Голф3 1.8 ABS загрява отново

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
djofar
Автомобил: Golf 4 GTI
Двигател: 1.9TDI ARL 2003

Голф3 1.8 ABS загрява отново

Мнениеот djofar » Пон 03 окт 2011 14:47

Здравейте колеги ,
въпросът ми е следният, има много различни мнения от приятели но искам да чуя от ваз и вашето становище
така както следва колата ми грее Голф3 1.8АБС
грее ми когато колата е на малки обороти или на неутрална предавка по енерция отива температурата на водата ми към 95-96 градуса като му дам малко газ повечко спада на 89-90 имам проблем и с парното няма почти никакво
миналата година ми облепиха перфектно всички клапи но майстора ми каза че радиаторчето ми е перфектно да не го сменям да взимам боклуци но след сглабянето на колата отново нямах парно
има ли нещо общо с това че ми греее ми е въпросът
да поясня колата на място не греее държи температура около 88-89 градуса
така първото становище беше на майстори че е заминала водната помпа но аз като извадя малкия маркуч от разширителното казанче при запалена кола без газ има добър дебит на вода от там и самия аз изключвам да е водна помпа като гледам как си върти водата
другото изказване е че ми е затиснат радиатора големият но според мен ако е той на място трябва да ми кипва колата но не го прави
преди няколко дни ми изхвърли водата щото аз махах капачката на много загряла вода за да долея антифриз и сигурно е получила възглавница някъде и тръгнах с колата и след 500 метра ми изхвърли водата
третото становище е че съм издухал гарнитура щом ми изхвърля водата но нито надува на маркучите нито ми повтори тоя номер и ако съм издухал гарнитура няма ли да ми надува при големи обороти и да грее а при малки да не надува чак толкова много и да лади а при мен е точно обратното
и вече съм в ебати дилемата
приятели ми казват сменяй всичко наред радиатор,водна помпа,радиаторче на парното
но според мен това не е алтеранатива това ако ви го каже майстор значи не е майстор при тоя вариант той незнае кво е и няма как да сбърка като се смени всичко но не ми е за парите просто невиждам смисъл да сменям всичко
ако някой има съвет да каже ще съм му много благодарен

Последна промяна от djofar на Пон 17 окт 2011 13:47, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Re: колата грее

Мнениеот stefan4o » Пон 03 окт 2011 14:52

djofar написа:Здравейте колеги ,
въпросът ми е следният, има много различни мнения от приятели но искам да чуя от ваз и вашето становище
така както следва колата ми грее Голф3 1.8АБС
грее ми когато колата е на малки обороти или на неутрална предавка по енерция отива температурата на водата ми към 95-96 градуса като му дам малко газ повечко спада на 89-90 имам проблем и с парното няма почти никакво
миналата година ми облепиха перфектно всички клапи но майстора ми каза че радиаторчето ми е перфектно да не го сменям да взимам боклуци но след сглабянето на колата отново нямах парно
има ли нещо общо с това че ми греее ми е въпросът
да поясня колата на място не греее държи температура около 88-89 градуса
така първото становище беше на майстори че е заминала водната помпа но аз като извадя малкия маркуч от разширителното казанче при запалена кола без газ има добър дебит на вода от там и самия аз изклиучвам да е водна помпа като гледам как си върти водата
другото изказване е че ми е затиснат радиатора големият но според мен ако е той на място трябва да ми кипва колата но не го прави
преди няколко дни ми изхвърли водата щото аз махах капачката на ного загряла вода за да долея антифриз и сигурно е получила възглавница някуде и тръгнах с колата и след 500 метра ми изхвърли водата
третото становище е че съм издухал гарнитура щом ми изхвърля водата но нито надува на маркучите нито ми повтори тоя номер и ако съм издухал гарнитура няма ли да ми надува при големи обороти и да грее а при малки да не надува чак толкова много и да лади а при мен е точно обратното
и вече сум в ебати дилемата
приятели ми казват сменяй всичко наред радиатор,водна помпа,радиаторче на парното
но според мен това не е алтеранатива това ако ви гокаже майстор значи не е майстор при тоя вариянт той незнае кво е и няма как да сбърка като се смени всичко но не ми е з апарите просто невиждам смисъл да сменя всичко
ако някой има съвет да каже ще съм му много благодарен

