пак за прословутия ППХ
-
agent_kowalski
- Автомобил:
- Двигател:
пак за прословутия ППХ
Здравейте,
пиша в този раздел защото питането ми макар и малко глупаво все пак е техничесто и го наблюдавах с едно Толедо.
За какво става въпрос...карам вчера едно толедо 1.8 моно с газ.Карам го на газ точно на едно спускане около 500метра,което си е доста стръмно,защото дори да го спускам на трета колата се засилва доста и има нужда от малко спирачки.Та какво се случва.Понеже колата е служебна и всеки я блъска и прави каквото си иска,копчето газ/бензин е доста разбинтено и му прекъсват лампичките и сега ще ме питата вместо да си карам какво се занимавам с него..както и да е чукнах го леко да светнат,обаче от това чукване копчето застана в средно положение,тоест нито газ нито бензин.Карах в този момент още в началото на спускането на пета с около 1400 оборота и колата така рязко се усети как си намали ускорението надолу по стръмното и дори след 200 метра оборотите паднаха на 1200.Останах малко така за да видя какво ще стане,защото ми направи впечатление че спирачния ефект на двигателя когато не се подава гориво към него е много по-голям.Спуснах баира на пета без да пипна спирачките,което е немислимо ако към двигателя се подаваше гориво.При следващият курс повторих експеримента на четвърта (над 2000 оборота)и съответно намаляваше още повече...сега за ППХ нали уж като се спускаме на предавка горивото се спира.Сега ще кажете ама нали си на газ,да де ама дали НЕ подавам газ или НЕ подавам бензин е все тая,аз може да карам на бензин и да го спра средното положение на копчето е едно и също.
И още нещо ми хрумна.Вредно ли е това за двигателя?Аз разсъждавам така-двигателя се върти,съответно и антифриза и маслото,сервото има налягане,генератора върти-има ток дето се вика всичко на пръв поглед е наред.Не го питам с цел да правя великии икономии на газ,а защото ми се налага често да пътувам по едни планински местности където имам 20км хубаво спускане и по този начин ще мога особенно при по-натоварена кола почти да не барна спирачките до долу.
пиша в този раздел защото питането ми макар и малко глупаво все пак е техничесто и го наблюдавах с едно Толедо.
За какво става въпрос...карам вчера едно толедо 1.8 моно с газ.Карам го на газ точно на едно спускане около 500метра,което си е доста стръмно,защото дори да го спускам на трета колата се засилва доста и има нужда от малко спирачки.Та какво се случва.Понеже колата е служебна и всеки я блъска и прави каквото си иска,копчето газ/бензин е доста разбинтено и му прекъсват лампичките и сега ще ме питата вместо да си карам какво се занимавам с него..както и да е чукнах го леко да светнат,обаче от това чукване копчето застана в средно положение,тоест нито газ нито бензин.Карах в този момент още в началото на спускането на пета с около 1400 оборота и колата така рязко се усети как си намали ускорението надолу по стръмното и дори след 200 метра оборотите паднаха на 1200.Останах малко така за да видя какво ще стане,защото ми направи впечатление че спирачния ефект на двигателя когато не се подава гориво към него е много по-голям.Спуснах баира на пета без да пипна спирачките,което е немислимо ако към двигателя се подаваше гориво.При следващият курс повторих експеримента на четвърта (над 2000 оборота)и съответно намаляваше още повече...сега за ППХ нали уж като се спускаме на предавка горивото се спира.Сега ще кажете ама нали си на газ,да де ама дали НЕ подавам газ или НЕ подавам бензин е все тая,аз може да карам на бензин и да го спра средното положение на копчето е едно и също.
И още нещо ми хрумна.Вредно ли е това за двигателя?Аз разсъждавам така-двигателя се върти,съответно и антифриза и маслото,сервото има налягане,генератора върти-има ток дето се вика всичко на пръв поглед е наред.Не го питам с цел да правя великии икономии на газ,а защото ми се налага често да пътувам по едни планински местности където имам 20км хубаво спускане и по този начин ще мога особенно при по-натоварена кола почти да не барна спирачките до долу.
-
keymaker
- Автомобил: Passat+T4
- Двигател: ABS+AAB
Re: пак за прословутия ППХ
ППХ е до 1500об/мин.това е с цел:
1-во да не падат много оборотите при спускането ,което може да доведе до прескачане или изронване на зъби от ремъка.
2-ро при изфорсиране на ДВГ и отпускането на газта да има време да се освести и да не загасне от загуба на обороти ,което ни доближава до ефекта от 1-ва причина.
Икономията на газ ще е минимлна по мои замервания 1.8 АБС на празен ход консумира 1-1.2л.на час.
1-во да не падат много оборотите при спускането ,което може да доведе до прескачане или изронване на зъби от ремъка.
2-ро при изфорсиране на ДВГ и отпускането на газта да има време да се освести и да не загасне от загуба на обороти ,което ни доближава до ефекта от 1-ва причина.
