Формула 1 ще дойде на Божурище

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Exell
Автомобил:
Двигател:

Формула 1 ще дойде на Божурище

Мнениеот Exell » Нед 03 сеп 2006 16:54

Двуместна Формула 1 – за първи път в България

От 22 до 24 септември на самолетна писта Божурище край София ще се проведе SPEED FEST 2006. Специално за мероприятието ще пристигнат единствените двуместни Формули в света – притежавани и обслужвани от отбора на „Минарди” и управлявани от Жолт Баумгартнер – пилот с опит в 20 старта за Джордан и Минарди във Формула 1. Екипът пристига от Англия с оборудване за цял завод и 30 души персонал – механици и инженери.
Така за първи път в България феновете на Ф1 ще могат да чуят рева на 700+ конски сили, да видят в непосредствена близост неописуемото ускорение, и ... уникалният шанс дори да се повозят на задната им седалка.

55 от посетителите на SPEED FEST 2006 ще имат възможността да спечелят демонстрационни возения с приблизителна скорост 290 км. в час.

Пътят към мечтаното ускорение започва с попълването на декларация, че кандидат-пасажерът е запознат с риска, който поема. След това се измерват кръвното му налягане и пулсът. За кандидатите над 45 годишна възраст се прави и кратко функционално изследване на организма, включващо и електро-кардиограма.
Всеки кандидат трябва да отговаря и на някои физически изисквания, за да се осигури безопасността: ръст от 158 до 180 см; тегло до 80 кг; обиколки (вкл. на раменете), не по-големи от 139.7 см., но се запазва и възможността за индивидуална оценка на всеки отделен кандидат.
Непосредствено преди самото возене пътникът получава пълен комплект за преобличане - чорапи, бельо, състезателен екип, обувки, ръкавици, боне и каска, изработени от огнеупорния материал номекс. Всичко това е много важно за сигурността на пилота и пътника. Натоварването, което те изпитват при ускорение, спиране и завиване, е 3 пъти земното притегляне – повече, отколкото в излитащ самолет.

SPEED FEST 2006 ще постави София в списъка на мегаполисите, в които са се провеждали атрактивните демонстрации с двуместни формули – Йоханесбург, Барселона, Лондон, Мелбърн, Куала Лумпул, Хелзинки. Сред пилотите, управлявали автомобилите, които идват в България са настоящият световен шампион Фернандо Алонсо, 7-кратният световен шампион Михаел Шумахер, както и станалите вече легенди в този спорт Найджъл Менсъл, Деймън Хил, Емерсон Фитипалди.
Програмата на SPEED FEST 2006 ще бъде обявена допълнително и ще бъде качена на официалния сайт на SPEED FEST 2006
Освен Формула 1 програмата на SPEED FEST 2006 предвижда още:

Formula 3 – единственият Български пилот и отбор в италиянската F3 – Владимир Арабаджиев, Картинг писта, Училище за пилоти – мъже и жени, Виртуални състезания заедно със SONY Playstation, Rally автомобили, Двуместен пистов мотоциклет, Каскади с автомобили, Избложба на Ретро автомобили, Off-road демонстрации, Екзотични автомобили, Drag Racе и Тунинг експо, – благодарение на Българска Федерация Драг Рийсинг, Drifting.

Двуместните формули съществуват от около 15-тина години и са разработени специално за популяризиране на спорта.
Двигателят, както и при състезателните формули, има живот под 4 хил. км, при петкратна смяна на маслото, след което се нуждае от основна ревизия. За сравнение животът на обикновените двигатели е около 300 хил. км. Цената на двигателя Cosworth Racing JD V10 е над £ 300 000 или близо 1 млн. лв. Смята се, че разходът на гориво може да достигне до 80 литра на 100 км.
Разликата между състезателните и двуместните формули е минимална – в дължината на междуосието, в кокпита и с 10 % по-високото тегло. В ускорението и скоростта разликата е минимална, като те зависят най-вече от състоянието и дължината на трасето. Очаква се на пистата в Божурище двуместната формула „Минарди” да достигне 290 км/ч. Дължината на избраното трасе е около 2 км, което ще позволи на късметлиите да почувстват истинската сила и скорост на Формула 1.

