Има ли ESP колата?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
maerto
Автомобил: VW Golf 4 2001
Двигател: 1.6 16V AUS

Има ли ESP колата?

Мнениеот maerto » Чет 24 ное 2011 13:22

Здравейте.Вчера(едва) разбрах че на таблото ми имало 'иконка'на стабилизиращата система(оанжев триъгълник с кръгла стрелка над него).Странно е че нямям бутон около таблото за включване и изключване на системата,Значи ли това че е постоянно включена??Идругото е че тази лампичка на таблото светва само след разкачване на акумулатора и при първи контакт.После не се появява.Нормално ли е това?Аз затова и толкова късно разбрах че съм имал такова устройство.Запознат съм със начина да действие на тази система,но искам да питам при задеистване примерно на хлъзгав участък светва ли индикацията на таблото?

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Re: Има ли ESP колата?

Мнениеот joromnt » Чет 24 ное 2011 13:25

Щом нямаш копче ESP в ляво от копчето за аварийните светлини, едва ли имаш такава система. Копчето по принцип е за изключване на системата!

Потребителски аватар
maerto

Мнениеот maerto » Чет 24 ное 2011 13:53

Чувал съм че някои коли нямат копче задължително за ESP?
Но щом нямя тогава защо ми присветна лампичката на таблото??Логично е да не се пуска ток до тази лампичка/щом нямя ЕСП??

Потребителски аватар
xploid91
Автомобил: Golf 4
Двигател: AGU 2002

Мнениеот xploid91 » Чет 24 ное 2011 14:06

ESP имаш, поне тази "иконка" това означава :)
Изображение

владислав
Автомобил: VW T Roc
Двигател: DXD TSI 2025

Мнениеот владислав » Чет 24 ное 2011 14:19

По-скоро нямаш. То и на мен ми се появява при контакт, но само след махане на акумулатора или по-точно след рестартиране на таблото, но нямам, на сняг се усеща най-добре.
По номера на спирачната помпа (АБС) може да погледнеш за всеки случай.

Потребителски аватар
maerto

Мнениеот maerto » Чет 24 ное 2011 16:18

владислав написа:По-скоро нямаш. То и на мен ми се появява при контакт, но само след махане на акумулатора или по-точно след рестартиране на таблото, но нямам, на сняг се усеща най-добре.
По номера на спирачната помпа (АБС) може да погледнеш за всеки случай.

Какво по-точно да гледам на номера на ABS-a колега,че не разбрах май? :)

владислав
Автомобил: VW T Roc
Двигател: DXD TSI 2025

Мнениеот владислав » Чет 24 ное 2011 16:36

Номера го напиши в гугъл и ще ти излезе дали е само абс или абс и есп, ако нямаш ЕТКА.
А за лампата разбра ли защо ти свети, ако махнеш бушоните на таблото после при поставянето пак ще ти мигне лампата.
И аз се надявах че има, ама пусто само обикновен АБС.

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Чет 24 ное 2011 23:57

maerto написа:Здравейте.Вчера(едва) разбрах че на таблото ми имало 'иконка'на стабилизиращата система(оанжев триъгълник с кръгла стрелка над него).Странно е че нямям бутон около таблото за включване и изключване на системата,Значи ли това че е постоянно включена??Идругото е че тази лампичка на таблото светва само след разкачване на акумулатора и при първи контакт.После не се появява.Нормално ли е това?Аз затова и толкова късно разбрах че съм имал такова устройство.Запознат съм със начина да действие на тази система,но искам да питам при задеистване примерно на хлъзгав участък светва ли индикацията на таблото?

