Правен въпрос. Договор за наем.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- freestyler911
- Автомобил: VW polo
- Двигател: AEX 1996
Правен въпрос. Договор за наем.
Привет колеги.
Сключих договор за една година за наем на апартамент.
Годината изтече , минаха още 4 месеца. В договора пише ,че автоматично се подновява. На следващата страница има Причини ,които водят до прекратяване на договора, като първа точка е изтичане на договора.
Изнесох се без предупреждение, за 1 ден взех решение и го направих.
Сега ме тормози относно плащане на още един наем. Първо не иска да ми даде депозита, иска да му платим още един наем за текущия месец! Както и текущите разходи. Доколко е прав? Не е платил и стотинка данък за този наем , "Казвайте че сме роднини ако някой пита .... "
Моля правистите да се включат с компетентно мнение!
Поздрави!
Годината изтече , минаха още 4 месеца. В договора пише ,че автоматично се подновява. На следващата страница има Причини ,които водят до прекратяване на договора, като първа точка е изтичане на договора.
Сега ме тормози относно плащане на още един наем. Първо не иска да ми даде депозита, иска да му платим още един наем за текущия месец! Както и текущите разходи. Доколко е прав? Не е платил и стотинка данък за този наем , "Казвайте че сме роднини ако някой пита .... "
Поздрави!
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Правен въпрос. Договор за наем.
Ти имаш наглостта и депозита да си искаш
Защо не се разбрахте като хора?

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Какво значи автоматично се подновява? За какъв период?
И защо не се разбрахте, да подпишете някакво споразумение за прекратяване? Най-добре го направете.
Реално, ако нямаш документ за прекратяване, може на общо основание да си ти иска наема, тъй като официално в момента не си се изнесъл и договорът е в действие. Ако договорът е станал безсрочен (продължен като такъв след изтичане на годината) прекратяването става с месечно предизвестие. И тъй като не го спазваш, наемодателят е прав да иска да задържи един наем (толкова, колкото би получил, ако си спазиш предизвестието).
Та в най-добрият случай, подпишете с него споразумение за прекратяване, разберете се за депозита (ако се съгласи да го разделите и да ти върне половината трябва да си доволен).
Успех.
И защо не се разбрахте, да подпишете някакво споразумение за прекратяване? Най-добре го направете.
Реално, ако нямаш документ за прекратяване, може на общо основание да си ти иска наема, тъй като официално в момента не си се изнесъл и договорът е в действие. Ако договорът е станал безсрочен (продължен като такъв след изтичане на годината) прекратяването става с месечно предизвестие. И тъй като не го спазваш, наемодателят е прав да иска да задържи един наем (толкова, колкото би получил, ако си спазиш предизвестието).
Та в най-добрият случай, подпишете с него споразумение за прекратяване, разберете се за депозита (ако се съгласи да го разделите и да ти върне половината трябва да си доволен).
Успех.
- airjohn
- Автомобил: 2020 Skoda Karoq
- Двигател:
freestyler911 написа:Привет колеги.
Поздрави!
Не виждам какво те бърка данъка.Ако искаше хазяина можеше да ти го включи в наема, както става дефакто с данъка върху застрахователните премии.Възпитаните хора казват ако искат нещо от другите, а не се измъкват като пръднали.Ако хазяите са гадове каквито също се намират доста,тогава има други начини да се разбереш и с тях.
Извинявам се ако съм засегнал някого.
- freestyler911
dobrin написа:....
Ок! Има първа точка в Условията за прекратяване и тя е : Изтичане на срока на договора!
Това няма ли някаква тежест? Няма ли тежест колкото това че се удължава за една година автоматично?
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Просто не подписвайте договори, копирани от нета. Договорът се прекратява с изтичане на срока, освен ако в самия него не е предвидено друго. Т.е. едното е обща разпоредба, а другото е специална, която дерогира (отменя) първата. Именно поради това, срокът на договора не е изтекъл, защото при наличието на въпросната специална клауза, е продължен за нов период.
- freestyler911
airjohn написа:...
Ами бърка ме данъка! Как да не ме бърка?
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/04/ ... ladvat_za/
Това не те ли бърка? Мен ме бърка. Щото като няма от къде , ти вдигат ДДС-то и си траеш , ама като трябва да си платиш нужното нъц.......
Така или иначе аз оставям депозита и сме квит. Това е моето предложение към тях.
Утре имам среща , ще го обсъдим. Ако ли не , каквото сабя покаже!
dobrin - Не е отразена като специална дадената клауза.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Няма нужда да пише на нея специална клауза. Тя е такава по своя характер и без изрично да е описана като такава.
Пак ти препоръчвам да подпишете споразумение за прекратяване по взаимно съгласие и да отразите, че никой никому нищо не дължи със задържането на депозита от негова страна. Задължително трябва да имаш писмен документ, че договорът е прекратен и сте уредили взаимоотношенията си, че не дължиш нищо.
Пак ти препоръчвам да подпишете споразумение за прекратяване по взаимно съгласие и да отразите, че никой никому нищо не дължи със задържането на депозита от негова страна. Задължително трябва да имаш писмен документ, че договорът е прекратен и сте уредили взаимоотношенията си, че не дължиш нищо.
- nosex
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, не си в позиция да спориш...

