екологична катерия /ЕURO 3/ пред КАТ??? Решено!!!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
kcars
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

екологична катерия /ЕURO 3/ пред КАТ??? Решено!!!

Мнениеот kcars » Съб 29 окт 2011 7:03

Привет на всички колеги,
При регистрация на автомобила в КАТ Велико Търново,в големия талон са записани грешни данни.Двигателят е записан с код AMB,екологичната категория EURO 2.От месец юни се опитвам да докажа,че:
Код на двигателя при моята кола е ANP
Екологична категория EURO 3
Разполагам с изрядно водена сервижна книжка на която има стикер от продавача с техническите данни на колата,същият стикер стои в багажника.
Колата е купена от официален представител на VW в Германия с пълна сервизна история,обслужвана и сервизирана единствено в сервиз на дилъра.Проблемът идва от там,че Германците не пишат в документите на автомобила код и номер на двигател и еко категория.От друга страна официалното становище на КАТ Велико Търново е:
НИЕ НА ЛЕПЕНКИ В СЕРВИЗНА КНИЖКА И В КОЛАТА НЕ ВЯРВАМЕ,НЯМА АВТОМОБИЛИ VW ПРОИЗВЕДЕНИ ПРЕЗ 1998,КОИТО ДА ПОКРИВАТ ЕКО КЛАС EURO3
За мен въпросът е принципен защото:1.На база собствено мнение и некомпетентност не се зачитат данни посочени от производител.2.Плащам за чужди грешки с време,нерви и пари /нов талон е за моя сметка/ Въпросът ми е как да докажа официално пред КАТ екологичната категория на колата???

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/192/motorcod.jpg/]Изображение[/URL]

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/442/talon1x.jpg/]Изображение[/URL]

Последна промяна от kcars на Пон 31 окт 2011 13:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Как се доказва екологична катерия /ЕURO 3/ пред КАТ???

Мнениеот stefan4o » Съб 29 окт 2011 7:21

Отиди и попитай в оф.вносител дали не могат да съдействат по някакъв начин със сертификат примерно ли не знам и аз. Доста смешно е от страна на КАТ да подхождат така, но от тях не очаквай компетентност. За тях щом е Мк3 - Евро 2 и толкоз :lol:

Потребителски аватар
kcars
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kcars » Съб 29 окт 2011 7:36

Ходих при официалният представител.Категорични са,че колата е EURO 3.Просто не им се занимава.Остава да пиша на продавача в Германия,което ще отнеме доста време.Абсурдна ситуация.
Малко за продавача може да си купиш от кола до боксерки и чорапи VW
http://www.autohaus-koeppl.com/

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Съб 29 окт 2011 7:40

В официалният вносител могат да ти дадат документ кой евро стандарт покрива твоята кола. Без значение колко е стара става по номер на шаси.
п.п.Точно този проблем с "не ми се занимава" можеш да срещнеш. Трябва ти някой твой човек в представителя.
От друга страна това е несериозно - в представителството, в което аз работя няма не ми се занимава - може да отнеме повече време, но този човек е клиент.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 29 окт 2011 7:41

А всъщност какви са преференциите от Евро 3? По-нисък данък ли се плаща? Човек трябва да си отстоява правата, действително, ама ако е само заради едната кауза и някой лев по-малко не знам дали си заслужава цялата галимация и разправии с КАТ...

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Съб 29 окт 2011 7:53

Да, данъкът е по-нисък. При една кола от 60к.с. да кажем, че няма голямо значение, но ако е над 101к.с. има драстични разлики.
На един колега с опел астра 1,7 дизел 2006год. данъкът му е 22лв., колата е 101к.с. И той е имал същите проблеми като автора на темата и се е оправил с връзки в дилъра.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 29 окт 2011 7:54

74кВ влизат в графа "нисък данък". Най-вероятно за това плаща само 22 лв. :wink:

Потребителски аватар
maerto
Автомобил: VW Golf 4 2001
Двигател: 1.6 16V AUS

Мнениеот maerto » Съб 29 окт 2011 9:10

Euro3 не дава абсолютно никакви превилегии и предимсва!!Но ехубаво да го има колата ви!!

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Съб 29 окт 2011 9:14

maerto написа:Euro3 не дава абсолютно никакви превилегии и предимсва!!Но ехубаво да го има колата ви!!

Абсолютно!
Авторът на темата да се поинтересува малко за механизмите на изчисляване на данъка!
Никъде не се посочва какъв евро стандарт покрива съответния автомобил.
Колегите с по-новите коли с Евро 5, които са над 101 к.с. могат да кажат с колко ги скубе държавата...

