Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот azrod » Чет 24 ное 2011 11:00

A какво пише на акта му ? По кой член го глобяват?
Дай повече инфо и ще помагаме, иначе КАТ според мен нямат никаква работа на частна собственост да пишат актове, но все пак уточни ...
П.П.: Мамка му, защо няма ефективна съдебна система за да могат фуражките да си знаят къде им е мястото и какви са им задълженията :banghead: :banghead: :banghead:

ivanov72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivanov72 » Чет 24 ное 2011 12:33

Това е ПТП, дори и щетите да са малки. А кой обслужва ПТП-та - СОД или КАТ? И за какво влизане в частна собственост говориш, когато са извикани от персонала. Разбирачи се навъдихте.

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 24 ное 2011 13:43

ivanov72 написа:Това е ПТП, дори и щетите да са малки. А кой обслужва ПТП-та - СОД или КАТ? И за какво влизане в частна собственост говориш, когато са извикани от персонала. Разбирачи се навъдихте.

KAT действа на територията на пътната мрежа на страната, а бензиностанцията е частен имот :!:
Могат да го съдят от бензиностанцията за нанесени материални щети макар и минимални да са те...

П.П.: И за да не съм голословен разбирач ето ти цитат от ЗДвП (след като са отнети контролни точки актът е съставен за нарушение на ЗДвП ):
Чл. 1. (1) Този закон урежда правилата за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, изискванията към пътните превозни средства за участие в движението по тези пътища, изискванията за правоспособност на водачите на пътните превозни средства, правата и задълженията на участниците в движението и на съответните служби и длъжностни лица, както и принудителните мерки, които се прилагат, и наказанията за нарушаване на разпоредбите на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове.

Доколкото виждам никъде не пише за газостанции, бензиностанции и други външни от пътната мрежа обекти!

Последна промяна от azrod на Чет 24 ное 2011 14:00, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hooligans
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 24 ное 2011 13:49

azrod написа:
ivanov72 написа:Това е ПТП, дори и щетите да са малки. А кой обслужва ПТП-та - СОД или КАТ? И за какво влизане в частна собственост говориш, когато са извикани от персонала. Разбирачи се навъдихте.

KAT действа на територията на пътната мрежа на страната, а бензиностанцията е частен имот :!:
Могат да го съдят от бензиностанцията за нанесени материални щети макар и минимални да са те...

Не мисля, че си прав.
По тая логика някой ако се забие в дърво (което е в нивата на Пешо) кат не трябва да идва?
Или ако някой се забие в колонка на бензиностанция, след като е изхвърчал от пътната мрежа, к
кат не трябва да идва, щото бензиностанцията е частна?

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 24 ное 2011 14:05

Не казвам, че не трябва да идва, но е странно да ти вземат точки за нарушение на закон, в чийто правомощия изобщо те няма...
Аз лично бих го обжалвал този акт и не мисля, че ще съм единствения, който си иска точките. Виж от глоба няма как да избягаш, защото си нанесъл материални щети...

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 24 ное 2011 17:46

hooligans написа:По тая логика някой ако се забие в дърво (което е в нивата на Пешо) кат не трябва да идва?
Или ако някой се забие в колонка на бензиностанция, след като е изхвърчал от пътната мрежа, к
кат не трябва да идва, щото бензиностанцията е частна?
Ами да, има нещо такова.
Ако си караш по твоята частна ливада МПС ако ще и със 200км/ч стига да можеш - нищо не могат да ти кажат.
Има Закон за движение по Пътищата, а не по ливадите и бензиностанциите...

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Мнениеот dushanov » Чет 24 ное 2011 18:31

Ами малко развитие по темата, ако може да се нарече развитие. Не знаем по кой член и т.н. защото акта е даден в кат при получаване на нп. Пуснал е жалба. Което до сега се знае със сигурност е, че има да дава 100лв. Другата седмица излиза решението. :talk:

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Пет 25 ное 2011 9:09

Преди да пусне жалба е трябвало да свери двата документа, защото много често ти пишат акт по един член ама наказващия го коригира в НП ... А пък и като кажеш, че си ти трябва оригинала за да обжалваш и да го представиш в съда може да им оставиш и ксерокс копие на акта за да си вземеш НП :)
И все пак кой е членът в НП ? Прочетете го внимателно както и нарушението, което е направено според НП-то. Спрямо това какво постановява НП се пише обжалването и се дават аргументите защо според теб не си го извършил това криминално деяние.

ivanov72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivanov72 » Пет 25 ное 2011 9:49

Допълнителни разпоредби на ЗДП - 30. "Пътнотранспортно произшествие" е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети. Без протокол от КАТ кой ще изплати щетите по бензиноколонката, а ако влезе в нивата и вместо дърво блъсне бай Пешо, пак ли никой не трябва да идва, защото е частна собственост

Потребителски аватар
Casamia
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Casamia » Пет 25 ное 2011 16:39

КАТ са напълно компетентни в случая. Освен това глобата няма нищо общо с материалните щети. Може да няма материални щети, но пак да има глоба. Глобата не служи за обезщетение на пострадалия. Фирмата, чиято е бензиностанцията може да си съди нарушителя отделно за щетите. В случая обаче бензиностанцията е застрахована и застрахователят ще плати. Дори да не е застрахована, нашият човек вероятно си има "Гражданска отговорност".

