Акция "Светлина" 2011 питане ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
saint
Автомобил:
Двигател:

Re: Акция "Светлина" 2011 питане ?

Мнениеот saint » Сря 02 ное 2011 18:32

Ако са сменени целите фарове не само крушките не би трябвало да го правят на проблем , ако си си минал и ГТП с тези фарове !

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Сря 02 ное 2011 18:56

znainainai написа:Да ме хванат за писалката днес специално си направих труда да отида до пункт със система за измерване на светлинен поток и резултът е: 9,5Lux при допустими 64 това а всеки фар по отделно го мериха идеална диаграма и на двата фара и реглаж напълно във нормите. Колата е със Hella Lippstad Black + китайски ксенон от 50лв със температура 4300К има лупи + работеща система за регулиране на височина и ще и монтирам система за измиване на фаровете. Да няма за какво да се хванат.

Хвала на такива колеги!наистина! :bowdown Вечер е някакъв ужас,пълно с идиоти,мъчещи се да осветят космоса!
Одеве един учебен,срещу мен,присветнах му...Вероятно ми е теглил една майна,но това е недопостумо!
Дано акцията се прави като хората,а не типично по български и наистина биват спирани от движение подобни идиоти! :screwy

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Сря 02 ное 2011 19:02

Забелязвам обаче, че журналистите отново преувеличават нещата доволно. Реално проблем ще има с коли, които са с кофти реглаж на фаровете и сила на светлината по-голяма от 64 lux. Т.е. коли с монтирани афтърмаркет ксенонови системи, макар и без лупи, ако отговарят на горепосочените изисквания няма проблем да продължат да се движат по пътищата вечни на България. Иначе къде могат да се проверят фаровете в София?

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Сря 02 ное 2011 20:35

znainainai написа:Да ме хванат за писалката днес специално си направих труда да отида до пункт със система за измерване на светлинен поток и резултът е: 9,5Lux при допустими 64

Това е интересно... Сега се сещам, че в работата имаме lux meter и при първа възможност ще замеря ксенона да видим къде ще се впише.

Потребителски аватар
koki_8899
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот koki_8899 » Сря 02 ное 2011 20:43

От това което изчетох (а то е почти всичко) разбрах,че ако искам да ми замерят фаровете дали са в нормите и изискванията,отивам в Младост или Дружба където седят кукавелите със измервателната апратура,бия си едни аварийни,спирам,отивам и им заявявам,че искам да ми проверят фаровете ? :D

п.п
Фаорве с лупи и ксенон 4300к/35w не мисля,че трябва да дават ядове,ама ми е интересно . . . .

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Сря 02 ное 2011 20:55

koki_8899 написа:...

Точно така и ако направиш всичко това доброволно и нещо не е наред няма да бъдеш санкциониран.
Това обаче не знам как ще стане ако сваляш самолети защото по смисъла на закона кукавелите просто няма как да те пуснат да си ходиш по живо по здраво с нередовна кола.
Излиза, че може и да не те глобят, но пък за сметка на това може да те спрат от движение... ;)

Иначе казано аз на кукери вяра немам! Това по новините ми прозвуча като "иди застреляй някой, ела предай се и ще те пуснем да си ходиш спокойно..."

Сам в милицайски ръце не се хвърлям пък ако ще пари да раздават! scare

Потребителски аватар
alex_7656
Автомобил: Golf IV

Мнениеот alex_7656 » Сря 02 ное 2011 20:57

А има ли нещо вярно в това, че за да си с ксенон, колата трябва да има и система измиване на фаровете или нещо подобно ?

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 02 ное 2011 20:58

журналистите са ни гола-вода, некомпетентни по 90% от темите, но винаги имат мнение и търсят пов вола теле, с което създават само паника ... но това явно е нарочно търсен жълт ефект.

Това със светлината и на мен ми стана интересно да го разбера, та ако някой си го премери да сподели (в закона има ли подобно ограничение ?). Онази вечер в репортажа не помня дали не казаха, че фара беше 64 ЛУМЕНА, а не lux. Връзката м/у двете е 1lx=1lm/m^2 т.е. лукса взема предвид и площта, която се осветява. Докато лумен е интезитета спрямо видимия за човешкото око спектър, т.е. тук може би се намесва и цвета на светлината, т.е. т.нар. К ... 4300К, 6000К и тн. Нещата не са ми много ясни, така че ако може някой да ги обясни :)

Потребителски аватар
ShoGo_GTI
Автомобил: 18Т 2002 VW GOLF GTI EXCLUSIVE
Двигател: AUQ 180
Контакти:

Мнениеот ShoGo_GTI » Сря 02 ное 2011 20:59

groznika написа:
znainainai написа:Да ме хванат за писалката днес специално си направих труда да отида до пункт със система за измерване на светлинен поток и резултът е: 9,5Lux при допустими 64

Това е интересно... Сега се сещам, че в работата имаме lux meter и при първа възможност ще замеря ксенона да видим къде ще се впише.

рових се в нета, но явно съм доста неориентиран защото неможах да намеря нищо по тоя въпрос, че и на мене ми стана интересно примерно един ксенон на 4300 или на 6000 келвина колко луска светлина излъчват, иначе мисля в събота след работа да скоча на ново да ми регулират фаровете и евентуално да ми издадът някакъв документ че са регулирани

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Сря 02 ное 2011 21:02

Тази вечер видях стоянката в Младост, не точно на Ляпчев а на улицата зад Макдоналдс, където обичайно виси патрулка, за 10 мин никого не спряха а минаха поне 5 коли с ксенон на рефлектор. Може би сега замерват повече по желание на водачите.

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Сря 02 ное 2011 21:03

Келвините в случая нямат голяма връзка. Келвините определят топлината на цвета, а не силата...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 02 ное 2011 21:07

ето няколко примера
50-80 лукса е осветеността, която се постига в едно средностатистическо помещение (50 е хола, 80 банята примерно, щото източника е един и същи, а квадратурата различна). Което е твърде малко спрямо осветеността, която постига един ксенон според мен, което следва за мен, че не може да е 64 луска.

64 лумена е нещо различно ... грубо една 100ватова крушка я дават, че излъчва 1100 лумена, които ако се насочат стават доста силна светлина, но пък е много повече от обявените 64 лумена ... така че не ми става ясно какво всъщност мерим.

относно келвините, те не определят силата, а видимата част от светлината за човешкото око, затова мисля че би трябвало да имат отношение, щото 35В крушка от 3000к и 6000К свети еднавко силно, но ние я виждаме по различен начин, т.е. разлино "силно"

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Сря 02 ное 2011 21:14

Абе, чета колеги, и достигам до един извод:
Дали с, дали без ксенон, всеки колега трябва да мине на реглаж на фаровете, това е... eusa
Аз го правя веднъж годишно, с халогенни крушки съм :lol:

Потребителски аватар
hristodj
Автомобил: golf 3 kombi
Двигател: AHU 97
Контакти:

Мнениеот hristodj » Сря 02 ное 2011 21:26

nosex написа:Абе, чета колеги, и достигам до един извод:
Дали с, дали без ксенон, всеки колега трябва да мине на реглаж на фаровете, това е... eusa
Аз го правя веднъж годишно, с халогенни крушки съм :lol:

100% подкрепям :да: :beer

Потребителски аватар
Firestarter
Автомобил: Голф 3
Двигател:

Мнениеот Firestarter » Сря 02 ное 2011 21:36

Ето информация за "луксовете" http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D0%BA%D1%81

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”