Завишен разход Б5 АФН

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Завишен разход Б5 АФН

Мнениеот feikot » Чет 27 окт 2011 23:27

Проблема е следния,мислих че е от нафтата,но тук доста мнения прочетох,че нафтата,няма пряко отношение с разхода.Вярвам на сляпо,но в момента ми дава стабилен разход.Онзи ден в Казанлък сипах 30 литра (туби) с 5 човека и багаж доста (бе доста се бях натоварил,почти до тампон отзад) и да съм имал 6-7 литра (не светеше резервата,беше малко над червения сектор) сега ми шари от средата до между първото и второто деление.Това да са 20на литра.Което ще рече за 250 км 16-17 литра,което е много според мен...

Питам,евентуални причини на патили и знаещи,какви могат да бъдат.Колата ми е технически изправна,предстои ми смяна на масло след 500на км.

Въздушен филтър ? Калпава нафта (има ли отношение) ? Проблем с помпата (настройка) ? Дюзи и т.н.?

Дайте съвет с ВАГ ком,какви трябва да са стойностите и на кой канал да ги проверя,дали няма нещо не нормално.

Основния въпрос,мисля да взема съд (имам един резервоар ламаринен) да го свържа към горивния филтър и да видя реално разхода колко е,защото въобще не е коректна стрелката.Дали ще стане ?

За стрелката ми се е случвало да стои между червените чертички на таблото,да я оставя и след час примерно като тръгна да карам,да е на едно деление над червеното.И минавам поне 100на км...Голям проблем е на тия пасати тоя нивомер,не познавам човек,който да не се е оплакал.

Дано да съм си задал въпросите разбираемо :Mr Green Fun

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Re: Завишен разход Б5 АФН

Мнениеот w_smith » Пет 28 окт 2011 5:27

Пробвай с въздушния и горивния за начало.

mili 75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mili 75 » Пет 28 окт 2011 11:45

Колега, мисля че няма нужда, но да ти припомня как се засича разхода. Пълниш догоре, нулираш дневния километраж, след това като отидеш за следващо зареждане, пак пълниш догоре и смяташ колко километра си изминал с допълненото количество нафта.Това, което си написал няма как да е точно, замерване по стрелката, която шари между първото и средното деление.

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Пет 28 окт 2011 14:23

Така е прав си,последно заредих до горе,ама на,криза,нямах за цял резервоар,а само за 30 литра.Сега ще видя дали ще има да го напълня до горе,но мисля,че намирам разни подсказки от къде може да е тоя разход.Направих си труда да погледна сервизната и за последните три смени никъде не видях смянана въздушен филтър.Отворих го преди малко и беше на 70% запушен.Постръсках го и го обдухах малко,че ей ся ще се прибирам към Канзас и там ще я погледна тая седмица.

Филтъра на колко км. трябва да се сменя ? То вярно,че е важно и дали караш по магистрала или черни пътища,но все пак.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пет 28 окт 2011 14:34

Калпавата нафта оказва огромно влияние на рахода!
Твоят мотор гори всичко което му сипеш но това не означава, че работи на пълно КПД.

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Пет 28 окт 2011 14:38

Някой някъде беше казал,че нафтата не оказвала особено влияние,защото количеството било едно и също което впръсква,без збачение дали е 40 или 50 цетана.Може и да си прав,защото лично за мен,предполагам,че има значение.

Потребителски аватар
S BeNziN v KruVtA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот S BeNziN v KruVtA » Пет 28 окт 2011 15:46

Колега, то вярно ,че всички дизелджий обявяват някакви страхотни разходи и едва ли не ако харчи над 5/100 ГРАДСКО
е срамно НО ти вярвай на твоята кола разхода си е ОК 17 литра за 250км = 6,8/100 при положение че колата е била натоварена си е напълно нормално няма как да изхарчи 4/100 при тези условия :beer

mili 75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mili 75 » Пет 28 окт 2011 15:55

feikot написа:Филтъра на колко км. трябва да се сменя ? То вярно,че е важно и дали караш по магистрала или черни пътища,но все пак.
Така е прав си,последно заредих до горе,ама на,криза,нямах за цял резервоар,а само за 30 литра.Сега ще видя дали ще има да го напълня до горе,но мисля,че намирам разни подсказки от къде може да е тоя разход.Направих си труда да погледна сервизната и за последните три смени никъде не видях смянана въздушен филтър.Отворих го преди малко и беше на 70% запушен.Постръсках го и го обдухах малко,че ей ся ще се прибирам към Канзас и там ще я погледна тая седмица.

