Въпрос относно демонтаж на ремък Б5

Техническа и сервизна информация за Passat
bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Въпрос относно демонтаж на ремък Б5

Мнениеот bestlap » Чет 24 ное 2011 13:35

Здравейте :) интересува ме тази схема отговаря ли на моя vw passat b5 1.9 tdi afn 110 коня >> http://store.picbg.net/pubpic/05/51/2f6 ... 7e0551.jpg

Защото видях че се е закъсал този ремък който мисля отговаря на AC който минава през една малка ролка и през CS както е на снимката и ме интересува това нали е за климатика ? И мога ли да го демонтирам сам или не ? В смисъл тази малката ролка е оптяжна или ?Ще съм благодарен ако обясните как да го демонтирам сам и да си купя нов :)

mili 75
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос относно демонтаж на ремък Б5

Мнениеот mili 75 » Чет 24 ное 2011 14:13

Можеш, малко ще си поожулиш пръстите но става.Това ти е схемата,която си показал. За да смениш малкия ремък на климатика обаче трябва да свалиш и големия пистов ремък, защото той е пред него на шайбата на коляновия вал.Тънкостите при сваляне са: за пистовия ремък трябва да се навие обтягащата ролка обратно на часовниковата стрелка за да освободи пружината й,при мене е с ключ 15, затова си намери здрав ключ 15 с дълго рамо.За ремъка на климатика ти трябва добър геобразен шестограм мисля шестица беше, за да развиеш двата болта, които държат обтягащата ролка на ремъка, ще ги търсиш точно над ролката, малко е тясно там, но с напипване се намират.Значи по схемата, която си дал обтягащата ролка на пистовия ремък е с буква T, и тази на ремъка на климатика е с буква T. Успех с жуленето на пръстите :lol: .

Последна промяна от mili 75 на Пет 25 ное 2011 8:45, променено общо 1 път.

bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bestlap » Чет 24 ное 2011 15:36

mili 75 написа:Можеш, малко ще си поожулиш пръстите но става.Това ти е схемата,която си показал. За да смениш малкия ремък на климатика обаче трябва да свалиш и големия пистов ремък, защото той е пред него на шайбата на коляновия вал.Тънкостите при сваляне са: за пистовия ремък трябва да се навие обтягащата ролка обратно на часовниковата стрелка за да освободи пружината й,при мене е с ключ 15, затова си намери здрав ключ 15 с дълго рамо.За ремъка на климатика ти трябва добър геобразен шестограм мисля шестица беше, за да развиеш двата болта, които държат обтягащата ролка на ремъка, ще ги търсиш точно над ролката, малко е тясно там, но с напипване се намират.Значи по схемата, която си дал обтягащата ролка на пистовия ремък е с буква F, а тази на ремъка на климатика е с буква T. Успех с жуленето на пръстите :lol: .
Мхм колега мерси за инфото а само да попитам последно мога ли да карам без него 1-2 седмици мисля че няма да има проблем ?? :012: :012:

bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bestlap » Чет 24 ное 2011 18:17

И колеги преди малко погледнах този ремък за AC е пред този другия който е за динамото и т.н и не е нужно да го свалям този другия по дългия пистовия а мога да сваля само този късия който е закачен на вала на оптяжната ролка и на компресора съответно :)

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Чет 24 ное 2011 18:32

Колега...доколкото разбирам искаш да смениш ремъка на компресора.
1-во...намери си хубав имбус за отвиване на обрегача на ремъка...мисля беше 6-тица.Намери си, иначе ще имаш страшен зор.След като ги отвиеш, е най-добре да ги смениш болтовете с нови с обикновенна глава и същата дължина, ще ти спести много време и ядове за в бъдеще.
2-ро..сваля се без каквото и да е друго разглобяване...и всичко става на место.
3-то...малко е тегаво защото мястото е малко но не е невъзможно.
4-то...тая схема като я гледам май не е за твоя мотор :roll:
5-то...ролката на обтегача върви с заедно с плочката и е сума ти безумни пари, а иначе ремъка не е скъп.
6-то...като свалиш ремъка, и така и така си разглобил, врътни с ръка шайбата на компресора и се ослушай за шумове да не би да си е тръгнал лагера....ако е ок...сглобяваш...ако не...е хубаво да се смени колкото се може по бързо да не поломи нещо по компресора, че ремонта там си е мамата....Врътни също и ролката на оптегача...ако се движи плавно и няма луфтове...супер си.

