Биодизел

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Amorphiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Amorphiss » Пон 11 сеп 2006 0:03

За вас не знам но като видях какво се изкарва от олиото при естерификацията на био-то никога няма да го сложа в резервоара :)
Много ми е интересно от какви съображения го сипвате това олио и зорлен се набутвате между шамарите :confused

Потребителски аватар
nix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nix » Пон 11 сеп 2006 8:31

My написа:Подкарах и аз на олио. Добре върви и утихна мотора. Карам на смес 50:50. За сега е само опитно и налях по 10 литра, но олиото го взех на 1,59 лв. Ако ми хареса може да го напазаря от рафинерията на тънко :wink:

Честито, но имаш максимум месец да се покефиш. След средата на октомври не слагай повече. Погледни темата отначало и виж снимките които съм постнал с тестовете на студ. под 10 градуса рискуваш да не запалиш. Зимата - почивка, напролет пак ;)

Amorphiss написа:.......

Не знам къде и какво си гледал, но и ти ако погледнеш темата в началото , споменатите снимки, на мен лично си ми прилича на чисто олио, само че течно като вода. Да ти кажа по добре изглежда от нафтата. Само дето нея не я виждаш изобщо на бензиностанцията. Всеки има право да избира с какво да кара.
И не правете разни изводи като сте си набавили био от гаража на съседа.

Потребителски аватар
digigi
Автомобил: Audi A6 C8 50TDI
Двигател: 2019

Мнениеот digigi » Пон 11 сеп 2006 9:58

Amorphiss написа:
За вас не знам но като видях какво се изкарва от олиото при естерификацията на био-то никога няма да го сложа в резервоара

Ти си видял какво излиза от естерификацията на олио с метанол, а да караш на чисто олио е нещо съвсем различно! Цъкни някой друг английски или немски сайт да видиш хората откога карат на чисто олио или на смесено с нафта! Има дори такива които сменят трета дизелова кола и карат все на олио :) , само че със система с двоен резервоар.
Много ми е интересно от какви съображения го сипвате това олио и зорлен се набутвате между шамарите

Олиото е по евтино от Нафтата! :) и плюс това просто кеф да слушаш работата на ДВГ-то когато работи на олио доста е тих! Дори ако искам мога да си го намеря нерафинирано за 1,15, но засега просто от интерес пробвах на дизеларката :) Престраши се пробвай докато е топло и ти и ще ти хареса!:)
P.S. А и колегата е прав, че ако знаеш някой път какво точно наливаш от бензиностанциите направо ще се откажеш да сипваш! :)

Потребителски аватар
Amorphiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Amorphiss » Пон 11 сеп 2006 11:13

За германия мога да ти дам конкретен пример и то точно за олио
На един мерцедес 190 след 25000 км му смениха дюзите точно защото е много хубаво да се кара с олио!
Чудя се защо тия прости немци правят колонки по бензиностанциите за биодизел а не за олио :gruebel
Не че съм против биото дори съм с двете ръце за но е много смело да се каже че олиото е много перфектно гориво :wink:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 11 сеп 2006 11:19

Amorphiss имаше предвид био vs олио.За нафта никои не говори-щото Лукоил бие с цени. :lol:

Потребителски аватар
digigi
Автомобил: Audi A6 C8 50TDI
Двигател: 2019

Мнениеот digigi » Пон 11 сеп 2006 11:41

Rabbit_TDI написа:
Amorphiss имаше предвид био vs олио.За нафта никои не говори-щото Лукоил бие с цени

А пък аз имах в предвид олио vs нафта! :) Защото пък моят дизел е '93г. и не мога даслагам био докато не сменя няколко семеринги и уплътнения с такива които издържат на биото!
А пък "Amorphiss" не ми се влиза в излишни спорове "за" и "против" олиото като гориво защото изглежда ти си чел повече инфо "против" олиото аз пък съм чел доста "за" олиото така че няма смисъл да се дразним :wink: Който с каквото иска да си кара негов проблем :wink:

