Проблем със спирачките на BORA

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
vejliv
Автомобил:
Двигател:

Проблем със спирачките на BORA

Мнениеот vejliv » Чет 17 ное 2011 23:32

Здравейте, колеги пускам нова тема само защото така и не намерих проблем като моя във форъма, а и надявам се ще е полезна и за други, та на въпроса. Днес ми се наложи да пътувам и след навъртяни 140 км. извън града при влизане в Сливен на един сфетовар ми се наложи по рязко спиране ( не, че не се е случвало и друг път), при което започна едно тресене на цялата кола, изключително силно ритане на педала и силно и много непривично тропане (така и не разбрах от къде). След като тръгнах да се връщам отново изпробвах спирачките няколко пъти при разлини скорости и установих, че при натискане на педала докрай това се получава всеки път. Като се прибрах отидох при майстор пробвахме я и той ми каза, че се включвал ABS-а и всичко било наред. Аз и преди неведнъж съм натискал спирачките докрай, но имаше само леко вибриране на педала, без тресене, тропане и опити на спирачния педал да ми счупи крака. Помогнете, незнам какво да правя дали да ходя по сервизи или да си карам. VW BORA 1.6 AKL (101H.P.). Благодаря предварително.

dannyn
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем със спирачките на BORA

Мнениеот dannyn » Пет 18 ное 2011 7:56

Колега, ако има леко крив спирачен диск може да се получи подобна вибрация при спиране от висока скорост. Би трябвало да го усещаш и на волана.Но би трябвало да се случва всеки път при подобно спиране. Аз поне съм имал подобен проблем, но ти пожелавам при теб да е нещо по-евтино :D

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Пет 18 ное 2011 12:43

Да нямаш някой разбит тампон по предницата и като се включи ABS-а да блъска.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Пет 18 ное 2011 12:52

Колегите са казали двете възможни причини:
1. Криви дискове - ще го усетиш и по волана, лошото е, че "серво"-то на волана май "убива" ефекта донякъде. (едно време с Рено 5 много добре си го усещах)
2. Заминали тампони - на един мой колега с Фабиа му се съмнявахме за дисковете, ама бяха почти нови. В сервиза му сменили тампоните и се оправила. Това същото става и при по-плавно спиране (той не е от хората, които бият спирачки на поразия).

Другото може и да е от ABS-а, но той не би ли трябвало да индикира на таблото като се включи? Не съм го забелязвал, понеже не ми се е налагало да спирам толкова рязко, дано и не ми се налага де...

Потребителски аватар
vejliv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vejliv » Пет 18 ное 2011 20:27

Днес я огледах на канал и няма видимо нищо имам предвид спукан диск или скъсан тампон, и понеже постоянно ме чопли периодично си ги пробвам и проблемът пак си е там. Другата събота съм се записал в специализирания сервиз в Пловдив "HAAS-60" оказа се, че при тях пеглед на ходова част е 12 лв. и надявам се там да си покаже за какво става дума. Благодаря за мненията колеги.

Потребителски аватар
vejliv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vejliv » Пон 27 фев 2012 2:22

Доста време нямах възможност да седна и да попиша, но се оказа, тампони на стабилизиращата щанга, десен вътрешен кормилен накрайник и тампони на носачите отзад.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”