Има ли клавиатура с български букви - фонетична ?
- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
Има ли клавиатура с български букви - фонетична ?
Има ли клавиатура с български букви - фонетична ? Имам 3 клавиатури по БДС, имам и лепенки за клавиши, но не става добре когато ги залепя върху гравирана по БДС клавиатура
- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
Re: Има ли клавиатура с български букви - фонетична ?
Има фирми, които предлагат надписване на клавиатури - потърси оферти в нета.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
Ами то затова се нарича БДС, защото е стандарт. Писането на фонетична клавиатура е вреден навик - колкото по-бързо се изкорени, толкова по-добре.
Има фирми, които надписват клавиатури за лаптопи, потърси в гугъл, ще намериш доста. Например тази:
http://www.computer2000.bg/HTMLemailz/2 ... chine.html
Има фирми, които надписват клавиатури за лаптопи, потърси в гугъл, ще намериш доста. Например тази:
- kossel
Писал съм, че имам лепенки за клавишите. Защо е вредно писането на фонетика ? Това за пръв път го чувам, а се каня да науча и сина ми да пише на фонетика. Моля за повече информация по въпроса.
maxpayne написа:Ами то затова се нарича БДС, защото е стандарт. Писането на фонетична клавиатура е вреден навик - колкото по-бързо се изкорени, толкова по-добре.
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Доколкото знам има нова фонетика, по която се работи да стане официален стандарт. И доколкото знам в Windows от Vista я има, а от 7 има и старата фонетика (която не е стандарт, но де факто доста хора я ползват). За линукс няма да говоря, понеже там старата я има от мноооого време, а новата - откогато е предложена... Не знам какво толкова против имате. В крайна сметка няма значение как точно ще пишеш, въпросът е резултатът да е на кирилица.
А по въпроса, щом имаш букви, по компютърните фирми се продават клавиатури и без кирилица. Може да си поръчаш и от друго място на нашата мила планета, но препоръчително да е с US layout ако искаш да си като останалите в България.
А по въпроса, щом имаш букви, по компютърните фирми се продават клавиатури и без кирилица. Може да си поръчаш и от друго място на нашата мила планета, но препоръчително да е с US layout ако искаш да си като останалите в България.
- hristo_serafimov
- Автомобил:
- Двигател:
Фонетиката във Виста е пълна отврат.
Правена е от учЕни от БАН... не знам по какъв начин. Аз си направих подредбата фонетично с "Microsoft Keyboard Layout Creator" - програмка, която си дръпнах от Майкрософт. 

- Hmmmmm
- Автомобил: golf 4 v5 4motion
- Двигател: AGZ
maxpayne написа:Ами то затова се нарича БДС, защото е стандарт. Писането на фонетична клавиатура е вреден навик - колкото по-бързо се изкорени, толкова по-добре.
Фонетичната наредба на клавишите просто повтаря латинските букви, които не са подредени правилно за писане на български.
А ето с какво е по-добра БДС, макар че и аз ползвам фонетична ';))
НАТОВАРВАНЕ НА ПРЪСТИТЕ ПРИ РАБОТА С КОМПЮТЪР
Въвеждането на данни чрез клавиатура обикновено става по дву (четири-) пръстната или десетопръстната система. При първата се работи с показалците и (или) средните пръсти на двете ръце. Те са значително натоварени при пълна пасивност на останалите пръсти. Липсата на строго определена зона за всеки пръст налага непрекъснато движение на китките над клавиатурата. Даже и при наличие на двигателни навици се изисква визуален контрол на клавишите.
Десетопръстната система (наречена още сляпа или осезателна) се прилага предимно от професионалисти. Тя позволява по-бърза, по-точна и по-малко уморителна работа. При нея, от една страна натоварването на отделните пръсти е по-равномерно, от друга - автоматизирането на движенията позволява погледът да следи само преписвания и написания текст, без да се следи и клавиатурата. При нея всеки пръст има своя зона на действие, т.е. определени клавиши се натискат от определен пръст.
Данните за сумарното натоварване на пръстите при различните клавиатурни подредби са представени в табл. 4. Резултатите са получени чрез сумиране на относителните честоти на буквите, "обслужвани" от различните пръсти.
Т а б л и ц а 4
Сумарно натоварване на отделните пръсти (в %) в зависимост от клавиатурната подредба
В клавиатурата по БДС зона на лявата ръка е: малък пръст - ь, ю; безименен пръст - у, я, й; среден пръст - е, а, ъ; показалец - и, ш, о, ж, ф. Зоната на дясната ръка е: малък пръст - з, м, б, ц, ч; безименен пръст д, в, л; среден пръст - с, н, р; показалец - щ, к, г, т, х, п (фиг. 1).
От табл. 4 е видно, че при работа по двупръстната система дясната ръка е по-натоварена (54,51%), отколкото лявата ръка (45,49%). Това от физиологични позиции е сравнително по-благоприятно, защото обикновено (у повечето хора) дясната е по-силната ръка.
При десетопръстната система по БДС най-натоварени са средните пръсти на ръцете. За лявата ръка натоварването е по-голямо (22,52%) отколкото за дясната (18,53%). Същото се отнася и за показалците. Те са считани за най-силните пръсти, но са по-слабо натоварени - съответно 19,13 и 15,71%. Фактически превесът на дясната ръка се обуславя само от по-голямото натоварване на малкия и безименния пръст.
В т.нар. фонетична подредба лявата ръка има следната зона: малък пръст - я, а, з; безименен пръст - в, с, ь; среден пръст - е, д, ц; показалец р, ф, ж, т, г, б. Зоната на дясната ръка е: малък пръст - п, ш, щ; безименен пръст - о, л; среден пръст - и, к; показалец - ъ, х, н, у, й, м (фиг. 2).
Конкретните данни убедително показват несъответствието на тази подредба на физиологичните и ергономичните изисквания:
а) лявата ръка (56,85%) е заангажирана много повече от дясната (43,15%);
б) най-натоварен от всички е най-слабият пръст на по-слабата лява ръка - малкият пръст (17,26%). Това е така, защото той въвежда най-често срещаната буква в българския език "а" (11,60%);
в) натоварването на безименния пръст на дясната ръка (12,32%) е по-голямо от това на средния й пръст (11,81%).
Използваната за въвеждането на латиница подредба QWERTY в още по-малка степен отговаря на посочените изисквания (фиг. 3). При нея натоварването на лявата ръка достига 58,28%, а на дясната е 41,72%. Докато при лявата ръка принципът "по-силен пръст - по-голямо натоварване" е спазен, то при дясната ръка безименният пръст работи почти два пъти повече (13,75%) от по-силния среден пръст (7,28%).
Работата с компютър налага едновременно да се работи на кирилица и латиница. Практиката показва, че лицата, които имат дългогодишен навик от работа с пишеща машина, най-добре работят с клавиатура QWERTY-БДС. Разминаването на двете азбуки в случая е почти пълно, но навикът много помага. При комбинацията QWERTY-БДС (100% + 100%) лявата ръка има сумарно натоварване 103,77%, а дясната - 96,23%.
Лицата, при които първият контакт с клавиатура е тази на компютъра, в повечето случаи ползуват фонетичната подредба ЯВЕРТЪ, която се разминава от QWERTY само с 6 букви. Това удобство обаче се заплаща с по-голяма физиологична цена, поради значителната диспропорция - в случая лявата ръка има сумарно натоварване 115,13%, а дясната - 84,87%.
Aвтор: проф. д-р Божидар Ф. Стефанов, д.м.н., д-р Ваня Ат. Бирданова.
http://www.profidy.com/page.php?n=1646&SiteID=150
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
hristo_serafimov написа:Фонетиката във Виста е пълна отврат.Правена е от учЕни от БАН... не знам по какъв начин. Аз си направих подредбата фонетично с "Microsoft Keyboard Layout Creator" - програмка, която си дръпнах от Майкрософт.
Не съм сигурен за вистата, понеже откакто има 7 това го разринах тотално, но няма ли традиционна фонетика тук