Икономията на газ ще е минимлна по мои замервания 1.8 АБС на празен ход консумира 1-1.2л.на час.
При АГУ-тата няма ППХ, или поне при обикновените, за газовия инжекцион не знам! Затова преди се е засилвала колата, газ е влизала, дори и без да натискаш педала а сега ти си я бил спрял, докато при бензина колата сама си го спира когато не натишкаш педала. Така че има огромна разлика при спускане на газ и бензин.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
При ППХ дросела трябва да е затворен, съответно газ влиза минимално, почти не се усеща при затваряне и отваряне на клапан газ.
Ако стъпковото моторче не работи нормално и подпира дросела, което се получава на тези двигатели, се получава описания от теб ефект.
На ГИ ППХ си работи и на газ, и на бензин. На карбураторните работи на тези, дето ПХ се регулира не с дросела, а с байпасна система за ПХ - карбураторите Озон на ладите го имаха.
Няма никаква опастност от спускане без подаване на гориво в мотора, ако е студено, пада температурата на мотора.
Ако стъпковото моторче не работи нормално и подпира дросела, което се получава на тези двигатели, се получава описания от теб ефект.
На ГИ ППХ си работи и на газ, и на бензин. На карбураторните работи на тези, дето ПХ се регулира не с дросела, а с байпасна система за ПХ - карбураторите Озон на ладите го имаха.
Няма никаква опастност от спускане без подаване на гориво в мотора, ако е студено, пада температурата на мотора.
-
agent_kowalski
- Автомобил:
- Двигател:
това е добре,но май не ме разбрахте точно за какво говоря.това толедо кое му е наред и кое не,не знам,но си върви нормално.днес го пробвах и на моята кола-карбуратор.идеята ми е че,като спра газта или бензина(копчето на средно положение) към двигателя не се подава никакво гориво,и от тук нататъка няма значение на какво е колата.и при двете коли се получава следното.спускам наклон,който си е стръмен,при положение че на трета колата си ускорява сама надолу над 60 без да пипам газ и спирачки,това независимо на какво гориво газ или бензин,колата се държи еднакво нито ускорява сама нито нищо.като спра горивото забива муцуната и се усеща доста.дори на пета да спускам с 60кмч съм под 1500 оборота колата намалява и няма нужда да пипам спирачки,на четвърта над 2000 оборота като се спускам по същия начин.а би трябвало като се спускам на трета с 60 ,което са около 3000оборота на бензин да не се подава гориво и да е все тая дали аз съм щтракнал копчето или не съм,щтракнали го колата почва да намалява доста осезаемо.та от тука идват моите мисли,абе има ли изобщо ппх,работи ли и така ли трябва да бъде.защото ако има би трябвало дан е се усеща никаква разлика като спра подаването на гориво от копчето,ама не е така.нямам кола пълна инжекция под ръка с монтирана обикновена газова за да мога да спра горивото,да видя как ще се държи,но ме навяват мисли че или двете коли ,с които пробвам това нещо им има(а съм99% убеден че им няма нищо)или това с ппх не е точно така както си мислим всички.
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
не схващам напълно колебанията ти за ППХ, честно... има такова нещо и да, работи точно както го знаеш. над 2100 рпм (за 2Е) при пуснат педал за газта, на скорост спира подаването на гориво изобщо. ефекта е точно какъвто си го описал-колата забива сериозно и направо си спира, дори и при по ячки наклони... с газов инжекцион мога да ти го демонстрирам на живо дори. с обикновена газова няма как да се получи. просто няма как.
ако искаш-обади ми се-ще излеземе с моята кола на българия над бояна и ще видиш точно какво се случва. ще ти закача и компютър за онагледяване.
п.с. апропо, колегата по нагоре е прав-ППХ не е до пълен стоп на мотора. до малко над 1000рпм и после се възобновява подаването на гориво.
ако искаш-обади ми се-ще излеземе с моята кола на българия над бояна и ще видиш точно какво се случва. ще ти закача и компютър за онагледяване.
п.с. апропо, колегата по нагоре е прав-ППХ не е до пълен стоп на мотора. до малко над 1000рпм и после се възобновява подаването на гориво.
- matzy
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
А във връзка с това, нормално ли е да се изключва ГИ, че при мен обръща на бензин при ППХ (2Е) ?
-
powerstar
- Автомобил:
- Двигател:
Не е нормално да ти обръща на бензин. Ходи да ти настроят компа
-
agent_kowalski
- Автомобил:
- Двигател:
vaskoto1, въпроса е че и на двете коили,които имах тези дни се получава че забива осезаемо като изключа горивото от копчето( иа на газ и на бензин пробвах,не усещам разлика),а само като си махна крака от педала не се получава същия ефект и разликата е осезаема.пробвах на 5,4 и 3та предавка с обороти от 1200 до 3000 и нещо.и двете коли са с вакумно ловато и на двете не усещам разлика като пусна педала и съм на скорост по инерция смряно това дали се карат на бензин и на газ,и двете работят перфектно и на бензин и на газ.толедото преди две седмици лично съм го водил да му правят моното,чистене,тампон,настройка на запалване,свещо,филтър на газта всичко и върви страхотно.
