Cвидетелство за управление на МПС, поради изтичане на срока.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
katri71
Автомобил:
Двигател:

Re: Cвидетелство за управление на МПС, поради изтичане на срока.

Мнениеот katri71 » Пон 29 юни 2009 10:06

Вижте тази статия , колеги - май наистина ще заприличаме на европейци :wink: , само не мога да разбера за кои паспорти става дума в статията, дали за международните паспорти или и за личните карти.
Като гледам цените дето уж били евтини май по-добре човек да си подмени личната карта и книжката сега , отколкото след година време да плаща 4-5 пъти по-скъпо за новите барометрични документи.
http://today.actualno.com/news_248108.html

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 29 юни 2009 11:43

katri71 написа:Като гледам цените дето уж били евтини май по-добре човек да си подмени личната карта и книжката сега , отколкото след година време да плаща 4-5 пъти по-скъпо за новите барометрични документи.
http://today.actualno.com/news_248108.html

Цената за издаването на новия документ ще бъде приблизително колкото сегашната, и е далеч по-ниска от прогнозните стойности. Максималната цена за издаването на нов документ за самоличност с биометрични данни ще бъде 50 лева

Та кво викаш си гледал?
Доколкото разбрах биометрични данни ще се вкарват само в новите паспорти. Личните карти ще се правят да бъдат готови за добавяне на такива данни, но поне в началото няма да има.

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Пон 29 юни 2009 12:42

М-да знам ли нищо чудно сега да се подготвят да ни отрежат главите догодина с новите такси, иначе за сега знам само че нова лична карта се издава за 10лв. , за паспорт не знам каква е таксата.Няма как да стане новите барометрични документи да струват колкото старите и който вярва в това много се лъже.Трябва да сме сигурни, че те няма да се минат и познайте пак кой ще плати за по-големите разходи....

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 29 юни 2009 13:46

За паспорт таксата в момента е 30лв, обикновена услуга

Потребителски аватар
OvivO
Автомобил: какъвто си искам
Двигател: с който си искам

Мнениеот OvivO » Пет 10 сеп 2010 10:00

Може ли да попитам тази квитанция от къде се взима?!
~квитанция за дължими платени глоби по ЗДВП.

Благодаря

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Пет 10 сеп 2010 22:49

актуална информация от КАТ София, подмяна само на СУМПС:

отидох в 18:30, в залата имаше 3-4 човека. Никакво номерче не теглих, учтив полицай ме попита какво искам и ме упъти към кабинка 28, където друга учтива лелка поцъка из компютъра и ми даде някаква бланка. В нея вече има вкарани всички данни, само отмяташ "вярно"/"невярно"

плащаш на СИбанк и се връщаш в кабинката където лелката те снима (ако не се харесаш снима няколко пъти)
дава ти талонче и ти казва кога да дойдеш за новата книжка.

тръгнах си в 18:45

Х дена по-късно се прецаках и отидох в 16:00 да си взема книжката, наложи се да чакам час и половина докато ми дойде реда (теглих номерче)

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Съб 29 яну 2011 9:07

Vladko написа:Здравейте,ето и моята леко дълга история/питане.Днес отивайки да помогна на едно момче да си запали колата,карам по едно безлюдно шосе и изведнъж виждам тактично паркирана патрулка-съответно бивам спрян,това което ми направи най голямо впечатление е че първото което направи полицая(катаджия) е да погледне срока на валидност на личната карта и книжката(явно колегата е абсолютно прав че се очаква бум на изтекли)и о чудо книжката ми е изтекла.Последва репликата отбий и ела,на което аз нервен отговарям че не искам да ходя никаде да ми пише акт и да ме пуска защото бързам.Тогава ме накара да отворя багажника провери аптечка,триъгълник и пожарогасител и след като се повъртя малко(явно беше че го мързи да пише акт) ми вика правя ти реверанс(евала за което) взимай си документите и отивай утре да си смениш книжката.Добре обаче сега изчетох темата(уникално добре и подробно е написана) и единственото което не разбрах е през тези дни(вадене на медицинско,подаване на документи,изчакване на новата книжка) как караме със изтеклата книжка?Или сме в нарушение?И каква е санкцията за това нарушение?Мисля че ще е полезно да се знае за всички.

