Въпроси за напускане без предизвестие

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
ni4ko_vd
Автомобил:
Двигател:

Въпроси за напускане без предизвестие

Мнениеот ni4ko_vd » Нед 16 окт 2011 9:13

Работя в охранителна фирма и скоро ще напускам старата работа без предизвестие защото си намерих друга и въпроса ми е ще ми бъде ли изплатена предишната заплата за месеца който съм си работил сиреч септември защото вървим един месец назад или ще я задържат?За тази за октомври месец знам че няма да получа нищо но септември съм си работил имат ли право да я задържат.Благодаря на отзовалите се.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Re: Въпроси за напускане без предизвестие

Мнениеот DundyTheCroc » Нед 16 окт 2011 10:42

Защо без предизвестие, по закон ако си на договор предизвестието е един месец както за теб, така и за работодателя. Без предизвестие можеш да се махнеш ако си на пробен период. Много вероятно ако се махнеш така да не видиш никакви пари, то и с предизвестие може да не ти ги платят де, българска практика.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Нед 16 окт 2011 10:46

погледни си първо трудовия договор-там колко пише за срокна предизвестието-1,2,3 месеца? Най-често е един. Ако напуснеш без предизвестие дължиш на работодателя заплатата за срока на предизвестие. Т.е. ако си получил заплата за септември, а сега октомври не си получил, но си изработил 18 дни, ще дължиш за останалите 12 дни. Ако не си получил за септмеври, трябва да ти платят частично. При всички положения гориш с минимум една заплата. Освен, ако не се договорите да напуснеш по взаимно съгласие

ni4ko_vd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ni4ko_vd » Нед 16 окт 2011 10:53

със един месец сме назад взел съм на 5ти този месец аванс за септември сега на 20 трябва да си взема заплатата за септември,работил съм си пълен месец а сега за октомври ми е ясно че ще я задържат заради предизвестието мисълта ми е тази за септемри ще ми бъде ли изплатена по закон или ще бъде задържана и тя.

ni4ko_vd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ni4ko_vd » Нед 16 окт 2011 10:55

DundyTheCroc написа:Защо без предизвестие, по закон ако си на договор предизвестието е един месец както за теб, така и за работодателя. Без предизвестие можеш да се махнеш ако си на пробен период. Много вероятно ако се махнеш така да не видиш никакви пари, то и с предизвестие може да не ти ги платят де, българска практика.

защото ми се обадиха в петък да почвам другата работа и за това.Питах за неплатен отпуск но неказах че ще търся друга работа началника ми отговори напусни щом си имаш работа за вършене това как да го разбирам а?

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Нед 16 окт 2011 10:58

Абе вие в кой век живеете??? Колко пъти съм напускал без предизвестие а съм бил на постоянен договор...Зимам си заплатата,пускам си болничен,който ми покрива времето докато си взема и последната заплата,после ми плащат и болничния умниците и така...Поне веднъж се научете да си търсите правата...Писна ми от такива тъпи теми...Те дотогава сами ще поискат да те пуснат по взаймно съгласие и даже и отпуска ако имаш ще ти изплатят.... Поне при мен все така ставаше...

ni4ko_vd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ni4ko_vd » Нед 16 окт 2011 11:07

с тая разлика че още не е дошла датата за заплата за това питам

lion_heart002

Мнениеот lion_heart002 » Нед 16 окт 2011 11:09

Болничен и удължаваш,ако не мине датата дотогава!!! maikomila Не могат да те уволнят докато си болничен! Трябва да ти изплатят заплатата докато си болничен,с пръст не могат да те пипнат! А изтече ли сами ще поискат да те махнат по взаимно... Ти така или иначе на новото място няма да подпишеш веднага предполагам... А и неплатен отпуск мисля нямат право да отказват,имаш право на 40 дни в годината неплатен!!! Но още по-добре е и да ти плащат с болничния! Ей,търсете си правата!!!

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Нед 16 окт 2011 12:10

това за болничния определено НЕ ми харесва
аз си плащам осигуровките, ВИЕ да си взимате фалшиви болнични
какви права, какви пет лева!
има си закон-КТ
какво не е ясно!

lion_heart002

Мнениеот lion_heart002 » Нед 16 окт 2011 12:27

Ние не си ли ги плащаме бе мой??? Значи могат по всякакъв начин да ти правят мръсно ,но ти не можеш да си вземеш болничен на стойност 100 лв да си изчакаш заплатата така ли??? Ебаси мисленето... scare scare scare

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Нед 16 окт 2011 12:40

като не ти харесва -напускаш
а с фалшив болничен теглиш пари от нои
тия, пари, които всички плащат
и кой ти прави мръсно? Искаш да напуснеш без предизвестие-напускаш и си го плащаш. Като те напуснат без предизвестие, те ти плащат, кое не е ясно
п.с. И не съм ти "мой"! Съобразявай се! Не си на село на пазара!

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Нед 16 окт 2011 18:08

lion_heart002 написа:Абе вие в кой век живеете??? Колко пъти съм напускал без предизвестие а съм бил на постоянен договор...Зимам си заплатата,пускам си болничен,който ми покрива времето докато си взема и последната заплата,после ми плащат и болничния умниците и така...Поне веднъж се научете да си търсите правата...Писна ми от такива тъпи теми...Те дотогава сами ще поискат да те пуснат по взаймно съгласие и даже и отпуска ако имаш ще ти изплатят.... Поне при мен все така ставаше...

Това е голяма простотия и няма нищо общо с търсенето на правата. Как по-точно реши, че си търсиш правата по този начин? Ти просто се опитваш да мамиш системата - ок, така да е, ама това не е търсене на правата. Да не говорим, че ваденето на болничен за 1 месец е доста сложна задача, в която лекаря може сериозно да изгори ако работодателя реши само леко да се поразрови "какво е това заболяване и има ли то почва у нас".

Потребителски аватар
H2O
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот H2O » Нед 16 окт 2011 18:48

lion_heart002 написа:Абе вие в кой век живеете??? Колко пъти съм напускал без предизвестие а съм бил на постоянен договор...Зимам си заплатата,пускам си болничен,който ми покрива времето докато си взема и последната заплата,после ми плащат и болничния умниците и така...Поне веднъж се научете да си търсите правата...Писна ми от такива тъпи теми...Те дотогава сами ще поискат да те пуснат по взаймно съгласие и даже и отпуска ако имаш ще ти изплатят.... Поне при мен все така ставаше...

Защото не си попаднал на човек и тогава ще изревеш!Когато не си изработиш предизвестието,може да направи всичко писано в закона.Вземи да прочетеш и ще разбереш.Особено ако ти лепне някой ЧлеН в трудовата книжка,който няма да се хареса на следващия работодател :idea:

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Нед 16 окт 2011 19:47

Автора по-добре да не се вслушва в дребните тарикатски съвети.
Да отстояваш правата си е едно - да тарикатееш на дребно е друго!
Уважаемия колега модератор е изчерпал всичко още с първия си пост :idea:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”