И аз съм на мнение, че пазарът на имоти зависи най-вече от фактори, които не са свързани със самия имот. Т.е. няма никакво значение преди колко време е строен и т.н. (Естествено ако е в окаяно състояние и се вижда например, че фасадата се руши е друг въпрос)
Може да зависи донякъде от тип строителство, но дали ще се качва или понижава цената е трудно да се каже, както е и трудно да се предвиди курса на цената на златото...
Един апартамент в квартал, който в момента се развива, няма улици, има кал, няма градинки, има шум и тежки камиони може да струва днес едни пари, а след 10 години, когато квартала е направен хубаво с добра инфраструктура може да е много по-скъп.
В същото време квартала може никога да не се завърши и вместо градинки и добра инфраструктура да се нацвъкат още и още блокове (пример "Слънчев бряг") - тогава пък стойността му може да падне, даже много, защото никой няма да иска да живее там.
Пада ли цената на апартамент с годините
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- shotik
- Автомобил: Seat Cordoba Vario 2000
- Двигател: ALM 1.6 MPI 2000
- Контакти:
Re: Пада ли цената на апартамент с годините
1964 г ,панелен блок,втори етаж ,апартамент 59.56 кв.м с идеални части 2.81 кв.м струваше 3.646 лева,1975 г закупен за 6.460 лв,сега,09.2011 г последният продаден апартамент на четвърти етаж купен за 35.000 евро.
Преценете сами,аз нямам коментар нататък.

- baracuda681
- Автомобил:
- Двигател:
shotik написа:1964 г ,панелен блок,втори етаж ,апартамент 59.56 кв.м с идеални части 2.81 кв.м струваше 3.646 лева,1975 г закупен за 6.460 лв,сега,09.2011 г последният продаден апартамент на четвърти етаж купен за 35.000 евро.
Ееееее не е така. При този случай, трябва да вземеш в предвид, че парите са сменили стойността си от 1975г. Пресметни на колко днешни лева се равнява 1 лев от 1975.
Някой беше написал за обзавеждане и др. Според мен колегата има в предвид при равни други условия. Винаги може да се измисли нещо

- nosex
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
nurv написа: Надявах се човек с опит в продажбите в момента да се намеси и да сподели малко актуална информация, а не чисто теоретични разсъждения.
Като човек, с опит в отдаването под наем на недвижимо имущество, ти казвам чистосърдечно, че от 2009 до момента положението е зле

Предполагам, даже съм сигурен, че и при продажба на гореспоменатото, ако обмисляш такава (предполагам само), то сега не е момента - момента беше 2006-2008

Е, има и съпътстващи фактори, които влияят на цената, но като цяло към момента е "греда" за продавача/наемодателя

-
- Автомобил:
- Двигател:
падат и ще падат , мизерията настъпва всеки ден . в шибана държава като нашата няма логика в нищо .
мисля си как ще достигнем някъкъв стандарт като в Е вропата. като ставка работен час в БГ 2.67 а в Б елгия 35 евро
. само ви давам повод за размисъл , ако изобщо все още можете да мислите реално. евтини ни са колите , парите и жените. та исках да кажа че и жилищата няма как да правят изключение 

- shotik
- Контакти:
Цитат :Ееееее не е така. При този случай, трябва да вземеш в предвид, че парите са сменили стойността си от 1975г. Пресметни на колко днешни лева се равнява 1 лев от 1975.
При 350 лв тогава за 18 месеца се купуваше ,а сега при 500 лв ще ми трябват 140 месеца да го купя.
Това е ,повече няма да коментирам.
При 350 лв тогава за 18 месеца се купуваше ,а сега при 500 лв ще ми трябват 140 месеца да го купя.
Това е ,повече няма да коментирам.
Колега може да падат,но това е временно,тенденцията е,че ще се покачват!
Някой взеха на 0.7-1к и чакат на 3к да стане квадрата за да продават,на старо панел не е за предпочитане много
Друг е въпросът като влезнем в еврозоната след някоя година колко ще са
http://www.investor.bg/news/article/126194/122.html
Някой взеха на 0.7-1к и чакат на 3к да стане квадрата за да продават,на старо панел не е за предпочитане много

Друг е въпросът като влезнем в еврозоната след някоя година колко ще са

http://www.investor.bg/news/article/126194/122.html
Колега през 1975 средната заплата е 140лв,къде 350лв
На 360лв скача едва пред 1990г.,а 89-та е била 260лв.

