с две думи
бях до гърция с кола на фирма
управителя не беше с мен
имах пълномощно, евентуално за българските гранични власти-гранична полиция
нищо не искаха, гърците също, даже и документи за колата не искаха, само лични карти
но...
ако пак ходя с чужда кола, пак бих си направил нотариално заверено пълномощно
знае ли човек, на кой и какъв граничар ще попадне
Пътуване до Гърция с "чужда" кола
- pit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Разходка до Гърция с "чужда" кола
Pichaga написа:ако пак ходя с чужда кола, пак бих си направил нотариално заверено пълномощно
знае ли човек, на кой и какъв граничар ще попадне
Точно така,по закон се иска нотариално заверено пълномощно с упоменати страните в които важи документа, според този който ти го е дал...за еднаквите фамилии, може да си скаран с баща ти и той да ти дължи пари, а ти отиваш да му продадеш колата зад граница

А това "нищо не искат, аз минах и никой нищо не ми иска" ми звучи като: "Двама си говорят; ами има ограничение на скоростта 60 км, аз карах със 100 и никой не ме спря, карай няма проблеми, никой не те спира"

За пример, бях с кучето, извадих му паспорт и му сложих чип, на границата изобщо не подадох на граничаря паспорта на кучето, а кучето е малко и беше в краката на пътника до мен, и даже изобщо не съм казвал че возим куче,

- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: ходене до Гърция с чужда кола
колеги преди 2 дни бях при застрахователя и ми каза че в Гърция зелена карта към гражданската не трябва ? 

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
parno написа:колеги преди 2 дни бях при застрахователя и ми каза че в Гърция зелена карта към гражданската не трябва ?
Аз пък попитах застрахователя дали каското ми покрива щети извън България и той каза ,че покрива.После го попитах какво точно трябва да направя за да ми покрият щетата и той(тя де) с половин уста добави ,че трябва да им докарам колата за оглед в България

viewtopic.php?f=61&t=265150&hilit=%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0
Последна промяна от icoico на Пон 07 ное 2011 12:44, променено общо 1 път.
аз пътувам редовно България-Гърция никога не са ми искали зелена карта а колата не е и на мое име нямам ПЪЛНОМОЩНО за колата
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
kukulom написа:аз пътувам редовно България-Гърция никога не са ми искали зелена карта а колата не е и на мое име нямам ПЪЛНОМОЩНО за колата
А спирали ли са те за проверка?
На мен полицаи са ми искали. Сертификата в повечето компании е безплатен, а ако се плаща е 10-15лв. Мисля че не си заслужава да се рискува

От както съм пуснал темата до сега съм ходил 8-9 пъте вече.
Спирали са ме 2-3 пъте и никога не са ми искали нищо,само лична карта
Жена ми знае гръцки и винаги ги питаме само това ли искат, не искат ли книжка или застраховка,отговора е не.
НО АЗ ВИНАГИ ИМАМ ВСИЧКО,ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ.
Спирали са ме 2-3 пъте и никога не са ми искали нищо,само лична карта

Жена ми знае гръцки и винаги ги питаме само това ли искат, не искат ли книжка или застраховка,отговора е не.
НО АЗ ВИНАГИ ИМАМ ВСИЧКО,ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ослушвам се около темата от 2 3 дни ....
като ходих преди година на границата ни поискаха лични карти , като ни спряха по път също - нямам спомен шофьора да е вадил сума документи
навръщане на границата даже нямаше никой от гръцка страна а нашите гледаха някакъв мач
това с ваденето безплатно което пишете колеги за зелената карта е трала-ла в сравнение с това което ми каза застрахователя - трябва да платя всички вноски на куп сега и отделно да си заплатя зелената карта (ся или вие се бъркате или тея ме мятат на черешата)
като ходих преди година на границата ни поискаха лични карти , като ни спряха по път също - нямам спомен шофьора да е вадил сума документи
навръщане на границата даже нямаше никой от гръцка страна а нашите гледаха някакъв мач

това с ваденето безплатно което пишете колеги за зелената карта е трала-ла в сравнение с това което ми каза застрахователя - трябва да платя всички вноски на куп сега и отделно да си заплатя зелената карта (ся или вие се бъркате или тея ме мятат на черешата)
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
parno написа:ослушвам се около темата от 2 3 дни ....
навръщане на границата даже нямаше никой от гръцка страна а нашите гледаха някакъв мач![]()
Щом плащаш ГО на вноски значи е валидна само за България - прочети си условията по договора.По принцип някой като ти каже "е тука пише така" първо проверявай дали наистина така пише...