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Съб 29 окт 2011 9:23

Euro-то има влияние върху данъка, но.... в други държави. Някой ден и в БГ може да се има предвид, но едва ли ще е скоро. :да:

Потребителски аватар
kcars
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kcars » Съб 29 окт 2011 9:48

Данък МПС не е маловажмо преро в бюджета.Не става дума за данъка. Нещата за мен са принципни.Неможе на око да преценяваш еко категорията.По тази логика, колата може да не покрива никакви стандарти как прецениха,че е Еuro 2???
Попълването на документи за регистрация става в КАТ и фирма БМВ.Впоследствие се оказва,че аз съм виновен за грешни данни.В Германския талон никъде не пише номера на двигателя.Тук последва едно търкане да излезел номера,защото е в интерес на работата на служителя от КАТ.След като видях грешката и любезно помолих да я поправят вече не ме познаваха.Обесняваха ми :Карай така,Какво те бърка,Много важно един номер.Е като не е важно защо търкаха и го търсиха за да го пишат???Ела с колата.Ела без колата.Ще ти го поправим обаче си плати на ново.Ти си виновен за грешката.Да обаче аз не попълвам документи, талон не издавам,за всичко това си плаштам едни сериозни пари на КАТ и БМВ.Така от юли до октомври.Вчера отидох без колата.Грешка, този път трябвало да съм с кола.Поради тази причина държа като се пише документ да се посочват верни данни.Налага се още един път да плащам на чиновници и пак ще има неща,които не отговарят на данните посочени от производителя.Вече съм ядосан и на завода защо слагат лепенки на,които неможе да се вярва. Излиза,че КАТ Велико Търново е институция по велика от производителят на автомобили VW.Аз съм изпечен мошенник,които прави и лепи стикери на сервизната книжка и на колата.И всичко това заради великото EURO 3. Относно даначна ставка на нов автомобил покриващ EURO 5стандарт, сумата е над 500 лева.Да са живи и здрави чиновниците в България,че кого ще храним???

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Съб 29 окт 2011 9:57

От личния си опит:като регистрирам колата в съответната община,попълвам една декларация за наличие на катализатор,което довежда до намаляване на данъка..почти наполовина.Например бензиновия Г3,1.8 е без такава декларация и данъкът е около 40лв(по спомен),а дизелното Венто,1.9 е с декларация и данък около 22,май и двете спадат в една категория-като кубици и коне.В КаТ не си спомням да сме дъвкали тия подробности,това за сега е "приходно перо" на общините.Ама кой ли ден красив,нещата ще се променят..не в Наша полза :mrgreen:
Ааа..,принципи не засягам в случая(горното мнение),само практика.Иначе май само в Техно-тест се признава...

Ех тая фирма Безконтактни Мултиплексорни Вериги,каквото и да значи!!!!Как желая там да работя.. :wink:

Потребителски аватар
kcars
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kcars » Съб 29 окт 2011 10:29

В нашата община с декларация за наличие на катализатор не става.Трябва документ.Представете си три месеца и половина да те правят на маимун.Откъде го измислиха този двигател AMB.Налага се аз да доказвам,че такъв код на двигател при Golf 3 няма.Това не е моя работа.Ако в КАТ работят компетентни, технически грамотни служители ще го знаят или поне ще знаят как да направят справка за да получат нужната информация.Не съм заядлив но всяко търпение си има граници.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Съб 29 окт 2011 11:15

Колега, ситуацията е неприятна.

1. Провери наистина дали ако е Евро3 ще плащаш по-нисък данък. Аз за пръв път чувам такова нещо. В Германия примерно, разлика в данъка има, но за БГ въобще не съм сигурен.

2. Стикер за Евро-категорията се вади от Технотест. Отиваш с копие от големия талон и те ти вадят. Аз така на 3 коли съм взимал, защото в Германия си е необходимост - в повечето градове не можеш да влезеш без такъв стикер. Предполагам, че ако те ти издадат за Евро3, КАТ може да се съгласят. Последно като вадих такова нещо струваше 36 лева. Сега не знам колко е. Не съм убеден какво значение има талона, но ако имаш стикер на стъклото, в цяла Европа няма да имаш проблеми.

3. За кода на двигателя би трябвало да е по-лесно - отиваш в КАТ, показваш им номера на двигателя (щампован е) и вадите нови документи.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Съб 29 окт 2011 11:26

Тъпа българска работа! Направо са си за господари на ефира!Това е несъответствие между кода на мотора на колата и този записан в големия талон! Можеш на луди да ги направиш,защото ти тая кола утре не можеш и да я продадеш,понеже като минава с новия си собственик в КАТ,ще му кажат,''мой човек,тоя мотор не е тоя който е в талона,колата е с проблеми с документите,тоя мотор може и да е краден и тн... И после пак ти ще имаш проблеми!!! В момента с този талон,заради олигофренията на тези идиоти,тази кола е вечно твоя!!! Другото което могат да направят,и са го правили тези мизерници е да ти кажат,че ти си сменил мотора! Тогава нищо не можеш да направиш,един познат БМВ 7-ма серия на 50 000км,се наложи да разглоби и продаде на части,защото не искаха да си признаят грешката и го изкараха измамник!!! Това е Бъгарията... :shock :shock :shock

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”