Проблем със спирачките на BORA
Проблем със спирачките на BORA
Здравейте, колеги пускам нова тема само защото така и не намерих проблем като моя във форъма, а и надявам се ще е полезна и за други, та на въпроса. Днес ми се наложи да пътувам и след навъртяни 140 км. извън града при влизане в Сливен на един сфетовар ми се наложи по рязко спиране ( не, че не се е случвало и друг път), при което започна едно тресене на цялата кола, изключително силно ритане на педала и силно и много непривично тропане (така и не разбрах от къде). След като тръгнах да се връщам отново изпробвах спирачките няколко пъти при разлини скорости и установих, че при натискане на педала докрай това се получава всеки път. Като се прибрах отидох при майстор пробвахме я и той ми каза, че се включвал ABS-а и всичко било наред. Аз и преди неведнъж съм натискал спирачките докрай, но имаше само леко вибриране на педала, без тресене, тропане и опити на спирачния педал да ми счупи крака. Помогнете, незнам какво да правя дали да ходя по сервизи или да си карам. VW BORA 1.6 AKL (101H.P.). Благодаря предварително.
Re: Проблем със спирачките на BORA
Колега, ако има леко крив спирачен диск може да се получи подобна вибрация при спиране от висока скорост. Би трябвало да го усещаш и на волана.Но би трябвало да се случва всеки път при подобно спиране. Аз поне съм имал подобен проблем, но ти пожелавам при теб да е нещо по-евтино 
- IvailoOo
- Автомобил: Audi A4 B7 Avant
- Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW
Да нямаш някой разбит тампон по предницата и като се включи ABS-а да блъска.
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Колегите са казали двете възможни причини:
1. Криви дискове - ще го усетиш и по волана, лошото е, че "серво"-то на волана май "убива" ефекта донякъде. (едно време с Рено 5 много добре си го усещах)
2. Заминали тампони - на един мой колега с Фабиа му се съмнявахме за дисковете, ама бяха почти нови. В сервиза му сменили тампоните и се оправила. Това същото става и при по-плавно спиране (той не е от хората, които бият спирачки на поразия).
Другото може и да е от ABS-а, но той не би ли трябвало да индикира на таблото като се включи? Не съм го забелязвал, понеже не ми се е налагало да спирам толкова рязко, дано и не ми се налага де...
1. Криви дискове - ще го усетиш и по волана, лошото е, че "серво"-то на волана май "убива" ефекта донякъде. (едно време с Рено 5 много добре си го усещах)
2. Заминали тампони - на един мой колега с Фабиа му се съмнявахме за дисковете, ама бяха почти нови. В сервиза му сменили тампоните и се оправила. Това същото става и при по-плавно спиране (той не е от хората, които бият спирачки на поразия).
Другото може и да е от ABS-а, но той не би ли трябвало да индикира на таблото като се включи? Не съм го забелязвал, понеже не ми се е налагало да спирам толкова рязко, дано и не ми се налага де...
Днес я огледах на канал и няма видимо нищо имам предвид спукан диск или скъсан тампон, и понеже постоянно ме чопли периодично си ги пробвам и проблемът пак си е там. Другата събота съм се записал в специализирания сервиз в Пловдив "HAAS-60" оказа се, че при тях пеглед на ходова част е 12 лв. и надявам се там да си покаже за какво става дума. Благодаря за мненията колеги.
Доста време нямах възможност да седна и да попиша, но се оказа, тампони на стабилизиращата щанга, десен вътрешен кормилен накрайник и тампони на носачите отзад.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”