Ново поскъпване на ГО

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Ново поскъпване на ГО

Мнениеот maxpayne » Нед 06 ное 2011 13:48

Задължителната за шофьорите застраховка "Гражданска отговорност" поскъпва с до 10%. Поне 800 хиляди шофьори ще трябва да подновят застраховките си на по-високите цени през следващите три месеца.
Асоциацията на българските застрахователи оправдава увеличените цени с големите щети, които правят румънските водачи, съобщава bTV.

По данни на Комисията за финансов надзор и застрахователния бранш "Гражданска отговорност" през 2008 г. е струвала средно 144 лева. Очаква се в края на тази година цената да е около 220 - 225 лева.

Според застрахователите полицата поскъпва най-вече и заради непрекъснато увеличаващите се катастрофи, които правят румънските шофори с купени и застраховани у нас автомобили. „Последните две години имаме масово купуване на български автомобили от граждани от съседните страни и от румънски. Там обезщетенията са доста по-високи. Всичко това води и до ръст в обезщетенията на застрахователните компании", обяснява Коста Чолаков.

Наложената в Западна Европа бонус система съвестните шофьори да плащат по-евтина застраховка, а рисковите - много по-скъпа, ще навлезе масово на българския пазар през 2013 г. В момента компаниите предлагат такива отстъпки само на дългогодишните си клиенти.

Анализите на застрахователите показват, че най-внимателни са шофьорите над 35 години. По-малко кататастрофи правят и водачите в малките градове и села и за тях застрахователите предвиждат по-големи отстъпки от цената на застраховката. За да могат да правят сериозни отстъпки и за новодошлите клиенти застрахователите искат да се убедят, че в новата обща за целия бранш информационна система ще има пълни данни за всеки един водач в България. Все пак "Гражданска отговорност" може да поевтинее поне с 1,50 лева, ако парламентът отмени задължението всяка кола да има стикер, залепен на предното стъкло. Толкова струва самата лепенка.

До края на годината Комисията за финаносв надзор ще представи нов проект за промени в Кодекса за застраховането. Според комисията, след въвеждането на единната информационна система и така наречената електронна полица, залепването на такъв стикер става ненужно. КАТ ще може да проверява дали шофьорът има сключена застраховка по регистрационния номер на колата.

http://dnes.dir.bg/news/shofyori-zastra ... 57080?nt=6

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Re: Ново поскъпване на ГО

Мнениеот mupk0 » Нед 06 ное 2011 13:52

maikomila :bishop

Точно поради този факт ,ще продължавам да пиша гражданската на името на дядо ми само и само да не им давам излишен лев отгоре.Така или иначе да чукна на дърво нямам ПТП досега и нямам намерение да имам.

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Нед 06 ное 2011 14:17

:lol: Гражданската отговорност се записва на името на СОБСТВЕНИКА на МПС.

А от поста Ви, "ще продължа да записвам", показва измислен отговор, некомпетентност или заблуда за четящите тези редове във Форума.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Нед 06 ное 2011 16:37

Тя и колата е на негово име,но принципно винаги като я правя са ме питали дали да е на мое или на негово да е.Не знам защо.Принципно винаги искат аз да съм този на който се води заради това ,че съм обичайният шофьор.

Потребителски аватар
дзвера
Автомобил: ford escape
Двигател:

Мнениеот дзвера » Нед 06 ное 2011 16:44

ако е на твое име застраховката и те проверят,а колата е на името на дедо ти- гориш :Mr Green Fun

Потребителски аватар
IceHeart
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.8 AGN

Мнениеот IceHeart » Нед 06 ное 2011 16:45

На 03.09.2011г трябваше да поднивя гражданската на колата! И ме таксуваха по новите цени! Миналата година платих 150 лева за застраховка, тази година в същия офис където редовно си правя застраховка, ми обясниха поради това, че не съм имал годините стаж застраховката ще ми е по-скъпа! И платих 210 лева за кола 1,4!
А мой роднина който има доста стаж за Неговата кола 2.5 дизел плати 160 лева :|

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Нед 06 ное 2011 17:02

дзвера написа:ако е на твое име застраховката и те проверят,а колата е на името на дедо ти- гориш :Mr Green Fun

А ако стане ПТП, застраховката не е на твое име и си виновен - гориш :mrgreen:

Потребителски аватар
дзвера
Двигател:

Мнениеот дзвера » Нед 06 ное 2011 17:23

това не го разбрах, ако двама карат една кола на името на единия(естествено) и се случи така че другия направи птп, все едно няма застраховка така ли?
Аз знам че в бг застраховката е НА АВТОМОБИЛА, не на водача както е в други страни.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Нед 06 ное 2011 18:19

По принцип има поле в което се вписват допълнителните шофьори (поне преди години беше така, когато караш чужда кола)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 06 ное 2011 18:36

дзвера написа:това не го разбрах, ако двама карат една кола на името на единия(естествено) и се случи така че другия направи птп, все едно няма застраховка така ли?
Аз знам че в бг застраховката е НА АВТОМОБИЛА, не на водача както е в други страни.

На автомобила е де, но има графа за шофьор.
Катастрофирах и бях виновен преди година. Колата беше на името на баба ми (инвалид), застраховката - на мое име, вписано е като "обичаен шофьор на автомобила". Санкциите, които платих са само и единствено свързани с катастрофата. Документално си бях и в момента съм ОК.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Нед 06 ное 2011 21:01

Хепи,Eбаси кефа :banana

Изръсих се 170,а минала в същата фирма 130 :screwy екстра 25% отгоре mhihi

Потребителски аватар
дзвера
Двигател:

Мнениеот дзвера » Нед 06 ное 2011 21:14

и аз оня ден 170, а миналата година 140+зелена карта,инфлация кво да правиш facepalm

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пон 07 ное 2011 7:38

дзвера написа:и аз оня ден 170, а миналата година 140+зелена карта,инфлация кво да правиш facepalm

Ква инфлация,нема такава инфлация.
И аз плащах миналата година 150,сега се готвя с над 200лв. да ме изсурвакат предколедно :banghead:

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 07 ное 2011 12:28

Ха честито Нали разправяха че ще има бонуси за примерните шофери :roll:

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пон 07 ное 2011 16:01

миналата година платих 150 лева а тази ще платя 176 лв. Пак минимално поскъпване!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”