Отопление на пелети? Мнения
- GodLike
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: CRKB 7DSG Highline
- Контакти:
Re: Отопление на пелети? Мнения
Повдигам темата Stefan по-лесно да я забележи, че и аз се интересувам от цената на отопление с пелети.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Един мой познат си отоплява къщата с такова котле, като поддържа към 20 градуса в стаите (къщата е на етаж и половина). На отоплителен сезон каза, че пелетите му излизат към 1500-1600лв.
-
- Автомобил:
- Двигател:
С пелети е по-скъпо от дърва/въглища. По-удобно и чисто - без съмнение.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Съдружника на брат ми се занимава с пелети - http://www.ekoeffect.com/
Звънни му - сигурен съм, че няма да ти иска пари за консултация

-
- Автомобил:
- Двигател:
10 бона за 30КВ котле??Vlad777 написа:Съдружника на брат ми се занимава с пелети - http://www.ekoeffect.com/

И 150лв за монтиране и пускане в експлуатация? За 10 бона ще си купя 9 котлета на твърдо гориво...

- rosi17go
- Автомобил:
- Двигател:
Братовчед ми се занимава с това :
http://bioplam.com/
Сега има 10 % коледна отстъпка и безплатни консултации + тестов период
http://bioplam.com/
Сега има 10 % коледна отстъпка и безплатни консултации + тестов период
- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
Такааа...Пуснах тая тема, за да кажат хората с такъв тип отопление за какво иде реч. В смисъл като консумация, оттам като пари на месец или на сезон. Почна да става като с на циганчето брат му ,дето гледал един как яде кебапчета на гарата. Мисля, че всеки може да си намери тия оферти за пелети.
Между другото, Stefan ми обясни при него как е, но при него не се ползва постоянно и не може да се направи точна сметка.
Между другото, Stefan ми обясни при него как е, но при него не се ползва постоянно и не може да се направи точна сметка.
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Няма сила която да ме накара да мъкна пелети при положение че на сезон трябва да давам 1500-1600лв както е написал някой по горе
Апартамент 110 квадрата тока за 2010 ми е 1800лв като зимата се отоплява на 22-23 градуса

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Вид на горивото Топлинен капацитет на 1 kg
ДЪРВА
Дъб 3600 [kcal] 15100 [kJ] 4,2 [kWh]
БИОГОРИВА
Пелети 4700 [kcal] при 7% влажност
Ами пробвах според тези данни и според цената на дървата и пелетите да смятам и стигнах до извода ,че сравнено с дървата излиза около 50-60% /според зависи колко са влажни дървата/ по-скъпо на пелети ,но това са мой сметки и може да бъркам !
ДЪРВА
Дъб 3600 [kcal] 15100 [kJ] 4,2 [kWh]
БИОГОРИВА
Пелети 4700 [kcal] при 7% влажност
Ами пробвах според тези данни и според цената на дървата и пелетите да смятам и стигнах до извода ,че сравнено с дървата излиза около 50-60% /според зависи колко са влажни дървата/ по-скъпо на пелети ,но това са мой сметки и може да бъркам !
-
- Автомобил:
- Двигател:
Мои приятели имат котле с бункер, топлиха се 2 зими на пелети, слбед което решиха че могат и на дърва(дъб). Плащат на едни цигани 10лв на кубик да им ги нацепят на ситно...
- GodLike
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: CRKB 7DSG Highline
- Контакти:
И аз правих сметки, не знам колко са верни но ще ги споделя.
С пелети излиза с около 30% по-скъпо в сравнение с въглища без да слагам цената на котела, който е минимум 4000лв. Сметките ми са при цена на пелетите 380лв/тон, а на въглищата 320лв/тон. Аз топля къща на 2 етажа с 5 стаи, баня, тоалетна, гараж (радиатора е малък, но все пак го има) и 300л бойлер с 2 серпентини. За 24 часа непрекъснато горене на парното като не е много студено изгарям около 35-40кг въглища, а в студените дни около 50кг или около 16лв. Котела ми е 16кв Дакон. Пелетен котел от 15кв има среден разход от около 2.5кг на час или около 60кг пелети на 24 часа или около 23лв. Разликата от 7лв като я умножа по 120дни в които парното гори всеки ден излиза 840лв.
Ако някой мисли че сметките ми са грешни да ме поправи.
С пелети излиза с около 30% по-скъпо в сравнение с въглища без да слагам цената на котела, който е минимум 4000лв. Сметките ми са при цена на пелетите 380лв/тон, а на въглищата 320лв/тон. Аз топля къща на 2 етажа с 5 стаи, баня, тоалетна, гараж (радиатора е малък, но все пак го има) и 300л бойлер с 2 серпентини. За 24 часа непрекъснато горене на парното като не е много студено изгарям около 35-40кг въглища, а в студените дни около 50кг или около 16лв. Котела ми е 16кв Дакон. Пелетен котел от 15кв има среден разход от около 2.5кг на час или около 60кг пелети на 24 часа или около 23лв. Разликата от 7лв като я умножа по 120дни в които парното гори всеки ден излиза 840лв.
Ако някой мисли че сметките ми са грешни да ме поправи.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Така, да споделя и моите наблюдения... Пуснали сме камината миналата седмица. За сега равносметката е по-малко от чувал на ден. За 8 дена - 6 чувала. Камината гори средно от 8 до 10 часа на ден. Поддържаме температура от около 22-23 градуса, навсякъде е топло и приятно. За сега смятам, че не съм сгрешил с избора си.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
през другото време топло ли е или не сте вкъщи ? защото ако гори 24ч сметката ще съвсем другаchomakov написа:Камината гори средно от 8 до 10 часа на ден
- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
И аз това щях да питам или chomakov е изчислил, че от 24 часа му се връзва 8-10 часа работа на горелката
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”