Проблем с инсталиране на Windows XP
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Re: Проблем с инсталиране на Windows XP
Днес ми се случи абсолютно същото на един стар компютър. Оказа се проблемно СД-то. Два пъти ми го прави тоя номер, след което пуснах инсталацията в другото СД /имаше две СД-та/и стана от раз
-
- Автомобил: PASSAT B6 2.0 TDI
- Двигател: CBDC 2010
Поиграх си малко и какво се оказа:
1. Пуснах го без RAM - писка.
2. Сложих друго захранване - Q-TEC 300W. При включване всички вентилатори завъртат за момент и спират. Остава да свети само светодиода отпред на кутията. Нищо повече не може да се направи. Изключвам захранването от ключето му отзад. Изчаквам малко, включвам ключето, натискам бутона на кутията отпред, вентилаторите завъртат за малко и всичко спира. И така до безкрай.
Сложих пак 500 W захранването - тръгва, зарежда BIOS и инсталацията продължава до онова меню, в което компютъра блокира.
Е не знам. Хванаха ме нервите. Не знам вече как да го лекувам.
Не ми се ще да бъзикам другите компютри, за да не стане нещо подобно. Пък и те са важни - работят счетоводство.
1. Пуснах го без RAM - писка.
2. Сложих друго захранване - Q-TEC 300W. При включване всички вентилатори завъртат за момент и спират. Остава да свети само светодиода отпред на кутията. Нищо повече не може да се направи. Изключвам захранването от ключето му отзад. Изчаквам малко, включвам ключето, натискам бутона на кутията отпред, вентилаторите завъртат за малко и всичко спира. И така до безкрай.
Сложих пак 500 W захранването - тръгва, зарежда BIOS и инсталацията продължава до онова меню, в което компютъра блокира.
Е не знам. Хванаха ме нервите. Не знам вече как да го лекувам.
Не ми се ще да бъзикам другите компютри, за да не стане нещо подобно. Пък и те са важни - работят счетоводство.
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
GVG написа:...
Този компютър не би трябвало да има нужда от повече от 400 вата. Нещо не е в ред с дъното... или с някое от устройствата? Ама така няма как да ти кажа кое точно...
300 вата може и да са му малко (което ми е съмнително, ама знае ли човек)... Пробвай само с абсолютния минимум - процесор и рам и 300-ватовото. Ако и така не тръгне до биос-а, поне за мен означава, че дъното нещо харчи много повече ток от нормалното. Може и да греша...
-
Аз започвам също да се съмнявам в дъното, защото с почни същите компоненти си работеше преди с 300 W захранване. Ще си поиграя още малко, пък после ще видим.
- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
И под 300 вата трябва да работи тази конфигурация...
Пускал съм аналогична машина на 300 вата с процесор с много по-високо максимално TDP и външно видео и компютъра работи гладко 3 години, след което се продаде.
Пускал съм аналогична машина на 300 вата с процесор с много по-високо максимално TDP и външно видео и компютъра работи гладко 3 години, след което се продаде.
- KRadkov
- Автомобил: Volvo S40
- Двигател: AWD T5
- Контакти:
Аз бих ти препоръчал да го вържеш като slave HHD-то на някой от другите работещи PC-та (така няма да разглабяш много), да му инсталираш Windows-а и да го върнеш на проблемната конфигурация.
Иначе съм съгласен с колегата, че най-вероятно е проблемен самия диск с инсталацията - доста пъти съм виждал подобни замръзвания при инсталация и 99% са от диска, пък и при положение, че винаги на едно място точно се получава.
Иначе съм съгласен с колегата, че най-вероятно е проблемен самия диск с инсталацията - доста пъти съм виждал подобни замръзвания при инсталация и 99% са от диска, пък и при положение, че винаги на едно място точно се получава.
- escrime
Хм... разбирам инсталацията да забива, докато инсталира файлове, но автора обясни, че замръзва, когато се опитва да трие или добавя партитишъни.
Т.е. първоначалното зареждане на файлове от CD-то е приключило.
В този момент инсталацията не чете от диска със сигурност.
Т.е. първоначалното зареждане на файлове от CD-то е приключило.
В този момент инсталацията не чете от диска със сигурност.
- slimmer
escrime написа:В този момент инсталацията не чете от диска със сигурност.
Авторът също така поясни, че със CD-то е инсталирал наскоро на друг компютър, така че самия носител да кажем, че е наред. Моето предположение по-горе беше, че устройството за четене на компакт-дискове е замърсено/остаряло. Тогава може просто устроиството по някаква причина да е прочело грешно някой друг файл от тези, които се зареждат в началото...
НО!: Вероятността проблемът да е от това, обаче, доста се смали след публикуваната от автора информация за проблема с 300-ватовото захранване.
-
Това, което KRadkov предлага, го правих. Инсталирах Windows върху този диск на друг компютър. Като го включих на това дъно вкарва BIOS, стои малко тъмен екран и излиза менюто, в което ме пита как да зареди Windows - Safe mode и останалите опции. Каквото и да отговоря, компютърът се рестартира и стига пак до тук. Ето защо започнах пак да опитвам да инсталирам Windows на тази конфигурация.