- makaron
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Може и без пълномощно, но не е изключено византийците да се заядат защото не ни тачат много, така, че за по-сигурно си извади едно пълномощно! Лек път.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
колега ицоицо не мислиш ли че първо съм погледнал в полицата - там си пише
Територия на валидност : Държавите членки на ЕС
по-голям член от Гърция в ЕС едва ли има
въпроса ми беше за зелената карта специално насочен - надявам се да нямам проблеми защото тръгвам без такава
колега макарон - ще ходя с моята кола
по-голям член от Гърция в ЕС едва ли има

въпроса ми беше за зелената карта специално насочен - надявам се да нямам проблеми защото тръгвам без такава

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
parno написа:колега ицоицо не мислиш ли че първо съм погледнал в полицата - там си пише
по-голям член от Гърция в ЕС едва ли има![]()
Ситните букви в Общите условия прочети ,там ,където пише ,че за да има полицата териториално покритие извън България требе да я платиш накуп

Само за размисъл:
http://www.tbibroker.bg/help/carcrash/#cv_5
...Как да постъпите, ако сте претърпели автомобилна катастрофа
Застрахователни съвети за хора, претърпели автомобилна катастрофа
Ако станете участник в ПТП сте длъжни да запазите обстановката, такава каквато е след събитието.
ПТП извън България ли е?
* Да
В този случай е необходимо да имате сключена застраховка „Гражданска отговорност за чужбина” и преди излизането от територията на страната да сте получили Вашия сертификат „Зелена карта”. Незамисимо дали сте виновен за ПТП или не, действията, които трябва да преприемете са идентични с тези, които трябва да предприемете и в България. Уведомете местната полиция, Вашия застраховател или неговия представител /ако той има такъв в държавата, където е настъпило ПТП/ за настъпилото произшествие, причините, размера на щетите и поискайте инструкции за Вашите действия. Постарайте се да запазите ситуацията особено в случай, че виновен за ПТП сте Вие. Ако при произшествието са нанесени телесни повреди или имуществени вреди по Ваша вина представете сертификата Зелена карта на другия/те участник/ци в ПТП и ако щетите са незначителни /и няма пострадали хора/ съставете двустранен констативен протокол. В случай, че има наранени хора и/или по-големи материални щети непременно осигурете посещение на ПТП от полицията и изчакайте изготвянето на полицейски протокол с изяснена вина за събитието. Свържете се с представителя на застрахователя за съответната страна.
Има ли пострадали?
* Да, но имам застраховка "Злополука"
Преди всичко, убедете се, че Вашата застраховка Злополука е с териториално покритие България и чужбина. Повечето от продуктите по стандартната застраховка Злополука, предлагани от застрахователите, са с териториално покритие само за територията на България. За покриването на рисковете от злополука се предлагат различни други продукти, като застраховка “Медицински разноски”, “Помощ при пътуване в чужбина” и др., които се различават не само по наименованието, но и по видовете покрития, размерите на обезщетенията и предоставяне или не на допълнителен асистанс след настъпило застрахователно събитие. Проверете добре в Общите условия на застраховката какви са покритите рискове и какви правила трябва да спазвате при настъпила злополука. Преди всичко незабавно се свържете с 24-часовия телефон на представителя на застрахователя за съответната държава и спазете точно указанията, които той ще Ви даде. Обикновено при нанесени незначителни телесни повреди от Кол-центърът ще Ви насочат към най-близкото здравно заведение за лечение или за настаняване. Ако се налага, Асестанс-Компанията ще Ви предостави транспортиране за болнично обслужване. Стандартната процедура по повечето полици от този вид е пострадалите задтраховани лица да получат съответната медицинска помощ и обслужване без заплащане от застрахованите. Възможни са и случаи, при които пострадалите застраховани лица заплащат медицинските услуги, в т.ч. медикаменти и лекарства и след завръщането им в страната, срещу представени документи получават обезщетение.
ОСИГУРЕТЕ, В ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ПРОИЗШЕСТВИЕТО ДА СА ОПИСАНИ УВРЕДЕНИТЕ ЛИЦА И ТЕХНИТЕ ТЕЛЕСНИ ПОВРЕДИ! ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ НА ЗАСТРАХОВКАТА КАКВИ СА ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ВИ ПРИ НАСТЪПИЛО ЗАСТРАХОВАТЕЛНО СЪБИТИЕ!
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
При някои застрахователни компании има цена само за България и друга зена за България и ЕС. Ако си платил само за Бг за да важи за ес трябва да доплатиш. Ако си сключил застраховка за Бг и ЕС не трябва да доплащаш освен няква минимална такса за сертификата. Вече дали трябва да са платени всички вноски си зависи от застрахователя. Аз миналата година бях застрахован в интерамерикан и ми даваха зелена карта за всяко тримесечие.