Аз лично не виждам логика да дам колата на някой да й разколачи таблото, да работи по нея един ден примерно и после същият да ми каже, че радиаторчето е ОК и не е за смяна. Предполагам само за труд са ти взели цената на поне две нови радиаторчета. Ако радиаторчето е подпушено отвътре няма как да имаш парно, ти си го усетил де. Ето затова повечето хора, с които съм говорил казват - разглобиш ли таблото сменяй го задължително и съм склонен да им вярвам. Иначе за другото не мога да ти дам коментар, но има доста теми по въпроса, само да ти се чете.
Не мога да схвана и следната логика - как на място колата държи нормална температура на ПХ, а когато я пуснеш по инерция температурата се покачва. И в двата случая колата работи на ПХ, само че във втория водата се обдухва и от насрещния въздух, който малко или много трябва да я охлади в някаква степен, а при теб се получава точно обратното - въздухът я духа, а тя загрява повече :idea:

Потребителски аватар
djofar

Мнениеот djofar » Пон 03 окт 2011 15:03

приятел ми прави парното лев не ми е взел а аз я бях разколачил преди това от до защото е кръпих цялата и и правих цялостно боядисване и колата си беше разглобена
и аз бях взел радиаторче но той ме убеди да го върна и да си сложа моето че било уж перфектно и ето резултата
ако е за смяна го сменям на момента мен не ме притеснява да сваля таблото друго ме притеснява някой ако е брал ядове като мен може да се образува някъде възглавница и за тва да не ми работи и парното нз вече

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пон 03 окт 2011 15:21

stefan4o написа:И в двата случая колата работи на ПХ, само че във втория водата се обдухва и от насрещния въздух, който малко или много трябва да я охлади в някаква степен, а при теб се получава точно обратното - въздухът я духа, а тя загрява повече :idea:

:да: ама защо при колегата е обратно...наистина няма логика!

djofar написа:някой ако е брал ядове като мен може да се образува някъде възглавница и за тва да не ми работи и парното нз вече

Колега, виж това маркуче, което съм ти посочил дали е запушено, защото може да създава доста проблеми - при мен беше запушено(на снимкта е РП, но АБС е почти същия май).

Изображение

При мен колега, когато сменях радиатор и антифриз системата не се обезвъздуши веднага да кажем след първото достигане до оптимална температура на двигателя, а мисля, че примерно след едно извънградско от 80-90 километра или повече. Вече течността май изкара въздух където е имало и след доливането за да се възстанови нивото парното изкочи и си работи много добре - ама до тогава си карах до Плевен на 31 Дек в 23 часа вечерта в продълцение на 2 часа без парно :Mr Green Fun .

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Пон 03 окт 2011 15:22

От недобре обезвъздушена система също е възможно да ти изчезне парното :beer Отвори си капачката на казанчето запали си колата изчакай да загрее и виж за какво иде реч. За водната помпа не зная дали тънкото маркучле на преливника е меродавен източник. Моето докато не отвори термостата на теква, после си тече ама не много силно. Според твърдението на твоите майстори колата ми трябваше да е прегряла поне няколко пъти това лято, поради неизрядна водна помпа (тя може и да не е, не съм й гледал състоянието), но колата ми не е прегрявала досега никога и стрелката си седи почти винаги само по средата на скалата.

Потребителски аватар
djofar

Мнениеот djofar » Пон 03 окт 2011 15:33

nokiangage написа:
stefan4o написа:[/img]

колега казах че дебита е як от това маркуче няма как да е затиснато

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Пон 03 окт 2011 15:37

А когато колата е загряла, при отворена капачка наблюдавал ли си струята от това маркучле? Излизат ли мехурчета въздух или тече чиста, плътна струя течност? По това можеш да отгатнеш дали колата ти не е обезвъздушена добре.