Колега,напъваш колата на първа и втора и ако ти пресветка тази лампа и усещаш,че ти блокират колелата значи имаш ако не може да се надяваш следващата да има :beer

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 25 ное 2011 2:01

Да разясня за лампата и за бутона,защото наскоро питах по този въпрос и вече знам :)
Приемаме,че колата има ESP.Тогава при подаване на контакт (всеки път) лампата светва и след малко си изгасва (както тази за ABS-a).Когато светне лампата в движение,тогава системата ESP не работи поради някаква причина (примерно проблем с някой датчик или друга причина).Също така повечето коли с ESP имат и бутон за спиране на системата,като при неговото натискане,също светва лампата на таблото,защото системата спира да работи.
При проблем с ABS системата,също светва и тази лампа,защото двете системи работят в много тясно сътрудничество и ако ABS спре да работи,няма как да работи ESP-то (примерно се скапе някой датчик на някое колело).Обратно не е в сила това правило,може ESP да се скапе,без да спре да работи ABS и съответно да светне само лампата за ESP (примерно проблем с някой друг датчик,който не е от значение за ABS системата).
С две думи искам да кажа,че когато лампата свети,тогава системата ESP не работи.
Можеш да закачиш колата на VAG-Com и в секцията за ABS ,да видиш дали има ESP или не,при пускане на четене на модула, си излиза дали е само блок за ABS или е ABS / ESP.
:beer

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пет 25 ное 2011 2:08

Щом нямаш копче, едва ли имаш оригинално ESP. Но щом лампичката примигва, може да имаш допълнително сложен ASR. Така просто никой не може да ти даде адекватен отговор. Закачаш я на vcds, отваряш адрес 3 (ABS Brakes) и гледаш в полето Vag Number и в полето Component какво пише. Ако нямаш кабел, иди някъде, където правят диагностика или помоли колега от форума - едва ли някой ще откаже.

VAG Number е парт номера на контролера, а в Component пише какво има и какво няма. След това, както ти е казал колегата, може да потърсиш с гугъл допълнително инфо - за тия контролери има страшно много писано по всякакви форуми, да не говорим в нашия...

Само така можеш да разбереш. Иначе теста с пиленето на гуми може да ти каже дали имаш някаква система за сигурност, но няма да разбереш дали е ESP или ASR :да:

Ако се окаже, че нямаш нищо, сваляш таблото и разглеждаш зелената букса. Прекъсни Пин 14 и отрязъка към буксата го свържи на маса - така ще изгасне завинаги. Може и да я деактивираш с vcds, но аз съм фен на хардуерното решение death

Потребителски аватар
maerto

Мнениеот maerto » Пет 25 ное 2011 13:26

Да колеги ,оказа се че няма ESP.Проверих с VCDS и ми показа само АБС,проверих и по номера на контролера и там покзаза че е само с ABS.E поне вече разбрах със сигурност че нямя ESP така че да внимавам през зимата :D Просто ми стана интересно като присветна тази лампичка на таблото!

Последна промяна от maerto на Пет 25 ное 2011 14:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пет 25 ное 2011 13:35

Поне вече си знаеш какво е положението. Щом нямаш, тази лампичка не трябва да свети никога. Деактивирай я с vcds, или я свържи на маса (както съм написал по-горе) :да:

Потребителски аватар
kat007
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU

Мнениеот kat007 » Пет 25 ное 2011 17:55

:shock Незнаех че има начин да я активираш през VAG-COM ...нали все пак..отзад в таблото е откачена ?

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пет 25 ное 2011 18:35

kat007 написа::shock Незнаех че има начин да я активираш през VAG-COM ...нали все пак..отзад в таблото е откачена ?

Ако нямаш системи за сигурност, фабрично е свързана на маса. Не е откачена, даже напротив - ако я откачиш кабела на пин 14, ще светне.

Защо на колегата му свети е трудно да се каже - може предишният собственик да е объркал някой кабел, ако е правил някакви ремонти... затова най-добре да си вземе един мултицет и да огледа какво е положението :да:

Потребителски аватар
maerto

Мнениеот maerto » Пет 25 ное 2011 19:04

icefire написа:
kat007 написа::shock Незнаех че има начин да я активираш през VAG-COM ...нали все пак..отзад в таблото е откачена ?

Ако нямаш системи за сигурност, фабрично е свързана на маса. Не е откачена, даже напротив - ако я откачиш кабела на пин 14, ще светне.

Защо на колегата му свети е трудно да се каже - може предишният собственик да е объркал някой кабел, ако е правил някакви ремонти... затова най-добре да си вземе един мултицет и да огледа какво е положението :да:

Споменал съм че светка само след разкачане на акумулатора,еднократно.После,не!Явно фабрично е така!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”