Ако я няма съм сигурен че имаше фикс или ъпдейт с който излизаше

Е това май е готово за Виста http://www.dimodi.com/?open=153&lang=en
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
kossel написа:Писал съм, че имам лепенки за клавишите. Защо е вредно писането на фонетика ? Това за пръв път го чувам, а се каня да науча и сина ми да пише на фонетика. Моля за повече информация по въпроса
така наречената фонетична подредба е една измислица - тя просто следва латинската подредба на буквите. Приеми латинската подредба за оптимизирана за английски език. Тази оптимизация е направена спрямо най-често ползваните букви от азбуката и си има своята научна обосновка, не е просто измислена от нищото. Предшествана е от подредбата на клавишите на пишещите машини. Същото е и за подредбата по БДС - тя е оптимизирана спрямо българския език.
- kossel
Аз нямам проблем със скоростта на писане ...т.е. пръстите са ми бързи, а мисълта бавна
А мисля, че БДС няма бъдеще, но това е мое мнение
Обаждах се в Жар комп, там ми казаха че било задължително да са на БДС, май ще поръчвам КБД от Англия ... срам ... и после да и слагам лепенки ...

А мисля, че БДС няма бъдеще, но това е мое мнение
Обаждах се в Жар комп, там ми казаха че било задължително да са на БДС, май ще поръчвам КБД от Англия ... срам ... и после да и слагам лепенки ...

А не може ли да си вземеш една само с български буквички и да им размениш местата,лесно е,с отверка и въртиш нагоре и те изкачат,така се и чистят като дойде време 

- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
BG_Golf4e написа:А не може ли да си вземеш една само с български буквички и да им размениш местата,лесно е,с отверка и въртиш нагоре и те изкачат,така се и чистят като дойде време
Само с кирилски букви не съм виждал клавиатури (то не е и логично за работа с компютър...). А на нормалните при този вариант с латиницата нали се сещаш какво ще стане?

И м/у другото, kossel, ако поръчваш от Англия, имай предвид, че им се различава подредбата от американската - поне на лаптопски клавиатури има разлика като се поръчват.
Ако му трябва за писане само на български става
нали има 3 клавиатури,сменя ги набързо и готово 
Има такива по поръчка

Има такива по поръчка

- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
TiL написа:http://www.technomarket.bg/products/09112672/trust-17889-classicline-keyboard Тук не виждам бдс...
Като гледам на снимката, тия букви са поставени централно на клавиша и няма място за кирилицата.

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Ако попадна някъде на комп. на който няма фонетична ползвам само мишката и забравям за писане....ако съм машинописка може би БДС ще ми е от полза ,но обикновените юзъри май не я употребяват или поне тези които познавам 

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”