Филтъра на колко км. трябва да се сменя ? То вярно,че е важно и дали караш по магистрала или черни пътища,но все пак.

Гледай да сменяваш въздушния филтър на 5000 километра. Аз лично съм на мнението, да се взимат обикновени евтини филтри и да се сменят на 5000, отколкото някой скъп и да го смениш на 10-15000 километра. Въздушния филтър може да бъде доста влияещ фактор върху разхода на гориво.

Последна промяна от mili 75 на Пет 28 окт 2011 15:56, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 28 окт 2011 15:56

В голяма грешка си, че нафтата не оказва влияние. Питай някой джамбаз като зареди немска нафта колко му дава и после като зареди от България какво му дава като разход. Баща ми като докарва пасата от немско спомена разлика от порядъка на 0.5л/100 по борд за извънградско каране по магистрала. Предполагам, че не е било внушение, тъй като малко след като започнаха да го карат тук с наша нафта каза "а, с оная нафта компютърът други цифри показваше на таблото".
Относно засичането - разход не се засича по деления на таблото, щото изобщо не е показателно това. Пълно-пълно е най-точно, след това е показанието на борд-компира, който ако колата е в час не е редно да има голямо отклонение и разходът е почти като този засечен по колонката.

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Пет 28 окт 2011 16:49

Ми смени въздушния де, не го тръскай mhihi
В нащо БГ на 10к макс го сменяй.
И качеството на горивоте естествено че влияе на разхода, обратното е безумно да го мислиш :wink:

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Пет 28 окт 2011 17:01

Пълпо-пълно е най-точно и то с туби от по 10л и по-малки е най-точно,сещате се ,че на бензиноколонката ни цакат малко или много с количеството.(На газколонките било голям смях mhihi )
п.п На мен показателя на таблото ми е доста точен.Като разделя 62л на 8 чертички са получава ,че 1 чертичка е 7.75л.Мръдването на стрелката с едно деление е 100-120 км,зависи градско или не.Иначе пълно-пълно на бензиностанция - 0,4-0,5л/100км. повече от средния разход по борд.

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Съб 29 окт 2011 0:34

Изтръсках филтъра,защото ще сменям масло ей сега след 500на км. и ще го сменя тогава.

Най-интересното което се случи докато пътувах е,че като тръгнах от София,стрелката отиде на първата черта над резервата и до Казанлък (209 км.) не мръдна !!! В момента е в същото положение,в което тръгнах :screwy 480 км съм минал и по стрелка имам малко над нафтата която имах преди да капна тия 30 литра.Да речем 25 съм изгорил.На връщане пак бяхме 5 човека и пак много багаж :banghead: с тия жени ще се побъркам вече...

А филтъра :Mr Green Fun като погледнах сервизната книжка,филтъра е или от първоначалната смяна (преди повече от 30 000 км) или е още италианския...до сега не е сменян.

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Съб 29 окт 2011 7:49

Още едно мнение да не се вярва особено на стрелката - моята така си стои и изведнъж изчезне с цяло деление :shock
Разхода на гориво ти зависи от много неща - техн.състояние на колата, качество на горивото, натовареност, стил на каране, маршрут по който минаваш и т.н.
Според мен с тази натоварена кола разхода, който ти е дал пасата (колкото и да е неточен) е реален.
И си смени филтъра, няма значение че след 500км ще сменяш и масло.

Потребителски аватар
yarek
Двигател: AJM 2000

Мнениеот yarek » Съб 29 окт 2011 14:23

Въздушния го сменям заедно с маслото, в България така ме научиха.

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Съб 29 окт 2011 14:27

Изчистих колектора днес.Беше на 10 % запушен,почти нямаше нужда,ама така и така го свалих.

Върни се в “Дизелови агрегати”