SATA, SATA II, ATA, RAID?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 10 сеп 2006 19:19

tyo написа:Щото моя си е изключен и нямам съобщения за недостатъчно памет :D

ами ако ползваш компа за броузене из нета, може и да бачка нормално без суап, но ако се ползва компа за истинска "работа", няма да мине номера :)

Обаче в случая помага да се дефрагментира диска и да се направи суап файла с фиксиран размер, а не с динамичен. Примерно на 1Г РАМ - слгаш 3Г суап и пей сърце :) (като минимален и максимален размер се посочва едно и също число :))

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Нед 10 сеп 2006 19:24

musura написа:...ако се ползва компа за истинска "работа", няма да мине номера :)

За истинска работа го ползвам :D Няма никъкъв проблем! Начина на изключване е специфичен :wink:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Нед 10 сеп 2006 19:41

Бре четем тука из "нета" :lol: .Тия викат че колкото повече рам имаш толкова по-малък трябва да е суапа. А тва изключване през Perfomance бачка ли? Щото уж сега ми дава че е изключен пък свободната рам ми е 211 МВ. :shock

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Нед 10 сеп 2006 19:48

blacki написа:Бре четем тука из "нета" :lol: .Тия викат че колкото повече рам имаш толкова по-малък трябва да е суапа.

Отиваш на "Старт" бутона, оттам избираш "Run". В полето пишеш msconfig. В прозореца който ще ти се отвори избираш отметката "SYSTEM.INI" и в групата "386enh" добавяш реда:
ConservativeSwapfileUsage=1 :wink:

Добавянето на тази команда указва на Windows-а да не използва SWAP файла докато има налична свободна физическа памет и едва когато тя евентуално недостигне, чак тогава да се обърне към SWAP-a.

Последна промяна от tyo на Нед 10 сеп 2006 19:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 10 сеп 2006 19:49

абе суап трябва да има - незнам къде ги четете тези неща - колкото повече рам - толкова повече суап. Поне Майкрософт казват така. А 200 МБ свободен РАМ е ужасно малко. Подреди си диска (дефрагментиране) и после си направи суапа да е х3 на РАМ-а и няма да имаш грижи. Има и други трикове за избързяване на прозореца - примерно изтриване отвреме на време на файловете в папка "c:\windows\prefech" и забраняване на автоматични рефреш на иконите ...

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Нед 10 сеп 2006 19:52

musura написа:абе суап трябва да има...

Е тука си с грешка :P
По точно не е задължително винаги да има :wink:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Нед 10 сеп 2006 20:01

Бре на виста няма май суап и за тва искат 512 рам минимум или се лъжа. :roll: Скоро я подкарах и забелзвам че ХР-то върви еднакво с нея. :shock А тва ми се струва малко грубо за големите и изисквания, а толкова малки при ХР. :shock Та ми стана интересно от какво идва това нещо. :) :drunk

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 10 сеп 2006 20:30

Ей сега погледнах моята Виста - на 1Г РАМ си е направила самичка 3.98Г суап - даже вече е х4 на РАМ-а :)

Това, че има суап, не значи че ще върти диска нон-стоп и няма да ползва РАМ-а. Просто в ситуации, когато е нужна памет (примерно съм си казал на фотошопа да заема 75% от свободната физическа памет и ако няма суап става страшно) по-голяма от наличната, ще може да се ползва суап-а - примерно при ревключване между различни едновременно стартирани приложения и т.н.

Ама много се отклонихме от темата, май беше за дисковете ...

Иначе РАМ е добре за ХП-то да има поне 1ГБ и тогава няма да имаш дертови с "бавния диск"

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Нед 10 сеп 2006 20:39

musura написа:за ХП-то да има поне 1ГБ и тогава няма да имаш дертови с "бавния диск"

Това за пред клиенти, дошли да си купуват RAM mhihi

Аз по-горе добавих едно изречение, явно не си го прочел.
Не използва SWAP файла докато има налична свободна физическа памет и едва когато тя евентуално недостигне, чак тогава да се обърне към SWAP-a.

п.п. blacki сори че ти оспамихме темата :(

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 10 сеп 2006 20:43

tyo написа:Това за пред клиенти, дошли да си купуват RAM mhihi

За пред всички е :) има една стара рецепта "РАМ - колкото поеме".
Между 512МБ и 1ГБ специално с ХП има доста солидна разлика в начина на работа, ама все пак всеки си има някакви негови си изисквания и мерилки :) има сума народ със 128 МБ и селерончета на 400МХз и казват, че уиндоуса им вървял супер. Въпрос на гледна точка. На мен и конро-то ми се вижда бавен и с нетърпение чакам следващата петилетка, да мръднат малко по-чувствително нещата напред :)

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Нед 10 сеп 2006 22:19

Бре екстра е темата. :lol: :drinking: Та последните наблюдения. Като се изключи суапа ХР-то цикли повече при зареждане. :shock Пък като си е нормален не цикли. :? Иначе диска нещо хич го няма. Ако че дава добри резултати на бенчмарка. :? Като се понапълни и става каша. Утре ще взимам САТА и това е. :? Само не мога да разбера тоя 32 бит дата трасвер в биоса за диска какъв е ама ... :oops:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 12 сеп 2006 15:06

Взех сигейт. Джъмпера е на 1.5 каквото и да значи това. Май е САТА 2. Но върви перфекто на САТА. И слава богу че току що ми замина още едно от творенията на прословутите Хитачи. Един Ехселстор 60 ГБ. :? :twisted: Миналия беше 40 ГВ ИБМ Десктар и той си отиде по същия начин. Така че хора пазете се от творенията на ИБМ,Хитачи и Екселстор. :?

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 12 сеп 2006 18:40

Hitachi=Excelstor=IBM :) всички са творения на IBM и след като закриха официалното си производство, продадоха ноу-хау-то на Excelstor, а с Hitachi заедно са разработвали дисковете, та и те по право останаха на пазара.

Иначе не си мисли, че seagate не се трошат :) ама то вечни неща няма, поне гаранцията им е 5 години.

Потребителски аватар
orgasmatron
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Вто 12 сеп 2006 19:01

Имам 3 Хитачита и 3 Сийгейта, вярно всички са от скоро и са над 160 ГБ, но хитачитата се държат много добре, по тихи са от сийгейтовете но са малко по-топли (2-3 градуса). Правил съм си екперименти като спирам кулърите на хардовете по време на работа. Ако съм оставил да работят баракудите , компа до 3 часа забива, с хитачитата нямам такъв проблем.

Мисля си че в нашата държава и по специално за компютърните компоненти всичко е до бройка, каквото случиш. може и на калпав сийгеит да се натресеш ( както аз) може и на читав макстор да попаднеш . малко като тото ;)

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 12 сеп 2006 19:02

Бре знам ама .... Само казвам. Че много препоръчват хитачита. Та това ми е второто за 5 години. :twisted: Но с тоя сигейт се родих. Защото:
1. Работи 5 пъти по тихо от хитачито. Тва дето замина сега заглушаваше даже 4-те вентилатора в кутията. :shock
2. Не престартира през 10 минути. :twisted:
3. Не чука, не щтрака и тн.
Всичко това ми го правеше и Ехелстора и ИБМ-а. По сегашно му Хитачи.
Интересно че все ми се скапват без бед сектори. Както си работят и буф спира да чете след 10-тия гигабайт примерно. И после почва да щракат и тракат. :twisted: :evil:
Накрая вече не искат и да "запалят". Хитаческова му работа. :twisted: :evil: :?
Но пък от тях научих едно добро нещо. Как да усещам кога ми заминава диска. :lol: :lol: :lol:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”