Отопление с прозоречен климатик?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Отопление с прозоречен климатик?

Мнениеот ktamen » Нед 02 окт 2011 19:55

Искам да си купя климатик, а не знам какъв да си взема. Климатика ще се ползва само за отопление на съвсем малка стая (около10м2), в панелен блок. Има ли климатици само за отопление? Има климатици за 200лв и за 2000лв - разбира се искам най-евтиния, с какво е по-добър този от 2000лв?
Какво точно означава СОР, знам, че е нещо като коефициент на ефективност, но същото ли е или има някаква разлика?

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Re: Отопление с прозоречен климатик?

Мнениеот Winner25 » Нед 02 окт 2011 21:34

COP е коефицент на трансформация - http://www.heatme.info/cop.html
Аз прозоръчен климатик не съм виждал да се продава :) За 200лв също :D
По-скъпите са по ефективни имат допълнителни филтри, сензори за движение и т.н. Харчат по-малко ток, по-безшумни са, до по ниски температури работят. Марката също оказва влияние върху цената. Също и къде е произведен.
Ако си решил да вземеш най евтиния - нищо няма значение :Mr Green Fun Проверяваш къде те устройва цената и действаш

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Нед 02 окт 2011 21:47

За стая 10м2 ти трябва доста малък климатик ама по малък от 9000BTU не съм виждал,иначе климатик само за отопление принципно няма щото той процеса е обратим и то само с един клапан,така де имаш винаги 2в1.Има доста теми за климатици и избора винаги е индивидуален но имай предвид следното,трябва да си наясно колко пари искаш да дадеш,колко време да го ползваш,района на ползване и дали искаш да ти бъде топло във всякакви зимни дни и нощи.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 02 окт 2011 21:56

Специално за отопление си търси инверторен .
Конвенционалните (неинверторни) са с по-просто устройство и би трябвало да са по-сигурни , но обикновено имат проблем при отопление . Понеже са ефтини или по не знам каква причина :) , но при температура под (-10)градуса не топлят , забрави . Имаме 2 Мидеи на работа , лятото няма проблем , но зимата си почиват :) . В къщи имам климатик - марка от подобно качество , но инверторен - отоплявам една стая през цялата зима .

Потребителски аватар
Persin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Persin » Нед 02 окт 2011 22:08

ktamen написа:Искам да си купя климатик, а не знам какъв да си взема. Климатика ще се ползва само за отопление на съвсем малка стая (около10м2), в панелен блок. Има ли климатици само за отопление? Има климатици за 200лв и за 2000лв - разбира се искам най-евтиния, с какво е по-добър този от 2000лв?
Какво точно означава СОР, знам, че е нещо като коефициент на ефективност, но същото ли е или има някаква разлика?

колега като искаш евтин климатик си вземи инверторна MIDEA-12-ка,предполагам,че ще ти върши работа,успех в покупката :beer

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 02 окт 2011 22:18

Докато разпитвах Гугъл попаднах на прозоречен климатик Мидеа около киловат и цена 220лв, ама сега не мога да го намеря. Не всички са обратими, някои само охлаждат. Ако е проектиран само за отопление ще могат да го напълнят с по-подходящ фреон и би трябвало да стане по-ефективен.
Какво значи инверторен - досега си мислех, че когато трябва и да топли и да охлажда?
На всички компресорите са им изнесени отвън, а компресора отделя много топлина (колкото е консумацията на ток) има ли такива, които вкарват тази топлина вкъщи или всички я разпиляват.
Предполагам, че какъвто и да взема след година ще го изхвърля и това е една от причините да искам най-евтиния. Предложете ми конкретни климатици, които смятате, че ще ми свършат работа, цената не е задължително да е най-ниската, но трябва да е оправдано по-висока, а не да плащам само за марка.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Нед 02 окт 2011 23:19

Инвертора може да регулира оборотите на компресора. Идеята е да работи постоянно при минимални мощности. Така температурата в стаята е постоянна и няма големи амплитуди. Конвенционалния работи като духалка с термостат - включва/изключва. Конвенционалния работи винаги на пълна мощност, поради което по често се случва да се обледени външното тяло.
Аз не съм срещал модели които да вкарват топлината от компресора вътре, но пък компресора е в близост до кондензатора. Като го затопля, работи по ефективно :wink:

За твоето помещение 9-ка е достатъчна. Haier, Midea правят не лоши евтини климатици, с не толкова впечатляващи показатели, но вършат работа. Инвертора е около 800лв, конвенционалния около 500.
Има един модел на фуджитсу който поне според техническата спецификация изглежда да е добър - Fujitsu ASY-A07LG
Номиналната отдавана мощност е 3kw и консумира едва 660вата. Коефицента на трансформация е 4,55. Струва ~1000лв. Но пак е хубаво да се види какво казват специалистите. Аз си бях харесал един дайкин и като се поразрових по форумите се оказа че на 40мин размразява без значение дали има нужда и ефективността става съвсем различна от посочената.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пон 03 окт 2011 1:13

ktamen написа:... а компресора отделя много топлина (колкото е консумацията на ток) има ли такива, които вкарват тази топлина вкъщи или всички я разпиляват.....

Компресорът произвежда много повече топлина , отколкото консумира от "тока" :D , това е термодинамика - газове , налягания , фазови преминавания . Точно тази топлина , "заедно" :D с сгъстения газ тръгва към кондензатора , където се втечнява и отдава топлина , после течността достига изпарителя - там пък се изпарява поглъщайки топлина , после компресора ..... затваря се кръга :D .

Когато можеш да "сменяш местата" на изпарител и кондензатор - ето то обратим климатик !
"Смяната на местата" става разбира се , чрез промяна посоката на флуида !

