избор на климатик

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Re: избор на климатик

Мнениеот mely » Сря 19 окт 2011 9:58

Айде стига бе колеги,тръгна се от избор на климатик мина се през "абе ти луд ли си климатик" и се стигна до термопомпи и......Като всички прекалено дълги теми и тази се изроди.Горе доло стана ясно какво да се гледа , как се изчислява,гаранции,изолации и т.н.Оттук натам само бръщолевене "аз ще си купя - аз пък няма да си купя"Всеки да решава сам ,имаме глави на раменете си.Предполагам можем и да смятаме и отделно си знаем доходите.Така че дерзайте.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пон 28 ное 2011 14:29

Мога ли да попитам въпрос към разбирачите за климатици.
Нали климатика маха влагата вътре в стаята?
А също така ми казаха, че имало препарати с които се пръскат филтрите на климата срещу спори и мухъл.
Но нещо ме шубе да го пръскам с каквот и да е. Изрично са ми споменавали да не го пръскам с нищо само с вода защото после смърдяло на умрели слонове.

Питам защото откриха алергия на детото към мухъл и плесен.
Видимо не виждам мухул у нас, като пусна климата запотените стъкла се изушават.
Но лекара ми вика да се спи детето в стаята може би има нещо предвид незнам.

Благодаря.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пон 28 ное 2011 14:47

Всеки климатик намаля влажността в помещението, когато работи на охлаждане.

А относно препаратите няма от какво да се притесняваш. Важното е да попаднеш на такъв, който ще ти свърши работа.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пон 28 ное 2011 14:55

Andonov написа:Всеки климатик намаля влажността в помещението, когато работи на охлаждане.

Това ми е ястно но защо запотените стъкла изъхват когато е пуснат на топло?

Andonov написа:А относно препаратите няма от какво да се притесняваш. Важното е да попаднеш на такъв, който ще ти свърши работа.

Точно де за това питам не се доверявам на това което пише на опаковката. Искам някой който си работи с климатици да ми препоръча нещо.
Пример би ли купил такъв препарат :
http://www.kiemclima.com/bg/catalog/pro ... 0%BE%D1%80

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 28 ное 2011 15:12

Adnan написа:
Andonov написа:Всеки климатик намаля влажността в помещението, когато работи на охлаждане.

Това ми е ястно но защо запотените стъкла изъхват когато е пуснат на топло?....

Защото топлият въздух е така да се каже по-хигроскопичен , т.е. количеството вода , което може въздуха да поеме зависи от температурата . Когато в стаята температурата спадне се наблюдава обратния ефект , охлаждащия се въздух "търси начин" да се "отърве" от влагата , и "го прави" на места където е най-студено - прозорците и студените ъгли на стаята . Като загрееш въздуха по какъвто и да било начин , абсолютната му влажност не се променя (водата няма къде да отиде) , но относителната му влажност намалява (казваме изсъхнал бил въздуха) и той "охотно" :D поглъща влагата от прозорците ти :D .

Когато климатика е на охлаждене , там е друго , топлия въздух от стаята преминава през изпарителя и рязко се охлажда с около 20 градуса надолу , при което влагата веднага кондензира и се отделя с тръбичката навън . В този случай става намаляване на абсолютната влажност на въздуха в стаята , т.е. въздуха наистина изсъхва .

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пон 28 ное 2011 15:43

milmar написа:Защото топлият въздух е така да се каже по-хигроскопичен , т.е. количеството вода , което може въздуха да поеме зависи от температурата . Когато в стаята температурата спадне се наблюдава обратния ефект , охлаждащия се въздух "търси начин" да се "отърве" от влагата , и "го прави" на места където е най-студено - прозорците и студените ъгли на стаята . Като загрееш въздуха по какъвто и да било начин , абсолютната му влажност не се променя (водата няма къде да отиде) , но относителната му влажност намалява (казваме изсъхнал бил въздуха) и той "охотно" :D поглъща влагата от прозорците ти :D .

Когато климатика е на охлаждене , там е друго , топлия въздух от стаята преминава през изпарителя и рязко се охлажда с около 20 градуса надолу , при което влагата веднага кондензира и се отделя с тръбичката навън . В този случай става намаляване на абсолютната влажност на въздуха в стаята , т.е. въздуха наистина изсъхва .

:bowdown :bowdown
Не може по добре да бъде обястнено.
Климатика има и опция "DRY" която никога не съм я ползвам.
Предполагам, ще прави същото като на судено, ще взема да я пробвам някой ден когато е запотено в стаята.