Потребителски аватар
Amorphiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Amorphiss » Пон 11 сеп 2006 12:25

Много си прав!
Аз и не искам да спорим , съжалявам че таска си го приел.
А това за инфото , не е само инфо а практика (реални случай)
Но както каза избора е индивидуален. Аз казвам това което съм видял чел и т.н. ако съм полезен добре ако не здраве да е!
Аз пари за излишни ремонти не давам :)

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 11 сеп 2006 12:42

Е то не е лошо да поспорите щото в краина сметка да се разбере кое какви недостатъци има.Я разкажи ти какво знаеш зо оплатненията.Щото аз доколкото четох не са особен проблем.В смисъл изсъхват на поне 50 000 км. и след това срещу 100-200 лв. ти ги подменят барабар в помпата.Докато олиото прецаква сички процепчета по помпата и дюзите което е доста по-зле.

Потребителски аватар
Amorphiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Amorphiss » Пон 11 сеп 2006 13:17

Rabit не наливай олио в огъня :lol:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 11 сеп 2006 13:47

Няма нали не даваш.Само Б50 :lol:

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Пон 11 сеп 2006 19:14

Всеки налива каквото иска. Аз само се похвалих и споделих, че съм доволен :wink: . Никого не карам на сила. Хората сменят дюзи и разпръсквачи дори и когато карат на нафта :twisted:

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Съб 23 сеп 2006 9:22

Олиото и био-то rulz :) Вече все по-често усещам мириса на пържени картофи по пътя :) Аз съм пробвал на Фиеста 1.8Д 60 коня, върви с олио като стой та гледай :) Единствено производителите на инжекторни системи за дизели още се опъват да признаят, че няма проблеми, но те гледат в супер дългосрочен план какво ще ти сее износи (понеже като караш с нафта въобще нищо не се износва, особено с нашата булгерише :twisted:), длъжни са да се презасраховат. Затова на този етап само дизелите на VW Аudi концерна официално казват, че дизелите им могат да се карат с биодизел (не всичкимодели). Неофициално - хората са казали, че всички дизели след 1996 са абсолютно пригодни...само трябва скоро след преминаване на био дизел или олио да се смени горивния филтър, защото се задръства от наслояванията от нафатата, които био дизела е отмил. При по-стари модели проблем може да са и горивопроводите поради абразивното действие на олио-то. Така че сипвайте олио или биодизел, което сте намерили по-изгодно :)

Потребителски аватар
SMEL
Автомобил: MK4 TDI
Двигател: AHF 1999

Мнениеот SMEL » Съб 23 сеп 2006 18:33

My написа:Всеки налива каквото иска. Аз само се похвалих и споделих, че съм доволен :wink: . Никого не карам на сила. Хората сменят дюзи и разпръсквачи дори и когато карат на нафта :twisted:
Абсолютно си прав-даже на нафта сменят много-много повече хора!!!!

Vaklin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vaklin » Пон 25 сеп 2006 5:27

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... sb=5&part=

Ако случайно не сте попаднали там, прочетете. Темата е от май и все още е актуална.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пон 25 сеп 2006 12:14

Vaklin написа:http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=doit&Number=1945683618&page=0&view=collapsed&sb=5&part=

Ако случайно не сте попаднали там, прочетете. Темата е от май и все още е актуална.
Евала ти човече за откровенността!От химия не разбирам хич-така,че всяко мое мнение по адрес на твоята продукция ще е излишно!Заинтересован съм единствено от това дали за в бъдеще ако реша да минавам на биодизел - освен горивен филтър ще трябва да сменям горивопроводи и нещо по ГНП :?: За зимния сезон е ясно ,че ще си караме с петродизел - иначе подгреватели - за резервоар,за филтър/става оле-мале/Двигателя е 1.6 ТД -1V !Благодаря!

Върни се в “Дизелови агрегати”