Ще се пробвам да поправя турбина-приемам съвети
- mario91
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Ще се пробвам да поправя турбина-приемам съвети
Правят се втулки според шлайфаната ос 

- orbital
- Автомобил: PASSAT B4
- Двигател: 1Z 1996
penko_pulev написа:Аз защо си мисля, че няма как да извадиш втулката и оста без да свалиш едната перка от оста. В такъв случай ще е късмет ако я напаснеш както е била и ще си иска балансиране.
Точно така ,за да се извади оста едната перка се сваля ,а другата е неразглобяема тя си остава на оста, поне моята беше така.
mario91 написа:Правят се втулки според шлайфаната ос
Както направих и аз.

-
- Автомобил: Passat
- Двигател: AFN
Да това е ясно за втулката/е че ще се направят с допуск спрямо шлайфата ос. Само че при един дисбаланс ако не е балансирана след това тази фосфорна бронзова втулка ще се износи много бързо си миля. Фосфорният бронз е сплав на мед (Cu) с 3,5% до 10% калай (Sn) и значително съдържание на фосфор (P) до 1%. Фосфорът се добавя като дезоксидатор при топене.Тези сплави са известни с тяхната пластичност, якост, нисък коефициент на триене и дребнозърнеста структура. Освен това фосфорът подобрява флуидността на стопения метал и от там се подобряват леярските качества и механичните свойства чрез почистване граничната област на зърното което ме навежда на мисълта че трябва турбината да се балансира след сглобяването именно заради тази пластичност на материала въпреки ниският му коефициент на триене. Виждам че и никой не коментира другото което попитах а по-точно аксиалното износване. В какво се изразява и до каква степен на това износване турбо компресора подлежи на ремонт което също е доста интересно.
Поздрави
Поздрави

- achodemo
- Автомобил: GOLF IV
- Двигател: AHF ASZ
penko_pulev написа:Да това е ясно за втулката/е че ще се направят с допуск спрямо шлайфата ос. Само че при един дисбаланс ако не е балансирана след това тази фосфорна бронзова втулка ще се износи много бързо си миля. Фосфорният бронз е сплав на мед (Cu) с 3,5% до 10% калай (Sn) и значително съдържание на фосфор (P) до 1%. Фосфорът се добавя като дезоксидатор при топене.Тези сплави са известни с тяхната пластичност, якост, нисък коефициент на триене и дребнозърнеста структура. Освен това фосфорът подобрява флуидността на стопения метал и от там се подобряват леярските качества и механичните свойства чрез почистване граничната област на зърното което ме навежда на мисълта че трябва турбината да се балансира след сглобяването именно заради тази пластичност на материала въпреки ниският му коефициент на триене. Виждам че и никой не коментира другото което попитах а по-точно аксиалното износване. В какво се изразява и до каква степен на това износване турбо компресора подлежи на ремонт което също е доста интересно.
Поздрави
Не си го и помисляй ,че от това ще стане отново турбина ,ако не мине на баланс . Свалиш ли едната перка от оста и вече губиш баланса , Двете перки са балансирани заедно , монтирани на оста ! Дори и най-малкия дисбаланс при 150-200х.об. ...ще стане

- achodemo
penko_pulev написа: Виждам че и никой не коментира другото което попитах а по-точно аксиалното износване. В какво се изразява и до каква степен на това износване турбо компресора подлежи на ремонт което също е доста интересно.
Поздрави
Аксиалното износване ,до колкото знам аз , се изразява в изтъняването (износването) на едни сегменти вътре ,които пречат на маслото да бълва в колектора

