bbboiko2004 написа:Колеги като пълен начинаещ! Искам да ви помоля за предложение за апарат, втора употреба, който да е с що годе добри характеристики, (това ще кажете вие) който да се ползва за любителски цели. Предимно пейзажи и снимки от събирания. Видео не ми е изискване, и да няма се тая

Приятел ми предложи Canon 400D да си взема вие какво ще кажете

П.п приятел ми предлага и nikon D5000
За твоите цели става горе долу всяко тяло. 400D-то не е лошо, но специално Д5000-то на Никон е по-добро, най-малкото има добро видео - 720p. За пейзажи като за начало си вземи китовия обектив - 18-55мм. Ако впоследствие ти трябва още по-широко винаги можеш да си вземеш някой fish-eye обектив. За събирания, ако е в затворени помещения, особено слабо осветени Никон например имат много хубави и евтини 35 и 50мм твърди обективи, подходящи за тази цел. Допълнителна външна светкавица също можеш да си вземеш.
Иначе, като списък от канона 400, 450, 500, 550 и 600D са все тела за начинаещи. Също и 1000 и 1100D. От Никон това са - D40, D3000, D3100. D5000, D5100, D60 са по принцип midrange, но на някои места се водят пак като entry level тела. Пентакс - K-m/K2000, K-x, като хубавото на пентакс е, че обективите са най-евтини от всички останали и байонета е еднакъв и можеш да им закачиш почти всеки обектив излязал за Пентакс. Както казва един авер старите руски, но истински стъкла