Winner25 написа:....
но пък компресора е в близост до кондензатора....

Близо е , ама лятото mhihi , зимата кондензаторът му е вътре в стаята !
Иначе инверторни се наричат заради електрониката която на принципа на ШИМ (PWM) управляват ел. моторите на компресорите .

ПП Според мен инверторните работят по-добре , не само заради плавното регулиране ... Но както каза колегата Winner25 - конвенционалните много бързо се обледяват . Моят вкъщи почти не мога да го засека да се разскрежава , понякога нарочно му качвам заданието на температурата , за да го "предизвикам да разбере" че има лед . Климатиците на работа пък като ги пуснеш , само това правят : духат 15 мин. в стаята , и то студено :) , после пък вземат та се разскрежат .

Потребителски аватар
Станислав
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Станислав » Пон 03 окт 2011 7:58

Ако смяташ да го ползваш само за отопление на стаята - не знам дали си се замислял за конвекторен радиатор - по евтино е от най-евтиният климатик (за тази големина на стаята), напълно безшумно е (помисли си тези климатици за 300-400лв как ще бучат след 3 месеца) и не консумират чак толкова повече ток. Можеш да си вземеш и на колелца и като ти се наложи го местиш. Аз в момента климатика го ползвам само лятото, а за отопление в спалнята - горепосоченото. Ще пусна един линк където има техническа информация и цени (не правя реклама) - има ги на много места се продават. Просто провери и тази възможност.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пон 03 окт 2011 10:03

Станислав написа:... и не консумират чак толкова повече ток. ....

Ами 2-3 пъти повече , друг е въпроса кое е "много повече" :wink: .

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 03 окт 2011 13:39

ktamen написа:Предполагам, че какъвто и да взема след година ще го изхвърля и това е една от причините да искам най-евтиния.

Така както чета един стенен конвектор е "твоят човек" щом не мислиш да ползваш климатика в дългосрочен план за да избиеш парите му от разликата в консумирания ток спрямо конвектора ! Няма да бръмчи,няма да замръзва и с 2KW /без да се товарят нон стоп/ в тази стая ще е баня :idea:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 03 окт 2011 18:48

milmar написа:
Компресорът произвежда много повече топлина , отколкото консумира от "тока" :D , това е термодинамика - газове , налягания , фазови преминавания .

Ако компресора произведе повече топлина отколкото дърпа от тока изпарителя и кондензатора стават излишни, не искам да споря, припомни си законите на термодинамиката и ще се убедиш, че ако сгъстения газ излиза от компресора със същата температура, с която е влязъл се отделя точно толкова топлина колкото е консумирал.
Знаех, че някои компресори си променят оборотите, но не се бях замислял какво всъщност се случва при по-ниски обороти. Получава се климатик с по-малка мощност, но с много големи изпарител и кондензатор тоест и втечняването и изпарението ще стават при по-благоприятни температури и коефициента на ефективност ще бъде по-голям.
От климатик за 200лв вече се отказах окончателно, явно само ще ми бръмчи и ще симулира дейност.
1200лв за фуджицу също не ми се дават, въпреки отличните характеристики. И в неговите данни са "спестили" някои твърде важни числа. Варианта да науча тези числа от продавач-консултантите отпада. Не ми е спешно, май ще се поинтересувам дали е възможно да си купя много голям стар климатик и да му сложа някое малко компресорче и дали е възможно да изхвърля 90% от електрониката и да го управлявам с по лоу-тек методи.
Конвектор и сега си имам, не искам да го включвам заради твърде многото стотинки, които гълта.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пон 03 окт 2011 20:23

ktamen написа:...
Ако компресора произведе повече топлина отколкото дърпа от тока изпарителя и кондензатора стават излишни, не искам да споря, припомни си законите на термодинамиката и ще се убедиш, че ако сгъстения газ излиза от компресора със същата температура...

И на мен не ми се спори , оставам с впечатлението , че си технически грамотен човек и разбра за какво говоря и не ми се надцаква , а на такова ми прилича . Ако не си - ти също помисли по въпроса :да: : сгъстяване на газ , втечняване , изпаряване . Компресора "произвежда" топлина именно за сметка на тези процеси и това , че единия процес се извършва в стаята , а другия навън .... както и да е

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Пон 03 окт 2011 20:38

Всички климатици правят лед, въпроса е на кой му е по-добра автоматиката, за да обръща цикъла, за да се размрази. Консумация от 660 W, за да се произведе 3 kW може да е при 5-10 градуса над нулата, като стане минус 15-20 при тези мощности консумацията е колкото и производството. Коефициента на преобразуване е при определени условия и не се лъжете, че при -15 ще е същия. Варианта с климатик на старо с елементарна електроника и малък компресор не е невъзможно да стане, но ме съмнява, че ще има голяма полза и ще е много по-евтино от един ADAX за 250 лева.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 03 окт 2011 21:07

Фреона няма достатъчно интелект да разбере колко градуса е външния въздух, за да се изпари той се "интересува" само от температурата на изпарителя, а той е доста по-студен от въздуха. Ако изпарителя е много голям - температурната разлика с въздуха ще бъде по-малка и фреона ще се изпарява по-лесно в по-топлия изпарител. Това, което научих от вчера е, че разликата в климатик за 200лв и 2000лв е в по-ефективния топлообмен с въздуха благодарение на по-големите радиатори и възможноста на по-скъпите да забавят оборотите и по този начин да пращат по-малко фреон за изпарение.
Ако наистина си сглобя сам климатик той ще има и огромното предимство, че ще мога да го ръчкам с отверката без да се опасявам от отпадане на гаранцията.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”