Покупка на кола, внос

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
ak_47
Автомобил:
Двигател:

Покупка на кола, внос

Мнениеот ak_47 » Пон 24 окт 2011 15:16

Здравейте Колеги,

Търсих доста но не можах да намеря достатъчно инфо по моя въпрос. Затова пускам темата.
Та ситуацията е следната:
- харесал съм кола. Купувана е в Германия. Докарана е дотук с транзитни номера. Те са изтекли. Този, който ми я продава, брат му я е купил и докарал. Пича има пълномощно от брат си( който не е в БГ в момента ). Има малкия и големия талон на колата на име на брат му и някакъв документ за покупката( пак на името на брат му ), но не ми обясни точно какъв е. Довечера ще ходя да видя по-подробно самите документи и евентуално да оставя капаро.

Дотук леееко ми намирисва, да не би колата да е крадена.

Кой вариант е по-сигурен :

1. Плащам капаро, отиваме в КАТ, вземаме временни номера, отиваме при нотариус, плащам и от там насетне, аз се занимавам с регистриране, данъчни и т.н.

2. Плащам капаро, отиваме в КАТ да я регистрират на негово име( заедно със местен дадък ). Чак след като колата е вече регистрирана на името на въпросния пич, отиваме при нотариус, и т.н.

И другия ми въпрос е - какви документи за собственост са валидни пред КАТ ? В смисъл, когато колата е купувана в Германия, какви документи би трябвало да изисквам( а и от КАТ , предполагам ще изискват ) ?

Поздрави.

Едит:
Хммм, който търси - намира - http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=17&t=231951.Тук има инфо за какъв документ да гледам. Пича ми обясняваше че в Германия, не правели договори за покупко-продажба, а само някакви хвърчащи листове. А ние на село доматите с колците ги ядем :). Като гледам това си е напълно валиден документ за покупко-продажба.

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Покупка на кола, внос

Мнениеот Милослав » Пон 24 окт 2011 17:16

За да си спокоен, му кажи на този че те притеснява факта, че колата е с такива документи.
Кажи му ако беше на БГ номера щях да съм ОК да я купя, но така не ми е ОК и ако трябва му кажи че се отказваш.
Сигурен съм че ще направи това, което искаш ако иска да я продаде.

Така хем ще си спокоен, хем няма да се занимаваш ... това изключва пазарене върху цената според мене обаче пък и зависи от колата :)

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 24 окт 2011 19:59

ak_47 написа: Пича ми обясняваше че в Германия, не правели договори за покупко-продажба, а само някакви хвърчащи листове. А ние на село доматите с колците ги ядем :). Като гледам това си е напълно валиден документ за покупко-продажба.

Абе да ти кажа аз на времето като ходих в Австрия да си купувам моята точно с такъв "хвърчащ лист" я купих,някакъв типов договор на ксерокс и само попълнихме данните на продавача и моите,няма заверки няма печати човека взе парите аз ключовете и това беше !

bread1978
Автомобил: VW Polo
Двигател: AEF 1997

Мнениеот bread1978 » Вто 25 окт 2011 8:50

Точно с хвърчащ лист сън купувал и аз коли от Германия :idea:
Важното е да има талона на колата (Fahrzeugbrief). Този лист (договора) трябваше само за да влезне в БГ колата. Успех :beer

Потребителски аватар
ak_47
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ak_47 » Вто 25 окт 2011 16:23

Развитие по темата, малко неприятно ...
Такааа, вчера предложих на човека капаро с приготвен от жена ми( тя е юрист ) предварителен договор.
Той отказа с думите, че му изглеждам сериозен( аз съм такъв ) и че имало грешки в договора.

