Акция "Светлина" 2011 питане ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
blinder
Автомобил:
Двигател:

Re: Акция "Светлина" 2011 питане ?

Мнениеот blinder » Сря 02 ное 2011 13:22

koki_8899 написа:Някой знае ли къде точно в Дружба можеш да минеш проверка на фаровете ?

Меджу 2та светофара до кауфланд.
Тая сутрин минах от там около 8.30 точно по тази принича да ми фаровете с модетната техника mhihi , но ги немаше.

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Сря 02 ное 2011 13:24

Даааа, искаме да ходим в Европа, но сме се запътили по към Азия май.

Няма нищо лошо да се проверява дали фаровете са ти правилно регулирани. Подкрепям с две ръце, на никой не му е приятно да му прогори ретината само защото някой е решил да си натовари фаровете или въобще не е стъпвал на реглаж, койот впрочем всички хорамогат да си направят сами. Има хиляди диаграми и онлайн калкулатори по темата подкрепрени с чертежи така че не е задължително дори да ходите по сервизи.

Относно ксеноновите системи - ей тука вече всички имат много поздрави. Самият факт, че в българското законодателство няма никакаква регулация по въпроса обрича подобна акция на провал. Няма да коментирам факта, че съществуват ксенонови системи които са специално произведени за фарове които не са оборудвани със т.нар лупи.

Е даааа знам, че всички искат да си сложат ксенонче от 5лв ако може. Еми не може, качеството си има цената. Иначе ще си вадим очите и ще се псуваме по пътищата.
Аз за сега немога да си позволя качествен ксенон и си карам с халогенната крушка. Но никой не може де ме убеди, че като си сложа правилните системи и си регулирам правилно фара, ще трябва да набивам пари за фарове с лупи.

Айде със здраве.

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Сря 02 ное 2011 13:26

И в крайна сметка, какво става няма закон за ксенон :052: и като толко искат да не се монтира да направят както трябва да забранят вноса и продажбата за да няма бити и сърдити и тогава да забранят монтажа! Проста работа ама като не е мислено на време работата е изпусната :034: пак ми мирише на разрбал-не разбрал журналистически драсканици eusa

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Сря 02 ное 2011 13:29

zloby3400 написа:Може ли да се кара с тези фарове/ с лупи ли са, без лупи ли са?/ + ксенон на късите?

Без лупи са. Фаровете с лупи не би трябвало да имат оребрение на стъклото пред самите лупи.
Понеже никъде не видях никакъв закон за това колко Келвина трябва точно да ти е цвета на светлината (в наредбите пише само бяла или жълта за къси/дълги), нито нейния интензитет, най-добре да отидеш в някой пункт, където регулират фарове с необходимото оборудване и да ти ги тестват...

В закона за движението за пътищата пише:
(4) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторното превозно средство е длъжен да поддържа:
1. (доп. - ДВ, бр. 88 от 2008 г.) табелите с регистрационния номер чисти и да не поставя върху тях никакви предмети, материали и вещества;
2. устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност;
3. стъклата и огледалата чисти.
Чл. 72. Всяко намиращо се на платното за движение пътно превозно средство ... през нощта трябва да имат най-малко две бели или жълти добре различими светлини отпред и две червени светлини отзад.
Чл. 76. Забранено е използването на други светлини, освен предвидените в този закон и издадените въз основа на него нормативни актове.

За да минеш легално ГТП, трябва да не ти откажат по някоя от следните точки:
- замърсени и/или корозирали отражатели;
- нарушена цялост или пукнатини на разсейвателите (стъклата) и (отражателите) рефлекторите;
- несъответстващи на конструкцията на превозното средство;
- нерегулирани светлинни потоци;
- различен цвят на светлината (може да е бял или жълт, но задължително еднакъв за едновременно светещите фарове);
- недостатъчен интензитет на светлината;
- монтирани допълнителни елементи, които намаляват интензитета или променят цвета на светлината;
- в режим на къси светлини свети фар за дълги светлини;
- без маркировка за хомологация на елементите (при поставяне на такава от производителя).

Аз поне никъде не виждам изискване за това колко бяла трябва да е светлината (т.е. дали над 5000К не се води вече синя; това сме го обсъждали в други теми, няма смисъл да го повтарям защо съм написал 5000, а не 6000) и колко да е силна - гледат занижен интензитет, а не обратното (което се получава ако сложиш ксенон).
Проблем може да е ако поради кофти крушка+рефлектор светлината си ходи където си иска, тогава най-вероятно ще ти ги водят нерегулирани - това си е основание за глоба (и основание за замисляне дали не пречим на околните).

Последна промяна от slimmer на Сря 02 ное 2011 14:00, променено общо 6 пъти.