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 28 ное 2011 16:58

Кдлега,и двете ми деца са на климатици /включително и спят /от бебета.Важното е да чистиш филтрите по често.Лично аз освен чистенето докато съхнат включвам пред климатика бактерицидна лампа-това мори всичката гад освен в климатика и в помещението.Но не трябва да има човек в стаята докато работи лампата и след това да проветриш понеже въздуха яко миришена озон.Не се гледа срещу нея....ефекта е електроженист без маска.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пон 28 ное 2011 16:59

mely написа:Калега,и двете ми деца са на климатици /включително и спят /от бебета.Важното е да чистиш филтрите по често.Лично аз освен чистенето включвам пред климатика бактерицидна лампа-това мори всичката гад освен в климати и в помещението.Но не трябва да има човек в стаята докато работи лампата и след това да проветриш понеже въздуха яко миришена озон.Не се гледа срещу нея....ефекта е електроженист без маска.

А такава лампа от къде да си купя?

Я каква екстра съм имал без дори да знам в климатика си :

Код: Избери всички

What is soft/dry mode?

Soft/Dry mode is used to de-humidify the room space. The unit does this by air conditioning for a minimum amount of time, which allows collection of moisture from the air without changing the temperature noticeably.

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 28 ное 2011 17:56

Adnan написа:А такава лампа от къде да си купя?

Ами в магазините за осветителни тела.Най често срещаната е луминисцентна пура но е прозрачна и на нея пише UV
18W е около 24лв -тръбата...другото е като на лум.лампа.
Цените в сайтовете за медицинска техника са силно завишени.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пон 28 ное 2011 19:50

mely написа:Ами в магазините за осветителни тела.Най често срещаната е луминисцентна пура но е прозрачна и на нея пише UV
18W е около 24лв -тръбата...другото е като на лум.лампа.
Цените в сайтовете за медицинска техника са силно завишени.

:bowdown :bowdown

Тая опция дето я има "DRY" е пълен ташак нищо не прави.
Пуснах го седя един час и не е мръднал дори не е показл символи на живост. Няма да духа да мига нищо просто си седи и не мърда.
Може би е само за лятото незнам :roll:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Чет 01 дек 2011 13:17

Зимата няма да работи DRY щото тия климатици и без това доста сушат въздуха. Чак ми се напуква устата като на някой закъсал в пустинята и ги спирам. Е..х ги и климатиците. :lol:

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 01 дек 2011 17:55

black` написа: Е..х ги и климатиците. :lol:

Мойш ли ги тракна ....и къде mhihi
Всеки отоплителен уред суши въздуха.Има измислени овлажнители.Имаше тема от чефито.Сега диша спокойно.
Аз също съм с овлажнители...рай е .Слагаш и малко лайчица вътре и гледай кеф.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пет 02 дек 2011 8:58

Аз ли пак не разбирам или съм ООООООНИКАЛНО тъп.
На мен ми казват детето да не спи в стаята където е климатика, защото климатика причинявал мухъл и плесен.
milmar написа:Защото топлият въздух е така да се каже по-хигроскопичен , т.е. количеството вода , което може въздуха да поеме зависи от температурата . Когато в стаята температурата спадне се наблюдава обратния ефект , охлаждащия се въздух "търси начин" да се "отърве" от влагата , и "го прави" на места където е най-студено - прозорците и студените ъгли на стаята . Като загрееш въздуха по какъвто и да било начин , абсолютната му влажност не се променя (водата няма къде да отиде) , но относителната му влажност намалява (казваме изсъхнал бил въздуха) и той "охотно" :D поглъща влагата от прозорците ти :D .

Според колегата въздуха си остава влажен и си напълно прав, защото когато спра киматика нощес сутринта стъклата са потни.

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Пет 02 дек 2011 10:00

Влагомера/хидромер,хидрометър/мери относителната влажност на въздуха.За нас хората именно тя е важна и трябва да е между 40% - 60%.
Защо мислиш си купих овлажнител.В стаята на малкия боднах един влагомер и показа влажност 15 % .Малкия не спеше спокойно ...носа ала бала.Взех овлажнител и с регулиране докарах влажноста около 45% .Нещата си дойдоха на мястото.Отделно и при такава влажност топлината е съвсем друга.При едни и същи градуси топлината се осеща по добре на по влажен въздух.Изолации дограми но мухъл досега за 5 години няма.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пет 02 дек 2011 16:46

Хмм, хвърли ме в рамизмисли. Ще взема някой влагомер да измеря какво става в стаите ни.
Благодаря!

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”