Домашен сървър - home server
- amigoto777
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Домашен сървър - home server
А домашният ти сървър достъпен ли е от всякъде.?В смисъл да видим какво си направил.
- quattro^^
- Автомобил: audi a6 c5
- Двигател: AJL
да възродя малко темата, аз мисля да правя почти същия проект за вкъщи, та да питам колегата до къде е стигнал
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Нищо не съм направил
Смених лаптопа и стария отиде за сървър. Съответно направих страшна глупост да му кача ubuntu, да видя новото, без да се замисля въобще, че е предвидено за desktop, а не за сървър.
Съответно има графична среда, която - верно, лъскава е, готина е, ама не ми трябва
Тъпото е, че 2 сайта си вървят на него и не ми се ще да го спирам за преинсталация...
Заебах freenas, защото хоствам и сайтове, а неговата цел не е такава..
Сега смятам да разкарам ubuntu-то и да сложа ubuntu server или направо чист дебиан, но там имам по-малко опит и не знам дали ще се оправя...

Смених лаптопа и стария отиде за сървър. Съответно направих страшна глупост да му кача ubuntu, да видя новото, без да се замисля въобще, че е предвидено за desktop, а не за сървър.
Съответно има графична среда, която - верно, лъскава е, готина е, ама не ми трябва

Тъпото е, че 2 сайта си вървят на него и не ми се ще да го спирам за преинсталация...
Сега смятам да разкарам ubuntu-то и да сложа ubuntu server или направо чист дебиан, но там имам по-малко опит и не знам дали ще се оправя...
- quattro^^
аз днес щях да слагам дебиан ама не остана време. аз се отказах от фрийнас-а, защото ще го слагам на добра машина(за моето начинание е добра де
) та много неша ми се въртят в главата-хостинг,торрент, фтп, може и за рутер да го сложа него и се насочих към дебиан-а.а относно убунту 11 е много шит с това unity...

- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
TiL написа:Ubuntu след 10.04 даже 9.04 не е за слагане! До колкото разбрах искате домашни сървърчета. То тогава windows share няма ли да ви върши чудесна работа?
Не е само за share-a, искам да си тегля торенти директно там, да си свири музиката там, а аз да я контролирам от мойта кочина (или пък android app - още по-добре!)
- kickd0wn
- Автомобил:
- Двигател:
ISRalien написа:Нищо не съм направил![]()
Съответно има графична среда, която - верно, лъскава е, готина е, ама не ми трябва![]()
Или да направиш "apt-get remove gnome-desktop" и да си спестиш неудобството от преинсталация.

- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Debian не е кой-знае колко по-различен от Ubuntu, надали ще уплаши толкова някой, който има опит с Ubuntu... При дадената ситуация бих започнал с чист дебиан - предпочитам да "чистя" по-малко след инсталация. Бих предложил и Archlinux, но за там си трябва малко повече опит (или четене от хубавото им wiki)...
Ако не ви се занимава с реинсталация на чисто, има едно нещо наречено debfoster - инсталира се, пуска се, отговаря се веднъж на въпросите какви пакети са нужни в системата, по-натам то маха ненужните и поддържа само тоя списък. Разбира се трябва да се почете преди да се ползва.
След това изборът е немалък, аз поне съм заложил не следното:
- торенти - transmission, както сте казали по-нагоре – има и уеб интерфейс и е лекичко
- sharing - зависи какво трябва - може Samba, може SSHFS, може FTP сървър...
- медия център - бях пробвал XBMC и горе-долу върши работа, ама все пак си предпочитам VLC или някакъв медия плейър - това естествено изисква монитор и по-читава машина като цяло...
- музика - MPD (за незапознатите - сървър, който пуска музика; контролира се отвсякъде) има и андроидски клиент... Предполагам и Windows-овски клиент...
П.п. Само да добавя към мнението на предния колега - може направо "apt-get purge gnome-desktop"
Ако не ви се занимава с реинсталация на чисто, има едно нещо наречено debfoster - инсталира се, пуска се, отговаря се веднъж на въпросите какви пакети са нужни в системата, по-натам то маха ненужните и поддържа само тоя списък. Разбира се трябва да се почете преди да се ползва.
След това изборът е немалък, аз поне съм заложил не следното:
- торенти - transmission, както сте казали по-нагоре – има и уеб интерфейс и е лекичко
- sharing - зависи какво трябва - може Samba, може SSHFS, може FTP сървър...
- медия център - бях пробвал XBMC и горе-долу върши работа, ама все пак си предпочитам VLC или някакъв медия плейър - това естествено изисква монитор и по-читава машина като цяло...
- музика - MPD (за незапознатите - сървър, който пуска музика; контролира се отвсякъде) има и андроидски клиент... Предполагам и Windows-овски клиент...
П.п. Само да добавя към мнението на предния колега - може направо "apt-get purge gnome-desktop"

- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
всичкото това може и FreeNAS-a да го прави. Разучавал съм и съм го ескпериментирал, но напоследък все не мога да го долазим докрай. МНого бойни задачи в мирно време....
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Малко офтопик (понеже тук става дума за компютри, а не за рутъри):
Най-вероятно не съм открил топлата вода, но да споделя - OpenWRT/TP-Link WR1043ND комбинация. Закачва се един твърд диск към USB и става идеално за споделяне (ftp/ssh/samba или каквото ти душа сака). Ако има хубав USB hub със захранване може да се вържат звукови карти, камерки за наблюдение, даже и мониторчета... По-малко място заема, по-енергоспестяващо е, по-лесно за конфигуриране откъм рутърската част и в някои случаи може би по-евтино. Само дето не може да се гледат филми директно на него, де
Най-вероятно не съм открил топлата вода, но да споделя - OpenWRT/TP-Link WR1043ND комбинация. Закачва се един твърд диск към USB и става идеално за споделяне (ftp/ssh/samba или каквото ти душа сака). Ако има хубав USB hub със захранване може да се вържат звукови карти, камерки за наблюдение, даже и мониторчета... По-малко място заема, по-енергоспестяващо е, по-лесно за конфигуриране откъм рутърската част и в някои случаи може би по-евтино. Само дето не може да се гледат филми директно на него, де

- quattro^^
дам това предложение е добро ама не се вмества в контекста на задачата, open-wrt не съм пробвал, но в нас съм с tp-link 741nd с dd-wrt и честно казано за рутиране е повече от перфектен.та на компютърчето тези дни му смених процесора, остава само някаква рам ддр1 да се измисли че беше с 128мб, което е меко казано малко.моята идея е да си експериментирам и да си ръчкам машината с образователна цел, а не да търся готово решение...и между другото при твоето предложение трябва да имаш представа какво искаш преди да закупих техниката...докато като имаш някакво желязо, ако ще и старо да е подбираш му подходящия линукс ориентиран софтуер за твоите нужди...по-добре от това накъде
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”