токоизправител на 18 волта за ел. уред ...

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: токоизправител на 18 волта за ел. уред ...

Мнениеот milmar » Пон 26 сеп 2011 22:11

Колегите са прави , винтовертите консумират доста голям ток , поне 10-тина 15 ампера . Не е ефективно да си направиш само заради това траф с мощност P= 18V x 15А = 270 W , т. е. един солиден траф 300-350 VA , това е минимум 150 лв :D .
Не че няма да се върти и с адаптор 12V за рутер примерно :D , но няма да има въртящ момент и при запъване ще спира .

ПП Средния ток през моторчето на винтоверта е примерно 2-3 А . Теоретично :wink: , би могло да се замени батерията (акумулатора) с кондензатор , който да играе роля на буфер , защото този ток 15 А през винтоверта не е постоянен , а само в пикови моменти . Обаче , лошото е че няма кондензатори с такива огромни стойности , че да свършат работа ....

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Пон 26 сеп 2011 22:41

да споделя на кратко моя опит с алтрнативите на захранване на винтовертите:
значи със зараядно за акумулатор става ама не е "баш" - винтоверта си иска стабилен ток.

1.Ако ще пробиваш 3-4А ти стигат дори и на 12-13В, оборотите са по-ниски, но става.
2.Ако искаш да завиеш някоя рапидка у дърво например не става "няма сила" ,моето зарядно е 6А и не не му стигат.Също така и при ниско напрежение има по-ниски обороти!
3.Внивай да не му подадещ повече от 22В, щото :bishop аз уморих един, електрониката "капут"!

Обобщено: зависи как ще го ползваш, но аз бих потъсил захранване с ток поне 10А и напреджение на ПХ не повече от 19-20В, желателно филтрирано. Алтернатова е як траф за зареждане на акумулатори, дават 16-17В на ПХ и стабилен ток.
С такова захранване бачкаш без да се притесняваш кога ше свърши батерията :wink:

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Пон 26 сеп 2011 23:42

Скоро ще правя такова захранване на един познат,замисълът е същия като този на автора на темата.Трябва солиден траф - 220/14-15V 150-200VA.Наистина идва не много евтин.Изправителната схема след трафа е лесна.Сега си спомням,че има едни български ел.отвертки,които имат захранващ блок и той се включва към 220V.Работил съм с такава,но не съм обърнал внимание с какви параметри е.Мисля че е призводство няколко години преди или след началото на демокрацията.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 27 сеп 2011 5:41

Изправителната схема изобщо не е толкова лесна. Ако сложиш траф с напрежение 18 волта като го изправиш и филтрираш ще стане около 25 волта, които може да са достатъчни да ти изгърми електрониката, ако не изгърми, като го напънеш напрежението ще падне до 10 -12 волта при товар и машинката ще спира много лесно. А ако се опиташ да правиш стабилизирано захранване ще стане твърде скъпо.

Потребителски аватар
Deo88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Deo88 » Вто 27 сеп 2011 7:14

Ммммммммм ...
Имах един вариант но го отписвам моментално . Мислих да връзвам директно зарядното за батерията на винтоверта , но тя е 400mA и е прекалено малко за да върши работа .

Имам една прецакана бормашина . Дали ако се използват нейни части , ще може да се направи винтоверта да се захранва чрез ел. мрежата . Идеята ми е да си работи на ток , но и да може да се слага и батерията при нужда .

Както е тръгнало май ще ме разубедите с идеята за токоизправител , но дали с части от бормашина може да стане ?

п.с. Ако говоря глупости ме предупредете , за да не ставам за смях ( то на къде повече ... )

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Вто 27 сеп 2011 8:37

Deo88 написа: то на къде повече ...

Има, има. mhihi
Докарай дивотията докрай.
Купи си две стари компютърни захранвания за по 10 лева. Ползвай 12-те волта на едното и 5-те на другото вързани последователно.
17 волта с подходящи амперажи на захранванията дано ти стигнат. Изображение

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 27 сеп 2011 12:50

bobocamaro написа:
Deo88 написа: то на къде повече ...

Има, има. mhihi
Докарай дивотията докрай.
Купи си две стари компютърни захранвания за по 10 лева. Ползвай 12-те волта на едното и 5-те на другото вързани последователно.
.....

Наборе :) , зная че се шегуваш , но все пак да кажа - компютърните захранвания , ако не им се "рови в мозъка" mhihi са неприложими в случая ... особенно пък две последователно . Те представляват една много компромисна и балансирана "на кантар" система , която работи само ако всички напрежения са натоварени равномерно , иначе или напреженията които са натоварени "клякат" за сметка на другите , или направо има се задейства защитата , или и двете :) .

