Пускам тази тема с подробно обяснение как да си почистим фаровете отвътре, тъй като останах впечатлен от разликата в светенето след описаната процедура. Става дума за vw polo 6n0,но процедурата е същата и за останалите модели коли .
Необходими неща:
Комплект френски звезди.
Голяма плоска и средна кръстата отвертка.
Гаечни ключове.
Мека кърпа или кърпичка за почистване на слънчеви очила можи и вафлена .
Препарати (може за стъкла,обезмаслител или веро за съдове).
Силикон – неутрален (макар, че има вариант да се мине и без него ), може би става и с друг вид силикон.
Преди да започнете да разглобявате фара, трябва да свалите крушките. Това няма да го обяснявам – всеки знае как, а ако не знае, по-добре да не продължава да чете нататък. След като махнете крушките, трябва да разкачите и два куплунга – единият за габарита и един за регулирането на фаровете.Вече сте освободили всички кабели водещи към фара и е ред да развиете винтовете.Първо махам решетка(пласмасовата и металната).След това развивате фара. Хванат е с два винта – френска звезда и една видия .Фара е напълно освободен и може да го измъкнете от леглото му.
Сега започва най-нервната работа, а именно отлепяне на стъклото от самият фар.
Първо трябва да свалите металните скобички с плоската отвертка или дори ръчно. Използвайки плоската отвертка ( може и други по-удобни инструменти) започвате леко да подпъхвате между стъклото и фара.Много бавно и внимателно, без да напъвате много, продължавате да подпъхвате докато обиколите целия фар.Лепилото е доста здраво и еластично, но след известно време , тъкмо когато вече ви идва да зарежете цялата работа, стъклото започва да се отделя. Постепенно ще го отделите в единият край, а след това и изцяло.След като свалите стъклото ви остава да почистите рефлектора. Използвайте кърпичка за почистване на слънчеви очила, защото е фина и няма опасност да надраскате рефлектора. Внимание!!!Всеки опит да го почистите с груб плат, ще надере лъскавото покритие. Сваленото стъкло също е мръсно и затова е нужно да се измие, но там повърхността не е толкова претенциозна. След като почистите стъклото и рефлектора, задължително ги оставете да изсъхнат добре. Наистина добре, недейте да прибързвате. Внимание!!! Ако във вътрешността на фара остане влага, след сглобяването му и пускане в експлоатация ще се появи конденз, който се отстранява много трудно. След всичко това сте готови да залепите обратно стъклото към фара. В интерес на истината , най-чистият вариант е да използвате същото лепило, което е останало по фара и стъклото, без да добавяте силикон. Определено фара отново ще бъде залепен доста добре, апък ако ви се занимава го намажете със силикон.Уверете се, че докато сте почиствали рефлектора, не сте го размърдали , а ако се е получило така , просто го наместете в самия фар.Сглобяването е обратен процес на разглобяването и не смятам за нужно да го обяснявам.
.

Почистване на фарове
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- V_Power
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Почистване на фарове
vw golf
- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
Постарал си се Колега,обаче каква е тази Френска звезда? 

- V_Power
- Автомобил:
- Двигател:
pas1.8mi написа:Постарал си се Колега,обаче каква е тази Френска звезда?
Грешка ..

- Meto_passat
- Автомобил: VW Passat B4
- Двигател:
Аз си сменях стъклото и мога да добавя, че и силикона за прозорци върши работа! Полезна тема като цяло! 

Колега темата е наистина хубава!
Имам само едно нещо, което би било полезно за някой, който иска да си свали стъклото на фара..
За по-лесно и безболезнено сваляне може да се използва пистолет за топъл въздух, за да се нагрее канта на стъклото, като по този начин лепилото се размеква и стъклото излиза
А за тези, които нямат пистолети за топъл въздух, може да използвате сушоара за коса на приятелката ви (пробвано е- работи като пистолет за топъл въздух
) 
Имам само едно нещо, което би било полезно за някой, който иска да си свали стъклото на фара..
За по-лесно и безболезнено сваляне може да се използва пистолет за топъл въздух, за да се нагрее канта на стъклото, като по този начин лепилото се размеква и стъклото излиза

А за тези, които нямат пистолети за топъл въздух, може да използвате сушоара за коса на приятелката ви (пробвано е- работи като пистолет за топъл въздух

Трябва да се внимава с рефлектора, ако е много изгорял просто се люпи ...а преди това е изглеждал лъскав примерно !
Тези препарати не са ли опасни, от гледна точка да не разядат рефлектора..знам ли
Тези препарати не са ли опасни, от гледна точка да не разядат рефлектора..знам ли

- kristianatanasov
- Автомобил:
- Двигател:
V_Power написа:.....но процедурата е същата и за останалите модели коли .....
За Пасат Б3 е нужна само тънка права отверка и нищо друго,той е само на скоби.Да знаят колегите които се захващат!
- V_Power
- Автомобил:
- Двигател:
JC написа:Трябва да се внимава с рефлектора, ако е много изгорял просто се люпи ...а преди това е изглеждал лъскав примерно !
Определено са опасни за рефлектора .Ако се тръкне малко повече се бели...За това е препорачително рефлектрорите да се почистват със суха памучена кърпа (в краен случай ако са много мръсни)

По темата.Почистването на фаровете далеч не се състои в това да ги опръскаме с препарат и готово...
Лично аз процедирах така: (става въпрос за B3 ) свалих фаровете,разделих стъклата от рефлекторната част (рефлектора плавно и много внимателно с суха гюдерия) потопих стъклата в топла вода след което в продължение на близо 10тина минутки с кръгови движения свалях слой от тях с водна шкурка 1000 откъм външната част ,обилно изплакване и вътрешно почистване с препарат на стъклото след което пастиране с шлайфпаста номер 2 и резултата ми е на лице.За някой лъжа-за мен истина .Има видима разлика.
Лично аз процедирах така: (става въпрос за B3 ) свалих фаровете,разделих стъклата от рефлекторната част (рефлектора плавно и много внимателно с суха гюдерия) потопих стъклата в топла вода след което в продължение на близо 10тина минутки с кръгови движения свалях слой от тях с водна шкурка 1000 откъм външната част ,обилно изплакване и вътрешно почистване с препарат на стъклото след което пастиране с шлайфпаста номер 2 и резултата ми е на лице.За някой лъжа-за мен истина .Има видима разлика.
Някой има ли представа как се отлепят стъкла на халогени на В4 Пасат.
Пробвах с отверка оттук оттам, но...

Пробвах с отверка оттук оттам, но...
- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
Нагряваш с топъл въздух и се разлепват безопасно!