Спрял съм се на този модел: http://klimatici.biz/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA-fujitsu-asyg-12-le.html
Какво ще кажете?
избор на климатик
- barezifranko
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABU 1993
Re: избор на климатик
Взимай смело няма да сбъркаш 

JaDaWiN написа:Спрял съм се на този модел: http://klimatici.biz/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA-fujitsu-asyg-12-le.html
Какво ще кажете?
Имам същия, много е добър
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
Колеги,ползвайте програмата "Енергийна ефективност" - пакя пуснаха 20% надоло.Като сметнеш лихвите излиза реално 13-15% кой ти ги дава.
- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
mely написа:Колеги,ползвайте програмата "Енергийна ефективност" - пакя пуснаха 20% надоло.Като сметнеш лихвите излиза реално 13-15% кой ти ги дава.
Вие ползва ли ли сте я ? Дайте пример как ви помогна на вас ...
- mely
- Двигател:
Надявам се не е заяждане...аз препоръчах.
Да ползвал съм я /и не само аз/когато я имаше преди 4 год.За климатик който струва 2000лв
Ще карам по спомени-цифрите няма да са точни.
Парите ги имах налични но....
Тегля кредит от райфайзен банк/банката работи по този кредит - както и други/
Най късия срок за изплащане беше 6 месеца и аз взех него естествено/напомням -парите ги имах/
След всички такси и лихви климатика ми излезна около 1720 лв.Ако се вземе за по дълъг период файдата е по малка
Вярно е че е гадно че не можеш да усвоиш всичките 20% а банките ти лапат от парите но в България сме.Пак е нещо .
Надявал съм да съм бил полезен колега.
http://www.reecl.org/bg/partbanks.php
http://www.rbb.bg/bg-BG/Private_Custome ... 3_energie/
http://www.procrediteco.bg/ee-informati ... age=page-1
Да ползвал съм я /и не само аз/когато я имаше преди 4 год.За климатик който струва 2000лв
Ще карам по спомени-цифрите няма да са точни.
Парите ги имах налични но....
Тегля кредит от райфайзен банк/банката работи по този кредит - както и други/
Най късия срок за изплащане беше 6 месеца и аз взех него естествено/напомням -парите ги имах/
След всички такси и лихви климатика ми излезна около 1720 лв.Ако се вземе за по дълъг период файдата е по малка
Вярно е че е гадно че не можеш да усвоиш всичките 20% а банките ти лапат от парите но в България сме.Пак е нещо .
Надявал съм да съм бил полезен колега.
http://www.reecl.org/bg/partbanks.php
http://www.rbb.bg/bg-BG/Private_Custome ... 3_energie/
http://www.procrediteco.bg/ee-informati ... age=page-1
- JaDaWiN
- Автомобил: [VW Golf 3][VW Passat B5.5]
- Двигател: [AHU 1996 ][AVF 2002]
Благодаря ти, mely - проучих въпроса и ще се възползвам от програмата "Енергийна ефективност".
За съжаление възникна друг проблем - при повторно измерване се оказа че квадратурата е по-голяма от очакваното.
30.03 кв. м.
Прилагам снимка на помещението.
Западно изложение, PVC дограма и външна изолация.
Моля по-компетентните да се изкажат - дали климатикът ще е ефективен тук?
За съжаление възникна друг проблем - при повторно измерване се оказа че квадратурата е по-голяма от очакваното.

30.03 кв. м.
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Според мен с един климатик трудно ще затоплиш и двете помещения
Ще има много студени зони.

- JaDaWiN
Winner25 написа:Според мен с един климатик трудно ще затоплиш и двете помещенияЩе има много студени зони.
Последните 2 зими ги топля с конвектор Delonghi стоящ при прозореца. Не целя да е баня вкъщи - 20 градуса ни стигат, но с конвектора е скъпо.
Апропо, между двете помещения няма врата - отворът е около метър и половина, два широк.
- mely
- Двигател:
JaDaWiN написа:Благодаря ти, mely - проучих въпроса и ще се възползвам от програмата "Енергийна ефективност".
За съжаление възникна друг проблем - при повторно измерване се оказа че квадратурата е по-голяма от очакваното.![]()
30.03 кв. м.
Топля абсолютно същото помещение .Ама като казвам същото....разположение ,междинен отвор.Само верандата ми е може би по голяма