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P

Мнениеот bobocamaro » Вто 27 сеп 2011 15:45

milmar написа:
Наборе :) , зная че се шегуваш , но все пак ..

Става бе човек, гледай :063: :063:
ето ти ги двете гадни захранвания последователно вързани, некъде из кочината е товарния резистор 1.8 ома керамичен
Изображение
Ето ти данни , само че вързах 12 волта шина към 12 волта шина, защото клякат с по 3.5 волта боклуците неземни.
Това е под товар с 1.8 ома: баш според задачата стана :063: :063:
Изображение
Но, има едно но: шините им се окъсяват през щепселите. Налага се да се вързват последователно без заземяване двата боклука.
Дивотии, както сказах.....нула смисъл, ма бачка бе човек :063:

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Вто 27 сеп 2011 18:19

Абе определено едно захранване от комп би вършило идеална работа все пак там има вариант за промяна на напрежението а със смяната на ключови елементи и на тока ама преработката била доста деликатна операция.Вече откъм пари не се знае как ще излязат нещата но като цяло електронните компоненти не са чак толкос скъпи,важното е някой да се наеме да го преправи :roll:

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 27 сеп 2011 21:30

bobocamaro написа:....

:олелеее

Евала :bowdown :D .

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P

Мнениеот bobocamaro » Сря 28 сеп 2011 8:52

fox_vt написа:Абе определено едно захранване от комп би вършило идеална работа :roll:

дам....значи изходните двойки диоди могат да се дублират, буквално крак връз крак за силен ток.
Ключови транзистори могат да се подменят, обратна връзка да се пипне за да станат 12те 18 волта.
Проблема е, че имп.траф няма да понесе един 18 волта/20 ампера, ще се насити магнитопровода или намотка ще се подпали.
А марково захранване да убиеш не си струва.. :beer

Потребителски аватар
Deo88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Deo88 » Сря 28 сеп 2011 13:15

Явно работата ще е много по-голяма от колкото си представях .

В случая най-разумното решение ще е да не се занимавам с такива неща . Прецака ми се бормашината и на верта му падна изцяло батерията ( имам и друга но както и да е ) и за това направих темата , но както всички знаем истината в случая е една - нов уред .

Благодаря на всички писали в темата . Много от вас знаят за какво става въпрос и явно биха ме разубедили . Ако е така , сега е момента .

п.с. Пробвах с адаптер 12Волта , но нищо не стана . А ако взема 18 волтов дали ще има ефект или работата ще е същата ( малък ампераж знам , че са адаптерите ) ?

п.с.2 Бобо успя да ме разубеди , за което му благодаря ! :bowdown

Поздрави и всичко най-хубаво :)

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 28 сеп 2011 17:05

Deo88 написа:...Бобо успя да ме разубеди ....

:lol:

Все пак , можеш да си ползваш винтоверта в колата на 12V , ще си работи без проблем , но сложи възможно по-къс кабел и поне 2мм2 сечение :да: .

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 28 сеп 2011 19:29

Ползвам темата, за да споделя опит, може да е от полза на някой.
Единият ми винтоверт е на 12В и му слагам такава батерия:
http://www.hobbyking.com/hobbycity/stor ... _Pack.html
Напълно заредена е 12,4 - 12,6В. Има максимален разряден ток 44А.
За нея ползвам зареждачка:
http://www.hobbyking.com/hobbycity/stor ... arger.html
Индикатор за ниско напрежение на клетките, тези батерии не бива да се разреждат под 3 V на клетка:
http://www.hobbyking.com/hobbycity/stor ... s_4s_.html
С това оборудване машинката няма нищо общо с предишната батерия. За професионална работа Литий - полимер батериите са просто незаменими, токовете, които отдават, са просто невероятни.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 30 сеп 2011 9:34

milmar написа:... винтовертите консумират доста голям ток , поне 10-тина 15 ампера . Не е ефективно да си направиш само заради това траф с мощност P= 18V x 15А = 270 W , т. е. един солиден траф 300-350 VA , това е минимум 150 лв ....

Ако има много работа, може и да има смисъл от класически траф. На мен също ми се върти в главата подобна идея, и някой ден ще я долазим и нея. Въпроса е че, един път се прави както трябва, и след това само бач и експлоатация. Аз обаче бих го направил регулируемо, или с няколко фиксирани и стабилизирани напрежения 12-14V и 16-18V, и 10-12А на всяко примерно. После винтоверти всякакви, може да му се направи допълнителна букса (на самия винтоверт), и 3-4м кабел, и когато имаш мрежа под ръка, перкай на ток...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”