Ти втулка хубаво ще си направиш , но тези сегменти трябва да ги купиш от някъде ,защото няма как да си ги направиш сам .
-
Напротив колега имам как да ги направя сам. Доста години работя на цифрово програмни машини като фрези и стругове и не ми е проблем да си изработя даден детаил. Работата е там, че колата ми е нужна и не мога да си позволя да разглобя турбото за да правя каквото и да било по него и предпочитам да си взема ремонтен комплект и всичко да стане през уикенда когато не съм на работа.
Моля ако някой е попаднал в нета на такива комплекти да сподели. И по-специално ме интересува за турбо от АФН двигател 110 коня. В нета има много но не знам кой да взема и кой ще стане на моята турбина.
Моля ако някой е попаднал в нета на такива комплекти да сподели. И по-специално ме интересува за турбо от АФН двигател 110 коня. В нета има много но не знам кой да взема и кой ще стане на моята турбина.
- achodemo
Знам ,че може да се направи всичко когато имаш необходимите машини , знания и екипировка , аз също работя в сферата и със всякакви CNC машини . Тук проблема обече е друг , въпроса е не как ,а от какво да бъдат направени тези сегменти ,защото ,ако не се лъжа , бяха някаква керамика ! Лагера ,така наречената втулката също много се съмнявам ,че е от обикновен фосфорен бронз . Правил съм си сам втулки за стартера точно от такъв матерял и знам какво представлява. За това също не съм сигурен и не мога да споря , нека някой запознат да каже какъв е матеряла ,ако знае.penko_pulev написа:Напротив колега имам как да ги направя сам. Доста години работя на цифрово програмни машини като фрези и стругове и не ми е проблем да си изработя даден детаил. Работата е там, че колата ми е нужна и не мога да си позволя да разглобя турбото за да правя каквото и да било по него и предпочитам да си взема ремонтен комплект и всичко да стане през уикенда когато не съм на работа.
Иначе ремонтни комплекти съм търсил и срещал в ибей!!!
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Добре де какво ми пречи да си бележа как е перката спрямо оста и после да си я сложа по същия начин? Тези турбини като са толкова прецизни нагара по перката не ги ли разцентрова Този баланс на много сложната машина мой е оправдание за цената от 600-700лв за рециклиране 

-
Може, всичко може. За баланс взимат около 50 лева. Гледам има комплекти в нета и в ибея за по 70 лева излизат без доставката. и остава малко време да направиш нужното. Тея пари от 400 до 1000 лева за рециклиране за нищо ги нямат. Къв е тоя извънземен материал за тез втулки и сегменти. Или никой не знае, или си премълчават това което всички се досещаме за бронза. Гледам всички дето се продават са от бронз някакъв. Керамични що не виждам не знам. А да попитам само някой дали знае дали вала и втулките са на двойно лагеруване или втулката се набива???
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Тя нова турбина струва 1000лв как толкова за рециклиране Втулката май е набита
-
Не казват майсторите. Има тук във форума хора които ги разбират нещата но не се включват. Пазят си хляба хората. Има турбини които са с двойно лагеруване но не знам при VW как са нещата. Има и втулки които са усилени и материала е различен от бронз и се предлагат но хората не дават информация къде и от кого могат да се закупят. Как се дават толкова пари за рециклиране не знам а камо ли за ново. Явно технологията е космическа и материалите са скъпи. 

- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM
Турбина с двойно лагеруване (разбирам ball-bearing, а не втулкови) лееееко подминава 1000лв. като цена. Отделно цена за рециклиране от 1000лв. е прекалено висока. Не на последно място - не всички турбини подлежат на рециклиране (лагерните определено не подлежат).
-
KirilGeorgiev написа:Тя нова турбина струва 1000лв как толкова за рециклиране Втулката май е набита
1806 лв. в Порше тук в Пловдив с връщане на старата но само ако е брандирана VW Audi. Ако не е цената е 2800 лева. Това за Пасат 110 коня. Запитването е от преди една седмица.
За двойното лагеруване имам предвид дали втулката се набива или има хлабина между нея и отвора в който влиза като по този начин при въртене на импелерите на турбото се върти и втулката и по външния си диаметър в отвора в който ляга.
- achodemo
penko_pulev написа:KirilGeorgiev написа:Тя нова турбина струва 1000лв как толкова за рециклиране Втулката май е набита
1806 лв. в Порше тук в Пловдив с връщане на старата но само ако е брандирана VW Audi. Ако не е цената е 2800 лева. Това за Пасат 110 коня. Запитването е от преди една седмица.
За двойното лагеруване имам предвид дали втулката се набива или има хлабина между нея и отвора в който влиза като по този начин при въртене на импелерите на турбото се върти и втулката и по външния си диаметър в отвора в който ляга.
Втулката НЕ се върти !
- vankata__098
- Автомобил: VW Golf IV
- Двигател: ALH 1999g.
Незнам за вас момчета , но на мен ми се вижда ужасно много да дам 400-500 лв. за рециклиране на турбината. Ремонтния комплект струва 120-130 лв. с доставката от Ebay и работата да струва 100 лв. което е 200-250 лв. а каде са 400-500лв. и ако е с променливата геометрия ми казаха цена от 700 лв.
та тея хора не познават парите,
те знаят ли как се изкарват 700лв на тези времена? Може да се наложи да си купя някоя на старо, но Ще пробвам аз да си я оправя. Ако не стане отивам и си взимам някоя за 300- 400лв на старо и си карам.