Затова и от бензиностанцията са извикали КАТ. Защото ако не викнат КАТ, застрахователите може да им откажат обезщетение. Ако нашият човек бе предложил да им заплати вредите, най-вероятно е нямало да се вика КАТ. Но той просто е бил неподготвен за това, което му се е случило.

azrod написа:Не казвам, че не трябва да идва, но е странно да ти вземат точки за нарушение на закон, в чийто правомощия изобщо те няма...
Аз лично бих го обжалвал този акт и не мисля, че ще съм единствения, който си иска точките. Виж от глоба няма как да избягаш, защото си нанесъл материални щети...

Човекът защо не се е разбрал с управителя на бензиностанцията намясто?

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Мнениеот dushanov » Пет 25 ное 2011 17:21

Защото служителките вътре веднага натиснали паник-бутона. Това го разбрах днес. Така били интруктирани... :?

Ами явно колкото и да дъвчем този случай фактите са янси. Явно е трябвало и КАТ И СОТ и... ако можеше НСБОП

Потребителски аватар
martin_072
Автомобил: Seat Ibiza GLXI Audi A4
Двигател: 1.8 ABS 1.8t
Контакти:

Мнениеот martin_072 » Нед 27 ное 2011 17:40

Колеги вчера взеха книжката на един приятел пихме, той си тръгна и явно патрулката му е видяла колата пред кръчмата и са го чакали само да тръгне бях в друга кола пред него свихме по една второстепенна уличка той се изряза много стабилно и видях че няква кола се беше залепила зад него и едно от момчета с които бях в колата каза че това е патрулката казах им да продължим да видим дали го спряха,за жалост 100м по надолу са му пуснали бурканите и са го засекли духал е и са му отчели 1.4 промила и му взеха книжката и ме помоли да видя какво следва..
Та колеги какво следва колко пари ще е акта,за колко време ще му я вземат има предишен акт за превишена скорост поставен му от същия полицаи които му взе книжката общо взето какво следва?!!!!

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Нед 27 ное 2011 17:59

martin_072 написа:Колеги вчера взеха книжката на един приятел пихме, той си тръгна и явно патрулката му е видяла колата пред кръчмата и са го чакали само да тръгне бях в друга кола пред него свихме по една второстепенна уличка той се изряза много стабилно и видях че няква кола се беше залепила зад него и едно от момчета с които бях в колата каза че това е патрулката казах им да продължим да видим дали го спряха,за жалост 100м по надолу са му пуснали бурканите и са го засекли духал е и са му отчели 1.4 промила и му взеха книжката и ме помоли да видя какво следва..
Та колеги какво следва колко пари ще е акта,за колко време ще му я вземат има предишен акт за превишена скорост поставен му от същия полицаи които му взе книжката общо взето какво следва?!!!!

Над 1.2 отговорността не е само административна, така че го чака влачене и по съдилищата. Не се знае за колко време ще е без книжка, но се надявам да е за повече!!!

jabajoe
Автомобил:
Двигател:

KAT

Мнениеот jabajoe » Нед 27 ное 2011 19:46

Искам да попитам дали знаете каква стойност ще ми бъде акта за влизане в забранена улица ? благодаря предварително

Потребителски аватар
hooligans
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Нед 27 ное 2011 23:56

martin_072 написа:Колеги вчера взеха книжката на един приятел пихме, той си тръгна и явно патрулката му е видяла колата пред кръчмата и са го чакали само да тръгне бях в друга кола пред него свихме по една второстепенна уличка той се изряза много стабилно и видях че няква кола се беше залепила зад него и едно от момчета с които бях в колата каза че това е патрулката казах им да продължим да видим дали го спряха,за жалост 100м по надолу са му пуснали бурканите и са го засекли духал е и са му отчели 1.4 промила и му взеха книжката и ме помоли да видя какво следва..

Мен пък ми е интересно как с над 1.2 промила не са го задържали за 24 часа?
И никой, не може да ти отговори на въпроса, защото следва да бъде съден и всичко зависи от адвоката му и най-вече от съдията.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”