Неслучайно представянето на първия SPEED FEST 2006 се състоя в Конната база „Егида” в Борисовата градина. Журналистите, отразяващи моторните спортове, бяха „върнати” в началото на дългия път на човека в търсене на по-висока скорост, когато конят е бил най-бързото средство за придвижване. Днес под предния капак на повечето автомобили се крият поне 70 конски сили, а Формула 1, представляваща авангардът на автомобилните технологии, овладява невероятните 700 конски сили в един единствен автомобил.
Именно в резултат на непрестанното техническо усъвършенстване светът на Формулата сякаш се отдалечи от своите безбройни фенове. Любителите на този спорт често пътуват стотици километри само за да зърнат своите кумири – инженери, пилоти, мениджъри на отборите. Двуместната формула представлява приятелски жест за сближаване на този толкова красив спорт с неговите почитатели.

Взето от www.tuning.bg .

Та някой от вас смята ли да ходи , ако да може да се организираме нещо :roll: :roll:

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Нед 03 сеп 2006 17:02

Там съм :)

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Re: Формула 1 ще дойде на Божурище

Мнениеот vaskoto1 » Нед 03 сеп 2006 17:28

Exell написа:
Всеки кандидат трябва да отговаря и на някои физически изисквания, за да се осигури безопасността

аз съм аут отвсякъде-ще го прибия човека ако реши да ма вози...mhihi mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
Exell
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Exell » Нед 03 сеп 2006 17:36

vaskoto1 написа: .................

Пък и споменаха нещо за 80 кг :evil:

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Нед 03 сеп 2006 17:48

Exell написа:
Пък и споменаха нещо за 80 кг :evil:

да бе то си е направо детска формула :evil: /защо има ограничения само "отгоре"?!/

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 03 сеп 2006 17:59

ми всички пилоти са некви маломерни бройлери-иначе къв е смисъла да направиш такава кола и да ме туриш мене вътре...mhihi тва ще му умрат половината кобили като го наседна...mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Нед 03 сеп 2006 18:21

не е проблема в килограмите.
като го знам Васко какъв пасажер е Жолт ще е удушен или с прегризано гърло на първият завой.
mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Нед 03 сеп 2006 18:55

А дали ще има вход?
Цени на билети..?

Потребителски аватар
Exell
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Exell » Нед 03 сеп 2006 19:07

Със сигурност , но все още го уточняват :wink:
За драг с-нието беше 6 лв. та и тук би трябвало да се върти там някъде :roll:

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Нед 03 сеп 2006 22:10

Като четох темата с дължините стигам до извода, че 50% нямаме никакъв шанс да се повозим. Много от нас не отговарят по повече от един показател :mrgreen:

Потребителски аватар
holy_man
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот holy_man » Пон 04 сеп 2006 1:22

Това с ръста наистина е кофти колега ,аз като съм 195 см никакъв шанс нямам.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 04 сеп 2006 9:18

vaskoto1 написа:ми всички пилоти са некви маломерни бройлери-иначе къв е смисъла да направиш такава кола и да ме туриш мене вътре...mhihi тва ще му умрат половината кобили като го наседна...mhihi mhihi mhihi

Айде Василе двамата да се возиме mhihi mhihi mhihi ще и е последен сезон на тая двуместна чикия...

Потребителски аватар
rojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rojo » Пон 04 сеп 2006 11:52

Аз покривам изискванията 8) ако мога ще се повозя на това такси mhihi .

Потребителски аватар
many
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот many » Пон 04 сеп 2006 12:09

Много ми се иска да се повозя, но силно се съмнявам, че ще пуснат жена (въпреки че отговарям на изискванията)!!! :cry: 100% ще сме там с Itni!!!! Това не е за изпускане :wink:

Потребителски аватар
rojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rojo » Вто 19 сеп 2006 15:29

Датите на Формула 1 в Божурище наближават :) . Стана ли ясно колко ще е билета? Кои ще ходят от форума и евентуално да се организираме да ходим? :roll:
Също не можах да разбера отколко часа почва шоуто и доколко ще е различните дни...
http://www.tuning.bg/index.php?id=17,100,0,0,1,0
http://www.auto-press.net/index.php?cat=4&sub=2033

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”