Нямаш проблем ...изтегли климатика максимално към междинния отвор .На Дайкин му дават 15 метра тръбен път без дозареждане.Сигурно и на други квалитетни климатици е така.
Поддържам в тази стая 23-4 градуса.Имам си и изолация.Дограмата ми е дървена....ама асъл дървена уплътнения и т.н.Топля с Дайкин 35 - ца.
Колега смятай 60W e минимума за отопление на кубик .Заложи резерв.Ако помещението е 30 м2 и стандарт височина 2,60 то кубатурата е 78 м3 х 60 W = 4680 W/4,68kW/ трябва да ти отдава климатика .Реално за да постигнеш икономия при ниски температури и спадане на COP на максимална отдаваема мощност поне 6kW.Номинална около 4 kW.
И те така...
Надявам се да съм бил полезен
- JaDaWiN
mely написа:Топля абсолютно същото помещение .Ама като казвам същото....разположение ,междинен отвор.Само верандата ми е може би по голяма.
Нямаш проблем ...изтегли климатика максимално към междинния отвор .На Дайкин му дават 15 метра тръбен път без дозареждане.Сигурно и на други квалитетни климатици е така.
Поддържам в тази стая 23-4 градуса.Имам си и изолация.Дограмата ми е дървена....ама асъл дървена уплътнения и т.н.Топля с Дайкин 35 - ца.
Колега смятай 60W e минимума за отопление на кубик .Заложи резерв.Ако помещението е 30 м2 и стандарт височина 2,60 то кубатурата е 78 м3 х 60 W = 4680 W/4,68kW/ трябва да ти отдава климатика .Реално за да постигнеш икономия при ниски температури и спадане на COP на максимална отдаваема мощност поне 6kW.Номинална около 4 kW.
И те така...
Надявам се да съм бил полезен
Колега, ако те разбирам правилно, климатикът трябва да свърши работа - Отдавана мощност (отопление) 0.90-4.00-5.30 kw. Притеснението ми беше да не би климатика да работи на максимума от капацитета си и така да харчи повече. Видях параметрите на твоя климатик и са горе-долу като на Fujitsu-то.
От друга страна, ако превърнем тези 4kw в BTU се получава 13 656 BTU, което се чиста 14-ка.

PS Безкрайно съм ти благодарен за отделеното внимание.
- mely
- Двигател:
Климатика който съм ти дал за пример не е като моя.Като моя вече няма.
Просто е стар модел моя отпреди 4 год.Но параметрите са същите.

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
И ние започнахме да обмисляме вариант да ъпгрейднем стария Haier с някакъв по-марков духател по тая програмка за ен.ефективност*. Къде в Стара Загора продават климатици Шарп, колега Мели? Ако вземем това решение ще избирам между Шарп, Дайкин, Тошиба в най-лошия случай някое Фуджитсу.
*доколкото разбрах принципът на програмата е следният:
1.Избираш климатик да кажем за 1200 лева с ДДС
2. Подаваш документи в банката
3. Отпускат ти парите по някаква карта (предполагам дебитна), ти ги теглиш, купуваш климатика и съответно носиш фактурата, за да ти кажат "Да, ще пратим специалист да види"
4. Идва човек, който оглежда какво си купил и предполагам се попълва някакъв протокол с цел да не се правят шменти-капели и да се точат пари по тая програма.
За вноските.
След като си платил климатика 1200 лева с ДДС и си дал фактурата, банката ти връща обратно 20те процента ДДС - т.е. възстановяват ти 240 лева на деб.карта. После вече ти на равни вноски си изплащаш тези отпуснати 1200 лева. Т.е. ако банката ти пере лихва да кажем 10%, ти я покриваш с върнатите 20 процента от ДДС и си 10% на "печалба". Т.е. спестяваш едни 120 лева ако го вземеш КЕШ тоя климатик. Ако теглиш примерно кредит 1200 лева, освен, че ДДС го даваш като поп, плащаш отделно и лихвата на тези 1200 лева и си МНОГО назад
3. Отпускат ти парите по някаква карта (предполагам дебитна), ти ги теглиш, купуваш климатика и съответно носиш фактурата, за да ти кажат "Да, ще пратим специалист да види"
4. Идва човек, който оглежда какво си купил и предполагам се попълва някакъв протокол с цел да не се правят шменти-капели и да се точат пари по тая програма.
За вноските.
След като си платил климатика 1200 лева с ДДС и си дал фактурата, банката ти връща обратно 20те процента ДДС - т.е. възстановяват ти 240 лева на деб.карта. После вече ти на равни вноски си изплащаш тези отпуснати 1200 лева. Т.е. ако банката ти пере лихва да кажем 10%, ти я покриваш с върнатите 20 процента от ДДС и си 10% на "печалба". Т.е. спестяваш едни 120 лева ако го вземеш КЕШ тоя климатик. Ако теглиш примерно кредит 1200 лева, освен, че ДДС го даваш като поп, плащаш отделно и лихвата на тези 1200 лева и си МНОГО назад

- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
stefan4o написа:И ние започнахме да обмисляме вариант да ъпгрейднем стария Haier с някакъв по-марков духател по тая програмка за ен.ефективност*. Къде в Стара Загора продават климатици Шарп, колега Мели? Ако вземем това решение ще избирам между Шарп, Дайкин, Тошиба в най-лошия случай някое Фуджитсу.
За вноските.
Нещо не се вързва цялата схема. Ако нямаш парите как се процедира

И за ддс-то какво имаш в предвид? Ти при всички случаи го плащаш, освен ако не го вземеш с фактура на фирма регистрирана по ддс.
п.с. ако си харесаш шарп, пиши да ти дам оферта

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Не си разбрал правилно. Прочети пак написаното от мен. Или ще опитам пак, хайде.
Аз съм банка, работя по програма ен.ефективност. Идваш ти и ми казваш: харесал съм климатик за 1200 лева с ДДС. Аз ти казвам ОК, одобрявам те, превеждам ти 1200 лева по сметката. Плащаш си таксичка за разглеждане, такса за издаване на карта и някаква друга. Още там олекваш едно 70-80 лева. После върху тези 1200 лева слагам лихва. Примерно на година ти слагам 10 процента. И така ти трябва да върнеш по тази сметка 1320 лева на равни вноски. Тънкият момент за клиента идва оттам, че тази програма "Ен. Ефективност" ти връща ДДС-то от климатика. Но го връща програмата или спонсорът й, не ти го връща банката. Чат ли си? Банката пак си взема своето
Просто ти спестяваш някакви пари, това е. С две думи - банката ти отпуска кредит. А ен.ефективност ти връща ДДС-то по фактурата, която си представил. Дори и да нямаш готови пари КЕШ имаш шанс според дохода си да бъдеш одобрен и да ти бъдат отпуснати пари. Тая програма важи освен за климатик и за - саниране, за дограма, за парно, за сл.батерии и всичко свързано с пестене на енергия. Нейната цел е да спонсорира пестенето на ел.енергия (затова за климатиците, както и за другите работи, имат някакви минимални изисквания, които трябва да са покрити - примерно COP-а на климатика трябва да е над 3.8 мисля, ако не се лъжа)
На прима виста харесах тоя Шарп:
http://www.technomarket.bg/products/090 ... ae-xpc09jr
Аз съм банка, работя по програма ен.ефективност. Идваш ти и ми казваш: харесал съм климатик за 1200 лева с ДДС. Аз ти казвам ОК, одобрявам те, превеждам ти 1200 лева по сметката. Плащаш си таксичка за разглеждане, такса за издаване на карта и някаква друга. Още там олекваш едно 70-80 лева. После върху тези 1200 лева слагам лихва. Примерно на година ти слагам 10 процента. И така ти трябва да върнеш по тази сметка 1320 лева на равни вноски. Тънкият момент за клиента идва оттам, че тази програма "Ен. Ефективност" ти връща ДДС-то от климатика. Но го връща програмата или спонсорът й, не ти го връща банката. Чат ли си? Банката пак си взема своето

На прима виста харесах тоя Шарп:
http://www.technomarket.bg/products/090 ... ae-xpc09jr

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”