KirilGeorgiev написа:Ти имаш наглостта и депозита да си искашЗащо не се разбрахте като хора?

- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
freestyler911 написа:Ами бърка ме данъка! Как да не ме бърка?
Година и кусур не те е бъркало, сега те забърка

Отвсякъде некоректния си ти.
За текущото потребление - естествено, че и него трябва да си платиш.
Все пак - нещо лошо ли видя от хазяина, че така изведнъж си вдигаш чукалата?
- freestyler911
Ами имах алтернатива която е в пъти по-евтина от тази.
Лошо имаше такова ,че квартирата е северна и е постоянно мухлясала и влажна. Плащаш 400 лева за една стая... както и да го погледнеш. Като цяло много бедно оборудване, единствено привлича лъскавият вид на сградата...
ОК , нападнахте ме всички. ОК , грешен съм че съм се изнесъл така. Какви са последствията при не-плащане на този наем , но и не търсене на депозит?
Лошо имаше такова ,че квартирата е северна и е постоянно мухлясала и влажна. Плащаш 400 лева за една стая... както и да го погледнеш. Като цяло много бедно оборудване, единствено привлича лъскавият вид на сградата...
ОК , нападнахте ме всички. ОК , грешен съм че съм се изнесъл така. Какви са последствията при не-плащане на този наем , но и не търсене на депозит?
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
dobrin написа: Ако договорът е станал безсрочен (продължен като такъв след изтичане на годината) прекратяването става с месечно предизвестие.

чистиш режийните и оставяш депозита
- freestyler911
Pichaga написа:...
чистиш режийните и оставяш депозита
Които режийни са много малко реално погледнато не си струва "да се напиняме" .
Не си струва разправиите. Но ще отбележа данъците!!!
Демек плащам и заминавам... Все пак са да кажем 120-30 лева максимум.
- freestyler911
Сам за себе си съм стигнал до заключение, утре след срещата ще допълня какво е станало.
- freestyler911
Според адвоката :
-Първа точка от Допълнителните условия (Които се явяват приоритетни ако изменят условие от Общите условия) гласи : Договора се прекратява при изтичане на срока му (1 (една) година)
После , автоматичното подновяване за една година става при взаимно съгласие (Това съгласие се оповестява! писмено и се удостоверява с подпис).
С други думи този договор е невалиден!
Колкото до това какво стана: задържаха депозита, платих си режийните към момента, и си запазих договора (за малко да ми го изтръгнат от ръцете !)
-Първа точка от Допълнителните условия (Които се явяват приоритетни ако изменят условие от Общите условия) гласи : Договора се прекратява при изтичане на срока му (1 (една) година)
После , автоматичното подновяване за една година става при взаимно съгласие (Това съгласие се оповестява! писмено и се удостоверява с подпис).
С други думи този договор е невалиден!
Колкото до това какво стана: задържаха депозита, платих си режийните към момента, и си запазих договора (за малко да ми го изтръгнат от ръцете !)
Върни се в “ОФФ-Топик - други”