1Y Смених термостата, но пак държи висока температура

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
jerryes
Автомобил:
Двигател:

1Y Смених термостата, но пак държи висока температура

Мнениеот jerryes » Съб 29 окт 2011 21:16

Здравейте, колеги! колата ми е Голф 1.9D 94г. Купих я скоро с неработеща стрелка за температурата на таблото. Купих датчик и го смених, стрелката проработи..,но много бавно отлепяше-след 15-20 мин каране, а на място ако я чакам половин час ,парното обаче почва да духа топло след 5-6 мин, а като загрее колата отиваше над 100 градуса -към 102-105 и все спирах и се притеснявах че нещо не е в ред.Рових във форума и реших че термостата не е в ред и купих един(някакъв Circoli или нещо такова)Пак от форума четох обяснения и снимки как се сменя и си го смених сам с което се гордея, като се има предвид, че не разбирам много много от коли.Поизмъчих се малко с хидравличната помпа ама се оправих и всичко благодарение на вас :bowdown .Постоянно претичвах до горе да чета какво сте писали по въпроса и без вас нямаше да се справя,благодаря за което!
В крайна сметка, с нов антифриз,щателно промита система, нов датчик и термостат, стрелката заковава пак на 102 и така си стои, градско,магистрала това е -102. Перка не се включва, водата не ври като я погледна(предполагам ако наистина е над 100,би трябвало да ври нали?).Какво да правя, дали просто уреда не показва вярно или да търся другаде проблема.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: 1Y Смених термостата, но пак държи висока температура

Мнениеот radotom » Съб 29 окт 2011 21:21

Джери, в България е пулно с датчици-ментета. И аз имам един, дето показва 95* още с подаване на контакт, на студена кола :lol:
Явно и до Лондон са стигнали същите датчици

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Съб 29 окт 2011 22:40

Колега...прочете ли на тоя термостат какви са му стойностите...да не би пък да си е направен точно за 102 :roll:

jerryes
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jerryes » Съб 29 окт 2011 22:51

drago_tr написа:Колега...прочете ли на тоя термостат какви са му стойностите...да не би пък да си е направен точно за 102 :roll:

88 пишеше на новия, стария беше 87

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 29 окт 2011 23:28

В зависимост от това колко концентриран е антифриза може да не заври и при температури над 110 градуса. Обаче и аз мисля, че датчика не ти не отчита вярно.
На мен и през ум няма да ми мине да сложа термостат (без значение какво пише на него) без преди това да съм го пробвал в тенджера с вода на котлона и надежден термометър.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 30 окт 2011 8:52

Имам едно съмнение в "опитната" постановка:как така наблюдаваш "водата" при 100 градуса,би трябвало по-скоро да видиш един гейзер ако отвориш разширителя!И не е безопасно!В този ред на мисли изникват съмнения в показанията(оня сензор-смененият,дали е за този автомобил,има разлика в бензин-дизел,въпреки физическа съвместимост).
И тия неработещи перки на радиатора....при около 95-98 трябва да завърти 1-ва степен,над 100-2ра....На същият мотор съм сменил и датчика ,и термостата-вероятно с не-оригинали,ама не "грее".Оригиналният термостат е "БЕР-Томсън",но отваря на 66!!!,затова го смених с "афтърмаркет" -Мейле,87градуса.Сензорът има зелена маркировъчна лентичка.
Провери си мотора на перката,като окъсяваш с проводник в буксата на термо-прекъсвача(този на радиатора).Едното перо има перманентни 12 волта,даваш го към другите две пера и следиш перката.Бъди спокоен,ако сбъркаш пиновете-беля няма да стане!

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 30 окт 2011 9:57

Аз също мисля , че проблема е в стрелката/датчика , или пък по инсталацията . Възможно е и електрониката в таблото да не е в ред , примерно има един стабилизатор 10V :) .

jerryes
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jerryes » Нед 30 окт 2011 10:42

emo-gar написа:Имам едно съмнение в "опитната" постановка:как така наблюдаваш "водата" при 100 градуса,би трябвало по-скоро да видиш един гейзер ако отвориш разширителя!И не е безопасно!В този ред на мисли изникват съмнения в показанията(оня сензор-смененият,дали е за този автомобил,има разлика в бензин-дизел,въпреки физическа съвместимост).
И тия неработещи перки на радиатора....при около 95-98 трябва да завърти 1-ва степен,над 100-2ра....На същият мотор съм сменил и датчика ,и термостата-вероятно с не-оригинали,ама не "грее".Оригиналният термостат е "БЕР-Томсън",но отваря на 66!!!,затова го смених с "афтърмаркет" -Мейле,87градуса.Сензорът има зелена маркировъчна лентичка.
Провери си мотора на перката,като окъсяваш с проводник в буксата на термо-прекъсвача(този на радиатора).Едното перо има перманентни 12 волта,даваш го към другите две пера и следиш перката.Бъди спокоен,ако сбъркаш пиновете-беля няма да стане!