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Да не би да имаш някакъв проблемен сектор на харддиска. Опитай влез през рековъри консолата на там те пита къде е инсталиран windows-а показзваш и други стъпки докато те пусне да пишеш команди. избираш help, ако искаш да ги видиш всичките. За проверка на диска има chkdsk напиши това интервал и /r така си чеква диска и ако има някакъв повреден сектор го оправя направи това и виж дали ще тръгне.Другото което се срещам от там може да си направиш нов бут сектор с командата fixboot и нов MBR с командата fixmbr.Опитай тези неща и виж дали няма да се оправи.
Другия вариант е да си чекнеш диска с някоя програма за хардове, в hirens boot disk имаше доста.
Другия вариант е да си чекнеш диска с някоя програма за хардове, в hirens boot disk имаше доста.
-
Колеги, има малко развитие по въпроса. Реших да направя по-радикален експеримент, като прехвърля всички компоненти на друго дъно. Разкачих всичко, извадих и процесора и като му разглеждах крачетата с лупа забелязях, че едното ъглово краче е подвито и не е влизало в цокъла. Изправих го внимателно така, че да влиза нормално в цокъла. Реших, че това може да е било причината за проблема с инсталацията и върнах всичко обратно на дъното. Другото, на което не бях обърнал внимание е, че мишката е USB, но с преходник беше включена в PS/2 куплунга. Сложих друга мишка с PS/2 куплунг и с надежда тръгнах да инсталирам пак. Всичко тръгна добре, преодолях момента с партишъните, изтрих съществуващия, създадох нов и му казах да инсталира там. Започна да копира файловете от CD-то и така до 93%. Един файл не бил копиран коректно. Enter за Retry не реши въпроса. Два пъти F3 за рестарт и пак отново и пак до 93%. Смених три CD-устройства без успех - до 93%, 96%. Е сега вече не знам какво става. Едва ли и трите CD-та са скапани. Усъмних се в инсталационния диск. Загубих още около час, закачих едното CD-устройство и твърдия диск на другото дъно и със същия инсталационен диск направих нормална инсталация.
Ще се гръмна! Май въпреки всичко нещата вървят към скапано дъно. Дали подвитото краче не е допринесло за някаква дребна на пръв поглед, но фатална повреда?
Ще се гръмна! Май въпреки всичко нещата вървят към скапано дъно. Дали подвитото краче не е допринесло за някаква дребна на пръв поглед, но фатална повреда?
- slimmer
Възможно е.
Преди време ми се беше случвало подобно нещо на един компютър. Проблемът беше, че имаше някакъв си негов дисков контролер, който не се разбираше с драйвърите, които трябваше да му се зареждат с F6. От петия опит (толкова версии на драйвърите имаше) стана. Въпросът е, да не би този Windows да има вградени драйвъри, които не са съвместими с контролера?
Ако не е това, вече си е хардуерен проблем, най-вероятно на дъното...
Преди време ми се беше случвало подобно нещо на един компютър. Проблемът беше, че имаше някакъв си негов дисков контролер, който не се разбираше с драйвърите, които трябваше да му се зареждат с F6. От петия опит (толкова версии на драйвърите имаше) стана. Въпросът е, да не би този Windows да има вградени драйвъри, които не са съвместими с контролера?
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Нещата според мен вървят на скапана рам. Защо просто не намериш един диск като Hiren Boot CD и не си изтестваш всички компоненти, вместо да хвърляме боб кое не е наред? Така ще е най-лесно за теб и ще загубиш минимално време. В компютърните сервизи работят с такива софтчета, става бързо, лесно и точно. Щото инак ако се започне да се сменя, че да се тества с друго дъно, с друга памет, с друго захранване се губи време и пак може да не направиш правилния извод.
п.п. това, че дадени платки рам са работили ОК на дадено дъно, не значи, че същите не могат да правят проблем с друго дъно
Като приемаме, че и рамта и дъното са изправни. Това само като жокер ти го давам 
п.п. това, че дадени платки рам са работили ОК на дадено дъно, не значи, че същите не могат да правят проблем с друго дъно

а ако в тоя комп боднеш ХДД с читава инсталация (която работи на някои от другите подобни компове) ... ако пак забие предвид, че си извъртял всички останали компоненти ти остава дъно и процесор
- escrime
Цъ.
Ако тества памет е добра идея да тества на друга машина, която със сигурност има здраво дъно... точно заради:
slimmer, гледам го това дъно, уж е с контролери Intel...
Intel® 845GL & ICH4
North Bridge: Intel 845GL
South Bridge: Intel ICH4
Не би трябвало да има абсолютно никакви грижи с драйверите. За мен проблемите идват, когато видиш чип "Via" на дъното...
Ако тества памет е добра идея да тества на друга машина, която със сигурност има здраво дъно... точно заради:
stefan4o написа:...това, че дадени платки рам са работили ОК на дадено дъно, не значи, че същите не могат да правят проблем с друго дъно...
slimmer написа:Възможно е.
slimmer, гледам го това дъно, уж е с контролери Intel...
Intel® 845GL & ICH4
North Bridge: Intel 845GL
South Bridge: Intel ICH4
Не би трябвало да има абсолютно никакви грижи с драйверите. За мен проблемите идват, когато видиш чип "Via" на дъното...
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”