какво е написал колегата? :mrgreen:
kossel написа:... ами те тези странични пластинки се връзват към нулата :idea:

Потребителски аватар
kossel

Мнениеот kossel » Пет 23 сеп 2011 10:03

Както е писал колегата горе :
'Малко теория - основното защитно мероприятие по БДС е зануляване, не заземяване.
Заземяването се извършва в трафопостовете от Енерго-то.'

Така че може да свързваме страничните пластини към 0-та и да 'заземим' там и LAN протектор :deal :beer

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 23 сеп 2011 14:39

kossel написа:Както е писал колегата горе :
'Малко теория - основното защитно мероприятие по БДС е зануляване, не заземяване.

Така че може да свързваме страничните пластини към 0-та и да 'заземим' там и LAN протектор :deal :beer
Искаш да кажеш, че синият проводник е винаги заземен, така ли? Което означава, че са заземени два проводника - синият и жълто-зеленият? Или е заземен само синият, а жълто-зеленият е излишен?

Потребителски аватар
blacklider
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blacklider » Пет 23 сеп 2011 14:42

абе колеги човека ви попита нещо съвсем просто Вие го направихте световен проблем.какви цветове кабели,колко кабела,зануляване,заземяване и т.н. scare човека се пищиса!

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Пет 23 сеп 2011 18:17

объркахте ме тотално...

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пет 23 сеп 2011 18:34

Боби, за настолно PC ли става дума ?
Ако да, ползвай LAN карта на слот (10 лева), не вградената.
Вържи проклетия кабел с ухо на някой от винтовете на кутията.
Ако затрЕска изключи кабела на доставчика и толкова.
И късмет, при сериозен токов удар тази кутийка последна се поврежда mhihi

Потребителски аватар
kossel

Мнениеот kossel » Съб 24 сеп 2011 11:39

Колега myrshavija, ето признавам ти че си по добър по електрото от мен , но сега да помогнем на човека, тъй като няма да може да си заземи(по-доброто) лан протектора затова му казваме как да го занули :beer

myrshavija написа:
kossel написа:Както е писал колегата горе :

Искаш да кажеш, че синият проводник е винаги заземен, така ли? Което означава, че са заземени два проводника - синият и жълто-зеленият? Или е заземен само синият, а жълто-зеленият е излишен?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 24 сеп 2011 18:41

kossel написа:Колега myrshavija, ето признавам ти че си по добър по електрото от мен , но сега да помогнем на човека, тъй като няма да може да си заземи(по-доброто) лан протектора затова му казваме как да го занули :beer

Вече няколко души му дадоха чудесен съвет - да използва кутията на компютъра, но ти държиш на своето, което, според мен, е вярно само в част от случаите и не е редно така генерално да се препоръчва.
Освен това, как разбра, че не може да го заземи? Може би имаш информация относно ел. инсталацията у тях?

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”