Здравейте, моля за мнение и съвет. Имам голф 3 комби бензин 1.8, на който скоро (преди 2-3 дни) направих едно обслужване на охладителната система - термостатът се беше скапал и го смених. Всичко е ОК, но днес като се прибирах неволно на едно кръстовище го изфорсирах докато бях спрял на свободна. Потеглих и веднага ми светна лампата на антифриза. Спрях, отворих капака и видях, че отнякъде е изтекъл много антифриз. Наблизо имаше бензиностанция и взех една бутилка. За да напълня казанчето трябваше да долея почти цяла бутилка антифриз. Течът е отдолу някъде, защото е олята скороснтата кутия основно и около радиатора. Когато спрях от радиатора капеше антифриз. Та въпросът ми е има ли охладителната система и в частност радиатора някакъв предпазен клапан и защо вдигането на оборотите на двигателя би предизвикало изхвърлянето на приблизително 1 литър антифриз?
Благодаря предварително за всички отговори.
Странен теч на антифриз
-
Bchavdarov
- Автомобил:
- Двигател:
- designer1
- Автомобил: Skoda Rapid 1i2 TSI
- Двигател: CJZC 2015
Re: Странен теч на антифриз
Радятора няма предп. клапан. Единствения разтоварващ клапан е в капачката на разширителния съд (казанчето за антифриза). Дай снимки и по-скоро се опитрай да разбереш от къде капе или тече. По спомени от страната на ск. кутия има много маркучи, да не би да е пробило някъде там.
-
Bchavdarov
- Автомобил:
- Двигател:
Днес се опитах да разбера откъде тече. При стискане на гумената тръба от радиатора към блока се чува звук, както като се просмуква въздух отнякъде (звукът се чува някъде от радиатора). След това започва да капе пак някъде от радиатора. Да се е вдигнало налягането чак толкова, че да се спука самия радиатор... Днес забелязах, че още антифриз е изтекъл, но няма следа по земята. Отдавам го на това, че може и системата да е поела въздух.
- designer1
- Автомобил: Skoda Rapid 1i2 TSI
- Двигател: CJZC 2015
Bchavdarov написа:Днес се опитах да разбера откъде тече. При стискане на гумената тръба от радиатора към блока се чува звук, както като се просмуква въздух отнякъде (звукът се чува някъде от радиатора). След това започва да капе пак някъде от радиатора. Да се е вдигнало налягането чак толкова, че да се спука самия радиатор... Днес забелязах, че още антифриз е изтекъл, но няма следа по земята. Отдавам го на това, че може и системата да е поела въздух.
Сега ако кажа че се е пробил радиятора ти, може да греша.... За по сигурно иди на майстор. Обикновенно с Голф 3 всички имаме проблеми от теч в основата на пластмасовите щуцери който излизат от радятора, но както ти го описваш някъде по-средата на питата това е много странно. Поне според мен без механична намеса (я шиш, я камъче) от налягане само трудно ще избие
-
Bchavdarov
- Автомобил:
- Двигател:
Съгласен съм. По пътя на логиката антифризът циркулира в системата от помпа, която има пропорционални обороти на оборотите на двигателя. При по-високи обороти имаме по-висок дебит, но ако има някаква пречка по пътя на антифриза - запушване или нещо такова, което пречи на свободната му циркулация помпата ще вдигне налягането в системата и ето ти пропуск. Въпросът е къде му е слабото място на радиатора.
- kokovanev
- Автомобил:
- Двигател:
... и някой гледа точно от къде "църцори"...designer1 написа:..като даваш газ расте дебита...
-
red.devilll
- Автомобил:
- Двигател:
kokovanev написа:... и някой гледа точно от къде "църцори"...designer1 написа:..като даваш газ расте дебита...
И в най-близкия магазин за авто части за да си вземеш нов защото след около 2-3 седмици ще дадеш същите пари за антифриз и пак ще си тече
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”