Мнение за покупка на преносим компютър DELL Inspirion N7110

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнение за покупка на преносим компютър DELL Inspirion N7110

Мнениеот nosex » Чет 13 окт 2011 11:56

Здравейте,

Мисля да се сдобия с такъв лаптоп със следните данни: http://polycomp.bg/poly/product-details ... 00918.html
Мога да го купя за 1300лв., заслужава ли си според вас?
Държа на мощен процесор, достатъчно рам памет, голям хард диск и по-голям дисплей. Видеокартата не му е кой знае какво, но ще ми върши работа. Дефакто това е най-високия модел Inspirion N7110 и именно за това съм се ориентирал към този лаптоп.
Какво е вашето мнение? :beer

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: Мнение за покупка на преносим компютър DELL Inspirion N7110

Мнениеот slimmer » Чет 13 окт 2011 13:21

1. Според мен с тия характеристики би следвало да си приготвиш още 40-50 лв за ДОБРА охлаждаща подложка, ако мислиш да играеш разни работи (nvidia-та грее според разни ревюта из интернет).
2. Харддискът му е с 5400rpm, което ще спъва леко производителността... Но друг с i7 и 7200 май за тия пари няма.
3. Рам-та няма да работи на макс, понеже са с различен размер платките (ще е в Single Channel режим).
4. Изработката като за домашен компютър сигурно бива, т.е. ако не го разнасяш/биеш надали ще имаш проблеми.

С други думи - ако ти трябва за изчислителна работа е перфектен (стига да се охлажда добре процесорът и да не ти прави впечатление Single Channel режима на паметта). Ако ти трябва за игри, просто няма да работи на макс и ще губиш известно количество фреймове и време за зареждане на нива заради HDD/RAM. За всичко останало ще ти върши добра работа...

Ако ти се чете ревю на леко по-немощен вариант: цък.

Успех с покупката! :)

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Чет 13 окт 2011 13:36

Благодаря ти, колега! :beer
Да, ще се ползва и за игри, но само от мен и то рядко, когато имам време :lol:
Взимам го като подарък за жената, че на домашния настолен комп нещо му се "изпържи" (някой компомент)...
А тя още дълго ще е в майчинство (имаме си малка принцеска) и сега без машинка вкъщи й е скучно, докато съм на работа. scare
Та за нет, клипчета и филми ще се ползва на 90%, но така или иначе мисля да заделя повечко пари за лаптоп, та да не се налага да мисля за нов следващите 3-4 години примерно ;)
Именно затова се спрях на този dell

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Чет 13 окт 2011 13:43

Inspiron са си "бюджетни", не че са лоши, но имат повече проблеми. Така като гледам N7110 имат проблеми с безжичната мрежа, предполагам поправими, и някои им се оплакват от дисплеите, попрочети малко из Google, може и да се натъкнеш на някоя друга важна информация.
Ако можеш да заделиш повече, понеже гледам, че ще го ползваш за дълго, по-добре си вземи нещо по-"бизнес"...
Лошото е, че тези с i7 са над 2000 хубавите... Ако не ти трябва чак толкова мощен процесор, по-добре се ориентирай към i5 с по-читаво шаси (примерно; някои неща са му по-слаби - дисплея е 1366.., някои по-силни - твърд диск, има си и Win7; и е по-скъп, де...).

П.п. Не ме разбирай погрешно, n7110 ще изкара 3-4 години със сигурност при правилна поддръжка и пазене:)

Edit: Лично мнение: HP 4730s с 8 GB ми харесва повече - държал съм един такъв в ръцете си - качеството му на изработка е далеч от Inspiron-ите.

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pensiq » Чет 13 окт 2011 16:29

slimmer съгласен съм с всичко написано, но все пак работата на този лаптоп няма да е върхова и първото предложение си е супер.
П.С.Имам Inspiron от n години и е спиран за много кратки периоди.Стандартните дефекти - батерия и зарядно.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Чет 13 окт 2011 17:23

:horror:
Видео карта nVidia GeForce GT 525M - Quad Core

Тия да си погледнат описанието какво продават. Само не става ясно за какво ти е този 4-ядрен с HT. Основно да точи батерията ли? Слабо видео, различна рам, липса на двуканален режим, както са написали и преди мен и бавен диск. Мобилните компютри и без това са бавни, тези неща допълнително ще го забавят. Тук добрия процесор си остава сам...

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пет 14 окт 2011 0:04

bnick написа::horror:
Видео карта nVidia GeForce GT 525M - Quad Core

Тия да си погледнат описанието какво продават. Само не става ясно за какво ти е този 4-ядрен с HT. Основно да точи батерията ли? Слабо видео, различна рам, липса на двуканален режим, както са написали и преди мен и бавен диск. Мобилните компютри и без това са бавни, тези неща допълнително ще го забавят. Тук добрия процесор си остава сам...