някои с обикновена газ ако му се занимава като се спуска да сложи копчето на неутрално за 100метра да види за какво говоря и да сподели при него как е.според мен колата трябва да се държи по един и същи начин независимо дали аз и спирам горивото от копче или там моното го спира над някакви обороти при липса на подаване на газ(педала).
някои с обикновена газ ако му се занимава като се спуска да сложи копчето на неутрално за 100метра да види за какво говоря и да сподели при него как е.според мен колата трябва да се държи по един и същи начин независимо дали аз и спирам горивото от копче или там моното го спира над някакви обороти при липса на подаване на газ(педала).
Аз разбрах за какво говориш вече. Може да се пробва и на кола без газово като и се отнеме контакта докато е на скорост. А дали при този модел се спира напълно горивото, защото май съм чувал, че при някой двг то само се намаля, така ли е не знам.
-
keymaker
- Автомобил: Passat+T4
- Двигател: ABS+AAB
ivo_555 написа:Аз разбрах за какво говориш вече. Може да се пробва и на кола без газово като и се отнеме контакта докато е на скорост. А дали при този модел се спира напълно горивото, защото май съм чувал, че при някой двг то само се намаля, така ли е не знам.
----------------
само тоя опит не го правете на кола с карбуратор ,че вероятноста да гръмне като пушка през ауспуха и да го разпори като п...а е дооста голяма особено ако испускателната система е на възраст.
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
при моното има няколко гъдела. единия се казва ТПС, а другия го зоват моторче за празен ход. обаче то съдържа най главния гъдел или по точно CTP switch (Closed Throttle Position switch) или датчик на затвореното положение на клапата. ако той не сработи, колата не знае че ти всъщност си си махнал крака от газта. тя чете ТПСа и той й казва че има подадена газ от педала-жилото е опънато и СТП не е затворен, не дава пълно късо. и компира продължава да помпа гориво, защото мисли че не си пуснал педала.
колата ще си работи на бензин, и на газ, просто ще е по неикономична.
колата ще си работи на бензин, и на газ, просто ще е по неикономична.
-
agent_kowalski
- Автомобил:
- Двигател:
vaskoto1, ясно
сигурно се получава нещо такова
мерси за отговора
като ми попадне кола пълна инжекция засрана с обикновена газ ще повторя експеримента да видя как се получва.
а по принцип се вълнувам от този въпрос не толкова дали ще спестя 100грама газ или не,а защото често ми се случва да пътувам по планински места къдео си има 10-20км постоянно спускане.когато се случи да пътувам във време,когато пътя не е натоварен и няма кой да ми се лепне на бронята да бърза и съответно аз да го бавя с плавно и спокойно каране като щтракна копчето и бутна пета няма да ми се налага да ползвам нито спирачки нито нищо ,и ще ми е много приятно за пътуване
като ми попадне кола пълна инжекция засрана с обикновена газ ще повторя експеримента да видя как се получва.а по принцип се вълнувам от този въпрос не толкова дали ще спестя 100грама газ или не,а защото често ми се случва да пътувам по планински места къдео си има 10-20км постоянно спускане.когато се случи да пътувам във време,когато пътя не е натоварен и няма кой да ми се лепне на бронята да бърза и съответно аз да го бавя с плавно и спокойно каране като щтракна копчето и бутна пета няма да ми се налага да ползвам нито спирачки нито нищо ,и ще ми е много приятно за пътуване
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Ефекта на ППХ се получава винаги, когато дросела затваря плътно. Винаги има малък пропуск между дросела и стените и и така влиза газ в цилиндрите, но тя е минимална. Говорим за инжекцион, и не трябва да е пипан винта, с който се настройва положението на клапата.
На 2 коли съм пробвал, при спускане по проходите, спирам газта от ключето и подавам газ. Остатъка в изпарителя дава тласък и свършва. При същото положение, след изминаване на почти километър, тласъка е съвсем малко по - малък. Демек, много малко газ е излязъл от изпарителя за това разстояние.
Повтарям, това става при плътно затваряща дроселова клапа.
На 2 коли съм пробвал, при спускане по проходите, спирам газта от ключето и подавам газ. Остатъка в изпарителя дава тласък и свършва. При същото положение, след изминаване на почти километър, тласъка е съвсем малко по - малък. Демек, много малко газ е излязъл от изпарителя за това разстояние.
Повтарям, това става при плътно затваряща дроселова клапа.
-
agent_kowalski
- Автомобил:
- Двигател:
muns61 

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”