Акция "Светлина" 2011 питане ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Автомобил: 18Т 2002 VW GOLF GTI EXCLUSIVE
Двигател: AUQ 180
Контакти:

Акция "Светлина" 2011 питане ?

Мнениеот ShoGo_GTI » Вто 01 ное 2011 19:50

Колеги преди малко гледах по новините, че в София замерват на пътя директно дали фаровете са регулирани и силата с която светят, това според мен е добре.

Питането ми е следното (даже засяга и много колеги като мен с ксенон системи) понеже съм със Hella Mk4 look на голфетката и съм си сложил ксенонче и фаровете ми са регулирани дали ще ми правят проблеми за силата с която свети?

В закона никъде несъм срещал да пише, че ксенон системите за забранени.
Нека колеги, които са по запознати по темата да споделят :beer

Потребителски аватар
vladobo
Автомобил: мерцедес
Двигател:

Re: Акция "СВЕТЛИНА" 2011 питане ?

Мнениеот vladobo » Вто 01 ное 2011 19:59

Оф дано да правят проблем за ксенончето та да виждаме и ние , насрещно идващите на ксенона.

Потребителски аватар
mojojojof
Автомобил: GOLF 5
Двигател: BKC 2006

Мнениеот mojojojof » Вто 01 ное 2011 20:06

vladobo написа:Оф дано да правят проблем за ксенончето та да виждаме и ние , насрещно идващите на ксенона.

:applause: :да:

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Вто 01 ное 2011 20:10

vladobo написа:Оф дано да правят проблем за ксенончето та да виждаме и ние , насрещно идващите на ксенона.

От гледна точка на това, че някога и аз бях без ксенон те подкрепям колега, но ще ти кажа че от както съм си регулирал фаровете със ксенона досега несъм имал случай в градски и извънградски условия да ми спресвяткат затова, че заслепявам някой.

От друга гледна точка смятам, че поставянето на такива системи нетрябва да бъде санкционирано от закона поради това, че ксеноновата светлина създава много по добра видимост на пътя за водача и автомобила се забелязва от далече.

И все пак ако кажат, че е незаконно аз ще си сваля ксенона.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 01 ное 2011 20:13

В доста теми е обсъждано за ксенона и има ли той почва у фарове като на Голф 2 и 3 и други подобни динозаври от ерата на немското качество :wink:

Потребителски аватар
kriso_g
Автомобил: MK4 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот kriso_g » Вто 01 ное 2011 20:14

разбрах имало само 30 джаджи който проверяват за това в цяла България...
иначе не е много удобно вечерта някой да ти блесне с ксенон на обикновен фар...

Потребителски аватар
plamenpet81
Автомобил: Vento
Двигател: ABS

Мнениеот plamenpet81 » Вто 01 ное 2011 20:33

Аз моя ксенон за това съм си го регулирал сам и отделно съм го свалил още надолу от копчето.

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Вто 01 ное 2011 20:39

Lov4o написа:дали фаровете са регулирани и силата с която светят ...

И какви трябва да са стойностите ако не е тайна ? :roll:

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Вто 01 ное 2011 21:10

Аз па само не разбрах къде в дружба 1 и къде в младост стоят и мерят с този модерен уред, че много ми се ще да ме спрат и да ме замерят :oops:

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 01 ное 2011 22:29

в Младост са на Ляпчев, в Дружба не разбрах. Казаха, че тази седмица е безплатно, може като ги видиш сам да спреш и да се замериш :)

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 01 ное 2011 22:31

В Дружба е на Цветан Лазаров

Малко ъпдейт:

Спиране на автомобила от движение и глоби до 150 лева очакват всички водачи, които карат с нерегулирани фарове или заслепяващи ксенонови светлини. Това обяви вчера началникът на Пътна полиция главен инспектор Антон Антонов при старта на ежегодната акция „Светлина”. За първи път екипи на КАТ в цялата страна ще получат уреди, с които ще измерват на пътя дали светлините ни са изрядни. Досега устройства стояха в пунктовете на Пътна полиция и с тях се проверяваха фаровете единствено при регистрация на нов автомобил.

По предложение на столичния КАТ обаче с тях ще се извършват проверки и на ключови булеварди в София. През следващата седмица два екипа на Пътна полиция ще спират шофьори за тестове на светлините на бул. „Цветан Лазаров“ в кв. „Дружба” до блок 202 и на булевард „Андрей Ляпчев” в района на „Макдоландс” в кв. „Младост”. Проверките ще се извършват от 8 до 17 часа.