Няма отговор в темата, а живо ме интересува

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 29 яну 2011 9:11

Естествено че караш в нарушение. Свършиха гратисните периоди за смяна на изтекли валидности на документи. От тук нататък, ако те спрат или реверанс или акта. Грижата да си подновиш документите на време си е лично твоя!

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Съб 29 яну 2011 17:12

Благодаря за морала, но въпроса е каква е санкцията? За да си знам последствията ако ме хванат. Моля някой запознат да даде точно инфо

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 29 яну 2011 17:18

drmilendd написа:Благодаря за морала, но въпроса е каква е санкцията? За да си знам последствията ако ме хванат. Моля някой запознат да даде точно инфо

До колкото знам санкцията е от 20 до 100 лева, за изтекъл срок на лична карта/ш.Книжка!

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 13 окт 2011 19:03

За подновяване на книжка категория Ц трябвал ли психо :eyecrazy

ivanov72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivanov72 » Чет 13 окт 2011 19:18

KirilGeorgiev написа:За подновяване на книжка категория Ц трябвал ли психо :eyecrazy

Не, а само медицинско.В медицинския център за 40лв. такса ми издадоха медицинско за кат.Ц, без да ме погледне лекар

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 13 окт 2011 19:23

Мерси колега :bowdown Големи кожодери при вас тук е 15лв медицинското

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 14 окт 2011 8:33

15-20 лв е медицинското за кат. В за кат. С е 35-40 лв

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 03 ное 2011 12:03

малко ъпдейт и един въпрос
вчера ходих за подмяна на изтекла книжка. Чакането пак си е толкова по около 1.5-2 минути на човек. Ако нямате снимка, вътре ви правят нова дигитална. Общо взето процеса е такъв
- теглиш номерче
- чакаш си реда на таблото (10 човека - 20 мин в моя случай)
- влизаш в стаята и даваш необходимите документи (за В кат: стара книжка, ЛК, син талон и медицинско за категория)
- връщат ти всичко и ти издават една декларация и няколко документа вкл и този за плащането. На него са ти описани предишните провинения. Важното да се отбележи е че таксата за 30 дни поръчка вече е 36,30 лева (30), за 10 дни е 56,30 лева (50). (става дума за календарни дни). Ако старата книжка изтече през този период, докато новата не е взета си в нарушение! и подлежиш на санкция - каква точно не можаха да ми отговорят.
- излизаш от вън и си попълваш инфото в декларацията (може и с черен химикал :)). хубаво е да се прочете, преди да се разпише, особено от тези, които имат чужди книжки от ЕС страни.
- отиваш на касата и плащаш - тук се оказва, че таксите на банката за превода са били 6,30 лева !!!. Разбира се други начини за плащане НЯМА. Реално плащаш около 20-25% от стойността на услугата за банкови услуги ... на КАТ им дреме на шайбата ... малко лирическо отклонение, както и да е, продължавам ...
- след като платиш грешни пари на банковия клон :evil: , отиваш пак на същото гише без да теглиш номерче и дебнеш да влезеш (може да има опашка и от други такива като теб, организирате се по реда на пристигане) трябва да си бърз, за да не успее лелката от вътре да цъкне, че кабината е свободна и да дойде некой с номерче, тогава почват обяснения що се "предреждаш" и тн.
- влизаш за втори път при същата лелка, усмихваш се, даваш документите без ЛК, книжка и талон. Ако нямаш скорошна снимка, те снимат на момента и ти дават беляжка с номерче, за да си вземеш готовата книжка след съответния период.
Total time: ~40 минути.

Сега и въпросът: в кой точно момент се случва проверката ти за неплатени глоби ? още тук, по време на издаването или при взимането ? Питам, защото срещу глобата ми пишеше ПЛАТЕ( предполагам липсва НО-то) и под него стои „0”. Т.е. не разбрах платено ли се води или не, щото аз спомен нямам, а е било през 2005, т.е. минали са 6 години, и АКО трябва преди да си взема книжката да доказвам, че това е платено, а нямам квитанция, как, къде и какво да правя ?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”