Polo 6n AEX - Спирачен диск - има малък луфт

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
Shanovec
Автомобил: WV POLO 6N1 Golf mk4
Двигател: AEX 1997 AKL 1999

Polo 6n AEX - Спирачен диск - има малък луфт

Мнениеот Shanovec » Сря 02 ное 2011 12:22

здравейте колеги. ония ден като си сменях гумите с зимни ми направи впечатление, че единия спирачен диск се върти свободно и има лек луфт. забелязах също и че липсва фиксаторното болтче (наричам го така щото не знам как се казва). проблем ли е да се кара така или да прибягвам към накакъв вид ремонт. пробвах с търсачката ама нищо не излиза. предварително благодаря

Последна промяна от Bobi_S13 на Сря 02 ное 2011 12:32, променено общо 1 път.
Причина: редактирано заглавие!

Потребителски аватар
anonimko
Автомобил:
Двигател:

Re: Polo 6n AEX - Спирачен диск - има малък луфт

Мнениеот anonimko » Сря 02 ное 2011 13:21

По-добре намери едно болче маи бе шест милиместра и го има в всяка желазерия за 20ст. и хвани диска към главината иначе и така може да караш понеже като стегнеш джантата прилепя диска но проблемна е сняна на гуми диска се върти и трудно нацелваш болтовете и ти трябва втори човек нагодиш ги предварително и тои натиска спирачката докато стегнеш джантата ,а луфта се получава точно липсата на фиксиращия болт -неравномерно износване на накладки и диск да няма после тема от какво ми бие волана при натиснати спирачки.

Потребителски аватар
Shanovec

Мнениеот Shanovec » Сря 02 ное 2011 13:28

аз сам си се оправям. не ми е мужен втори човек за спирачката. мисълта ми беше дали е проблем. но щом казваш че и така може. забравих да спомена че там е имало "болтче" ама се е скъсало вътре. струва ли си играта да се разпробива и да се прави нова резба или да си карам така

Потребителски аватар
anonimko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonimko » Сря 02 ное 2011 13:34

твое си е решението иначе се възпробива скъсаното болче и ако резбата остане незасегната само болче иначе един медчик-нова резба и болче работа за 20 минути

Потребителски аватар
BLADE8209
Автомобил: Polo 6N2 2001
Двигател: AMF + remap

Мнениеот BLADE8209 » Сря 02 ное 2011 21:01

Това болче е единствено за фиксиране не върщи абсолютно никаква абота. Когато се стегне джантата тя се даржи от болтовете а диска се центрова както се центрова джантатаот отвора на главината.

Потребителски аватар
Shanovec

Мнениеот Shanovec » Чет 03 ное 2011 12:58

щото един приятел вика дай да го прайм че ако забиеш спирачката по-рязко и може да стане :027: . не помня там точно какво каза ама не било убаво. и затова да се допитам и до вас за мнение. ама щом повечето казвате да карам така. ще го оставя за някой ден когато ми се играе да го правя :077:

Потребителски аватар
BLADE8209
Автомобил: Polo 6N2 2001
Двигател: AMF + remap

Мнениеот BLADE8209 » Чет 03 ное 2011 19:06

Добре де помисли малко,
Когато слагащ джантата болтовете каде се навъртат? И като натиснеш спирачката трябва да се откъснат и 4-те болта за да превърти диска, а скъсат ли се болтовете гумата е на земята.

Потребителски аватар
V_Power
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот V_Power » Пет 04 ное 2011 8:47

Потребителски аватар
Shanovec

Мнениеот Shanovec » Съб 05 ное 2011 15:10

благодаря много на отзовалите се :bowdown . ще си карам така пък по-нататъка ще видим. може да се занимая с това някой слънчев ден

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 06 ное 2011 10:20

anonimko написа:а луфта се получава точно липсата на фиксиращия болт -неравномерно износване на накладки и диск да няма после тема от какво ми бие волана при натиснати спирачки.

Ъ ? Това болтче нима държи диска по-добре от 4-те болта на гумата и централния отвор на главината ? :screwy mhihi
Да поясня - това болтче е точно с цел диска да не се върти свободно,докато си сменяш гума,иначе при стегната гума,диска се фиксира напълно точно на главината,защото 4-те болта го стягат много здраво,а централния отвор на главината е много точен по отвора на диска и това не му позволява да избяга нанякъде,за да дойде луфт и неравномерно износване.
Ако не са изпилили добре старото болтче и то надига диска,тогава е проблем,ако диска не застане точно по един определен начин,защото ако остатъка от старото болтче не застане в дупката на диска за болтче,то то надига малко диска и започва биене на предницата,иначе ако болтчето си изпилено добре и диска не се надига,няма никакво значение,че го няма (моите ги няма от 60 000км вече и не мога да ги извадя от главините).
Луфта при свалена гума се получава,защото като сваляш гумата,разбутваш диска наляво-надясно и той разбутва лекичко накладките,при което отваря въпросния луфт.Стягаш всичко и след 1-то натискане на педала,всичко се намества отново.
Биенето на предницата се получава от криви дискове и няма отношение с болтчето (ако не надига,както вече казах).Получава се от кофти диск,който се криви в следствие на темературни промени (караш,нагрял се е,минаваш през локва и той рязко се охлажда).Ако материала е добър,може и да не се изкриви.Другото,което му пречи и на което никой не обръща внимание,това е свободното движене на накладките в съпорта и състоянието на водачите...редовно ми се налага да избивам накладка с чук от мястото и,където тя трябва да се движи свободно и да се трие в диска само,когато пипаш спирачката..това постоянно триене (може дори да не се усеща като сериозно задържане,като въртиш гумата на ръка) го прегрява постепенно при по-дълъг пробег и накрая и диска и накладката са за кофата.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”