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Сря 02 ное 2011 13:49

в България, докато не направят закон може да се кара със всякакви фарове и ксенон за самолети!

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Сря 02 ное 2011 13:52

Bobi_S13 написа:в България, докато не направят закон може да се кара със всякакви фарове и ксенон за самолети!

Бобка, стига да е регулиран обаче. :lol:

Всичката ни работа е "Чула жабата, че подковават коня..." facepalm

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Сря 02 ное 2011 14:16

представяте ли си,какво им е на търговците на ксенон сега mhihi
С колко ли ще намалее вносът :roll:
Дянков ще стиска още от бюджета mhihi

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Сря 02 ное 2011 14:21

Изхождаш от предположението, че у нас няма нерегламентиран внос. mhihi
Постна пица -> заслабнали митничари и полицаи. mhihi

Шегуваме се ние, ама темата е тъжна... вместо да направят нещо като хората от "А до Я", пак недомислено... eusa

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Сря 02 ное 2011 14:23

escrime написа:Изхождаш от предположението, че у нас няма нерегламентиран внос. mhihi
Постна пица -> заслабнали митничари и полицаи. mhihi

Шегуваме се ние, ама темата е тъжна... вместо да направят нещо като хората от "А до Я", пак недомислено... eusa
не за 1-и път.Няма и да е последен.
Все си мисля,че ще се учат от грешките,и ще почнат да се поправят бързо :lol:

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Сря 02 ное 2011 14:24

как ще е безмислено, имат машина за измерване!

аз мисля да си назнача едно цигане с цикалка с веро и вода, да тича пред колата и да пръска фаровете!

На дълго и широко сме я бистрили тая тема с В1, за положението на автърмаркет ксенона в Германия, еми...докато Меркел не подшушне на Бойко няма да се променят нещата от положението в което са в момента. Твърдо съм за за регулираните фарове! Аз мога да ходя и пролет и зима на реглаж...нищо че съм с лупи и центрирана като хората крушка (както спомена голфъра по-горе)

Потребителски аватар
Kuncavia
A.C.A.B.
Автомобил: Golf MK1 Cabrio
Двигател: 1600 cc
Контакти:

Мнениеот Kuncavia » Сря 02 ное 2011 14:53

Тука даже пише че ще ги спират от движение:
http://dnes.dir.bg/news/farove-svetlini ... ta-9826797

Което ме съмнява, но не им пречи да се заяждат. Явно производителите (вносителите) ще трябва да изкарат някакви бележки, като при радар детекторите Cobra. В противен случай, ще трябва да си слагаме лупи и пак може да не мине номера :screwy

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Сря 02 ное 2011 14:56

Kuncavia написа:Тука даже пише че ще ги спират от движение:

Което ме съмнява, но не им пречи да се заяждат. Явно производителите (вносителите) ще трябва да изкарат някакви бележки, като при радар детекторите Cobra. В противен случай, ще трябва да си слагаме лупи и пак може да не мине номера :screwy

китайците за русия правят лепенки за фара с маркировка D която си пътува с ксенона mhihi

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Автомобил: 18Т 2002 VW GOLF GTI EXCLUSIVE
Двигател: AUQ 180
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Сря 02 ное 2011 18:15

LILO&STICH написа:
Kuncavia написа:Тука даже пише че ще ги спират от движение:

китайците за русия правят лепенки за фара с маркировка D която си пътува с ксенона mhihi

ева го сега по български обичай и ние ще почнем да си слагаме такива лепенки mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
LiRiX
Автомобил: SEAT LEON
Двигател: AUS 2001

Мнениеот LiRiX » Сря 02 ное 2011 18:27

Гузен негонен бяга... който си е регулирал фаровете ще е спокоен... който не е си понася последствията.
Аз лично съм ходил на едно-две места където е безплатно и съм гледал с инженера какво "гледа" и малко ми е мудна работата, но важното е да не излизаш от диапазона фрапиращо. Където ксенона на нормални фарове не може да го постигне.

Пък има едни типове дето вместо да си купят нови фарове, защото "не виждат" си купуват нови "крушки" и ей го на резултата - 150 лева спиране от движение и още пари за ГТП.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Сря 02 ное 2011 18:28

Да ме хванат за писалката днес специално си направих труда да отида до пункт със система за измерване на светлинен поток и резултът е: 9,5Lux при допустими 64 това а всеки фар по отделно го мериха идеална диаграма и на двата фара и реглаж напълно във нормите. Колата е със Hella Lippstad Black + китайски ксенон от 50лв със температура 4300К има лупи + работеща система за регулиране на височина и ще и монтирам система за измиване на фаровете. Да няма за какво да се хванат.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”