„Не се крием, защото искаме работата ни да има превантивен ефект, а не да глобяваме”, коментираха от Пътна полиция. Интересна подробност е, че, ако водачите доброволно отидат да си проверят фаровете на двете места, няма да бъдат глобявани при констатирана неизправност. Безплатни консултации за светлините ще се извършват и в пунктовете на СБА.

„При интерес от страна на водачите

ще обиколим всички квартали

Още от понеделник сме изкарали екипите”, обясниха още от ръководството на КАТ - София. „Ще се местим всяка седмица в различни квартали на София, за да може всички желаещи да си изпробват светлините“, обясниха още от КАТ. Освен за нерегулирани фарове стриктно ще се следи и за използването на заслепяващ ксенон. Според главен инспектор Антон Антонов част от шофьорите си сменят обикновените халогенни крушки с ксенонови, без фабрично фарът да е пригоден за тях. Резултатът от това е светлина, която заслепява останалите шофьори.

За да не пречи на останалите водачи, ксеноновият фар трябва да бъде с определени лупи, които концентрират светлината в една посока, без да я разпръскват, обясниха експерти. При проверките на КАТ с уредите за регулиране ще се следи дали след определени метри лъчът светлина се пречупва надолу, каквито са показателите на добре регулираните светлини.

„Ако ксенонът ви след дадени метри свети надолу, това означава, че не би заслепил водача срещу вас и ние няма за какво да ви санкционираме”, коментираха от КАТ.

При констатирано нарушение обаче автомобилът може да бъде спрян от движение с мотив, че е технически неизправен и катаджията да вземе талона на колата. Това обаче може да се случи единствено в тъмната част от денонощието, се посочва в член 100 от Закона за движение. Засега няма статистика колко катастрофи са станали поради заслепяване.

Освен с уреди за светлини съвсем скоро катаджиите ще разполагат и с нови 22 мобилни камери и 8 стационарни. Радарите ще бъдат закупени с пари от „Гаранционния фонд”, като се очаква да бъдат предоставени на КАТ в началото на следващата седмица. До края на годината ще бъдат закупени още 60 мобилни устройства. Заедно с тях върви и обществена поръчка за доставка на еднократни тестове за дрога и консумативи за петте мобилни дрегера за наркотици.

В споменатия член 100, алинея 4 четем:
Водачът на моторното превозно средство е длъжен да поддържа:
1. табелите с регистрационния номер чисти;
2. устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти,
видими, регулирани и в изправност;

Това би трябвало да значи, че само ако имат уред и след измерване установят нередност - тогава могат да спрат колата по този член.

Последна промяна от maxpayne на Вто 01 ное 2011 22:48, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Вто 01 ное 2011 22:33

red rider написа:
Lov4o написа:дали фаровете са регулирани и силата с която светят ...

И какви трябва да са стойностите ако не е тайна ? :roll:

според това което казаха тук http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/1 ... tlina.html
нормалната или допустима сила е 64 лукса

малко извън темата - тук в тая статия сякаш има колега в прегрешение mhihi
http://society.actualno.com/news_366284.html

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Re: Акция "Светлина" 2011 питане ?

Мнениеот MK4 » Вто 01 ное 2011 23:40

Няма нищо лошо в афтърмаркет ксенончето стига да е във фар с лупа и регулиран на машина, рефлекторен кристален фар или най-лошото от старите с оребрените стъкла е някакъв ужас за насрещно движещите се.

Потребителски аватар
ZeroCool
Автомобил: ImamDa
Двигател: sVatreshnoGorene
Контакти:

Мнениеот ZeroCool » Вто 01 ное 2011 23:42

Ще споря до дупка, че колата ми е фабрично изляза от завода с ксенон!!!!!! кво като е 92 набор?
Да ходят да ми доказват......+ аз съм с лупи на фаровете, които са хелла.....каквито са им и модерните машини за проверка на светлините...фаровете ми са регулирани в СБА.....и съответно са на никъде левия супер надоло...десния горе долу нормално :) ма сега ме мързи да разгобявам и да ги регулирам...важното е че не заслепявам и виждам...

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 01 ное 2011 23:45

А дано вече има и спрени от движение коли, със сложен ксенон на нормални фарове :bowdown

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”