Еееее...трябва като минавам през Мездра да се отбия да пием по една бира :drunk

bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bestlap » Чет 24 ное 2011 19:09

drago_tr написа:Колега...доколкото разбирам искаш да смениш ремъка на компресора.
1-во...намери си хубав имбус за отвиване на обрегача на ремъка...мисля беше 6-тица.Намери си, иначе ще имаш страшен зор.След като ги отвиеш, е най-добре да ги смениш болтовете с нови с обикновенна глава и същата дължина, ще ти спести много време и ядове за в бъдеще.
2-ро..сваля се без каквото и да е друго разглобяване...и всичко става на место.
3-то...малко е тегаво защото мястото е малко но не е невъзможно.
4-то...тая схема като я гледам май не е за твоя мотор :roll:
5-то...ролката на обтегача върви с заедно с плочката и е сума ти безумни пари, а иначе ремъка не е скъп.
6-то...като свалиш ремъка, и така и така си разглобил, врътни с ръка шайбата на компресора и се ослушай за шумове да не би да си е тръгнал лагера....ако е ок...сглобяваш...ако не...е хубаво да се смени колкото се може по бързо да не поломи нещо по компресора, че ремонта там си е мамата....Врътни също и ролката на оптегача...ако се движи плавно и няма луфтове...супер си.

Еееее...трябва като минавам през Мездра да се отбия да пием по една бира :drunk

Благодаря ти много за инфото а понеже съм си на Варна а живот и здраве тук ако свърша всичко както трябва другия петък ще се прибирам към Мездра та въпроса ми е понеже ремъка е почтии скъсан... та може ли да го отрежа утре и като се прибера другата седмица на Мездра да го сменя тогава ?Защото 100% ще се скъса а поне да го имам за мярка като ида в магазина да не е да ми дадът по дълга или по къс и да стане някакво объркване все пак.Та нали няма да е проблем сега да го отрежа напълно да го махна и другата седмица като се прибера да го подменя ? :oops: :oops: :oops: :oops:

п.п И колега като минаваш преди това драсни едно ЛС да черпя по една бира ;) или към варна ако идваш :) аз съм ту тук ту там :) защото уча по Варна...

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 24 ное 2011 19:23

Няма да се скъса,ако караш в режим Econ на климатроника,защото тогава компресора не се върти и ремъка не се натоварва изобщо.Няма за какво да го режеш,също така в магазина могат да ти извадят по каталог какъв точно ремък ти трябва за там,дори да нямаш стария и няма да го сбъркат :)
Като свалиш ремъка,прегледай за луфтове обтяжната ролка и шайбата на компресора.
:beer

mili 75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mili 75 » Пет 25 ное 2011 7:09

bestlap написа:И колеги преди малко погледнах този ремък за AC е пред този другия който е за динамото и т.н и не е нужно да го свалям този другия по дългия пистовия а мога да сваля само този късия който е закачен на вала на оптяжната ролка и на компресора съответно :)
Явно съм забравил вече, защото лятото ги сменях и двата, щом този малкия на компресора е пред дргуя, значи работата ти е по-лесна, развиваш само оптяжната ролка Т , буташ я нагоре и сваляш ремъка.При мене двата болта на ролката са с шестограм шестица, по нагоре колегата гледам че пише за имбус, така че виж добре с каква глава са болтовете и си намери хубав инструмент, че местото е кофти и си трябва здрав ключ. Иначе и да го свалиш този късия ремък може да си караш така без проблеми, защото той движи само компресора на климатика, просто няма да имаш климатик.

bestlap
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bestlap » Пет 25 ное 2011 10:07

Благодаря ви много за поясненията :beer :beer :beer :beer :beer

Върни се в “Passat”