На 360лв скача едва пред 1990г.,а 89-та е била 260лв.

- shotik
- Контакти:
Моята е била такава ,работил съм като локомотивен машинист с по 40-60 часа на месец извънреден труд.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Няма еднозначен отговор на този въпрос. Цената на един недвижим имот се определя от толкова много фактори, че само за конкретен имот може да се даде приблизително еднозначен отговор. С оглед настоящата конюнктура на пазара обаче и при средни други показатели, тенденцията е към спад. Естествено, показателите никога не са средни, затова и няма конкретен отговор на такъв въпрос.
Пример - закупено жилище под реалната пазарна по някакви причини, без значение, с извършени в него подобрения, веднага след това теоретично има по-висока стойност от вложените за закупуването и ремонта му средства. Въпрос на време, на пазар, на развитие на района е да се установи дали цената ще пада с времето под първоначалната обща или ще расте. При такива случаи, ако пазарът е със средносрочна тенденция надолу, има много по-дълъг период от време, през който последващата цена не би трябвало да падне под първоначалната поради изгодната инвестиция при купуването му. При тенденция нагоре е ясно, че последващата цена ще е винаги по-висока.
И т.н. може много да се говори по тези въпроси, хората цели дисертации и трудове са написали.
Пример - закупено жилище под реалната пазарна по някакви причини, без значение, с извършени в него подобрения, веднага след това теоретично има по-висока стойност от вложените за закупуването и ремонта му средства. Въпрос на време, на пазар, на развитие на района е да се установи дали цената ще пада с времето под първоначалната обща или ще расте. При такива случаи, ако пазарът е със средносрочна тенденция надолу, има много по-дълъг период от време, през който последващата цена не би трябвало да падне под първоначалната поради изгодната инвестиция при купуването му. При тенденция нагоре е ясно, че последващата цена ще е винаги по-висока.
И т.н. може много да се говори по тези въпроси, хората цели дисертации и трудове са написали.
- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Интересни са периодите 1996-1997 и 2006-2008. Цената на жилищата тогава беше пикова и нормално имот закупен тогава да чака по-добри времена, за да бъде продаден с добра надценка. Какво става обаче за имот купен малко преди 96 или в края на 80те. Тук изключвам панелното строителство, понеже то си има своя специфика на пазара. Излиза, че имот закупен 88-94 на каквато и цена да бъде продаден сега ще бъде на печалба от поне 100%. В тези проценти включвам само цената на имота и промяната в цената за живот. Няма как да се калкулират останалите ползи от обитаване на имота или неговото отдаване под наем. Наистина темата е обширна и обща и се радвам, че се пише по същество
А иначе моята позиция е посредата. От една страна съм наследил подобен имот от друга имам апетит да купувам подобен имот.

nurv написа:...Земята преди 20 години не е струвала, колкото струва сега.
Цената на земята няма как да пада, тя върви само нагоре. При нея няма амортизация, колкото повече се облагородява наоколо, толкова повече цената и скача и е дългосрочна инвестиция. Единственият й недостатък е, че не е толкова бързо ликвидна, както златото и жилищните имоти примерно.
- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Slayera написа:Цената на земята няма как да пада, тя върви само нагоре. При нея няма амортизация, колкото повече се облагородява наоколо, толкова повече цената и скача и е дългосрочна инвестиция. Единственият й недостатък е, че не е толкова бързо ликвидна, както златото и жилищните имоти примерно.
Факт. На мен като потенциален купувач ми се ще хората да гледат от тази позиция - купил съм го по-евтино и не мога да му искам толкова, колкото на нещо, което е купено за 10 пъти повече. Уви това го има само в моите мечти

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Пример,преди две години купих имот на село,къща с дворно място декър и половина от които половината са в регулация (с право на строеж).Имота е купен за 30 хил.лева,вложенията са за още толкова че и повече,ако реша ра го продавам като си сложа и печалба трябва да му искам най малко 70 хил.лева.
Средната цена на имотите на моята улица е около 15-20 хил.лева,та моята цена реална ли е в случея или съм луд да искам толкова пари за имота си?
Средната цена на имотите на моята улица е около 15-20 хил.лева,та моята цена реална ли е в случея или съм луд да искам толкова пари за имота си?
Върни се в “ОФФ-Топик - други”