Въпрос за ABS?

Техническа и сервизна информация за Passat
AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за ABS?

Мнениеот AMIGO » Вто 12 сеп 2006 19:12

Здравейте. :wink: Докато не си купих пасата ('96 г.) неотдавна, не бях карал кола с АБС. Имам следния въпрос: нормално ли е да се усеща нещо като чегъртане и "да рита" педала при рязко натискане на спирачката, понякога доста силно! :? :? Трябва да кажа, че е твърде неприятно като усещане и понякога се проявява дори и когато натисна педала по-рязко при ниска скорост :? :( Нормално ли е това или има нещо, което не е в ред в АБС-а?! :? :cry:

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Вто 12 сеп 2006 19:17

Нормално е! Усещането е точно както си го оптисал.

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Вто 12 сеп 2006 19:23

лошото е когато спре да рета и чегърта. :lol:

AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AMIGO » Вто 12 сеп 2006 19:29

:? :? Добре де, и при новите коли ли е така?! :? Този АБС е отделна система към спирачките или върви заедно с цялата система? :? И какво става ако се прецака? Т.е. ако спре "да рита" :wink: :?

Потребителски аватар
orgasmatron
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Вто 12 сеп 2006 19:33

На мен много рядко ми се включва абс-а, не съм имал проблеми , за щастие, поради късно сработване на абс, ако карам с ниска скорост на сух асфалт (30 - 40 км) колата спира без проблеми но без да се включва абс-а.може би защото е комби ли , де да знам. Интересно ми е че за близо година и нещо каране на пасата не съм го чул да му свирят гумите при спиране с каквато и да е скорост. т.е. има абс и бачка ;)

AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AMIGO » Вто 12 сеп 2006 19:37

orgasmatron написа:На мен много рядко ми се включва абс-а, не съм имал проблеми , за щастие, поради късно сработване на абс, ако карам с ниска скорост на сух асфалт (30 - 40 км) колата спира без проблеми но без да се включва абс-а.може би защото е комби ли , де да знам. Интересно ми е че за близо година и нещо каране на пасата не съм го чул да му свирят гумите при спиране с каквато и да е скорост. т.е. има абс и бачка ;)

И моят пасат е комби :? В мокро време и след автомивка АБС-а се задейства дори и при не толкова силно и рязко натискане на спирачките, което е много дразнещо лично за мен. :x Със старата кола без АБС никога не съм имал проблеми със спирането, дори и когато е трябвало да го правя бързо :roll:

neweso
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

абс

Мнениеот neweso » Вто 12 сеп 2006 19:43

Първо е много-дразнещо и си мислиш че не ти е неубходим ,но когато после след като си свикнал с ABS-а се качиш на кола без и разбираш че е много необходим(понякога)и в определени моменти. :D

Потребителски аватар
orgasmatron
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Вто 12 сеп 2006 19:44

AMIGO написа:И моят пасат е комби :? В мокро време и след автомивка АБС-а се задейства дори и при не толкова силно и рязко натискане на спирачките, което е много дразнещо лично за мен. :x Със старата кола без АБС никога не съм имал проблеми със спирането, дори и когато е трябвало да го правя бързо :roll:

ако не ти работи абс-а ще ти свене оранжевата лампичка дето е над врътките за парното. аз пролета имах ядове със спирачната система и се мислех че ми е заминала спирачната помпа (оказаха се накладки мента) и в юнито ми изтъсиха цена от порядъка на 2000 евра защото спирачната помпа била в комплект с АБС-а. дали е истина или са ме метнали на джанката не знам.

Не съм специалист но мисля че щом след автомивка ти се задейства лесно абс-а имаш проблем с някой от датчиците, иди да закачат колата на компютър, може и да си признае нещо. може и боклуци да са се натрупали около датчика. на мен зимата ми светна лампата на абс-а отидох в сервиз и се оказаха че преден десен датчик дава грешка, а то се натрупало сняг, кал, лед и т.н гняс, изчистиха и гняста и грешките от компа и всичко беше ок

AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AMIGO » Вто 12 сеп 2006 19:47

orgasmatron написа:ако не ти работи абс-а ще ти свене оранжевата лампичка дето е над врътките за парното. аз пролета имах ядове със спирачната система и се мислех че ми е заминала спирачната помпа (оказаха се накладки мента) и в юнито ми изтъсиха цена от порядъка на 2000 евра защото спирачната помпа била в комплект с АБС-а. дали е истина или са ме метнали на джанката не знам.

Не съм специалист но мисля че щом след автомивка ти се задейства лесно абс-а имаш проблем с някой от датчиците, иди да закачат колата на компютър, може и да си признае нещо.

2000 евро?! :shock :shock Тия от Юнитрейд са големи обирджии, според мен :x :x А ако се прецака АБС-а не може ли просто да се махне и да се кара без него?! :? :)

Потребителски аватар
orgasmatron
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Вто 12 сеп 2006 19:48

естествено че можеш :)
няма нужда нищо да махаш, като има грешка например от някой от датчиците,абс спира да работи.

Една идея колега, сменял ли си спирачната течност ?
Ако не си я сменял, смени я, със сигурност няма да навреди, а може пък и да помогне ;)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 12 сеп 2006 22:17

Това, че педала "рита" е признак, че ти е сработил ABS-a.

"на мен зимата ми светна лампата на абс-а отидох в сервиз и се оказаха че преден десен датчик дава грешка, а то се натрупало сняг, кал, лед и т.н гняс, изчистиха и гняста и грешките от компа и всичко беше ок"

Колега, на идиотите, дето се опитват да ти обяснят, че датчик за метал може да сработи от сняг, кал, или ако щеш, от космическите лъчи им кажи много поздрави от мен и не стъпвай повече при такива некадърници!

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Сря 13 сеп 2006 6:18

:да: напълно подкрепям radotom! крайно време е всеки да започне да дава оценки и квалификации за неща, от които разбира. дай боже скоро да станем свидетели и на това всеки да работи нещо, от което разбира - аман от специалисти по всичко.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 13 сеп 2006 8:54

joro_kem написа:...крайно време е всеки да започне да дава оценки и квалификации за неща, от които разбира....

Най-лошото е, колега, че тези глупости ми ги разправяха в БОШ центъра на Лаута. Дето уж трябваше да са специалисти в диагностиката... но пък там ми намериха судената спойка на 5-а дюза копютъра, та... малко съм раздвоен!

Върни се в “Passat”