Частите съм ги купувал от голям магазин EuroCar Parts.(това е в Лондон) Там отиваш,казваш си регистрационния номер на колата и на продавача на монитора му излизат само части които стават точно за твоята кола и няма как да са различни.Друг е въпроса че точно в този магазин има всякакви други части но не и оригинални :D афтърмаркети както ги наричате. Датчика беше със зелена лентичка като стария който смених,а на термостата пишеше 88 в сравнение със стария който беше 87.
Перката работи, но не съм я виждал да се включва, казнчето с водата го отварям при работещ мотор и при показания на таблото 102-нито пара нито нищо. Значи извода който си правя е че температурата е ОК и проблема е или в датчика или в таблото, а стария термостат, който беше оригинален Бехр си е работил перфектно.Остава да си купя един термометър до 120 градуса да сравня показанията му с това на таблото...Обаче пак няма да ми стане ясно дли проблема е в датчика или таблото...,май ще търся друг датчик от друг дилър :?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 30 окт 2011 11:21

Остави колата, както е загряла, да работи на място до включване на първа скорост на вентилатора. Ако включва, значи всичко е наред и проблема е в датчика за температура.
А коя е първа скорост, ще разбереш, като включиш и двете принудително с мостче на буксата.

Потребителски аватар
vladko1001
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vladko1001 » Нед 30 окт 2011 17:01

Там отиваш,казваш си регистрационния номер на колата и на продавача на монитора му излизат само части които стават точно за твоята кола и няма как да са различни...

програмката май е TECDOC...сега дърпам новата версия 2011,ама бавничко... :beer

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Нед 30 окт 2011 17:39

Принципно от EuroCar Parts може да попаднеш и на менте,случвало се е ! Пък и аз не обичам да пазарувам от индийци! Смени си отново термостата и датчика за включване на перката дето са намира на радиатора,този път с части дето си сигурен,че са читави!

Потребителски аватар
rocky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rocky » Вто 01 ное 2011 1:26

Частите в eurocarparts са читави поне тези които съм си купувал от там... проблема на тях им е, че в магазините им работят некви полски скапаняци и индийски олигофрени! В 3 от случаите в които съм пазарувал на място от средно 4-5 части, 2-3 от тях са грешни! Колегата ако се съмнява в датчика и термостата, които е купил че а дефектни да иде да ги смени! Там поне купувача има винаги право и е "цар"!

jerryes
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jerryes » Чет 03 ное 2011 23:35

В карайна сметка отидох в магазина от където купих датчика и купих друг само ,че попитах дали продават датчици от няколко производителя или имат само един. Гадния индиец ми отговори че имат само един и били хубави. Аз се ядосах и му казах че явно не са много хубави зщото преди 1 седмица съм купил такъв и не показва вярно температурата.Мангала извика някакъв друг, гледаха там на монитора, пулиха се 15 мин. и ми дадоха друг датчик,като ми казаха че мога да върна неработещия. Викам-а този какъв е сигурен ли си че е за моя мотор, и той вика 3 пъти проверих и от фолксваген ми дават този. Взех го и като го отворих-беше различен- различно зелен, вече със номер на частта, започващ с 028, какъвто е за моя двигател.Сложих го още пред магазина- долях антифриз и стрелката заби на 90 :banana

Потребителски аватар
axios
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот axios » Съб 05 ное 2011 21:48

jerryes написа:В карайна сметка отидох в магазина от където купих датчика и купих друг само ,че попитах дали продават датчици от няколко производителя или имат само един. Гадния индиец ми отговори че имат само един и били хубави. Аз се ядосах и му казах че явно не са много хубави зщото преди 1 седмица съм купил такъв и не показва вярно температурата.Мангала извика някакъв друг, гледаха там на монитора, пулиха се 15 мин. и ми дадоха друг датчик,като ми казаха че мога да върна неработещия. Викам-а този какъв е сигурен ли си че е за моя мотор, и той вика 3 пъти проверих и от фолксваген ми дават този. Взех го и като го отворих-беше различен- различно зелен, вече със номер на частта, започващ с 028, какъвто е за моя двигател.Сложих го още пред магазина- долях антифриз и стрелката заби на 90 :banana

Така е мама Индия, Бричет. И на мен един Авараму тука, така ми сложи "немски" термостат лятото на пасата и с на първия студ залепна на 60градуса.

Върни се в “Дизелови агрегати”