В Русия забраниха афтърмаркет ксенона...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: В Русия забраниха афтърмаркет ксенона...

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 03 ное 2011 13:23

От тези слухове само ще го нахендрат на хората продаващи ксенон и нищо няма да се промени И да се кара на халогени без нужда е забранено но се практикува масово В България нищо не се случва и журналистите сами си произвеждат новини и психозата е готова :eyecrazy

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Чет 03 ное 2011 13:34

Според закона може да караш с всякакви фарове, стига да са ти регулирани и да са бели или жълти.
Според европейските закони дори и хората с лупи сме нелегални, понеже нито автоматично регулиране, нито измиване имаме (някои)... Та щом сме в България, явно всеки ще се осветява с каквото си иска, но регулирано... Ако ще ходим по Европата, е там вече е друго нещо...

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Чет 03 ное 2011 18:29

slimmer написа:Според закона може да караш с всякакви фарове, стига да са ти регулирани и да са бели или жълти.
Според европейските закони дори и хората с лупи сме нелегални, понеже нито автоматично регулиране, нито измиване имаме (някои)... Та щом сме в България, явно всеки ще се осветява с каквото си иска, но регулирано... Ако ще ходим по Европата, е там вече е друго нещо...

А може ли да си монтирам два яки прожектора за противовъздушна отбрана
Ще бъдат бели или жълти, обещавам..... и не ще заслепявам, а ще анахилирам всичко насреща :Mr Green Fun
Я четете тук и после коментирайте закона:
2. временно спиране от движение на моторно превозно средство:
а) до отстраняване на неизправността, когато моторното превозно средство е
технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в
изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му е
изменена без съответното разрешение
;

Потребителски аватар
bai_ILIA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bai_ILIA » Чет 03 ное 2011 18:41

Така е колега :Mr Green Fun Спортен волан, спортен скоростен лост, въобще всяко изменение може да ти спре колата от движение. Ама ние нямаме TUV прегледи, които да сертифицират промените и да ги добавят в талона...

Все пак сме в България - по тази логика с фаровете ако се затегне техническия преглед както трябва, 80% от колите ще са спрени...Но оправляващите популисти (даже без значение кой е на чело) не би искал такова недоволство...

Пак казвам - поредния ПР та.ак :)

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 03 ное 2011 18:57

stefan4o написа:Има ли разлика между тези три автомобила, показани на снимките и какви фарове+крушки според вас ползват те:
Изображение
подсказка: единият е с лупа+халогенна лампа, другият е със стандартен фар+усилена халогенна лампа 55W, третият е с китайски ксенон и кристален фар. Трите автомобила да речем, че са еднакви като модел и марка.

Стефане това не съм ли аз на тези снимки(и двете)?Точно тогава бях с 100те ватови крушки тогава,които махнах малко след това :)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 03 ное 2011 19:11

Да, на едната от снимките е твоята кола, на другата е на друг колега. Не помня вече с какви крушки си бил тогава. Както и да е, де, вижда се за какво иде реч.

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Мнениеот pacoboy » Чет 03 ное 2011 19:35

...или конструкцията му е
изменена без съответното разрешение;

По тая логика и ролбарите, които масово слагат на джиповете подлежат на санкция?!

Потребителски аватар
bai_ILIA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bai_ILIA » Чет 03 ное 2011 19:52

в белите държави са много забранени понеже удар от джиБ с ролбар е мноооооооооооооооого неприятен :lol:

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Чет 03 ное 2011 20:18

mufin написа:или конструкцията му е изменена без съответното разрешение

Хм, за моите лупи нищо не съм премахвал от конструкцията и не съм я изменял - те се слагат като нормална крушка... Разбирам накъде биеш и принципно си прав - тези лупи не са сертифицирани по никакъв начин, това значи ли обаче и че са забранени? И не са баш самоделки, взети от друг модел кола, а са си направени за вграждане и то доста сполучливо, макар и от китайци... И макар и китайски, хората с такива лупи поне мислят за останалите. Както и хората, постарали се да си направят читави подобни системи.
Вече не знам кой крив, кой прав, ама аз поне гледам да не заслепявам околните...
Спирам да пиша по тая тема, защото докато не вкарат закон, няма смисъл да си чешем езиците. Дотогава ще има както казах на един колега "добре осветени ослепителни дървета" (считай хора, на които не може да им се обясни, че застрашават останалите) по пътя.

П.п. преди малко минах покрай един ксенонко с астра с кристални фарове без лупи... И така хубаво осветяваше тавана на човека в бората пред него... А не беше с нерегулирани фарове - личеше си къде бяха линиите.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 03 ное 2011 20:59

Наистина няма никакъв смисъл да се навлиза в спорове и полемики за нещо, което не е регламентирано у нас със закон. Нека се постараят да оправят законово нещата пък другото има кой да го свърши, нали за това си плащаме данъците и те получават заплати благодарение на нас.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Пет 04 ное 2011 16:03

А тъй, подочух къде замервали фарове и издавали сертификат за това дали стават/не стават :) . Като проверя информацията (другата седмица) ще пусна тук дали е вярно и какви пари е цялата работа.

ZanderBG
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ZanderBG » Пет 04 ное 2011 16:10

измерват дали се регулирани, но естествено не дават документ... каква е гаранцията, че от 3-тата дупка няма да "избяга" реглажа...
В повечето случаи тия, дето светят в небето нарочно са си вдигнали нагоре фаровете, а има и такива със счупени/лепени фарове след удар...

Лошото в тия проверки е, че вероятността да те проверят е толкова малка, че не си заслужава да сваляш ксеноновите крушки... А чисто теоретично и логично, при ГТП трябва да се проверява реглажа на фаровете и т.н., а не просто да се чака по 30 минути на кола пред пункта... maikomila

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пет 04 ное 2011 19:53

bai_ILIA написа:Така е колега :Mr Green Fun Спортен волан, спортен скоростен лост, въобще всяко изменение може да ти спре колата от движение. Ама ние нямаме TUV прегледи, които да сертифицират промените и да ги добавят в талона...

Все пак сме в България - по тази логика с фаровете ако се затегне техническия преглед както трябва, 80% от колите ще са спрени...Но оправляващите популисти (даже без значение кой е на чело) не би искал такова недоволство...

Пак казвам - поредния ПР та.ак :)

А това:

Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически
неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
1. по основната спирачна уредба
..................................................................
12. по осветителната уредба:
а) изменени са броят, типът, цветът и разположението на предписаните светлини, с
изключение на светлините за мъгла;
б) светлините не са регулирани

Аз се надявам да има по-скоро конкретна регламентация за ксеноните, както е на доста места в Европа и Азия :mrgreen: . Макар че и според мен това е достатъчно

Волани, педали си слагай колкото искаш,но фаровете ти пречат на другите и ченгето ще има напълно резонен повод да изтълкува закона така.

Последна промяна от mufin на Пет 04 ное 2011 20:23, променено общо 1 път.

Alexandar_yordanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alexandar_yordanov » Пет 04 ное 2011 20:00

Днес минах покрай доста патрулки и сутринта и вечерта. Не ме спряха, въпреки китайския ксенон. Ще видим какво ще стане скоро. death

Потребителски аватар
shoko_boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shoko_boy » Сря 09 ное 2011 18:13

аз минах и даже им пресветнах но не ме спряха а като пусна късите е като ден не пък на дълги по две парчета има в фар и е страшно на къси ми пресветкат доста не на дълги scare :drive scare :drive scare

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”