Golf MK4 Обучение на дроселова клапа Simos 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
javor_bg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Golf MK4 Обучение на дроселова клапа Simos 3

Мнениеот javor_bg » Чет 06 окт 2011 15:39

Здравейте, изчетох няколко теми по въпроса и не ми стана съвсем ясно как да подходя. На едни места пише, че дросел клапата на Голф 4 1.6 SR с ЕКУ на Simos 3 може да се обучи със сваляне на клемата на акумулатора за 5 мин, после колата на контакт за 5 мин и след това на празен ход 5 мин без да пипаме педала на газта. Имаше още едно мнение, че клапата не може да се обучи без VAG COM. Някой има ли опит ?

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Re: Обучение на дроселова клапа на Голф 4 Simos 3

Мнениеот genov1 » Чет 06 окт 2011 16:02

Изчисти си първо клапата да няма мръсотии по нея после като покараш компютъра сам се обучава

javor_bg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот javor_bg » Чет 06 окт 2011 17:19

И аз това си мислех, но все пак има едно играене на оборотите доста при запалване при топъл двигател.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Чет 06 окт 2011 17:45

javor_bg написа:И аз това си мислех, но все пак има едно играене на оборотите доста при запалване при топъл двигател.

Написаното от теб за самообучението е така, но липсва последния етап - клапата продължава да се адаптира и през първите 50 км.

Потребителски аватар
tiho_madjarov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tiho_madjarov » Чет 06 окт 2011 19:22

Извинявам се,че ползвам темата на колегата,но да попитам и аз.Изчистих дроселовата клапа преди 6-7 дни,без да я свалям,колкото можах на място.След това махнах клемата на акумулатора за 15 мин и започнах да карам уж да се самообучава.Минах вече към 200 км и оборотите на празен ход продължават да стоят на 1800(примерно като спра на светофара).Колата е Golf3-AFT.Имам газов инжекцион.Високите обороти ги държи когато съм на газ,мина ли на бензин оборотите си падат на 850 и заспиват.Според вас на какво се дължи това и колко време ще се самообучава тази клапичка или ще трябва да се ходи на компютър да я научи малко на ниски обороти,защото ще ми свърши феродото скоро от натискане на спирачките като карам бавно из града, тя си засилва сама до 2000 оборота. :roll:

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Чет 06 окт 2011 19:30

Тия митове за самоубочаването съм ги пробвал колко пъти....Накрая прежалих 25 лв за елкон и за 2 мин.оборотите заспаха :да: Иначе минах над 100 километра градско,откачване на клеми....и неще и неще.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 06 окт 2011 20:04

Bai Sando написа:Тия митове за самоубочаването съм ги пробвал колко пъти....Накрая прежалих 25 лв за елкон и за 2 мин.оборотите заспаха :да: Иначе минах над 100 километра градско,откачване на клеми....и неще и неще.

Темата е за Голф 4, където "митовете" са реалност. За Голф 3 не знам, но е логично да е аналогично... иначе след всяко разкачане на акумулатора по една или друга причина очевидно трябва да ходиш на ръчна адаптация, така ли излиза :roll:

Всички системи се самоадаптират в определен интервал от време/километри след загуба на настройките.

Потребителски аватар
Bai Sando

Мнениеот Bai Sando » Чет 06 окт 2011 21:38

Дросела ми е на 90% същия като на голф 4 1.4.И симптомите са същите,като се побърка. :wink:
Колкото и пъти да пробвам самоадаптация никога не се получава.И от други хора (от съседния сервиз)съм чувал,че не се получава.За това за мен това са митове и легенди.
Дано при вас се получи :да:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 06 окт 2011 21:55

Bai Sando написа:Дросела ми е на 90% същия като на голф 4 1.4.И симптомите са същите,като се побърка. :wink:
Колкото и пъти да пробвам самоадаптация никога не се получава.И от други хора (от съседния сервиз)съм чувал,че не се получава.За това за мен това са митове и легенди.
Дано при вас се получи :да:

И пак да питам - нормално ли ти се струва след всяко разкачане на акумулатора по каквато и причина да е да ходиш на ръчна адаптация на всеки компонент по колата ти? :) Помислено е за това...

Явно проблемът е при теб (и в съседния сервиз...)

При мен поне самоадаптацията работи точно както трябва и е описано - чува/усеща се след разкачане на акумулатора.

javor_bg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот javor_bg » Пет 07 окт 2011 8:56

Ще изчистя дросела, ще изчистя дебитомера и ще пробвам обучението. Маркуча дебитомер-дросел ми е чисто нов - 90 лева струваше с поръчка от Германия. Разхода падна с 1.5 литра и оборотите се пооправиха след смяната му, но не напълно. Всичко би трябвало да е вече изрядно след почистването. Ще пробвам и ще пиша резултатите. Би трябвало да помогне според мен.

Някой да знае случайно дали на мотор АЕХ също се налага адаптация на въпросната клапа ?

Потребителски аватар
Bai Sando

Мнениеот Bai Sando » Пет 07 окт 2011 9:34

Не си ме разбрал правилно колега.Колкото и пъти да откачам акумул. нищо и няма на колата.Просто с откачане на клемите не се изчистват грешките,като при по старите двигатели.Може веднъж на 2 години да го направи и само с елкон се оправя.А уж и за моя дросел съм чел,че се самоадаптира,ама не става :evil:

Потребителски аватар
toni82
Автомобил: golf4 1.6 16v
Двигател: azd

Мнениеот toni82 » Пет 07 окт 2011 10:53

аз моя акумулатор досега съм го разкачал поне 50 пъти даже единпът когато ми изгоря динамото смених 4 акумулатора за 3часа без да правя ръчна адаптация но никога,никога не съм имал проблеми от рода нестабилни обороти или каквото и да е там. :banana явно е че дросела се е самоадаптирал,това е сигурно.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 07 окт 2011 11:27

toni82 написа:аз моя акумулатор досега съм го разкачал поне 50 пъти даже единпът когато ми изгоря динамото смених 4 акумулатора за 3часа без да правя ръчна адаптация но никога,никога не съм имал проблеми от рода нестабилни обороти или каквото и да е там. :banana явно е че дросела се е самоадаптирал,това е сигурно.

Разбира се. Макар че ако се вгледаш и обърнеш внимание, в първите минути/км след закачане на акумулатор се усеща промяна - например оборотите доста се менят при въртене на волана и т.н. После всичко се стабилизира, т.е. клапата се адаптира.

Потребителски аватар
toni82
Автомобил: golf4 1.6 16v
Двигател: azd

Мнениеот toni82 » Пет 07 окт 2011 12:42

аз не мисля че процедурата по самоубочение зависи от това с какъв дросел си.предполагам че това е заложено в програмата на еку-то и зависи от това с какво еку си -модел ,година,модификация. :roll: аз мисля че еку-то адаптира дросела възоснова на натрупани данни в рамките на 50-100км.това са моите предположения и моля да бъда извинен ако греша :wink:

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Съб 08 окт 2011 0:46

javor_bg написа:Имаше още едно мнение, че клапата не може да се обучи без VAG COM. Някой има ли опит ?

Това е пълна глупост. Може да се самоадаптира, но не може да се обучи с диагностичната програма :screwy

Simos се адаптира по следния начин: viewtopic.php?f=5&t=231945
Тествах го при мен и работи. Така е описано и по руските сайтове. Това е особеност само за Simos. При останалите ЕКУ-та обучението е както си пише в ръководсотвото на Ross Tech :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”