Мнениеот barmalei » Чет 20 яну 2005 23:47
Говоря за пасат 91-ва година, RP двигател, 1.8mi.
За вентилатора - по данни от ЕТКА-та: Dual Termo Switch първа степен се включва при 95 градуса, изключва при 84, втора степен - 102-91.
Термостат (пак от ЕТКА): започва отваряне при 87 градуса, пълното отваряне е при 102 градуса.
Вижда се, че не е нормално да поддържа 70-75 градуса.
Като взех колата (преди 3 години) и при мен стоеше толкова ниско - смених термостата и се оправи. Обаче имах и друг проблем (пак от самото начло, успоредно с проблема с термостата), в разрешаването на който наскоро се получи неочакван обрат: при натоварване на двигателя (примерно в задръстване) нерядко на таблото отчиташе температура до близо 110 градуса (карам с над 80% антифриз) без да се включва дори първа степен на вентилатора (изправен е, проверено). Смених термоключа, датчика на фланеца (за таблото), пак смених термостата, проверих ги с термометър на котлона - всичко в норма, чистих радиатора (почти всички тези дейности ги извърших не лично, ами с помоща монтьори). Не се оправи - теглих му една майна и си карах така (вече близо 3 години) - понеже карам предимно извънградско този проблем се проявяваше пренебрежимо рядко.
Какво се оказа - било от водната помпа - тръгнах наскоро да сменям дефектен ремък (а и някакво слабо скърцане имаше, неприятен шум, дето исках да се провери, с пачия си мозък си въобразявах, че са лагери на алтернатора) и монтьора забеляза, че водната помпа се върти трудно (заклинва - но явно без да спира напълно) - смених я и се оправи (да чукна на дърво).
Като споделих с авери за тази магария веднага изкочи един познавач, дето заяви, че то това си било добре известна слабост на VW от тези години - е 'що не ми го каза това по-рано тоя човек!
PS
То втория път като сменях термостат сложих такъв, дето се отваря по-рано (пълно отваряне на 82 (или 86) градуса, доколкото си спомням) - е, сега съм пре.бан - в тоя студ стои малко под/над 80 и само в екстремни ситуации се вдига до към/малко под 90.