Бора 1,6 AKL - проблеми с ниските обороти
- Краси Кунчев
- Автомобил:
- Двигател:
Бора 1,6 AKL - проблеми с ниските обороти
Здравейте колеги. Четох във форума за всякакви проблеми с ниските обороти на AKL-мотора, но проблем като моя не намерих. Затова имам въпрос. Сутрин когато запаля колата, ниските обороти почти веднага падат до нормалните 900. Всички знаем, че при студен двигател (В зависимост от околната температура) колата трябва да държи доста време поне 1100-1200 оборота. Преди при мен това беше така, но от няколко седмици се получава този проблем (палиш-900 оборота). Оборотите стоят стабилно, но двигателят започва да претриса-явно му е още студено и при тръгване трябва да подаваш повече газ иначе гасне. След като загрее всичко е наред. Колата е от аватара, има ГИ слаган от мен. Паля на бензин. От какво може да е този проблем?
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Re: Проблеми с ниските обороти
температурен сензор...?
Направи диагностика и виж дали ще си признае иначе вариантите не са един или два...
Иначе 900 са високички за загрял двигател. Нямам спомен дали на 1.6 SR не бяха малко по-високи, но на 1.6 16V нормалните обороти на празен ход при загрял двигател са 680.
Направи диагностика и виж дали ще си признае иначе вариантите не са един или два...
Иначе 900 са високички за загрял двигател. Нямам спомен дали на 1.6 SR не бяха малко по-високи, но на 1.6 16V нормалните обороти на празен ход при загрял двигател са 680.
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
На моя AKL при топъл двигател оборитите (според живите данни от vcds) са 760-800.
Закачи я с диагностичен кабел - както ти е казал колегата - все някакъв жокер ще даде.
Закачи я с диагностичен кабел - както ти е казал колегата - все някакъв жокер ще даде.
- Краси Кунчев
- Автомобил:
- Двигател:
Вчера и направих диагностика. Оказа се, е ламбда-сонда. Майстора каза, обаче, че иска второ мнение. Според него сместа се преобогатява и затова колата почва да се държи неадекватно. Тука е момента да кажа, че грешно съм видял оборотите. Както каза колегата по-горе тихите обороти са малко под 800, а не 900, както аз писах. Дали има друг начин да се диагностицира ламбда-сондата дали е за смяна. Не ми се дават грешни пари заради "може би"? Между другото колко струва за АКЛ сондата?
Всички знаем, че при студен двигател (В зависимост от околната температура) колата трябва да държи доста време поне 1100-1200 оборота
При моно и карб -да,ама при твоята май времето е доста по малко.
Наблюдение в/у1.4mp -10,15 сек.при сегашните температури.
....моното падат на 900 чак,като мръдне стрелката.
- Краси Кунчев
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги, тези дни изчетох доста постове на тема ламбда-сонда. Някои колеги обърнаха внимание на това да се провери дали двигателя не смуче въздух от "О"-пръстените на смукателните тръби. Искам да попитам с какъв спрей трябва да пръскам и какво трябва да очаквам да стане и най-вече как да талкувам. Дезодорант става ли?
-
bobi1942
- Автомобил:
- Двигател:
Краси Кунчев написа:Колеги, тези дни изчетох доста постове на тема ламбда-сонда. Някои колеги обърнаха внимание на това да се провери дали двигателя не смуче въздух от "О"-пръстените на смукателните тръби. Искам да попитам с какъв спрей трябва да пръскам и какво трябва да очаквам да стане и най-вече как да талкувам. Дезодорант става ли?
Колега моя проблем беше подобен.Днес си смених О-пръстените после си изчистих дросела и грешките с ВАГ-ком.Направих адаптация на дросела сега кола заспа мотора ми е 1.6 АКЛ Г4.Съвет смени тия пръстени и почисти дросела преди да правиш други инвестиции.Необходими инструменти-шестограм 6,гидоре с камъче 13 и права отвртка.
Успех
- Краси Кунчев
- Автомобил:
- Двигател:
Колега ти пръска ли ги с нещо или направо ги смени? Аз при запален двигател пръсках с дезодорант, но разлика в работата му не забелязах, което ме навежда на мисълта, че О-пръстените са здрави и уплътняват.
-
bobi1942
- Автомобил:
- Двигател:
Краси Кунчев написа:Колега ти пръска ли ги с нещо или направо ги смени? Аз при запален двигател пръсках с дезодорант, но разлика в работата му не забелязах, което ме навежда на мисълта, че О-пръстените са здрави и уплътняват.
Не съм пръскал с нищо направо смяна.Дроселовата клапа как е ?
Краси Кунчев написа:Вчера и направих диагностика. Оказа се, е ламбда-сонда. Майстора каза, обаче, че иска второ мнение. Според него сместа се преобогатява и затова колата почва да се държи неадекватно. Тука е момента да кажа, че грешно съм видял оборотите. Както каза колегата по-горе тихите обороти са малко под 800, а не 900, както аз писах. Дали има друг начин да се диагностицира ламбда-сондата дали е за смяна. Не ми се дават грешни пари заради "може би"? Между другото колко струва за АКЛ сондата?
ламбда сондата може да отчина "богата" смес и когато има непълно изгаряне на горивната смес! причини: -износени свещи (сменят се на 15- 17000 км)обикновено в този сезон за да изкарашш спокойно зимата с нови свещи и лесно палене;
- замърсени (с окислени накрайници )кабели.
диагностика се прави с мотор-тестер или с осцилоскоп ,за по сигурно и вътрешно убеждение ,че не даваш пари на вятъра!
- Краси Кунчев
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Бора 1,6 AKL - проблеми с ниските обороти
Свещите са сменени, като слагах ГИ, т.е. преди 5-6000км. Днес пак пробвах с дезодоранта, но преди това свалих всички кори над ДВГ-я. Разлика пак нямаше. Поне видях как се свалят колекторите. Не е съвсем бърза работа, особено сега, като стана студено. Поне където имаше куплунзи ги напръсках с WD-40. Тия дни пак ще пиша какво е станало.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”