Как се оправя хъркането на скорости - голф 2

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
chiki-riki
Автомобил: Golf 2
Двигател: 1.8

Как се оправя хъркането на скорости - голф 2

Мнениеот chiki-riki » Чет 03 ное 2011 11:19

Преди имаше една тема от колега, който беше писал, че при вкарването на 2-ра и 3-та се получава хъркане. Като решение беше написано, че се слага тежест от голф 3. При мен проблема е същия с вкарването на 2-ра и 3-та. Какво представлява въпросната тежест и къде се намира ? :beer

HOFFMANN
Автомобил: Golf 3 GT
Двигател:

Re: Как се оправя хъркането на скорости - голф 2

Мнениеот HOFFMANN » Чет 03 ное 2011 15:32

принципно има и други причини от които може да ти прехъркват скорости,а въпросната тежест се намира на лостовия механизъм за превключване на скоростите свърва планката на хебела и планката на избирача на кутията,при Г2 е около 20см малка щанга с щифтове в двата края,при Г3 е същото но с тежест
надявам се да съм бил полезен

Потребителски аватар
chiki-riki

Мнениеот chiki-riki » Чет 03 ное 2011 18:02

някой може ли да качи снимки, за да видя как изглежда тройковото :)

Потребителски аватар
bobi_diesel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobi_diesel » Чет 03 ное 2011 18:50

Не е тази тежест.Имам го същото хъркане на 2-ра обаче.Сложих въпросната тежест,но хъркането си остана.Въпросното желязо е за по лека смяна на предавките(влизат по-мазно). Това е проблемен синхронизатор,но не си заслужава отваряне на кутия само заради него.Това е редовен проблем на ск.кутии тип 020.Най-често се скапват синхронизаторите на 2 и 3-а.Пробвай да сменяш скоростите по-бавно.Отначало дразни,но всичко е въпрос на каране.

vwpnss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vwpnss » Чет 03 ное 2011 20:32

Като е студена кутията втора влиза трудно (трябва малко сила още), понякога по скоростния лост усещам въртенето на зъбчатките при влизане на втора, като е топла кутията втора влиза добре, ама понякога нещо малко пречи. А много рядко втора влиза както трябва. Има малко луфт иначе скоростния лост, знам от къде е, ама трябва да мисля как да се оправи. Изобщо забелязъл съм, че втора предавка когато както си иска влиза. Трета винаги опира леко в нещо като влиза. Другите предавки са добре. Според мене за градско се използват най-много втора и трета и за това първо при тях се появява проблем.
При смяна от първа на втора с малко изчакване между приключването има ефект.
Става дума за 4Т.
А тази тежест от Голф 3 какво точно прави?

Потребителски аватар
bobi_diesel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobi_diesel » Чет 03 ное 2011 21:59

Поради теглото си(около 1кг) помага за улеснената смяна на предавките.На мк3 е закачена за самия лост на ск кутия напречно,точно над малката щангичка на 5 скорост.Гледал ли маслото как е?

vwpnss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vwpnss » Чет 03 ное 2011 22:48

Маслото е важно колко е, ама след наливане на 400 милилитра преди 3-4 месеца няма разлика. Иначе синхронизатора на втора е сменян с втора употреба преди 6-7 години.

Потребителски аватар
martin_072
Автомобил: Seat Ibiza GLXI Audi A4
Двигател: 1.8 ABS 1.8t
Контакти:

Мнениеот martin_072 » Чет 03 ное 2011 22:49

При мен също се получава ръмжене при превключване от 1-ва към 2-ра като я вкарам бавно няма проблем, но изрежа ли я на първа и я вкарам рязко ръмжи мисля да сменя маслото и да видя какъв ще е резултата,предполагам няма да кои знай какъв поне се надявам да започнат да влизат по лесно че миналата зима едвам се вклчваха

vwpnss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vwpnss » Чет 03 ное 2011 23:12

Лоста имаше луфт наляво надясно и напред назад. Обрах луфта чрез надяване на шлалувки по лостчетата, ама има две бели втулки на тялото дето е на рейката и хлопа от там, завих им тефлон ама пак се разхлопаха, даже са издълбали и оста. Бях направил скоростния лост без луфт, мислех че няма да се усеща въртенето на зъбните колела по лоста, ама пак се усещаха. Сега скоростния лост пак има луфт.

Потребителски аватар
zvera92
Автомобил: Vw Passat
Двигател:

Мнениеот zvera92 » Пет 04 ное 2011 12:08

Колега и аз имам доста луфт на всички страни scare .Може ли да ми кажеш как си надявал тия шлауфки??

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Мнениеот golfmk1 » Пет 04 ное 2011 12:27

Има си ремонтен комплект за лостовия механизъм който струва около 15-на лева и включва това http://www.google.bg/imgres?q=191+798+2 ... x=50&ty=79

Потребителски аватар
zvera92
Автомобил: Vw Passat
Двигател:

Мнениеот zvera92 » Пет 04 ное 2011 12:42

Знам че има такива ремонтни комплекти,но аз питах колегата как е направил това за временно оправяне.

Потребителски аватар
chiki-riki

Мнениеот chiki-riki » Пет 04 ное 2011 12:50

и моя скоростен лост беше с много луфт във всички страни. Смених лоста заедно с ябълката, и луфта доста намаля след това подмених частите от рем. комплект, луфта напред-назад стана доста по малко, сега остана да сменя само леглото където ляга ябълката на ск. лост и очаквам луфта да намалее драстично, но не знам как точно се сменя. А за хъркането на 2-ра и 3-та е ясно, че може да е от синхронизатори, но все пак реших да питам за по ефтиния и лесен вариант за оправяне :) :да:

vwpnss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vwpnss » Пет 04 ное 2011 13:13

Има една щангичка, която движи избирача и я бута един лост, а този лост го бута оста дето има една топка. Тази щангичка влиза в избирача и в лоста на гумени тампончета и има дупки за шплентове. Понеже тампончетата бяха износени, сложих на щангичката шлалувка от двете страни и пробих шлалувката за да минат шплентовете. Сега луфта между тампончетата и щангичката е обран чрез шлалувката и се движи плътно. А на четирите щангички с ябълковидни накрайници съм сложил по парче дебел найлон вътре в ябълката.
Пръта от скоростния лост се движи в един оранжев тампон, а тампона се държи от капаче с два нита. Нитовете бяха разбити, махнах ги и около тампона навих парче тънка гума и стегнах капачето с две малки болтчета.
Остава хлопането на двете бели втулки в тялото дето е на рейката, ама и за него ще измисля нещо.

vwpnss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vwpnss » Пет 04 ное 2011 13:28

Всъщност съм объркал едно нещо. Тези двете втулки (белите) са на тялото дето е хванато не за рейката, ами на скоростната кутия.
Най-добре е да се купи ремонтен комплект, обаче повечето втулки и темпончета вече са износили и металните части на щангичките и лостчетата.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”