Днеска отиваме в КАТ, той нямаше договор за покупко-продажба, и си написа САМ такъв. А-У, някакси щяхме да регистрираме колата с транзитни номера, и аз да си я закарам в родното село :mrgreen: да си я регистрирам на мое име с БГ номера. Но за целта трябва нотариално заверен договор за покупко продажба. Повечето нотариуси отказват да изповядат такава сделка, ако колата не е регистрирана преди това на името на човека който я е купил ( от Германия ). Този вика - имам нотариус, оказа се че е някой си г-н Чакъров, чието име в интернет се свързва само с измами scare . Преди това сключихме гражданска отговорност на мое име( с идеята да взема транзитни номера на мое име ). Добре че я направих разсрочена, а не платих цялата на куп. Както и да е, ходихме и на сервиз, защото тя преди това нямаше номера и не можеше да я закараме. Там майстора ме отказа от покупката.
Дотук съм дал 200 лв за такси в КАТ.

Следобяда звъня на човека и най-спокойно му обяснявам че съм се отказал от колата, защото не ми е изгодна.
А той ми обяснява - ми найш ли аз толкова време изгубих, колко бензин изгорих( аз не си броя бензина - навъртял съм 100км градско днеска само в София ), мислех че държиш на думата си и т.н. Най-учтиво го помолих да ми върне гражданската, която остана у него, а той ми вика - ми не мога да ти съдействам повече - трябвало да ми отдели още един час, това му струвало много пари и т.н.

И в момента той има транзитни номера за моя сметка( именно защото нямаше транзитни номера преди това, не можахме да закараме колата на сервиз по-рано ), и гражданска за колата на мое име, която отказва да ми върне ...

Утре ще ходя да анулирам гражданската, ако е възможно, и ще си ходя с обица на ухото :beat_butt2 Обаче се убедих за пореден път какви "хора" има по белия свят. Нямам думи - вярно е че аз съм си виновен за много неща, обаче, лично аз никога, ама никога не бих постъпил така ... Както и да е, да сме живи и здрави, другото, майната му.

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Вто 25 окт 2011 16:44

maikomila
Важното че не си се наиграл с повече средства ...
Затова е най-добре да си купуваш кола от човек, според мене - карана тука и регистрирана тука.
Надявам се да си намериш по-хубава.

Потребителски аватар
ak_47
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ak_47 » Вто 25 окт 2011 17:09

Да - поне си направих някои поуки, едната от които е че SAAB не е за моя джоб :oops: Та сега официално си търся B5/B5.5 комби, по възможност от човек от форума :kissy:
За да съм напълно коректен, ще кажа че причината да се откажа от колата е че е за смяна на ангренажна верига( която се сменя на 200к, а колата е на 270к ). А въпросната операция струва половината от колата.Мисля че общо за тези пари мога да купя 2 B5-ци, едната за части, и да си свиркам. Или пък на стойността на ремонта да купя малка градска кола за жената, примерно.

П.С. на сааба, за да му се смени ангренажната верига, се сваля мотора :screwy . Спрямо това колко струва тази операция, наистина разбирам защо на наш'те возила им казват "народни".

Хммм, нямате си идея колко много си заобичах изведнъж Праско, нищо че напоследък беше почнал да ме поизнервя с номерата си.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 25 окт 2011 17:23

Честито!
Съветът на Милослав е бил съвсем на място, но не си го послушал.
Аз само веднъж съм купувал кола без български номера и се оказа, че е обявена за издирване в Италия и момчето, което я купи от мен чака няколко месеца да я освободят от прокуратурата. Повече никога няма да направя такава грешка.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 25 окт 2011 17:30

ak_47 написа:Да - поне си направих някои поуки, едната от които е че SAAB не е за моя джоб :oops: Та сега официално си търся B5/B5.5 комби, по възможност от човек от форума :kissy:
За да съм напълно коректен, ще кажа че причината да се откажа от колата е че е за смяна на ангренажна верига( която се сменя на 200к, а колата е на 270к ). А въпросната операция струва половината от колата.Мисля че общо за тези пари мога да купя 2 B5-ци, едната за части, и да си свиркам. Или пък на стойността на ремонта да купя малка градска кола за жената, примерно.

П.С. на сааба, за да му се смени ангренажната верига, се сваля мотора :screwy . Спрямо това колко струва тази операция, наистина разбирам защо на наш'те возила им казват "народни".

Хммм, нямате си идея колко много си заобичах изведнъж Праско, нищо че напоследък беше почнал да ме поизнервя с номерата си.

Сааб не е кола за всеки. Направил си добър избор.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”