Потребителски аватар
djofar

Мнениеот djofar » Пон 03 окт 2011 17:08

чиста вода е :(

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Пон 03 окт 2011 19:30

"грее ми когато колата е на малки обороти или на неутрална предавка по енерция отива температурата на водата ми към 95-96 градуса като му дам малко газ повечко спада на 89-90"
Според мен това е нормално.
Когато сменяш положението на клапата топло студено усеща ли се-да не е откачена и в какво състояние беше като я разглобихте?

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Пон 03 окт 2011 19:38

само една вметка- охладителната система на 3-ките се самообезвъздушава. И на мен ми казваха като си разглобя таблото за облепяне на клапи да сменям радиаторчето независимо в какъв вид е,ама просто не го прежалих- Valeo с по-добър вид от чисто ново. Пипай маркучите на загрят мотор

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 03 окт 2011 20:15

Аз нямах парно благодарение на предишния собственик, който беше сложил чисто нов китайски боклук на мястото на радиаторчето. Сложих старото от предишния голф въпреки отчайващия му външен вид и сега имам супер парно.
Проблема на китайското беше, че антифриза минаваше през него без да минава през тръбичките, а директно от входа към изхода, не е текло, не беше задръстено, но не топлеше изобщо. Може и твоето да има същия проблем, ако го сменяш много внимавай какво си купуваш.

Последна промяна от ktamen на Пон 03 окт 2011 22:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 03 окт 2011 20:37

ktamen написа:Аз нямах парно благодарение на предишния собственик, който беше сложил чисто нов китайски боклук на мястото на радиаторчето. Сложих старото от предишния голф въпреки отчайващия му външен вид и сега имам супер парно.
Проблема на китайското беше, че водата минаваше през него без да минава през тръбичките, а директно от входа към изхода, не е текло, не беше задръстено, но не топлеше изобщо. Може и твоето да има същия проблем, ако го сменяш много внимавай какво си купуваш.

:idea: :idea: :idea: Често се слага присадка против теч и резултатът е грене от намален дебит през радиатора и радиаторчето на парното.И двете ги промий със силна струя на водоструйка.....А ти наистина ли караш с вода???Не прави тази фатална грешка,че :banghead: :banghead: :banghead: ако колата е карана с вода помпата със сигурност е maikomila

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 03 окт 2011 22:38

Написал съм какво му беше на моето радиаторче, не твърдя, че всички китайски радиаторчета са такива. мисля, че още не съм го изхвърлил, ако искаш мога да ти го подаря да му поставиш по-точна диагноза. Никакви присадки не са стигали до това радиаторче.
За това, че съм писал вода, а не антифриз си прав.
Между другото какво ще и стане на помпата от водата?

Потребителски аватар
djofar

Мнениеот djofar » Вто 04 окт 2011 7:55

joker написа:
ktamen написа: ако колата е карана с вода помпата със сигурност е maikomila
колега това че съм написал че съм карал на вода е моя грешка
за 2 седмици съм изразходил 10 литра антифриз отиде на вятъра
но да се похваля от вчера разбрах от какво ми е греело
снощи пак ми изхвърли водата и температурата ми удари около 110 градуса и аз веднага махнах капачката на разширителя и нещо ме накара да е погледна и maikomila акво да видя вътре има едно гумено уплътнение то се беше подвило и клапана не е работил за да изпуска и за това ми е греело и изхвърляло водата
вчера закупих нова капачка и нещата вече са ОК
но пак си нямам парно и мисля найстина да сменя водна помпа заедно с радиаторче на парното
Мерси на всички колеги дето си изказаха предположенията дано вече не ми греее че онемях от толкова мъка

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф3 1.8 ABS загрява

Мнениеот ktamen » Вто 04 окт 2011 16:36

Аз като сменях радиаторчето преди да съм сглобил напълно всевъзможните барчета, кори и пр. запалих да загрее и да се уверя, че имам хубаво парно и едва тогава сложих всичко на мястото му. Радиаторчето не е толкова скъпо, смяната му е голяма разправия.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”