:bowdown абсолютно

даже ми се струва излишно.Виж с един ъпгрейд на SSD ще е друга играта :beer но пък паметта ще си остане все така бавна :?

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Пет 14 окт 2011 8:12

TiL написа:НЕщо охлажданията са им куци

Щом изказваш такива мнения, предполагам си виждал как греят MSI, Fujitsu-Siemens и някои по-евтини HP-та. Нито един от 4-5 Dell-а, който ми е попадал, не е греел колкото тях. А на домашния ми 5 годишен Latitude му ползвам 12см външен вентилатор на NotePal-а само колкото да не се включва вътрешния.
Казах за подложката, просто защото според ревютата при натоварване компонентите на конкретния модел вдигат до към 80 градуса (заради 4-те ядра и видео-то) и би било полезно за лаптопа да има допълнително охлаждане, ако ще се натоварва често. А някои екземпляри на гореспоменатите марки си работят на толкова на 50-60%...

Потребителски аватар
hayabusa_gsxr
Автомобил: Opel Vectra B
Двигател: X20XEV

Мнениеот hayabusa_gsxr » Пет 14 окт 2011 9:14

http://laptop.bg/laptops-lenovo-Ideapad ... 0_59303899

Най-доброто според мен няма да съжаляваш :да:
п.с.http://news.laptop.bg/%D1%80%D0%B5%D0%B ... apad-y570/

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Пет 14 окт 2011 9:30

Това Леново първо има несиметрична памет (като Дела на колегата), второ диск на 5400 (като Дела на колегата), трето по-малък дисплей и резолюция и четвърто е чувствително по-скъпо. Иначе пък видеото му е по-добро...

slimmer както винаги е написал доста верни неща. Inspiron не са кой знае какво, но далеч и не са кекави като старите павилиони HP. С малко елементарна поддръжка няма да има проблеми, но ако искаш наистина да върви добре се ослушай за памет 2х4 GB за да е двуканална... иначе нищо не правиш...

П.П.: С това видео не очаквай кой знае каква производителност на игри. Ще вървят, но ще намаляваш детайлите.

П.П.2: ProBook действително е по-висок клас. Бизнес ноутбук си е.

П.П.3: Ревюто на laptop.bg ми хареса! :да:

Потребителски аватар
hayabusa_gsxr

Мнениеот hayabusa_gsxr » Пет 14 окт 2011 9:40

И какво като е несиметрична рам паметта?На какво точно влияе?А за цената 150лв за такава инвестиция не ми се струват осезаемо повече. :beer Поздрави.
П.С.http://news.pcstore.bg/2011/09/12/%D1%8 ... a-gt-555m/ - ето друго ревю на същата машина. :обичам ви

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Пет 14 окт 2011 9:49

hayabusa_gsxr написа:И какво като е несиметрична рам паметта?

Приятно четене. Накратко: двойна производителност от паметта (в доста случаи се усеща реално, най-вероятно при игри).

Последна промяна от slimmer на Пет 14 окт 2011 9:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Пет 14 окт 2011 9:49

Напротив! Разликата е 11,4%, което е много съществено, поне според мен. ;)

Несиметрична памет -> Single channel. Повече инфо тук -> http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-chan ... chitecture

Всъщност като гледам изискванията на колегата, няма да е крайно фатално за това, за което ще се ползва, и може би изпадаме в ненужни подробности...

Леновото ми хареса много, но този Дел колегата го е намерил на много хубава цена... :)

Потребителски аватар
hayabusa_gsxr

Мнениеот hayabusa_gsxr » Пет 14 окт 2011 9:54

slimmer написа:
hayabusa_gsxr написа:И какво като е несиметрична рам паметта?

Приятно четене. Накратко двойна производителност от паметта (в доста случаи се усеща реално, най-вероятно при игри).

Така... едва ли колегата ще усети някаква разлика (теоретично - да,но реално НЕ!). Но ако всичко това ви се струва зле има опция +54лв за 2Х4ГБ рам и всичко си идва на мястото (не вярвам че ще му потрябва).За дисплея съм съгласен , но има HDMI-порт и лесно се връзва към голям монитор(ТВ) което не е никакъв проблем за видеото :) :bowdown

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Пет 14 окт 2011 10:01

hayabusa_gsxr, и да, и не. ;)

По-голям монитор означава (почти винаги) по-висока резолюция. Там може да се предаде видеото много бързо. Ако ти се намира ревю за по-висока резолюция - пусни го тук, много ще ми е интересно.

С допълнителната памет стават 1501 лв... Зависи дали автора може да ги отдели. :)

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”