б3 rp 1991 датчик за външна температура на климатроник

Техническа и сервизна информация за Passat
vlad_ko
Автомобил:
Двигател:

б3 rp 1991 датчик за външна температура на климатроник

Мнениеот vlad_ko » Съб 22 окт 2011 14:34

Здравейте,

Става дума за пасат б3 rp 1991, с поставян в италия климатроник е.
Изображение

Под предната броня се намира термодатчика за външната температура. Кабелът до него беше прекъснат и на климатроника излизаше грешка E1. Явно имам и проблем със самият датчик, понеже сега със здрав кабел показжа 45 градиса навън, а те са около 10. За пробата сложих на мястото на датчика един резистор 1komh и показанията за външната температура заспаха на 24 градуса и каквото и да стана навън не се променят разбирасе. Доколкото разбрах оригиналният датчик е просто един термистор, който при различни температури има различни съпротивление, затова купих един термистор 2kohm по каталог, но с него пак показва 45 градуса. Та въпросът ми е с какъв термистор мога да го сменя, или от къде да си намеря такъв датчик? Също така на мен не ми пречи да си мисли, че навън е 24 градуса и мога да си го карам със забучен резистор, но когато температурите паднат под 0 нямали да има проблем ако климатроника си мисли, че навън е 24?

Поздрави!

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Re: датчик за външна температура на климатроник б3 rp 1991

Мнениеот altanivan » Съб 22 окт 2011 20:08

И при мен стана нещо и сега показва постоянно -20 градуса.Даже съм махал датчика закачвал съм други но пак си стои -20 .. и изписва някаква греша

vlad_ko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vlad_ko » Съб 22 окт 2011 20:46

При теб такъв ли е моделът, понеже при моя ако показва грешка не показва никакви градуси и духа само топло или студено, не поддържа температурата в купето. Затова съм закачил резистор, за да го заблудя и да си поддържа поне вътре температурата автоматично. При този вариант единственото което губя е, че незнам каква е температурата навън и съответно когато е отрицателна не ми светва снежинката, както е на снимката. Обаче във форумът на сеат четох че имало някаква защита, която при отрицателни температури срипала пускането на компресора, когато е в режим AUTO климатроника. Та затова се притеснявам, понеже я карам на AUTO - така не ми се запотяват стъклата.

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот altanivan » Съб 22 окт 2011 20:59

Ами при мен от много време няма компресор.. Карам я само на топли или хладно,друго положение няма .Но от зимата се пре*ба нещо и не показва температура навъънка,дава постоянно грешка която мига "EI" или "EL" serivice ,нещо от сорта...

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Съб 22 окт 2011 21:31

На моя датчик пише 2G.Май само с експерименти ще отриеш кой е точния модел.Аз имах проблем с Е5 и се оказа забравен от мен датчик на кутията с клапите.Все още инсталацията с климатроника не е монтирана,ако нещо се налага ще гледам и ще направя снимки :да:
Изображение
Ето снимка с Е1 датчик външна температура

vlad_ko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vlad_ko » Съб 22 окт 2011 21:41

enigma79 написа:На моя датчик пише 2G.Май само с експерименти ще отриеш кой е точния модел.Аз имах проблем с Е5 и се оказа забравен от мен датчик на кутията с клапите.Все още инсталацията с климатроника не е монтирана,ако нещо се налага ще гледам и ще направя снимки :да:
Изображение
Ето снимка с Е1 датчик външна температура

Абсолютно същият! Би ли могъл ако датчика е на букса и лесно се сваля и работи да му замериш съпротивлението при някаква температура. Моят показва 1300kohma, което явно не е нормално. Иначе да ще трябва да се тества, но ако не е опасно зимата да се кара така има време :)

Благодаря за отговорите, ще пиша когато има напредък!

Потребителски аватар
enigma79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Съб 22 окт 2011 21:44

vlad_ko нямам с какво да измеря в момента,утре ще потърся мултицет и ще измеря :да:

Потребителски аватар
kupos
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kupos » Чет 27 окт 2011 15:03

Аз карам В5 и имах подобен проблем. Оказа се , че освен датчика под бронята системата отчита и датчика за входяща температура на климатика. При мен той е под филтъра за купето. Като го смених и почна да отчита правилно.

Потребителски аватар
enigma79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Чет 27 окт 2011 17:36

Мисля че за него беше друг код грешка Е5.Още не мога да намеря мултицет да примеря колко е съпротивлението :banghead: Когато ти трябва нещо хич го няма,а когато нети трябва в краката ти се навира :banghead:

Потребителски аватар
enigma79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Пет 04 ное 2011 21:23

ИзображениеИзображение
Ето снимката с измерването ,по нататък ако намеря дигиталка ще направя по точно измерване.Ето същия датчик на диавиата прикачен на ВДО и съответното отклонение от 8-9 градуса mhihi
Изображение

Потребителски аватар
djmimo89
Автомобил: VW Golf 3 Cabriolet
Двигател: ADZ

Мнениеот djmimo89 » Съб 12 яну 2013 14:05

Здравейте колеги. На мойто голфче климатроника е същия, проблема е подобен на този. Когато запаля сутрин докато е студено навън(разбирасе лятото нямам проблеми с това) на дисплея ми показва Е1, когато се стопли датчика, си показва градусите както трябва. Да уточня, че моя датчик се намира до чистачките. При натискане на бутона да погледна външната температура ми изписва 45 градуса, но не ми светва снежинката над бутона, има случеи в който светва, но немога да хвана кога. Та интересува ме до къде стигнахте с проблема. Ще се опитам да направя някой изчисления и да ви помогна с каквото мога.

Потребителски аватар
djmimo89
Автомобил: VW Golf 3 Cabriolet
Двигател: ADZ

Re: б3 rp 1991 датчик за външна температура на климатроник

Мнениеот djmimo89 » Сря 24 апр 2013 10:16

Колеги оказа се че съм разменил местата на датчиците за климатроника и МФА-то. Смених им местата, МФА-то започна да показва температурата, но климатроника изписа грешка Е1. След малко проби с резистори, установих следното: На мястото на датчика поставям резистор със стойност 1ком, грешката изчезва и като натисна копчето за температурата ми показва 24-25 гр., когато сложа 820 ома, ми изписва 2 гр, а при 300 ома ми пише 26 гр. Ще продължавам да правя опити, за да установя какъв терморезистор да сложа.

Върни се в “Passat”